Z czym ASUS lepszy od np Eten'a.

• 17 Odpowiedzi
  • 2809 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
Z czym ASUS lepszy od np Eten'a.
« dnia: Czerwiec 25, 2008, 21:46:32 »
Witam pierwszy raz na stronach ASUS'a.

Od listopada 2007 jestem posiadaczem Etena x500+. Co ja z tym sprzetem przechodze, to przechodzi ludzkie pojecie. :-?
MASAKRA jakaś! I to nie jest tylko moje odosobnione zdanie. Chcę zmienić "stajnię" na coś co mnie w koncu nie zawiedzie. Czy jest tu coś do napisania na temat ASUS'a na wzór: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=95598.0

Pozdrawiam.

Odp: Z czym ASUS lepszy od np Eten'a.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2008, 22:54:34 »
Witam
Jestem, posiadaczem laptopa i palmtopa Asus. Miałem 3 razy do czynienia z firma Orika, gwarantem asusa (za kazdym razem chodziło o to samo mianowicie o pękającą obudowę przy zawiasie laptopa). Odkąd powstała w warszawie siedziba asusa, naprawa gwarancyjna trwa 5 dni - łącznie z przesyłka w obie strony. Asusa p750 mam miesiąc i śmiga jak marzenie, więc póki co złego słowa nie mogę powiedzieć na Asus Polska.

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2008, 07:52:55 »
Asus od etena jest lepszy chyba we wszystkim oprocz ceny, tzn asus jest drozszy. Ale jest lepiej wykonany, nie ma bledow w oprogramowaniu, nie zawiesza sie, ma szybszego neta.

Mialem etena x500 a teraz asusa p750 i nie zaluje ani zlotowki ktora musialem doplacic. Teraz wiem czemu eteny sa takie tanie - bo sa badziewne.

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2008, 08:33:04 »
Brand, czy w asusie tez trzeba zmieniac rom na inny lub "ugotowany", odistalowywac wszytkie programy startowe kombinowac aby jakos działało czy po prostu wszytko jest ok?

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2008, 08:54:03 »
Brand, czy w asusie tez trzeba zmieniac rom na inny lub "ugotowany", odistalowywac wszytkie programy startowe kombinowac aby jakos działało czy po prostu wszytko jest ok?

Zależy do czego chcesz go uzywać.Na przykład:Automapa 5 chodzi bez problemów, natomiast z i-GO 8 mogą być problemy (trochę za mało pamięci) Poza tym sprze t godny polecenia.
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2008, 08:57:45 »
Potzrebuje ten sprzet jako: telefon, kalendarz, kontakty, AutoMapa, do tego Allreader (ebooki), SPBpoket weather+diary+plus. Czy ktos to ma wsadzone i mu sie nie wiesza?

Czy asus tez gubi ROM i trzeba robic soft reset co jakis czas? W etenie to norma.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2008, 08:59:46 »
Ja mam laptopa Asusa oraz telefon P526. Laptopa mam 1,5 roku i jeszcze w serwisie nie był :) natomiast telefon 2 razy. Faktem jest że pobyt w serwisie do długich nie należy. za każdym razem trwało to mniej więcej tydzień. Powodem był kłopot ze współpracą z kartami pamięci Kingstone. Serwis nic nie zdziałał. Za pierwszym razem stwierdzili że to błąd karty i odesłali. za drugim razem nic nie stwierdzili i odesłali. Kontaktu z serwisem nie ma. Można dzwonic tylko do supportu technicznego Asus. czasami ciężko się z nimi dogadać ale coś tam próbują załatwiać. W mojej sprawie w końcu przyznali mi rację że problemem był soft w telefonie a nie awaria karty. Po dwóch tygodniach dostałem drogą mailową od supportu patcha naprawiającego problem (wysłali go sami z siebie bo ja w końcu olałem sprawę i kupiłem kartę SanDisk). Ogólnie wyszło inplus dla Asus Polska ale trwało to dość długo i musiałem się trochę namęczyć żeby im udowodnić że to ja mam rację.

Sam telefon, chodzi dobrze. Nie wiesza się. Oprogramowanie jest stabilne. jestem z niego zadowolony.

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 09:30:32 »
A jak np. gniazdo słuchawek? Bo w etnie sa jaja jak berety:

Witam !
W moim X500 jest ten sam problem. Z tym, że ja nie grzebię spinaczem tylko po każdym użyciu zewnętrznych słuchawek wykonuję silne dmuchnięcie wprost do gniazda słuchawkowego 
Pozdrawiam

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101133.0

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2008, 09:46:17 »
Ja takich zachowań na razie przynajmniej nie zaobserwowałem :) nie używam co prawda słuchawek z zestawu (bo nie toleruję takich małych dousznych) ale normalnych z przejściówką na micro jacka. Jedynym problemem jest aplikacja voice commander która uruchamia się automatycznie przy podlączeniu zwykłych słuchawek (te oryginalne z zestawu mają przycisk na kablu). Właśnie się zastanawiam jak tą opcję wyłączyć albo w ogóle wywalić tą aplikację bo i tak z niej nie korzystam.

Co do doinstalowanego softu SPB to mam: phone suite, time oraz traveler. działają ok.

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:16:53 »
PrzemkoPW, a czy trzeba jakos przerabiac ROM albo inne triki robic aby przyspieszyc asusa?
Rozumiem, ze czegos takiego jak "wyciekanie" RAM'u nie masz?

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:29:33 »
PrzemkoPW, a czy trzeba jakos przerabiac ROM albo inne triki robic aby przyspieszyc asusa?
A co rozumiesz przez przyspieszyć? P750 ma już dość szybki procek. W swoim P526 mam 200MHz i podciągnąłem go programem Battery Status na 260MHz i działa bez skutków ubocznych.
Możesz sprecyzować o co chodzi z tym "wyciekaniem" RAMu? Generalnie mam od stosunkowo niedawna ten sprzęt oraz pierwszy raz w życiu Windows Mobile (wczesniej byłem zwolennikiem Symbiana) także jeszcze sporo wiedzy mi na ten temat brakuje niestety ;)

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:41:17 »
Potzrebuje ten sprzet jako: telefon, kalendarz, kontakty, AutoMapa, do tego Allreader (ebooki), SPBpoket weather+diary+plus. Czy ktos to ma wsadzone i mu sie nie wiesza?

Czy asus tez gubi ROM i trzeba robic soft reset co jakis czas? W etenie to norma.

Mam 6 misięcy co prawda ASUS696 i nie maiłem z nim żadnych problemów z programiami które wyminiłeś, co do SPB weather to polecam Weather pannel
Paweł

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:03:10 »
Witam
Mam SBP weather, SBP diary, battery status do tego automapę 5 i parę programów medycznych (doktop, diagnosaurus itp)
nic sie nie zawiesza. po Hr kolo 24 Mb RAM.
Śmiga jak marzenie. Czekam jeszcze na oficjalny room VGA, ale nie wiem czy się doczekam...Bo troszkę się obawiam straty gwarancji...

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:32:52 »
U mnie działa ciągle:
W tle:
Baterry Status 1.05 extended z zegarem - SPB akurat nie, bo juz jest program powyższy

Zainstalowane:
Allreader 2, AM 5.0.5, SoftMaker 2008, CEPaint, Wszelakie Javy (teraz Esmertec), Oxios Close Apps, Sonar CE, Pocket Instrument, TCPMP, SMI Converter, Kilka gier, Igo8, Total Commander CE 2.5, moBlue, WinamPAQ, XnView, Adobre Reader LE, Call Firewall, Opera 9.5, Screen Writer, Voice Commander, WebCamera plus, Advanced Config, Tre Reg, kodek do RMVB, Macromedia flash Player 7.

Te programy mam zainstalowane i jeszcze przez półtora miesiąca nie zdarzyła się zwiska systemu. Więc można uznać, że jest raczej dobrze. HR - raz po zmianie ROMu i zainstalowaniu łatki PL, SR - średnio co tydzień - nie żeby był potrzebny ale z nudów.

Model P750, ROM 1.02 by Sorg, VGA, 64MB RAM, Radio: 4.5.4, wolne po SR: 28MB, bateria 1.3Ah, LCD 65tyś, 2.6"

biblak na VGA nie doczekasz się, natomiast na oficjalne WM 6.1 - tak i to już niedługo.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 17:38:53 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2008, 20:11:50 »
A co rozumiesz przez przyspieszyć? P750 ma już dość szybki procek. W swoim P526 mam 200MHz i podciągnąłem go programem Battery Status na 260MHz i działa bez skutków ubocznych.
Możesz sprecyzować o co chodzi z tym "wyciekaniem" RAMu? Generalnie mam od stosunkowo niedawna ten sprzęt oraz pierwszy raz w życiu Windows Mobile (wczesniej byłem zwolennikiem Symbiana) także jeszcze sporo wiedzy mi na ten temat brakuje niestety ;)

No aby Eten działał w miare poprawnie to sie obowiązkowo już prawie zmienia ROM na taki spreparowany przez znawców tematu. Taki ROM jest chudszy, nie ma zbednych rzeczy (nawet nie wiem jakich) i szanowny Eten jest wtedy szybciejszy. A RAM wycieka w ten sposób, ze po soft resecie mam 29,2 wolnego RAM'u ale w miare otwierania i zamykania programów, dzwonienia itp. RAM systematycznie spada. Przy wartosci około 20 nastepuje zawiecha i wtedy trzeba zrobić SF. I tak w kóło. W asusie tez tak jest?

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 26, 2008, 22:48:17 »
Tyle co sprzedałem asusa p526, byłem bardzo zadowolony, tam nie było żadnego problemu z RAM bo nigdy jakoś go nie brakowało, telefon mimo procka 200 nie był wolny, teraz mam P750 i nie wydaje się szybszy, może trochę, oczywiście jest różnica w szybkości obliczania trasy czy odtwarzaniu filmów ale w normalnym używaniu nie ma różnicy, natomiast pojawił się problem RAM, tzn. jak włączę WiFi i przeglądarkę z trochę bardziej skomplikowanymi stronami www to nagle sie okazuje ze zostaje kilka MB do dyspozycji co już jest blokadą żeby włączyć następny program, po SR mam około 25 MB po kilku godzinach normalnego używania mam koło 19-20 MB i nigdy mi sie tel. nie wiesza, automape włączam i wyłączam i wszystko jest OK poza tym że momentami trochę brakuje mi pamięci. Ogólnie miałem wcześniej MIO i byłem bardzo niezadowolony, wieszał się, jakość rozmów była marna teraz już z drugiego asusa jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 27, 2008, 08:25:09 »
No aby Eten działał w miare poprawnie to sie obowiązkowo już prawie zmienia ROM na taki spreparowany przez znawców tematu. Taki ROM jest chudszy, nie ma zbednych rzeczy (nawet nie wiem jakich) i szanowny Eten jest wtedy szybciejszy. A RAM wycieka w ten sposób, ze po soft resecie mam 29,2 wolnego RAM'u ale w miare otwierania i zamykania programów, dzwonienia itp. RAM systematycznie spada. Przy wartosci około 20 nastepuje zawiecha i wtedy trzeba zrobić SF. I tak w kóło. W asusie tez tak jest?
W Asusie nie trzeba preparować softu, na tym co ma chodzi bez problemów. RAM trochę mu wycieka ale wygląda to tak: po SR mam np. 22MB, pootwieram trochę programów, pobawię się i RAMu robi się np. 12MB wchodze w zarządzanie pamięcią, klikam opcję zatrzymaj wszystkie programy i RAM wraca do wartości np. 19MB. Kilka razy doprowadziłem do tego że RAM spadł do np. 8 MB i telefon nie łapał zawiechy. Co jakiś czas dobrze mu zrobić SR ale nie jest to, przynajmniej moim zdaniem, uciążliwe. Mi się kilka razy telefon zawiesił ale było to spowodowane raczej nie kompatybilnym softem który do niego wgrywałem.

*

Offline deyot

• *
  • 69
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:33:05 »
Mam ASUSa P525 i jestem bardzo zadowolony. Żadnych zwiech. OS działa stabilnie. Używam swojego mniej więcej do takich celów jak ty i nie mam żadnych problemów. Z serwisem też nie było problemów (zepsuta klawiaturka). Naprawa trwała raptem może z 5 dni. Wysyłka kurierem, błyskawiczna.