Przepraszam, ze pytam ;) (bluetooth + activsync)

• 11 Odpowiedzi
  • 2501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 05, 2006, 22:02:16 »
Kombinuje, czytam, szukaj i probuje, ale niestety bez efektu.

Przerobilem tutorial ze strony: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676
i niestety bez specjalnych efektow.

Chcialbym polaczyc PDA (A636n) z laptopem przez bluetooth. Niby wszystko ladnie dziala do pewnego momentu...

Gdy w PDA wlaczam polaczenie Activesync prez bluetooth (ustawione na COM5) to od strony PDA wyglada, ze wszystko jest OK - laczy sie, ba komputer sygnalizuje, ze nastapilo polaczenie przez Bluetooth na porcie COM5... i na tym koniec - wlacza sie takze Activesync na laptopie, ale nie moze nawiazac polaczenia.

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2006, 22:35:50 »
Problem CZESCIOWO rozwiazany.

Zainstalowalem Activsync 4.2 i udalo sie nawiazac polaczenie palmtop - activsync i synchronizacje danych.

Nie udalo mi sie jednak spowodowac, zeby po polaczeniu bluetooth palmtop mial dostep do sieci (jak lacze przez Activsync przez USB to automatycznie jest dostep do sieci.

Probowalem skonfigurowac nowe polaczenie przez menadzera bluetooth jako  "Polącz z siecia" Dostep do Internety lub sieci LAN z komputera PC lub punktu dostepowego bluetooth.

Polaczenie z PC nastepuje, ale na PDA pojawia sie komunikat BT Internet Access i jest "wybieranie numeru...." i nie da sie tego jakos wylaczyc.

Wielkie dzieki za pomoc, albo chociaz wskazanie gdzie szukac, bo stracilem juz prawie caly dzien na przeszukiwanie sieci i grzebanie w ustawieniach i postepy sa bardzo powolne...

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2006, 22:41:16 »
Nie wiem, czy wziąłeś pod uwagę, że standardowe, windowsowe  sterowniki bluetooth są zasadniczo wadliwe i należy je wywalić i zastąpić innymi.
Miałem podobne problemy do Twoich  i wymiana starowników na te, które miałem zalączone do dongla naprostowała sprawę.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2006, 11:28:52 »
A mozna poprosic o namiar na te sterowniki? Skad je sciagnac?

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:05:45 »
Ja skorzystałem z firmeware'u mojego dongla (x-micro). Jeżeli producent Twojego nie oferuje takiego oprogramowania to poszukaj w sieci. Trudno mi coś doradzać, jedni korzystają z BlueSoleil, inni z uważają je za beznadziejne i sugerują widcomm.
Sprawdź jakiego masz dongla w PC i poszukaj odpowiednich.
Pamiętaj tylko, że Windows XP próbuje automatycznie przywrócić orginalne (beznadziejne) windowsowe sterowniki.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:23:14 »
No nie wiem, jakos u mnie zasadniczo wadliwie nie sa.
W stacjonarnym komputerze mam sterowniki zawarte w Windows XP (same wykryly mi mojego dongla), a w Pockecie tez sterowniki Microsoftu.
Nie chcialo mi sie robic wczesnie AS przez BT, ale jak juz sprobowalem to zajelo mi to raptem minute. Dziala wszystko wlacznie z internetem. Sama konfiguracje juz opisywalem TUTAJ

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:00:33 »
Sory za pytanie laika - "jakiego DONGLA??"

Wczoraj chyba zbyt pochopnie sie cieszylem. Dzisiaj chcialem odpalic znow polaczenie i dupa. Najpierw jak wlaczylem notebooka to wywalil mi komunikat ActiveSync, ze nie moze znalezc urzadzenia (bluetooth byl wylaczony) a pozniej znowu byl taki sam objaw - polaczenie nawiazane, ale activsync nie wykrywal palmtopa i nie bylo synchronizacji....

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:05:19 »
Chodzi oczywiscie o modul BT podlaczany przez USB do stacjonarnego PC.

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:09:52 »
Cytat: "Des666"
Sory za pytanie laika - "jakiego DONGLA??"

Dongle to jest "nadajnik" bluetooth, zazwyczaj taka "szajbka" jak na obrazku .
Myślę, że najpierw powinieneś spróbować zastosować zalecenia Pecusa, a jeżeli nie zadziałają, to poszukać innych sterowników.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2006, 21:50:45 »
Heh, ja mam wbudowny bluetooth w laptopa i nie mam dongla ;)

Ale znalazlem w katalogu program files katalog WIDCOMM, wiec chyba takie mam sterowniki...

Nie wiem jak, ale udalo mi sie dzisiaj odpalic synchronizacje przez BT + na palmtopie dzialal Internet. Mam nadzieje, ze jutro nadal bedzie dzialac ;)

*

Offline Cichy!

• 6
    • http://audiopro.com.pl/sklep/
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 29, 2006, 10:34:10 »
Na Asusie A632N działa wszystko jak należy . :) Na PC Robie szeregowo na PDA ActiveSync i jest OK. :arrow:   Net tez chodzi.

Re: Przepraszam, ze pytam ;) (bluetooth + activsync)
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2006, 00:36:48 »
Cytat: "Des666"
[...]Gdy w PDA wlaczam polaczenie Activesync prez bluetooth (ustawione na COM5) to od strony PDA wyglada, ze wszystko jest OK - laczy sie, ba komputer sygnalizuje, ze nastapilo polaczenie przez Bluetooth na porcie COM5... [...]

Zaraz, zaraz... nikt nie zwrócił na to uwagi ?
Gdzie ten COM5 jest ustawiony ? W PDA ?  Na tym COMie w Asusie standardowo siedzi GPS i tu może jeszcze być przyczyna.
Pozdro.