Kilka dni temu przesiadłem się z A636 na A639. Oto moja opinie n/t A639:
Jest jeszcze lepszy od bardzo udanego A636 przede wszystkim z uwagi na lepsze dopracowanie softwareu. Przykład: W A636 synchronizacja Active Synciem czy to kablem czy BT powodowała częste krzaczenie się tak PC-ta (notebooka) ta jak i pocketa zaś ustawienie synchronizacji po BT wymagało różnych ustawień tu i tam. W A639 wystarczy włączyć port szeregowy, nastawić zalecanym port com w AS na PC i włączyć kreatora synchronizacji. Od tej pory każde włączenie BT w pockecie (przy systemowym BT w notebooku) powoduje natychmiastową i automatyczną synchronizację po BT, która działa dużo szybciej niż w A636 (zdaje się że to przez BT w standardzie 2.0). Jedyny "klocek" jaki mi wyskoczył to to że każde wpięcie kabla synchronizacyjnego powoduje mi w notebooku automatyczne wypięcie sieci bezprzewodowej i jak długo oba urzadzenia są połączone kablem, tak długo karta WiFi zostaje rozłączona. Komunikacja po BT nie ma tego problemu a że tą preferuję to nie boli mnie ta przypadłość. Jakby ktoś znał przyczynę i rozwiązanie to nie pogniewam się za dobrą radę
Sporym plusem jest elegancka i ergonomiczna stacja dokująca w standardzie, której bardzo brakowało w A636. Można z niej zasilać i synchronizować Asusa.
Kolejna zauważalna różnica to wczytywanie się stron internetowych - znacznie szybsza w A636. Nie wiem czy jest to kwestia szybszej karty sieciowej w standardzie G faktem jest że teraz strony www ładują się prawie tak szybko jak w PC-cie.
To tyle uwag na szybko i gorąco. Natomiast różnic sprzętowych wielu nie ma, najważniejsza to standard G WiFi oraz wbudowana pamieć flash 1 GB i chyba BT wersja 2.0 - w sumie niewiele. Więc jeśli ktoś jest zadowolony z A636 czy A636N to chyba nie ma sensu taka zmiana. Ja akurat miałem okazję zrobić to za free, więc skorzystałem.
Nie potwierdzam negatywnych opinii n/t wyświetlaczy w A636 czy A639 - ja żadnych problemów z rozkalibrowywaniem ekranu nigdy nie stwierdziłem. Dla mnie Asus jest A63x jest zdecydowanie bardzo udanym urządzeniem.