Autor Wątek: Problem z GPS w Asus A696  (Przeczytany 10366 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KBEX

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Problem z GPS w Asus A696
« : Grudzień 10, 2011, 11:10:30 »
Witam.
Jestem poczotkujacym uzytkownikiem Asusa A696. Podczas pierwszych dni mojego uzytkownia GPS działał ale, prawdopodobnie cos przestawilem w ustawieniach i juz nie dziala. Problem wyglada nastepujaco: Pojawia sie napis „szukam sygnalu GPS” ale go nie znajduje. Sygnalu szukalem na zewnatrz domu. Niestety moj internet domowy nie pozwala na przeszukiwnie doglebne neta, wiec zwracam sie do Was o pomoc.

Obecne ustawienia:

Start-ustawienia-zakladka system-external GPS:
Zakladka programy:
Port programu GPS: COM1
Zakladka sprzet:
Port sprzetu: COM5
Szybkosc transmisji: 4800
Zakladka dostep:
Automatycznie zarzadzaj systemem GPS-zaznaczone.

Po otawrciu Automapy:
Menu-ustawienia-GP:

Strona GPS ogolne(1/3):
GPS podlaczony do portu: COM5
Predkosc odczytu z portu: 4800 bps

Strona GPS-zawansowane(2/3):
Uzywaj odbiornika GPS Bluetooth- odznaczone
Ukrywaj Bluetooth Browser-odznaczone
Kompensuj opoznienie sygnalu: 1.3s
Ignoruj odchylenia GPS: Średnie

Strona GPS-zawansowane(3/3):
Otwierj port tylko gdy uzywany:odznaczone
Czytaj port w oddzielnym watku:odznaczone
Ilosc odczytow portu GPS na sekunde: 5
Zapisuj automatycznie slad:odznaczone.








PDAclub.pl

Problem z GPS w Asus A696
« : Grudzień 10, 2011, 11:10:30 »
R E K L A M A:


Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z GPS w Asus A696
« Odpowiedź #1 : Grudzień 13, 2011, 20:04:20 »
<...> Niestety moj internet domowy nie pozwala na przeszukiwnie doglebne neta, <...>


Nie rozumiem, nie działa Ci wyszukiwarka na forum, masz bana na Google?

Cytuj
Obecne ustawienia:

Start-ustawienia-zakladka system-external GPS:
Zakladka programy:
Port programu GPS: COM1
Zakladka sprzet:
Port sprzetu: COM5
Szybkosc transmisji: 4800
Zakladka dostep:
Automatycznie zarzadzaj systemem GPS-zaznaczone.


U mnie:
Port programu GPS: COM5
Port sprzetu: (Brak)
reszta tak samo
Ale nie wiem czy to ma znaczenie, bo po ustawieniu jak u Ciebie GPS też działa (sprawdzałem tylko AM)

A'propos AM:
1. Menu -> ekran 2 -> odznacz menu proste
2. Menu -> ekran 1 -> GPS -> Start GPS - czy błyska zielona dioda?
3. Menu -> GPS -> Informacje:
a) czy na ekranie Informacje GPS - Satelity 1/3 pojawiają się żółte paski sygnałow satelit? (gdy zlapiesz fixa kilka powinno być na zielono)
b) czy na ekranie Informacje GPS - Dane 3/3 widzisz przesuwające się do góry ciągi znaków w stylu:
$....
$GPGSA <i tu ciągi cyfr, przecinków, itp.>
$GPRMC <i tu ciągi cyfr, przecinków, itp.>
$....
$....

Próby przeprowadzaj na zewnątrz - to chyba oczywiste.

Pozdrawiam -

Stanley

« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2011, 20:07:51 wysłana przez stanley_p »