Problem z GPS w A696

• 7 Odpowiedzi
  • 1587 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Arguss

• 10
  • Sprzęt: hp rx1950, asus A696N
Problem z GPS w A696
« dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:43:33 »
Witam. Asusa jak i gps mam dopiero od wczoraj więc proszę o wyrozumiałość :)
Nie wiem dlaczego ale mi gps nie chce działać. Najpierw próbowałem go uruchomić gdy chciałem skorzystać z automapy 3.9.7.1, cały czas pisało "szukam sygnału GPS (com2)" i pod spodem "pozycja gps nie ustalona!" jestem naprawde zdesperowany i nie wiem co robić. Te całe porty próbowałem jakoś ustawić ale nie wiedziałem do końca jak. Czy może ktoś mi napisać jak uruchomić GPS jak ustawić porty  i ile powinienem stać na dworze aby załapało sygnał z satelit?
Pozdrawiam!

*

Offline Ziemniaq

• *
  • 66
  • Sprzęt: ASUS A639
Odp: Problem z GPS w A696
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:55:08 »
Cześć!

Musisz ustawić GPSa na COM5. I parę chwil wystarczy gdy go potrzymasz na dworze.

Ziemniaq
Oficjalny Dżemowy Fan Club
"Skazani na Bluesa"

*

Offline Arguss

• 10
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2007, 16:31:10 »
jakoś złapało ale zaraz gubi sygnał :/ na dworze stałem chyba z 2 minuty a tak to cały czas trzymam rękę za oknem z palmem :/ wogóle jak mam trzymać palma żeby złapał sygnał?

*

Soovek

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2007, 16:52:16 »
jakoś złapało ale zaraz gubi sygnał :/ na dworze stałem chyba z 2 minuty a tak to cały czas trzymam rękę za oknem z palmem :/ wogóle jak mam trzymać palma żeby złapał sygnał?
Wymiękłem - bez urazy

*

Offline Arguss

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2007, 18:20:37 »
może jednak jakaś pomoc a nie złośliwe komentarze, naprawdę pierwszy raz mam gps i nie za bardzo wiem z czym to się je.

*

Offline JackDeJack

• 45
  • Sprzęt: Asus A696 + GoodRam 4GB
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2007, 19:35:49 »
Twój odbiornik GPS - jak mówi nazwa odbiera sygnały GPS nadawane przez rozmieszczone gdzieś tam na orbitach satelity.
Wszelkie ograniczenia "bezpośredniej" widoczności satelit (czyli, sciany i dach domu, pokryte liściem drzewo, tunel samochodowy itp.) skutecznie utrudniają/uniemożliwiają odbiór sygnału.

Podobnie jest z antenami TVSat, które powinny "widzieć" satelitę - często pod drzewkiem w zimie jest ok, a potem przychodzi wiosenka i listowie skutecznie tłumi sygnał.

Jaśniej już nie dam rady ;)

BTW - GPS'a się używa, do jedzenia polecam jakieś papusianko :)
JackDeJack

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2007, 20:17:22 »
Moje pierwsze próby z GPS na A696 - Tom Tom - też były podobne. Komunikat ,,brak urządzenia GPS", szukanie po omacku portów, brak sygnału, łapanie sygnału na balkonie. Metadą prób i błędów doszedłem do celu i teraz jestem zadowolony z działania nawigacji na A696. Moja rada to trochę cierpliwości.

*

Offline Arguss

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2007, 21:29:06 »
Dobra, wsadziłem sprzęt do samochodu, zrobiłem rundke do lasu i całkiem nieźle działa ;D  Dziękuję za pomoc, temat uznaję za zamknięty :)