Automapa 1.4.1 - wersja finalna.

• 308 Odpowiedzi
  • 123991 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Automapa 1.4.1 - wersja finalna.
« Odpowiedź #240 dnia: Październik 14, 2012, 14:44:07 »
zdarzenia za zgodą użytkownika powinny się pobierać automatycznie po włączeniu programu
A po co zgoda?
Powinny się pobierać i już. Bo blokady itd mają kolosalne znaczenie dla wytyczania trasy.

Powiem więcej. Uważam, że jeśli ktoś włączy w aAM obsługę LiveDrive to AutoMapa, jęsli nie uda jej się pobrać danych o zdarzeniach drogowych, bez zgody użytkownika nie powinna wytyczać w ogóle trasy!

nie powinny również znikać po wyłączeniu programu np. w przerwie na kawę.
Tutaj nie mam nic na przeciwko znikaniu.
Skąd niby program ma wiedzieć, że wyłączasz go tylko na 15 minut.

Ale potem, po włączeniu program powinien poczekać z rekalkulacją trasy do czasu pobrania świeżych danych o zdarzeniach drogowych.
Jeśli się by nie udało - trasy nie powinno się zmieniać a aAM powinna próbować pobrać dane o zdarzeniach do skutku.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Androider

« Odpowiedź #241 dnia: Październik 14, 2012, 15:13:27 »
Powinny, nie powinny, po co my to wszystko piszemy?
Bardzo celna uwaga. Mamy już dwa zdajsie miesiące od ukazania się finalnej aAM i do dnia dzisiejszego zero najmniejszej aktualizacji programu, a na google play aż roi się od negatywnych komentarzy i co ? Nic. Cisną mi się teraz już tylko nieregulaminowe teksty do głowy, dlatego zamiast tego pożyczę kolegom spokojnej niedzieli. Jutro jadę z tą zabawką do Wrocławia :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #242 dnia: Październik 14, 2012, 15:17:30 »
Mamy już dwa zdajsie miesiące od ukazania się finalnej aAM i do dnia dzisiejszego zero najmniejszej aktualizacji programu...
Mapę zaktualizowali  :mrgreen: ;)
Coś chyba robią, bo na moje ostatnie dwa maile zwrotki dostałem również od betateamu.  :mysli:
Pozdrawiam
Karol

*

Androider

« Odpowiedź #243 dnia: Październik 14, 2012, 15:33:59 »
Mapę zaktualizowali  :mrgreen: ;)
mapę to ja wiem, ale pisałem o programie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #244 dnia: Październik 14, 2012, 17:04:46 »
@jerzu, zrób sobie test. Wyznacz trasę, uruchom 'demo' i zobacz statystykę systemu traffic.

Ale u mnie pobiera dane zaraz po _złapaniu_ fixa, nie muszę wyznaczać trasy. Testy bez fixa dają całkiem inne wyniki.

Połączone: Październik 14, 2012, 17:09:33
Powiem więcej. Uważam, że jeśli ktoś włączy w aAM obsługę LiveDrive to AutoMapa, jęsli nie uda jej się pobrać danych o zdarzeniach drogowych, bez zgody użytkownika nie powinna wytyczać w ogóle trasy!

No tu to już poszedłeś po bandzie. Co mi po programie, który bez dostępu do netu nie wyznaczy trasy? Jakbym chciał takie niespodzianki, to bym dalej jeździł na NE.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 17:09:33 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #245 dnia: Październik 14, 2012, 17:42:46 »
No tu to już poszedłeś po bandzie. Co mi po programie, który bez dostępu do netu nie wyznaczy trasy? Jakbym chciał takie niespodzianki, to bym dalej jeździł na NE.
Przeczytałeś uważnie co napisałem?
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 17:44:38 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #246 dnia: Październik 14, 2012, 17:44:23 »
Ale u mnie pobiera dane zaraz po _złapaniu_ fixa, nie muszę wyznaczać trasy. Testy bez fixa dają całkiem inne wyniki.....
Jestem w tej chwili w Mińsku Maz., włączam aAM, łapie fix i pobiera mi 21KB, wyznaczam trasę do Sandomierza pobieram szybko (ręcznie) i pobiera 170KB. Uważasz, że te 21KB jest dla całej Polski.

Edit: Przykład 2:
aAM łapie fix (pobiera mi 21KB) wyznaczam trasę M.M. - Sandomierz, zaglądam do 'zdarzeń, filtruj, pokaż tylko na trasie' i widzę jeden remont na trasie. Po pobraniu ręcznym widzę dwa. To pobiera 'automat' dla całej Polski? (testowane na dwóch urządzeniach).

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 18:08:11 wysłana przez JD-MM »

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #247 dnia: Październik 14, 2012, 22:30:57 »
...
Skąd niby program ma wiedzieć, że wyłączasz go tylko na 15 minut.
...

Podejrzewam, że w urządzeniu jest zegar. Nie ma problemu więc określić kiedy były dane pobierane i czy po włączeniu są jeszcze aktualne (15 minut) czy już nie (2 tygodnie).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #248 dnia: Październik 14, 2012, 22:39:46 »
Tyle, że "normalnie" dane pobierane są co 2 minuty. Więc przerwa 15-stominutowa i tak jest sporo większa.

A na margnesie to nie wiem w ogóle w czym jest problem.
Odpalam aAM (nawet po krótkiej przerwie) i pobierają się świeże dane traffic.
Nie rozumiem po co mam mieć starsze niż mogę mieć nowsze...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #249 dnia: Październik 14, 2012, 22:43:26 »
JD-MM nie sprawdzaj kilobajtów, przecież nikt z nas nie ma pojęcia do dokładnie się w nich kryje.

Zobacz czy jak złapiesz fixa w Mińsku to:
- zmieni się kierunek ul. Armii Krajowej w Jastrzębiu Zdroju
(LD zmienia kierunek z od Kościuszki na Żeromskiego na przeciwny),
- ulica przy Krakowskiej 49 w Chorzowie staje się 1-kierunkowa,
- w Świnoujściu zablokuje się Piłsudskiego między Bema a Piastowską i północny odcinek placu Wolności
- w Gdańsku zablokuje się ul. Obywatelska
- w Szczecinie zablokuje się łacznik na Struga (umożliwia przejazd z Wiesennej na Łubinową)
a Łubinowa stanie się 1-kierunkowa (na północ)
- w Baworowej (dolnośląskie) zablokuje się droga przy adresie Baworowo 100
Taki test dostarczy niezbitych dowodów za bądź przeciw.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #250 dnia: Październik 14, 2012, 23:02:42 »
U mnie trochę dziwne. Na drodze Kraków - Proszowice, widziałem jak na mapach droga w ogóle inaczej szła, później kazał zawracać bo była ślepa uliczka, a jak jechałem dalej to "przez pola" a później trafiłem na kontynuację drogi. Chyba mam nieaktualne mapy, ale dziwne bo remontowali te drogi z dwa lata temu  :E
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #251 dnia: Październik 15, 2012, 07:58:23 »
- w Świnoujściu zablokuje się Piłsudskiego między Bema a Piastowską i północny odcinek placu Wolności
- w Szczecinie zablokuje się łacznik na Struga (umożliwia przejazd z Wiesennej na Łubinową)

Fix złapany w Warszawie, Ursynów.

zmieniłem ustawienie screenów na bardziej ekonomiczne nM.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 09:28:34 wysłana przez nocnyMarek »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Androider

« Odpowiedź #252 dnia: Październik 15, 2012, 09:33:40 »
Koledzy pytanie laika, bo nawet nie próbuję ogarniać tematu LD, bo zapewne nawet twórcy tego udogodnienia pewnie mieliby różne teorie na ten temat, a pytanie takie, czy te wasze testy, screeny, wywody na temat co zawiera 21KB danych, a co może zawierać 100 KB danych ma dla was jakieś znaczenie praktyczne, czy to takie rozważania, badania naukowe bardziej o charakterze akademickim ? Dlaczego takie pytanie, a to dlatego, że nie rozumiem po co mi dane LD z końca Polski na samym starcie, jak co dwie minuty i tak dane są na nowo weryfikowane / uaktualniane. Chyba lepsze są dane aktualniejsze, OchKarol chyba też coś podobnego sugerował.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #253 dnia: Październik 15, 2012, 10:04:30 »
Temat zwiazany jest z wytyczaniem dlugich tras. LD sciaga dane o zasiegu 30-50km i w tym zakresie dane LD sa "aktualne" dla przebiegu i czasu przejazdu trasy. Trasa wytyczona poza zasiegiem 30-50km nie uwzglednia aktualnej sytuacji (np. roboty drogowe, ktore sa oczywista oczywistoscia i nie zawieraja sie w zaszytych danych AM) na drodze i to ma znaczenie przy szacowaniu czasu podrozy i poczatkowej wiedzy uzytkownika jak przebiega trasa.

*

Androider

« Odpowiedź #254 dnia: Październik 15, 2012, 10:25:49 »
cytat: "... to ma znaczenie przy szacowaniu czasu podrozy i poczatkowej wiedzy uzytkownika jak przebiega trasa."

No tak, to mnie przekonało. Czyli w sumie idealnie byłoby jakby program samodzielnie po złapaniu fixa pobrał dane od razu o jak najszerszym zasięgu (bez ingerencji "ręcznej"), a potem co dwie minuty już dane "lokalne", celem ewentualnej korekty pierwotnie wytyczonej trasy.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #255 dnia: Październik 15, 2012, 10:48:38 »
...dokladnie tak.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #256 dnia: Październik 15, 2012, 10:59:49 »
No i ja kompletnie nie rozumie dlaczego tak nie jest... Przecież to jest jedyna słuszna droga do właściwego wykorzystania LD.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #257 dnia: Październik 15, 2012, 11:15:59 »
Wygląda na to, że jest - nareszcie.
Tzn w cześci takiej - jak powinno.

Bo wygląda na to, ze program (w końcu) - po złapaniu fixa -  pobiera automatycznie informacje o zdarzeniach drogowych (blokady, antyblokady, kierunkowość) dla całego kraju.

Informacja o aktualnym natężeniu ruchu 100km od miejsca startu nie jest do niczego potrzebna - a uważam, ze może być wręcz szkodliwa. Bardziej przydatne dla tak odległych miejsc będą dane historyczne. A dopiero gdy zbliżamy się do danego miejsca dane online o ruchu drogowym mogą być uzyteczne.

Połączone: Październik 15, 2012, 11:25:36
Dlaczego takie pytanie, a to dlatego, że nie rozumiem po co mi dane LD z końca Polski na samym starcie, jak co dwie minuty i tak dane są na nowo weryfikowane / uaktualniane.
Jeszcze inaczej opowiem dlaczego nad tym się tak rozwodzimy  :mrgreen:

LiveDrive zawiera dwie kategorie informacji:
  • dane o bieżącym natężeniu ruchu drogowego
  • dane korygujące dane statyczne (blokady, antyblokady, zmina kierunkowości ulic)

Te pierwsze, jak najbardziej nie są do niczego potrzebne dla całego kraju w momencie startu. Bo co mnie obchodzi, że teraz jest korek w Warszawie, jeśli dojadę tam za dwie godziny.
Za dwie godziny może już tego korka nie być.
Informacja o bieżącym natężeniu ruchu drogowego w Warszawie będzie mi potrzebna gdy będę się do stolicy zbliżał.
Z tej kategorii danych, w momencie startu potrzebne są informacje jedynie o okolicy startu - tak aby sprawnie wystartować (omijając korki i inne zatory drogowe).

Natomiast te drugie to informacje to dane stałe i w 99.99% przypadków nie zmienią się podczas całej podróży - więc mają kluczowe znaczenie dla wytyczanej już na starcie trasy.

I teraz badamy, czy dane, które pobierają się automatycznie po złapaniu fixa zawierają komplet tych danych z drugiej grupy.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 11:25:36 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #258 dnia: Październik 15, 2012, 11:25:42 »
JD-MM nie sprawdzaj kilobajtów, przecież nikt z nas nie ma pojęcia do dokładnie się w nich kryje.

Długo nie odpisywałem bo dogłębnie testowałem. Na 100% (u mnie na dwóch urządzeniach) po złapaniu fixa, zmienia kierunkowość ulic i ściąga blokady dla całej Polski, @jerzu zwracam honor.
Część przykładów blokad podanych przez Ciebie jest już 'zaszyta' w aAM, ale na pewno blokuje 'w Świnoujściu zablokuje się Piłsudskiego między Bema a Piastowską i północny odcinek placu Wolności'.
Nie ściąga tylko dla całej Polski 'robót drogowych' jak napisałem w poście #246.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #259 dnia: Październik 15, 2012, 11:29:06 »
Nie ściąga tylko dla całej Polski 'robót drogowych' jak napisałem w poście #246.
Jeśli to tylko informacja o utrudnieniach w ruchu i nie ma tam permanentnej blokady odcinka to jak najbardziej prawidłowo (wg. mnie).
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #260 dnia: Październik 15, 2012, 11:34:58 »
Dokładnie, wygląda to tylko na 'utrudnienie', dla mnie to też nie ma większego znaczenia. Po południu ocenię to 'organoleptycznie'.

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #261 dnia: Październik 15, 2012, 11:55:57 »
Cytat: ochkarol
poprawiłem cytowanie nM.

Informacja o aktualnym natężeniu ruchu 100km od miejsca startu nie jest do niczego potrzebna - a uważam, ze może być wręcz szkodliwa. Bardziej przydatne dla tak odległych miejsc będą dane historyczne. A dopiero gdy zbliżamy się do danego miejsca dane online o ruchu drogowym mogą być uzyteczne.

Ja uwazam, ze dane powinny byc pobierane dla calego zakresu wytyczonej trasy i oczywiscie aktualizowane LD (np co 2min byc moze dla zakresu ok 50km aby urelaniac sytuacje biezaca na drodze). Mysle, ze istotna jest swiadomosc uzytkownika AM co dzieje sie na np. 150k-metrze trasy czyli np. znaczny objazd ze wzgledu na roboty drogowe lub impreze lokalna itd.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 17:25:19 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #262 dnia: Październik 15, 2012, 12:12:46 »
Ja uwazam, ze dane powinny byc pobierane dla calego zakresu wytyczonej trasy i oczywiscie aktualizowane LD (np co 2min byc moze dla zakresu ok 50km aby urelaniac sytuacje biezaca na drodze). Mysle, ze istotna jest swiadomosc uzytkownika AM co dzieje sie na np. 150k-metrze trasy czyli np. znaczny objazd ze wzgledu na roboty drogowe lub impreze lokalna itd.
Co Cię obchodzi, że dwie i pół godziny przed Tobą jest korek?
Skąd ma być wiadomo czy potrwa on pół godziny czy pół dnia?
Nie wiadomo.
Jeśli na skutek takiego korka (do którego masz 2 i pół godziny jazdy) AM zmieni routing i ominie ten odcinek, to znowu zaczynamy omijać nieistniejące korki (bo w wiekszości przypadków już tego korka nie będzie).
A chodzi o optymalny routing...
W zdecydowanej wiekszości przypadków, korek którego nie ma w danych SR będzie jednak chwilowy.
A omijania nieistniejących korków i tak jest za dużo, więc ja wolę żeby było tak jak jest.

Jeśli objazd jest stały (czyli na skutek robót drogowych lub wspominanej przez Ciebie imprezy jakiś odcinek jest zamknięty) to wówczas dane kategoryzuję do drugiej grupy i oczywiście się z Tobą zgadzam.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #263 dnia: Październik 15, 2012, 12:24:15 »
nie chodzi o "korek", a o dane "zmienne / terminowe", ktore nie sa zaszyte w mapie.
Moze przeciez byc tak, ze trwaja roboty drogowe lub inne zdarzenie, ktore zmieni znaczaco przebieg trasy.

np.
Zwykle gdy jedziesz w typowa znana trase ma ona 100km, ale na skutek jakiegos zdarzenia (nie chodzi o korki) trasa bedzie miala tego dnia 150km o tym fakcie dowiesz sie za 100km gdy pobiora sie dane LD uwzgledniajace ten rejon trasy - zaskoczenie chyba bedzie!

Mysle, ze po wytyczeniu trasy pierwsze pobranie powinno byc dla calego kraju, a potem juz "lokalnie".
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2012, 12:30:05 wysłana przez tesbor »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #264 dnia: Październik 15, 2012, 16:04:02 »
nie chodzi o "korek", a o dane "zmienne / terminowe", ktore nie sa zaszyte w mapie.
Moze przeciez byc tak, ze trwaja roboty drogowe lub inne zdarzenie, ktore zmieni znaczaco przebieg trasy.
Czyli jak rozumiem podpada pod "moją" drugą kategorię.

np.
Zwykle gdy jedziesz w typowa znana trase ma ona 100km, ale na skutek jakiegos zdarzenia (nie chodzi o korki) trasa bedzie miala tego dnia 150km o tym fakcie dowiesz sie za 100km gdy pobiora sie dane LD uwzgledniajace ten rejon trasy - zaskoczenie chyba bedzie!
j.w.

Mysle, ze po wytyczeniu trasy pierwsze pobranie powinno byc dla calego kraju, a potem juz "lokalnie".
Ale co dla całego kraju?
Całe LiveDrive?
Razem z korkami (czyli bieżącymi danymi o natężeniu ruchu)?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline tesbor

• **
  • 242
« Odpowiedź #265 dnia: Październik 15, 2012, 17:02:42 »
Dla calego kraju pierwsze pobranie danych = "twoja druga kategoria" + biezaca sytuacja na trasie LD z zasiegiem ok 50km (nie mam przekonania czy ten zasieg jest wystarczajacy np. na autostradzie).

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #266 dnia: Październik 15, 2012, 17:18:12 »
I dokładnie o to mo chodziło cały czas...  :mrgreen: :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #267 dnia: Październik 15, 2012, 21:28:02 »
jak macie datowane smarty w ostatniej aAM?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #268 dnia: Październik 15, 2012, 21:32:45 »
21.09
Pozdrawiam
Karol

*

Androider

« Odpowiedź #269 dnia: Październik 16, 2012, 00:34:16 »
Dziś, a w zasadzie to już w dniu wczorajszym miałem takie ciekawe doświadczenia z aAM na trasie z Warszawy do Wrocławia. Trasę tę rozbiłem na dwa etapy, pierwszy prowadził do knajpy na obiad w okolicy skrętu na Bełchatów i tę knajpę ustawiłem jako cel podróży, a nie jako punkt VIA - taki kaprys gdyby ktoś spytał po co. Jak tylko Jadzia powiedziała, że jestem u celu program samoczynnie się wyłączył. Pierwszy raz doznałem takiego "luksusu" , a jeżdżę dość sporo z programem. Ot taka niespodzianka. Drugim celem podróży był już hotel we Wrocławiu i tam już takie zjawisko nie wystąpiło.
Teraz druga ciekawostka jadąc do Wrocławia już w sumie niedaleko miasta (53 km do celu) na ósemce trwają jakieś prace i zrobili jakiś krótki objazd i wtedy program mi zgłupiał, tzn po powrocie na 8kę już nie wyznaczył mi trasy, trasy również nie przeliczył mi jak tylko wjechałem na ten objazd, a przecież powinien. Nie wiem czy to nie jest związane z tym, że na mapie droga, która ma być oddana w listopadzie chyba już jest czynna i może stąd takie numery (będzie to widac na jednym z obrazków, gdzie widac na belce, że oddanie drogi w listopadzie). Tak więc samoczynnie trasa się nie przeliczyła, ale jak ręcznie wybrałem lupke -prowadź do - historia i wskazałem ponownie cel mojej podrózy to trasa się wyznaczyła, ale tu kolejna niespodzianka, bo uciekł mi kursor :E co też widac na obrazku, ale olałem ten fakt i po chyba minucie kursor "dogoniłem" i juz nawigowanie przebiegało bez dalszych niespodzianek.
Fajny ten soft, podoba mi się :)
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 00:43:58 wysłana przez Androider »