AutoMapa Android 1.4.2

• 234 Odpowiedzi
  • 125400 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa Android 1.4.2
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 18, 2013, 13:42:05 »
Cytat: Qbek
nocnyMarku, przecież nie to jest przedmiotem dyskusji ...
Jak to nie jest? Staram się ustalić na ile winna jest AM, a na ile jej użytkownik.
Jeśli tam jest zakaz ruchu uwarunkowany terminami, to restrykcja powinna się znaleźć w AM,
a jak jej nie ma to jest ewidentny błąd mapy. Ale jeśli jest zakaz zależny od pogody
to już wina mapy nie jest.

Przejazd tą drogą to nie 'objazd', on jest krótszy o 3 km od trasy po E65 i w przypadku
trasy optymalnej nie można twierdzić a priori, że ten skrót nie ma sensu.
To że droga nie jest zimą utrzymywana nie znaczy wcale, że przez całą zimę jest nieprzejezdna.
Osobiście nigdy tam nie jechałem, więc podeprę się opinią Dżeja, który dobrze zna tę trasę
akurat ta  wersja trasy, bardzo często ma sens, zarówno w lecie jak i w zimie.
No, może w zimie zależy jeszcze od samochodu i umiejętności jakimi dysponujesz  :wink:
...W tym przypadku, jest to na "+" dla obecnej AM.
Dżeju w tym poście szczegółowo uzasadnił dlaczego tak uważa.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 18, 2013, 16:18:05 »
Ja uważam, że ta droga nie jest przejezdna dla samochodu osobowego bez łańcuchów.
Chyba że ktoś szuka adrenaliny, ma stoicki spokój lub napęd 4x4 ( ja trasy 4x4 nie wybrałem ).
Nie tylko ja tam zawracałem, dwa auta były zaparkowane w "lasku" a kierowcy zdecydowali się przejść i zobaczyć przejezdność tej drogi lecz oboje później za mną jechali.

Tą drogą nie oszczędza się czasu, gdyż nie da się jechać nią tak jak drogą krajową nr 3.
Niby zaoszczędzone 3 km ni jak się mają do faktycznego stanu czasu i komfortu jazdy. Wg mnie optymalna droga to krajowa 3 a nie trasa turystyczna z dodatkowymi atrakcjami przez pola i lasy. Prędzej bym się tego po NE spodziewał niż AM.

Zdecydowanie błąd, który powinien zostać naprawiony przez AQQ.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 18, 2013, 19:54:42 »
W drugiej polowie stycznia jechalem na do Karpacza. aAM wyznaczyla na tym odcinku trase po tych "wertepach". Nie wpakowalem sie tam poniewaz przede mna jechal znajomy (prowadzacy nasz "konwoj") chyba tez z naviexpertem.

Przez chwile myslalem, ze jest jakis problem na "3ce" i dlatego ten objazd przez boczne drogi (ta trasa nie byla mi znana). Chcialem nawet skomunikowac sie z kumplem, ze aAM z funkcja LD(!) kaze jechac inaczej ale odpuscilem/zwatpilem bo . . . wczesniej za Lesznem aAM zamiast DK12 poprowadzila mnie (wtedy jechalem solo) droga 323 i 324 do Szlichtyngowa - chwilami tez bylo ciezko na drodze. Prawdopodobnie gdy nie ma sniegu ta droga jest OK ... doszedlem do wniosku ze przydalaby sie jeszcze opcja wyznaczania trasy "zimowej" ... zartuje!

*

Offline darek.sko

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy Note 4 + Google Maps
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 18, 2013, 20:46:02 »
czy tylko u mnie na galaxy note 2 JB 4.1.2 automapa po prostu skacze? Google Navigation, Sygic dziala plynnie a AM podobnie jak TT. Zaba. Poza tym jakosc map w UK z tego co dzis zauwazylem to "slaba 3". To akurat nie jest wina producenta, ale mogliby w Aqurat pomyslec o innym dostawcy. Szczegolnie jak w nieznanym miescie trafi sie rondo zbudowane z kilku rond a na mapie zwykle skrzyzowanie. Zauwazylem kilkanascie razy.

Pozdrawiam.

*

Offline Qbek

• **
  • 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 18, 2013, 21:39:05 »
Osobiście nigdy tam nie jechałem, więc podeprę się opinią Dżeja, który dobrze zna tę trasę
akurat ta  wersja trasy, bardzo często ma sens, zarówno w lecie jak i w zimie.
No, może w zimie zależy jeszcze od samochodu i umiejętności jakimi dysponujesz  :wink:
...W tym przypadku, jest to na "+" dla obecnej AM.
Dżeju w tym poście szczegółowo uzasadnił dlaczego tak uważa.
Podpierasz się opinią zgodną z Twoim stanowiskiem dot. tej kwestii. Dlaczego nie zacytowałeś kilku postów popierających moje stanowisko, czy też spostrzeżenia?
Sądzę, że ankieta odzwierciedliłaby rzeczywiste odczucia.

Podtrzymuję opinię, że na wszelki wypadek drogi bez kategorii powinny zostać wyłączone z routingu na okres zimy. Mając do wyboru nadrobienie kilku minut lub km, albo utknięcie z zaspie, zdecydowanie wybieram nadłożenie drogi i czasu niezależnie od rodzaju wybranej trasy.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 18, 2013, 22:46:53 »
Trasę wyznaczoną tą drogą trudno wyznaczyć w wAM bez punktów Via, w aAM wiele tras wytycza dziwnie i zupełnie inaczej jak w Windowsowej, program dziwnie współpracuje z mapami, dane SR są stare i nie aktualne a brak trasy "Bezpiecznej" powoduje okazjonalną ruletkę.
Ta wersja programu to beta zamieniona bez poprawek w finalną ale dalej to beta, cóż producent od jakiegoś czasu obiecuje że nowa wersja już wkrótce.
Teraz tylko czekać i ocenić ile to jest wkrótce, tydzień, miesiąc czy rok.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 18, 2013, 23:48:36 »
Trasę wyznaczoną tą drogą trudno wyznaczyć w wAM bez punktów Via
Całkiem łatwo, wystarczy wybrać trasę optymalną. Szybka, łatwa i bezpieczna prowadzą dookoła.

Podpierasz się opinią zgodną z Twoim stanowiskiem dot. tej kwestii.
Qbek ... a Ty potrafisz podeprzeć się opinią przeciwną? :ohreally:

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 19, 2013, 11:26:04 »
Całkiem łatwo, wystarczy wybrać trasę optymalną. Szybka, łatwa i bezpieczna prowadzą dookoła.
Masz rację, autor nie napisał skąd jechał a ja zgadywałem i wybrałem start w Bolkowie-Centrum.
Problemu by nie było gdyby był wybór trasy "Bezpiecznej" która to o tej porze roku i w tamtym rejonie jest najlepszym wyjściem.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 19, 2013, 13:36:08 »
Problemu by nie było gdyby był wybór trasy "Bezpiecznej"...
Zgadzam się, IMO to właśnie jest prawdziwa bolączka wersji aAM,
a nie że trasa optymalna prowadzi tamtym odcinkiem.
Zamykanie tego odcinka dla wszystkich na całą zimę jest wylewaniem dziecka z kąpielą.
(chyba że faktycznie ta droga jest na okres zimy zamykana)

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 20, 2013, 16:24:52 »
Trasę wyznaczoną tą drogą trudno wyznaczyć w wAM bez punktów Via
Szybka to prowadzi różnie, zapewne w zależności na ile dobre (o ile w ogóle są) są prędkości na tym skrócie.
Problem z tym pseudo-skrótem istniał już w wersji 5.x. Trasa optymalna prowadziła nim w zależności od ustawienia suwaka optymalnej. Ponieważ przy każdej wersji niemal zmieniał się routing, to na tym skrócie sprawdzałem sobie trasę optymalną. Zazwyczaj prowadził nim już przy ustawieniu na 2 czy 3 "ząbek" od szybkiej.
Moim zdaniem (i pewnie nie tylko) absurdalne było prowadzenie drogą o cztery kategorie niższą dla zaoszczędzenia 3km i 3min (w AM 5.x) już przy takim ustawieniu suwaka.

Problem narósł po wprowadzeniu SR/LD, gdzie optymalna już notorycznie prowadzi tym skrótem nawet gdy suwak optymalnej jest na "szybka".

Podpierasz się opinią zgodną z Twoim stanowiskiem dot. tej kwestii.
Qbek ... a Ty potrafisz podeprzeć się opinią przeciwną? :ohreally:
Już była tu dyskusja i pewnie w tamtym wątku jest i moja opinia (oczywiście jest to opinia najsłuszniejsza :) ).
A jest ona taka, że w każdych warunkach droga ta jest słabym skrótem i to nie tylko ze względu na jej jakość (IMHO kategoria tego skrótu jest nawet dobra). Pchanie nas w drogę kilka kategorii niższą dla zaoszczędzenia 3km (w oszczędność czasu nie wierzę) dla mnie to błąd routingu.

Raz jechałem z ciekawości tym skrótem (w lecie).

http://www.panoramio.com/photos/original/60094255.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/60094457.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/60094463.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/60094470.jpg
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2013, 16:51:49 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 20, 2013, 17:49:59 »
Wygląda jak fajna droga do skracania trasy, często takie stosowałem na Kaszubach. Dopóki nie ma dziur, to jest OK
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 20, 2013, 23:16:02 »
Wygląda jak fajna droga do skracania trasy...
Właśnie podobną drogą aAM  (Trasa Łatwa) poprowadziła mnie z Andrychowa do Bielska B.
http://mapa.targeo.pl/,21,19.2972500,49.8624800?l=4374c6e300dac1bc
zamiast, jak P. Bóg przykazał, przez Kęty, albo już w Andrychowie odbić na 781 i dalej przez Czaniec
Droga wąska, że samochody mijają się z prawymi kołami po poboczu.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 21, 2013, 09:46:47 »
TT android tą trasę wyznacza w sposób  jak na obrazku.

Lepiej ? Gorzej?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 21, 2013, 13:53:42 »
Cytat: mif4
Właśnie podobną drogą aAM  (Trasa Łatwa) poprowadziła mnie z Andrychowa do Bielska B.
zamiast, jak P. Bóg przykazał, przez Kęty ...
A wiesz że w Andrychowie jest zamknięty most na Wieprzówce i po DK52 do Kęt nie dojedziesz?

Cytat: JR.Nysa
Lepiej ? Gorzej?
Nie wiem w którym miejscu postawiłeś start w Andrychowie, bo z tego screena niewiele widać,
ale wygląda jakby TT wyznaczył trasę właśnie przez ten zamknięty most.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 21, 2013, 14:36:31 »
TT nie wie o zamkniętym moście. Prowadzi po DK52.

HD Traffic zamyka ten most.

Połączone: Marzec 21, 2013, 16:48:30
Całość na zrzucie ekranu.

HD Traffic do kupienia osobno poprzez GP.  Jednak ceny nie zachęcają do zakupu.

Poczekam na promocję.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2013, 16:48:30 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 21, 2013, 16:45:02 »
HD Traffic do kupienia w sklepie z poziomu aplikacji, jak dla mnie działa rewelacyjnie szybka reakcja systemu na korki (natychmiastowa możliwość ominięcia korka poprzez naciśnięcia przycisku "omiń" w podglądzie Traffic) plus informacje o wypadkach informowany jesteś prze lektora/ kę na bieżąco o utrudnieniach w ruchu. Jak na razie jestem zadowolony i dawkuję sobie co miesiąc HD Traffica a najgorsze jest to, że sie uzależniasz od niego heheheheh i kupujesz na następny miesiąc... :-)
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 21, 2013, 16:59:16 »
Jak się uzależniłeś to kup całą butelkę , po kieliszku drożej wychodzi :wink:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 21, 2013, 23:35:20 »

A wiesz że w Andrychowie jest zamknięty most na Wieprzówce i po DK52 do Kęt nie dojedziesz?

Wjazd do Andrychowa od strony Wieprza omija "zakaz ruchu"

Cytat: JR.Nysa
Lepiej ? Gorzej?

1. DK52, nawet zatłoczona, jest lepsza od trasy zadupiami wyznaczonymi przez TT
2. Środek Andrychowa jest jakieś 200 - 300 metrów przed mostem, od strony Wadowic. TT nie widział  "zakazu ruchu".

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 22, 2013, 05:53:09 »
1. DK52, nawet zatłoczona, jest lepsza od trasy zadupiami wyznaczonymi przez TT
2. Środek Andrychowa jest jakieś 200 - 300 metrów przed mostem, od strony Wadowic. TT nie widział  "zakazu ruchu".
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Coś Kolego czarujesz z tym "ślepym" TomTom'em, że nie widzi >>Środek Andrychowa jest jakieś 200 - 300 metrów przed mostem, od strony Wadowic. TomTom nie widział  "zakazu ruchu"<< wyznaczałeś trasę zapewne na stronie TomTom w mapach, bo po wyznaczeniu tej trasy na aplikacji TomTom na androidzie mapa widzi zakaz i jest ostrzeżenie po wyliczeniu trasy o zamkniętej drodze. Dodam, że mam HG traffic i jest nawet pokazany zakaz (ikonka zakazu) na belce bocznej HD Traffica. Trasa wyznaczana jest górą przez Kęty ulicą Jana III Sobieskiego.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2013, 05:55:10 wysłana przez WWoytek »

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 22, 2013, 09:53:19 »
WWoytek - nie czaruję. Wyłącz na chwilę internet w swoim telefonie i blokady z HD Traffic znikną .

Korzystam z mapy 900 - najnowszej na androida.

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 22, 2013, 11:06:34 »
No ale przecież o to chodzi aby mieć informacje na bieżąco o tym co się dzieje na drodze - Prawda. Dlatego kupiłem TomToma i HD Trafiic aby być informowanym o utrudnieniach, blokadach, wypadkach itp. Tak to działa, a działa rewelacyjnie. Oczywiście zaraz pojawi się informacja ze AutoMapa to ma i w ogóle.., ale AutoMapa też musi sobie ściągnąć takie informacje online przez net. A plus TomToma że to działa non stop i w dodatku poza granicami naszego kraju, a dodatkowo słyszysz o tym (lektor) i widzisz na pasku HD Traffic. Dla mnie WIELKI plus dla TomTom.

Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 22, 2013, 11:39:59 »
Przypominam że to jest wątek o aAM 1.4.2 ...

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 22, 2013, 12:30:26 »
Wygląda jak fajna droga do skracania trasy, często takie stosowałem na Kaszubach. Dopóki nie ma dziur, to jest OK
O jakim skrócie piszesz, skoro oszczędzasz w ten sposób ledwie 3km?
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 22, 2013, 19:21:24 »
Nie wiem, widzę tylko drogę na zdjęciu. Z tych zdjęć nie widać specjalnie kiepskiego stanu drogi, jak ruchu nie ma, to nie widzę powodu, dla którego AM miałaby tamtędy nie prowadzić.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 23, 2013, 00:04:07 »
Podobnym skrótem poprowadziła mnie aAM latem omijając Łomżę.
Przez jakieś 200-300 metrów nawet była brukowana nawierzchnia  :mrgreen:
Ale zauważyłem też, że wiele osób korzysta z tego skrótu.

Zimą bym nie pojechał tą drogą - ale latem? Czemu nie?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 23, 2013, 01:29:24 »
To ja znowu swoje, dlaczego w aAM nie ma trasy "Bezpiecznej" ja i moje auto nie chce jeździć takimi drogami.
Trasy "Krótka", "Szybka", "Optymalna" też to anachronizmy wytyczające drogę na skróty byle szybciej i byle krócej a ja nie chcę, ja chcę wygodnie i komfortowo bo mnie się nigdzie nie spieszy i nie po to wydałem walizkę pieniędzy na auto aby oszczędzać 3 kilometry.
Krótkiej tez nie chcę bo ona mnie obraża podejrzeniami że nie potrafię skręcać w lewo i obawą że na rondzie będę jeździł w kółko, kiedy to dotrze do producenta czy raczej już sprzedawcy aAM że albo się weźmie do roboty albo ocenę produktu będzie miał na poziomie 3 lub 2,8 w Google Play, to nie musi być program tylko dla furgonetek.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 23, 2013, 11:12:33 »
Ano racja. Nie ma trasy "komfortowej", a czasami mi na tym zależy.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 23, 2013, 13:28:24 »
"Bezpieczna" jest namiastką "Komfortowej", niestety w aAM jej nie ma.
Sama nazwa w wAM "Trasa bezpieczna" sugeruje że inne są mniej bezpieczne co widać na przykładach prowadzenia "Szybkiej" i "Optymalnej".
Jeżeli ja mam wytyczać trasę a potem wyłączać Traffica, aby już mi nic nie zmieniał po drodze i nanosić punkty "Via" aby wymusić prowadzenie dobrymi, wygodnymi drogami to znaczy że muszę znać te trasy a wtedy program nie jest mi już potrzebny a tym bardziej płacenie za coś takiego.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 23, 2013, 23:42:07 »
To ja znowu swoje, dlaczego w aAM nie ma trasy "Bezpiecznej" ja i moje auto nie chce jeździć takimi drogami.
Zaraz odpiszesz, że nie tędy droga (i będziesz miał rację) ale ja, po ustawieniu "Nadkładaj drogi aby uniknąć" 5km dróg od kategorii "miejska lokalna" nie doświadczam niespodzianek za bardzo...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 24, 2013, 10:49:25 »
A to przypadkiem nie wyłącza skrótów robionych przez zakorkowane miasta?