Kalibracja ekranu w Asusie A636n

• 13 Odpowiedzi
  • 3687 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafk

• *
  • 81
  • Sprzęt: Navroad NR560
Kalibracja ekranu w Asusie A636n
« dnia: Listopad 10, 2007, 11:53:00 »
witam... wiem wiem,  że na ten temat na forum było setki postów i wszystkie oczywiście czytałem. Większość z nich to jednak informacje archiwalne pochodzące sprzed nawet roku, a przez to już nieaktualne. Ostatni post jest z czerwca 2007r.  Mam zatem pytanie, czy ktoś ma jakieś aktualne doświadczenia z serwisem Orika. Czy "Autoryzowany Serwis ORIKA" potrafi już naprawić problem ? Czy może mają już nowe części pozbawione tej oczywistej wady fabrycznej. Mój Asus był w serwisie 2 razy i za każdym razem wymieniano wyświetlacz i płytę główną, czyli prawie wszystko, a po powrocie problem jak był tak jest nadal. Po powrocie z serwisu problemów z kalibracją nie było może przez tydzień, no może przez dwa tygodnie. Mam jeszcze rok gwarancji i zastanawiam się czy warto wysyłać go po raz trzeci do serwisu - żeby wreszcie został skutecznie naprawiony... aha i jeszcze jedno.. na forum w tej sprawie wypowiadał się "toma11" który przedstawił się jako serwisant Asusów. Z jego wypowiedzi wynikało, że Asus opracował już nowy wyświetlacz do modeli A63x i będzie go montował i on podobno nie ma tej wady rozkalibrowania. Próbowałem się z nim skontaktować - i nic. Próbowałem też zapytać o niego w Orice - i nic. Albo to pic na wodę, albo nie chcą powiedzieć... i to tyle.

*

Soovek

Odp: Kalibracja ekranu w Asusie A636n
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2007, 12:12:00 »
Z niego był taki serwisant jak z koziej du** trąba. Też do niego pisałem w sprawie samej płytki gł. do A636N - nie odpisał.
Jak widzę przewertowałeś już forum więc wiesz na czym stoisz. Ja na twoim miejscu bym wysyłał do skutku aż usuną usterkę. A jak nie to za którymś razem masz prawo do wymiany na nowy wolny od wad towar.
Próbowałeś tego:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=68245.0
Pozdrawiam

*

Offline rafk

• *
  • 81
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 12:16:24 »
he, he czywiście... kupiłem TORX5 za całe 1 zł (+ 6 zł przesyłka) ale u mnie nie pomogło.

*

Soovek

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2007, 12:31:25 »
he, he czywiście... kupiłem TORX5 za całe 1 zł (+ 6 zł przesyłka) ale u mnie nie pomogło.
Tak jak Ci napisałem na PW - atakuj serwis. W ramach gwarancji są zobowiązani do usunięcia wady fabrycznej. Twój sprzęt musi działać. Męcz ich kilkakrotnie to pewnie Ci dadzą nowy.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 10, 2007, 17:29:50 »
W tej chwili jest jeszcze inny serwis niż ORIKA i teraz tam Asusy są odsyłane, było o tym na forum. Może oni lepiej naprawiają?

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83093.0 - nowy serwis w Koszalinie
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 22:39:30 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline rafk

• *
  • 81
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2007, 21:01:00 »
witam.... właśnie Asus wrócił z trzeciej wizyty w serwisie, tym razem nie był w Orice, tylko w tym nowym serwisie w Koszalinie. Naprawa polegała oczywiście na wymianie wyświetlacza i była wykonana w ekspresowym tempie. Asus w serwisie był kilka godzin. Od wysyłki do odbioru upłynęło 5 dni !!! To chyba rekord szybkości. Podobno wymienili mi wyświetlacz na taki, który pozbawiony jest znanej wady fabrycznej, jakiś nowy typ... narazie - odpukać !!! - jest OK.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2007, 21:42:58 »
No to jest bardzo dobra wiadomość  :ok: Na razie nie mam problemów ale w razie czego to będę spokojniejszy i mam nadzieję, że się nie zepsują.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2007, 10:15:12 »
Szczerze mówiąc to ja osobiście nie stawiam na winę wyświetlaczy. Ja i z tego co wiem wielu innych posiadaczy 636N zakupionych w połowie roku 2006 nie miało problemów z kalibracja. Mam 636N od czerwca 2006 i jedyny problem i wysyłka do serwisu to wypadający rysik. Innych usterek, nawet po zmianie na WM6 nie zauważyłem. Sprzęt jest prawie doskonały :) prawie bo powoli szykuję sie do zmiany na 696, powód: gabaryty i to raczej jedyny powód tej decyzji (jeszcze nie podjętej z powodu sentymentu i niezawodności mojego asuska).

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 07, 2007, 17:55:35 »
Szczerze mówiąc to ja osobiście nie stawiam na winę wyświetlaczy. Ja i z tego co wiem wielu innych posiadaczy 636N zakupionych w połowie roku 2006 nie miało problemów z kalibracja. Mam 636N od czerwca 2006 i jedyny problem i wysyłka do serwisu to wypadający rysik. Innych usterek, nawet po zmianie na WM6 nie zauważyłem. Sprzęt jest prawie doskonały :) prawie bo powoli szykuję sie do zmiany na 696, powód: gabaryty i to raczej jedyny powód tej decyzji (jeszcze nie podjętej z powodu sentymentu i niezawodności mojego asuska).
Więc przemyśl, czy warto - poczytaj sobie ile ludzie mają problemów z 696.

Oczywiście nie generalizuje, jak inni :P ale myślę, że warto by zmienić, ale już na coś nowszego, np. już z ekranem vga.
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 07, 2007, 20:19:03 »
OT: Bo ja wiem, VGA jest baterio żerne.

Prawda, i jeszcze raz prawda! PDA idą teraz do Koszalina! Załączam kawałek listu od Asusa:
Adres naszego centrum serwisowego to:
NMC-PE Polska Sp. z o.o
Ul. Wąwozowa 15
75-339 Koszalin

Pozdrawiam, i pisze z Wrocławia jak coś ;)
It's beyond your imagination

*

Offline celius

• **
  • 133
  • Sprzęt: ASUS A636N (WM6 + SD 4GB)  Nokia 6650d
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2007, 21:40:45 »
witam.... właśnie Asus wrócił z trzeciej wizyty w serwisie, tym razem nie był w Orice, tylko w tym nowym serwisie w Koszalinie. Naprawa polegała oczywiście na wymianie wyświetlacza i była wykonana w ekspresowym tempie. Asus w serwisie był kilka godzin. Od wysyłki do odbioru upłynęło 5 dni !!! To chyba rekord szybkości. Podobno wymienili mi wyświetlacz na taki, który pozbawiony jest znanej wady fabrycznej, jakiś nowy typ... narazie - odpukać !!! - jest OK.

Jak Ci się sprawuje dziś ??

ja chyba im wyślę bo mi jakoś dziwnie działa. Jak nacisnę to ślad jest tak 2-5 pikseli obok.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 21:50:16 wysłana przez celius »

*

Offline rafk

• *
  • 81
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2007, 23:07:36 »
Jak dotąd - odpukać - jest OK

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 21, 2007, 20:03:27 »
Cuż nie miałem czasu odpisać.
Odebrałem już pocketa. Wysłałem go w środę, a już we wtorek był u mnie w domu (czyli 6 dni, wliczając kuriera to po 2 dni w każdą, czyli 2 dni naprawiali go)

Działa do tej pory bez problemu! Wielki plus!
It's beyond your imagination

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 21, 2007, 20:35:19 »
Umnie problem z kalibracją wyświetlacza zniknął jak przestałem go nosic w ciasnej kieszeni. Wcześnij kalibracja była potrzebna niekiedy co godzinę. Później wszystko wróciło do normy. Od około 10 miesięcy nic z nim się nie dzieje, czyli pomogło.