połączenie a636n z SE k750i via BT

• 10 Odpowiedzi
  • 1402 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

połączenie a636n z SE k750i via BT
« dnia: Maj 30, 2007, 23:21:48 »
Witam,
Długo szukałem na forum, ale nie znalazłem rozwiązania.
Mój problem objawia się tym, że oba wyżej wymienione urządzenia "widzą się" jeśli chodzi o wymianę plików, natomiast nie ma szans na internet przez bluetooth.

Dodam, iż udało mi się połączyć z internetem przez irdę, ale takie rozwiązanie mnie nie zadowala.
Wszystkie ustawienia mam ok, bo tak jak mówie irda działa, ale jeśli z listy "wybierz modem" wybieram bluetooth to przechodzi do następnego menu "moje połączenia", w którym to znajduje się lista. Ja mam na niej tylko pozycję Nowe powiązanie, ale po jej naciśnięciu wyskakuje mi komunikat "Na tym urządzeniu nie zainstalowano sprzętu Bluetooth".

Gdy z kolei z rozwijanej listy "wybierz modem" wybiorę Bluetooth Dialup Modem to po ustawieniu wszystkich opcji, wyskakuje dymek że wybiera, ale po chwili że nie można wybrać numeru i dzieje się tak niezależnie od tego czy w telefonie mam włączony BT czy też nie.

Proszę o pomoc, nie ukrywam iż bardzo liczyłem na połączenie obu sprzetów przez BT.
Mam nadzieję że nie za bardzo zamieszałem.
Pozdrawiam
Eftrzy

Odp: połączenie a636n z SE k750i via BT
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2007, 10:10:03 »
dla tego telefonu i np dla plusgsm numer to *99***1# to jest bardzo wazne inaczej sie nie chce wdzwonic

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2007, 13:54:12 »
dla tego telefonu i np dla plusgsm numer to *99***1# to jest bardzo wazne inaczej sie nie chce wdzwonic
U mnie działa *99***3#, bo na tym miejscu mam konto internetowe w telefonie.
Ale działa tylko przez Irdę.

Mógłby mi ktoś napisać czy z listy "wybierz modem" wybiera się "Bluetooth" czy "Bluetooth Dialup Modem" ?

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2007, 23:57:38 »
Może się mylę, ale Dialup to połączenie wdzwaniane, a raczej nie o to Ci chodzi a o GPRS (tu mogę się mylić, bo gdzieś tam może jest tak napisane, a nie chcę sobie grzebać)
Z tego co piszesz wygląda, że orientujesz się o co chodzi, ale musisz gdzieś popełniać drobny błąd. Proponuję:
1. Usunąć telefon ze sparowanych urządzeń i podobnie ASUSa z telefonu (to jest najważniejsze).
2. Wyłączyć wszystkie pozostałe urządzenia BT w zasięgu (słuchawka, komputer, inny telefon itp.) oraz IRDę.
3. Włączyć BT w obu sprzętach.
4. Przeprowadzić całą operację tworzenia połączenia od początku.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2007, 22:47:43 »
No i niestety pomimo "wyczyszczenia" palmtopa i telefonu problem występuje nadal.
Czy nikomu na forum nie udało się połączyć ASUSA z jakimkolwiek telefonem ??

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2007, 00:58:41 »
Ależ ja połączyłem z K800i, wcześniej z K700i. Stąd moje rady.

Mogę jeszcze poradzić definitywne zamknięcie wszelkich programów na pockecie i odłączenie kabla na czas operacji.
Jeśli zrobisz wszystko zgodnie (no prawie, z małymi modyfikacjami) z opisem w Dziale dla początkujących i kreatorem to musi zadziałać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 01:06:18 wysłana przez awatar »

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2007, 16:43:04 »
Ja również mam ten sam problem tylko z motorolą V3 ale objawy te same. spędziłem upojne godziny z pomocą techniczną ery, stwierdzono że bezpośrednio z komórki internet chodzi i to musi być wina PDA u mnie A636N. Dzwoniłem do wsparcia Asusa pl. Na początku miły pan stwierdził że takiej usługi ten model nie przewiduje. po krótkiej rozmowie stwierdził, że jednak tak. Trochę mi ręce opadły ale po konsultacji stwierdził że jeśli zestawia połączenie i zaraz go przerywa to musi być to jakiś błąd po stronie serwera który rozłącza połączenie. Wszyscy stwierdzili, że konfiguracja jest prawidłowa, tylko nie wiadomo dlaczego nie działa, jednym słowem klops zupełny. Nadmieniam, że sprawdziłem chyba wszystkie opcje i podpowiedzi z tego forum oraz wsparcia technicznego(?)
Mam konkretne pytanie. Czy komuś udało się wejść do internetu  przez BT  z motorolą V3 ???

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2007, 11:28:04 »
Pytanie jeszcze jakich programów używacie do sprawdzenia czy jest internet.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:57:29 »
Ja uzywam K750i i K790i oba smigaly bez problemow.
Teraz Ci nie pomoge bo Asus jest w serwisie ale jak wroci, a Ty nadal nie bedziesz mial rozwiazania to chetnie pomoge.

[EDIT]
Tak mi sie przypomina tylko, ze jakos w Ericssonach mialo znaczenie jaki ID zewnetrzny ma to konto do polaczenie przez GPRS i u mnie mam poustawiane na 2 i pamietam, ze cos mi kiedys nie chodzilo i pani z ery kazala mi pozmieniac, zeby to konto mialo 2.

Pozdrawiam
Misiek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 15:13:03 wysłana przez misiekpm »

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TP2->Motorola Defy
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2007, 22:37:02 »
generalnie problem to glownie ustawienie punktu dostepu do konta danych w SE. Ja mam telefony tej marki od ponad 5 lat i nie mialem nigdy problemow  z  polaczeniem GPRS SE+PDA.
NAjwazniejsze , zeby sprawdzic konto danych GPRSw telefonie ....i wtedy w zaleznosci od tego czy jest to 1...2...czy 5 na lezy wpisac w PDA *99***1# (tu przyklad dla Cid=1). W A636N czywiscie nalezy laczyc sie przez bluetooth modem. NIe zapomnij o haslach dostepu i Loginu - zaleznego od operatora. ERA -erainternet / erainternet.
Konfiguracja jest w miare prosta ...jesli bedziesz o wszytskich krokach pamietal. Powodzenia w surfowaniu po necie za pomoca PDA. Asusik jest naprawde rewelacyjny....mialem wczesniej Mio p550 sprzet ok ale bateria generalnie do d...:) Co uwazam za wielki mankament w urzadzeniu przenosnym jakim jest PDA. W asusie to zupelnie inna sprawa...bateria dziala srednio 2 razy dluzej od wspomnianego Mio.

Co do przeladarek polecam Opere. Swietny programik z zakladkami.Oczywiscie ma pare wad (np brak zapisu zdjec etc., ale do surfowania jest ok) O niebo lepszy od internetexplorera.
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 20, 2007, 17:44:07 »
No i za którymś razem uzyskałem wreszcie  trwałe połączenie, jak to się stało nie wiem, bo uprzednio konfigurowałem tak samo