Brak sygnalu gps na Asusie 636n

• 14 Odpowiedzi
  • 1906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 09, 2006, 20:08:02 »
Witam.
Mam problem z sygnalem gps.Nie ma go wogole.Nie moze zlapac zadnej satelity.Kupilem Tom toma 5.Zainstalowalem papy i nic nie chce chulac bo to normalka bo nie wykrywa zadnej satelity.Czy jest jakas specjalna konfiguracja?Jak zrobic zeby to chulalo?Wsklepie mi powiedzieli ze podczas pierwszego wystartowania trzeba czekac conajmniej godzine zeby zlapal jaks satelite.Czekalem i nic.
Pomozcie.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2006, 20:15:47 »
przenosimy
przeglądnij strukturę forum - jest specjalny dział dla Asusa, TomToma i GPS

*

Offline pxm

• **
  • 101
Re: Brak sygnalu gps na Asusie 636n
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 09, 2006, 21:03:16 »
Cytat: "Lukasz666"
Witam.
Mam problem z sygnalem gps.Nie ma go wogole.Nie moze zlapac zadnej satelity.Kupilem Tom toma 5.Zainstalowalem papy i nic nie chce chulac bo to normalka bo nie wykrywa zadnej satelity.Czy jest jakas specjalna konfiguracja?Jak zrobic zeby to chulalo?Wsklepie mi powiedzieli ze podczas pierwszego wystartowania trzeba czekac conajmniej godzine zeby zlapal jaks satelite.Czekalem i nic.
Pomozcie.

Rozumiem, ze w konfigu wskazales porty com...
(START/Ustawienia/System/GPS/ w zakładce Programy wybierz com4, w zakładce Sprzęt - port com5 oraz szybkosc transmisji 4800

Tak samo  w programach np. Tom Tom, wskaz com 5 i predkosc 4800.

Do testow GPS zainstaluj ten prgramik (rowniez w jego konfiguracji wskaz com5):
http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 09, 2006, 22:23:00 »
Jeżeli nie zadziała to co napisał Ci pxm to zerknij w ten temat:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=40482&highlight=gps

mialem taki sam problem, po zakupie A636 GPS nie ruszył w ogóle, i pewnie długo by tego nie zrobił bo było namieszane (poczytaj wątek).
Problem który go opisuje może nie wystąpiłby w TomTomie, gdyż w jego ustawieniach można wybrać pomiędzy NMEA i SIRF, w AM tego nie ma.

napisz czy ruszyło ;)

gps
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2006, 23:31:05 »
motam i motam a ten gps nie chodzic.W opcjachtom toma5 nie ma mozliwosci zeby ustawic ktorys z com i predkosc.Chyba ze ktos wie jak ustawic w upcjach to bym prosil o dokladne wyjasnienie tak jak to kolego wytlumaczyl jak w asusie sie ustawia.

*

Offline pxm

• **
  • 101
Re: gps
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2006, 00:37:47 »
motam i motam a ten gps nie chodzic.W opcjachtom toma5 nie ma mozliwosci zeby ustawic ktorys z com i predkosc

Rozejrzyj sie dobrze po opcjach, bo w TT5 jest tam takze to do ustawienia :)

*

Offline drogi

• 277
Re: gps
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 10, 2006, 08:27:40 »
Cytat: "pxm"
Rozejrzyj sie dobrze po opcjach, bo w TT5 jest tam takze to do ustawienia :)

a bliżej kliknij na ikonkę wskazującą jakość sygnału gps, dalej konfiguruj ;)

asus 636n
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 10, 2006, 10:12:04 »
niestety ale w ustawieniach tom toma w konfiguruj to mozna tylko wybrac ktorys z odbiornikow gps i tyle.Zadnych opcji typu"com".Wlasnie to jest dziwne.Chyba ze jest gdzies indziej.Przegladnalem wszystko i mi sie wydaje ze nie ma.

asus 636n
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 10, 2006, 10:17:40 »
Zwracam chonor jest mozliwosc wybrania.Bo zmylilo mnie to ze wybieralem podstawowy odbiornik gpg i tam nie bylo mozliwosc zmiany ustawien.Ale jak wybralem inny odbiornik gps NMEA no to jest.Ustawilem com i predkosc i czekam moze zadziala.Ale watpie.

asus 636n
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 10, 2006, 10:29:55 »
mam jeszcze takie nietypowe pytanko.Podpowiedzieli mi zebyms obie sciagnal "VisualGps" noi to zrobilem.Wszystko spoko bo odrazu na PC sie rozpakowalo instalujac mi na PPC.Czyli zero problemu bo wiadomo ze wystartuje bez zadnych problemow ten programik na Asusie.Ale jak sobie sciagnalem "CEMONITOR" to juz takiej mozliwosci nie bylo bo na Pc nie chcial sie instalowac.A jak go przezucilem recznie na Asusa no to wiadomo ze nie bedzie dzialal.Jak zrobic zeby ten programik chulal?

*

Offline drogi

• 277
Re: asus 636n
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 10, 2006, 11:00:14 »
mam jeszcze takie nietypowe pytanko.Podpowiedzieli mi zebyms obie sciagnal "VisualGps" noi to zrobilem.Wszystko spoko bo odrazu na PC sie rozpakowalo instalujac mi na PPC.Czyli zero problemu bo wiadomo ze wystartuje bez zadnych problemow ten programik na Asusie.Ale jak sobie sciagnalem "CEMONITOR" to juz takiej mozliwosci nie bylo bo na Pc nie chcial sie instalowac.A jak go przezucilem recznie na Asusa no to wiadomo ze nie bedzie dzialal.Jak zrobic zeby ten programik chulal?

właśnie przegrywasz go na SD i z poziomu Asusa (menadzer plików) odpalasz ten plik. W tym programie za wiele nie poogladasz, jeżeli bedzie działał GPS w mapach i VisualGps to lepiej CEMONITOR odłożyć na bok za wiele można sobie namieszać ;)

asus 636n
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 10, 2006, 11:14:43 »
O to chodzi ze wlasnie mi nie dziala wogole Gps i chcialem ratowac sie tym programem Cemonitor.Ale wlasnie tak jak mowisz zeby normalnie przegrac i odpalic go to sie tak nie da bo wyskakuje komunikat ze "nie jest prawidlowa aplikacja urzadzenia pocket pc".I co mam z tym zrobic zeby chulalo?

asus 636n
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 10, 2006, 11:16:01 »
Drogi podalbys mi swoj numer GG to bysmy teraz pogadali.

*

Offline drogi

• 277
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 10, 2006, 11:28:16 »
Lukasz666 jak tylko zdołam pogadać... 3889650

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2006, 01:08:03 »
Zainstaluj sobie WinfastGPS cośtam (nie mam przy sobie PDA, nie pamiętam dokładnej nazwy) i zainicjuj GPSa w trybie NMEA na defaultach. Oczywiście COM taki jak masz ustawiony w systemie.
Mój pierwszy Asus wrócił do sklepu z takimi samymi objawami, drugi też zaczął wariować aż w końcu doszedłem do tego, że GPS był przestawiony w tryb SiRF :(
W programie wybierało się z menu bodajże "GPS" i zakładka NMEA. Guzik "Default" i "OK". Po kilku minutach zobaczyłem ładne cyferki :-)
Na weekend mogę doczytać temat i dać dokładne namiary.
Pamiętam że sam program pociągnąłem z FTPa Leadteka.
Pozdro.