Automapa 1.4.1 - wersja finalna.

• 308 Odpowiedzi
  • 123918 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
Odp: Automapa 1.4.1 - wersja finalna.
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 26, 2012, 14:11:38 »
coś mnie podkusiło i napisałem dziś do producenta zapytanie kiedy będzie aktualizacja mapy do wersji 1209, bo nie dość, że dane SR sa stare, to mapa w momencie jej uaktualnienia na wAM też stała się starą. No i dostałem klasyczną odpowiedź, że testy androida trwają i nie wiedza kiedy się ukaże coś nowszego i dodatkowo nieopatrznie jakiś uczeń chyba napisał mi niebiznesowy tekst, że w ogóle nie mają harmonogramu ustalonego na kolejne aktualizacje tego programu na andka. Zaje....... co nie ? :)
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 26, 2012, 17:00:02 »
Zaje....... co nie ? :)

Zajefajnie. Ja licencję mam do listopada. Jak nic się w temacie aAM nie ruszy, to wracam do NE.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 26, 2012, 18:32:00 »
ja ogarnięty entuzjazmem, w dniu premiery wykupiłem "kredyt zaufania" do końca stycznia 2013. Po tym terminie jak będzie to tak wygladało jak dziś, to niestety przechodzę na ciemną stronę mocy, choć chciałbym ich wspierać, ale muszą być efekty tego wspierania, bo wtedy ma to sens z mojego punktu widzenia.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 26, 2012, 19:20:48 »
Pokrętna odpowiedź AQ.

Testy mogą dotyczyć aplikacji. Mapy skoro są udostępnione dla innej platformy, to są gotowe. Kwestia dobrej woli, o którą najtrudniej. Albo nie ustalili jeszcze ile za to zażądać.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 26, 2012, 20:39:35 »
zażądać mogą tyle ile oficjalnie jest napisane na guglu plej i ani złotówki więcej, a ci co już kupili program aktualizacje przecież mają w cenie, no chyba , że nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi :)

A tak z innej beczki, to ciekawe, że mamy od kilku dni finala waM 6.11, a na:
-facebooku AM - cisza, choć zawsze trąbili i to "po nocach"
-na miplo.pl - cisza w newsach (u nich opóźnienie najwyżej wynosiło 1 dzień od premiery)
- na emailach klientów - cisza (tutaj to różnie bywało z terminem dostarczenia informacji)
- kolega morette przeważnie aktywny po kolejnych wydaniach - milczy na forum od prawie dwóch tygodni, choć zagląda regularnie :)

U nich nic nie dzieje się bez przyczyny, to jest na pewno zaplanowane działanie jak w PIS-ie :E Ciekawe jaki plan marketingowy Pana "K" się za tym kryje, bo w zbieg okoliczności nie wierzę, nie u nich :E
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2012, 20:47:44 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 28, 2012, 08:11:20 »
coś mnie podkusiło i napisałem dziś do producenta zapytanie kiedy będzie aktualizacja mapy do wersji 1209, bo nie dość, że dane SR sa stare, to mapa w momencie jej uaktualnienia na wAM też stała się starą.
Ja od pewnego czasu zacząłem używać OsmAnd z darmowymi mapami UMP i mam wrażenie (?), że mapy UMP są dokładniejsze.  W porównaniu do map AM są one częściej aktualizowane. OsmAnd, począwszy od wersji 0.8.3 pozwala na wstawianie punktów pośrednich. Tak więc pomimo, że bardzo chciałem kupić AM raczej tego nie zrobię - przynajmniej nie za te cenę, która jest obecnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2012, 10:01:10 wysłana przez spolak »

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 28, 2012, 16:55:24 »
Jest już dostępna mapa 1209 dla aAM. Do pobrania przez "Opcje" -> "Aktualizuj program"

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #187 dnia: Wrzesień 28, 2012, 17:44:55 »
coś mnie podkusiło i napisałem dziś do producenta zapytanie kiedy będzie aktualizacja mapy do wersji 1209,....
Dzięki Treker, udało Ci się załatwić . :wink: Uważaj bo u Biluni załapiesz się na listę 'rycerstwa AQ' :E

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 28, 2012, 17:56:21 »
Jest już dostępna mapa 1209 dla aAM. Do pobrania przez "Opcje" -> "Aktualizuj program"

Pobieram trzeci raz. I nie chce się zaktualizować.

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 28, 2012, 18:00:24 »
Bez problemu na dwóch urządzeniach, ale trwało to z 15 min. (łącze 50Mb).

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 28, 2012, 18:47:32 »
Dzięki Treker, udało Ci się załatwić . :wink: Uważaj bo u Biluni załapiesz się na listę 'rycerstwa AQ' :E
Nie ma sprawy, załatwiłem dla nas wszystkich :E Ściągam własnie, ale pokazuje mi ze 300 minut, więc chyba jest obciążenie niezłe, a łącze mam w sumie dobre. Jak wszystko pójdzie okey, to nie omieszkam POCHWALIĆ producenta za szybki update. No i cieszy mnie fakt, że iphone za nami androidowcami :-) Za parę dni napiszę do nich, że potrzeba uaktualnić program, bo brakuje paru opcji, tak więc pewnie kolejna aktualizacja pod koniec przyszłego tygodnia :) Trochę mnie zdziwiło, że google play nie informuje o tej aktualizacji map. Nie kumam tego, ale ja wielu rzeczy nie rozumiem, a co związane jest z programem AM w szeroko pojętym znaczeniu. No nic ważne, że szybko uaktualnili mapę. Dobrze, że mi mapa EU nie jest potrzebna, bo nie było by tak miło jak jest teraz
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2012, 18:49:17 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 28, 2012, 18:57:35 »
u mnie nowe mapy ściągały się około 10 minut, jeśli teraz jest 300 jak piszesz to chyba rzeczywiście wszyscy się rzucili jednocześnie aktualizować

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 28, 2012, 21:13:10 »
U mnie mapy ściągnęły się dość szybko jak na łącze 3-4 Mb/s. Ale...
Włączyły się, zarejestrowały i po wpisaniu pierwszego adresu jaki potrzebowałem sprawdzić AutoMapa Android 1.4.1 z mapami 1209 zaliczyła wpadę.
Adres znam i dokładnie wiem gdzie mieści się w danej miejscowości (chciałem sprawdzić jakimi drogami poprowadzi jadąc z obecnego miejsca 240 km) a program wskazał mi na mapie całkowicie inne miejsce. Niby nazwa ulicy się zgadza, nr też ale nie miejscowość. Program chciał mnie poprowadzić w całkiem inne miejsce oddalone od właściwego o jakieś 10 km. Przyznam, że nie sprawdzałem tego adresu na AM Android z mapami 1206 ale na AM EU 6.10e z mapami 1206 wskazywało poprawnie!
Teraz pytanie czy to jest pojedynczy przypadek, gdzie program by nas poprowadził w całkiem inne miejsce czy są jeszcze inne bardziej nietrafione miejsca?
Jak do tej pory nie miałem pod tym kątem problemów z mapami i programem a teraz aplikacja spowodowała, że będę chyba w kilku miejscach/mapach naraz sprawdzał czy podane miejsce jest właśnie tam gdzie aAM chce jechać. Nie podoba mi się to!

Dodatkowo zauważyłem, że podczas wpisywania nazwy ulicy w pojawia mi się na liście ulic dziwne oznaczenie z tekstem M_S_ENTER_STREET_LETTER_2, które jest powtórzone 2 razy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2012, 21:36:28 wysłana przez grzesk »

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 28, 2012, 21:51:04 »
....Dodatkowo zauważyłem, że podczas wpisywania nazwy ulicy w pojawia mi się na liście ulic dziwne oznaczenie z tekstem M_S_ENTER_STREET_LETTER_2, które jest powtórzone 2 razy.
U mnie coś takiego nie występuje.
Możesz podać nazwę tej miejscowości/ulicy/numeru, i miejsca startu ?

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 28, 2012, 22:36:49 »
Koledzy myślałem, że bedzie pochwała ode mnie i znowu nie da rady :( Aktualizuje mapy już od 4 godzin. Co kilkanaście minut program wywala mi komunikat, że trzeba zamknąć program i otworzyć ponownie. Jak otworzę to pokazuje mi cały czas mapę 1206 i wywala komunikat, że trzeba dalej pobierać lub zacząć od nowa. Zgadzam się na kontynuowanie i tak co kilkanaście minut zabawa w kółko. W końcu zrobiłem cos takiego, że opuściłem tę androidową belkę w dół i jak zobaczyłem, że mam już 143% aktualizacji , to się wkurzyłem i przerwałem aktualizację (4 godziny w plecy), następnie odinstalowałem całkowicie program i wykasowałem katalog Automapa z karty SD. Teraz wszedłem do sklepu gugla i ponownie zainstalowałem program. Po odpaleniu programu na szczęście pokazuje od razu, że są mapy 1209. Instalcję mapy właśnie mam w toku, pozostało 55 minut, no chyba, że znowu wpadnie w pętlę i będzie coś ponawiał w kółko. I jak tu dobrze pisać, no nie da się. Androida mam fabrycznego nierootowanego bez żadnego grzebania. Walczę dalej :(

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 28, 2012, 22:40:24 »
Ja miałem taką pętlę trzykrotnie. Za czwartym razem kazałem ciągnąć od początku i zaskoczyło.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 28, 2012, 22:54:13 »
czyli nie jestem osamotniony w tym problemie. Mam nadzieję, że teraz zaskoczy, bo instaluję od zera program + mapę . Może trzeba było wcześniej zrobić format karty, to żart - NM spokojnie nie kasuj :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #197 dnia: Wrzesień 28, 2012, 23:00:05 »
Bezproblemowo - 20 minut i po zawodach. :P
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #198 dnia: Wrzesień 28, 2012, 23:01:49 »
farciarz farciarz :P

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #199 dnia: Wrzesień 28, 2012, 23:16:44 »
Bajzel w POI jaki był - taki jest dalej.
A blokady z LD, których pisałem tutaj przenieśli do mapy :-| :(
Po kiego?

Teraz routing w kierunku północ-południe w Lublinie ma jedną, poważną alternatywę mniej.
Ciekawe ile takich kwiatków jeszcze?  :O
Pozdrawiam
Karol

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 29, 2012, 07:53:02 »
Walka, o której pisałem wczoraj zakończona sukcesem - program z mapą zainstalowany. Co prawda w tej walce pierwszy poległem ja , bo w trakcie instalacji mapy, czyli tak w piątej godzinie akcji zasnąłem i dziś rano jak się obudziłem zobaczyłem że instalacja się zakończyła i można działać :)

Teraz przy ponownym konfigurowaniu programu zauważyłem, że mamy chyba niedziałającą opcję w ustawieniach programu. Jest coś takiego w ustawieniach "trasa" , że po wyznaczeniu trasy ma pokazać domyślnie:
-widok trasy
-podsumowanie trasy
-pierwszy manewr

Co bym nie wybrał, to i tak po wyznaczeniu trasy z punktu A do B pokazuje się od razu widok całej trasy. Potwierdzi to ktoś lub zaprzeczy ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2012, 09:18:34 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #201 dnia: Wrzesień 29, 2012, 09:58:46 »
Potwierdzam.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #202 dnia: Wrzesień 29, 2012, 11:41:06 »
O północy pobrała się i zainstalowała bez problemu, powodem problemów było prawdopodobnie przeciążenie.
Nie rozumiem dlaczego wszystkie aktualizacje dają informację a tylko o aAM muszę się dowiadywać w maglu od pani Krysi.
Blokady na Prostej przy Towarowej w Warszawie powróciły do normalności.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2012, 11:45:44 wysłana przez ycbo »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #203 dnia: Wrzesień 29, 2012, 12:30:00 »
Nie rozumiem dlaczego wszystkie aktualizacje dają informację a tylko o aAM muszę się dowiadywać w maglu od pani Krysi.
No właśnie.
Podczas aktualizacji poprzedniej mapy (do drugiej 1206) miałem info w programie.
Teraz nie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #204 dnia: Wrzesień 29, 2012, 12:43:02 »
U mnie coś takiego nie występuje.
Możesz podać nazwę tej miejscowości/ulicy/numeru, i miejsca startu ?

Startuje z miejscowości Ignaców koło Zelowa w woj. łódzkim. Cel podróży to Gorzyczki, ul. Wiejska 6 w woj. śląskim, powiat Wodzisławski. W programie jest wyraźnie napisane przy wyborze ulicy, ze to ma być ul. Wiejska w Gorzyczkach (mała czcionką dodana nazwa miejscowości pod nazwą ulicy) ale po zatwierdzeniu wyboru i to niezależnie jaki rodzaj trasy wybiorę aAM prowadzi mnie kilka kilometrów dalej do miejscowości Olza na ul. Wiejską 6.

Zgłosiłem to do producenta ale nie dostałem potwierdzenia, więc nie wiem czy przyjęli zgłoszenie.

Ktoś tu pisał, że nie było informacji o aktualizacji. Ja po włączeniu wczoraj aAM dostałem komunikat o nowej wersji i pytanie czy aktualizować.

Ps. Właśnie sprawdziłem jak z tego samego miejsca prowadzi AM EU 6.11 na WinCE z mapami 1209 i tam pozycja/cel Gorzyczki, ul. Wiejska 6 jest poprawnie wskazywana. Na aAM jest błąd!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2012, 13:03:05 wysłana przez grzesk »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #205 dnia: Wrzesień 29, 2012, 14:19:51 »
Ktoś tu pisał, że nie było informacji o aktualizacji. Ja po włączeniu wczoraj aAM dostałem komunikat o nowej wersji i pytanie czy aktualizować.

u mnie też pojawiła się informacja o nowych mapach

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #206 dnia: Wrzesień 29, 2012, 15:48:20 »
Ja też dostałem info natychmiast po włączeniu AM
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #207 dnia: Wrzesień 29, 2012, 17:51:34 »
Spróbujcie wpisać jako cel dowolny szczyt górski np. Rysy.... U mnie następuje zawieszenie programu i brak możliwości wpisania kolejnego adresu. Proszę o weryfikację mojego przypadku.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #208 dnia: Wrzesień 29, 2012, 19:23:24 »
No właśnie.
Podczas aktualizacji poprzedniej mapy (do drugiej 1206) miałem info w programie.
Teraz nie.

Ja mialem info w programie o aktualizacji.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #209 dnia: Wrzesień 29, 2012, 19:28:45 »
Zapewne to info nie wszyscy dostaną jednocześnie. Serwery mają swoją przepustowość,
więc gdyby powiadomili wszystkich naraz to sami prosiliby się o kłopoty.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free