Mój SGS+ często gubi sygnał i nie jest to wina AM bo Aspara też nie pokazuje sygnału kiedy nie ma go w AM.
Powiem tak...
U mnie też gubi sygnał podczas pracy na aAM.
Na MapieMap również to było.
Ale co zauważyłem.
Jak aAM zacznie gubić sygnał, to nawet jeśli ją wyłączę to w systemowym narzędziu do obsługi GPSu (AngryGPS) też występują "utraty fixa".
Natomiast jeśli włączę AngryGPS i nie włączę AutoMapy to jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żeby mój SGS+ zgubił sygnał.
Podczas jazdy z NE nie ma żadnego gubienia sygnału...
W końcu kupiłem zewnętrzny odbiornik, bo inaczej się nie dało.
Np. w tą niedzielę pojechałem z Lublina do Rymanowa-Zdroju i podczas podróży aAM zgubiła fixa tylko raz - zaraz po starcie.
Natomiast w drodze powrotnej, zaraz po starcie zaczęły się dziać takie jaja z fixem, że po 10 minutach przełączyłem się na zewnętrzny odbiornik
To też wymaga skilowania procesu aAM - bo siedzi w pamięci po niby wyłączeniu i za nic nie chce skorzystać z innego źródła sygnału.
Po zabiciu procesu i ponownym uruchomieniu - zero problemów.
Info dla tych co innych wątków nie czytają. 
aAM (po ręcznym pobraniu danych Traffic) pobiera zdarzenia drogowe
dla całego kraju a nie jak było, tylko dla pobliskiego obszaru.
Co więcej - obsługuje również kierunkowość (czyli tym/czasową kierunkowość odcinków dróg).
Ale, żeby nie było za słodko to trzeba to zrobić ręcznie przed wytyczeniem trasy.
W moim przypadku, gdy nie pobrałem danych Traffic przed wytyczeniem trasy, to nie została uwzględniona tymczasowa kierunkowość na docelowej ulicy i nawet ręczne pobranie danych Traffic (po wytyczeniu trasy) dało komunikat "Dane Traffic są aktualne".
Oczywiście na ulicy docelowej nic się nie zmieniło.