Nie oddawaj do serwisu. Napisz zgłoszenie reklamacyjne i oddaj sprzęt sprzedawcy.
Treść zgłoszenia mniejwięcej taka (wyboldowałem ważne elementy):
Zgłoszenie reklamacyjne
W dn. xxx zakupiłem w Państwa Salonie telefon model xxx nr. ser. xxx. Tu wstaw opis problemu ...
Zgodnie z Ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. „o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu cywilnego” wnoszę o wymianę zakupionego towaru na nowy wolny od wad, bądź odstąpienia od umowy i zwrotu zapłaconej kwoty w wysokości xxx zł + koszty udzielenia przez bank kredytu w wysokości xxx (o ile masz kredyt)
Nadmieniam, że w momencie zakupu sprzedawca informował mnie, że telefon nie jest wadliwy.
W związku z powyższym zwracam zakupiony telefon nr ser xxx
No i wszystko. Teraz oni mają 14 dni na odpowiedź. Jeśli nie odpowiedzą to jedziesz po kasę.
Polecam wszystkim przeczytanie tej ustawy 
pozdrawiam,
active
A tak to wygląda w
PRAKTYCE
...."WITAM WSZYSTKICH
Mam kilka pytań związanych z zastosowaniem rękojmiiPytanie Pytanie Pytanie
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą .
Na początku miesiąca (trzy tygodnie temu)zakupilem na działalność gospodarczą sprzęt komputerowy (PALMTOP).
Po dwóch tygodniach użytkowania odkryłem wadę wyświetlacza (matryca traciła kalibrację). Po konsultacji telefonicznej z servisem i wykonaniu pewnych testów zaistniało prawdopodobieństwo
wymiany wyświetlacza
Postanowiłem skorzystać z RĘKOJMII (zgodnie z KODEKSEM CYWILNYM) i wymienić towar u sprzedawcy na nowy.
Przygotowałem PROTOKÓŁ REKLAMACYJNY (w dwóch egz.) z szablonu zamieszczonego w sieci i dzielnie pomaszerowalem do sprzedawcy Uśmiech Uśmiech Uśmiech
I od tej pory zaczęly się schody Wykrzyknik Wykrzyknik Wykrzyknik
Na hasło rękojmia , sprzedawca podwyższonym głosem powiedział ,że się nie należy bo sprzęt kupiono na FIRMĘ Pytanie Pytanie Pytanie
Odmówił przyjęcia "protokołu reklamacyjnego" mówiąc ,że takie coś to każdy sobie może napisać i jemu to nic nie mówi Pytanie Pytanie Pytanie
W związku z tym grzecznie poprosiłem o pisemną odmowę przyjęcia prtokołu Co uzyskałem Uśmiech Uśmiech
Sprawa zaczeła się jakoś toczyć do przodu sprzedawca zredagowal własne pismo SERVISOWE z zaznaczeniem RĘKOJMII towar został przyjęty , za dwa tygodnie mam się dowiedzieć czy reklamacja ZOSTAŁA UZNANA
Ufffff istna droga przez mękę, jeżeli tak w praktyce wygląda sprawa RĘKOJMI to dziękuję (czułem się jak bym coś ukradł )
i mam wrażenie ,że to jeszcze nie koniec sprawy.
Wyczytałem w sieci podobną reklamację gdzie koledzę nie uznzno reklamacji w ramach gwarancji........."
(post z forum PRAWNEGO)
Pozdrawiam serdecznie
ROBERT