Wytrzymałość baterii - Asus P320

• 19 Odpowiedzi
  • 8228 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wytrzymałość baterii - Asus P320
« dnia: Wrzesień 26, 2009, 16:02:52 »
Witam,
Jak długo powinna wytrzymywać bateria w Asusie P320 przy niezbyt intensywnym użytkowaniu (20 minut rozmów na dobę, z podświetleniem włączonym w sumie przez godzinę na dobę)? U mnie wytrzymuje mocno poniżej 2 dni, więc ładować muszę codziennie.
Taki wynik dostaję przy ustawieniu wyłączania modułu telefonicznego na 6 godzin w nocy, krótkim czasie wyłączania podświetenia i zasilania.
Czy jest to normalne? Urządzenie jest praktycznie nowe.

Odp: Wytrzymałość baterii - Asus P320
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 26, 2009, 18:16:46 »
Witam. Wydaje mi się,że jest to normalne. Te modele znane są z niezbyt długiej pracy baterii. na forum był juz poruszany temat przedłużania tego stanu, a można to uczynić m.innymi poprzez zamianę ustawień telefonu tak aby nie wyszukiwał non stop sieci komórkowych.

*

Offline Piorun

• 179
  • Sprzęt: LG Optimus 2X
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2009, 13:49:19 »
Witam, moim zdaniem zależy to od jakiegoś programu który zarządza właśnie takimi zmianami jak wyłączanie modułu GSM w nocy... miałem podobny program i znacznie zwiększał zapotrzebowanie na energię (tak jakby ciągle coś sprawdzał) odinstalowałem program (zainstalowałem inny) i telefon spokojnie wytrzymuje 2 dni zjada ok 30% na dzień.

jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej napisz na PW mi swój numer gg albo skype.

Pozdrawiam.
Practiced by NW, Wrath in Heart!

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2009, 20:05:18 »
Witam
Miałem ten sam problem ale udało mi sie go rozwiazać i bateria trzyma 3 dni może nawet pod 4 podejdzie jak bym mało używał.
Eksploatuje telefon troce rozmów dziennie pare sms troche muzy bawie sie duzo bo jest nowy i testuje automape wiec i trzyma sredni 2,5-3dni.
Co do ekranu ustawienia są ważne a mianowicie broń Boze nie wyłączać aplikacji Asus today bo telefon nie wyłacza wtedy wyświetlacza całkowicie na czuwaniu ma lekko podswietlony miałem tak i max. wytrzymał mi 1 dzień wtedy. Zrobic w ustawieniach w win zeby po 10sek wyłaczał wyświetlacz to jest podstawa. Oprócz tego mam ciagle nakładkę SPB i hula aż miło:)

Pozdro...

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2009, 23:27:37 »
Ja w moim asusie nigdy nie miałem włączonego Asus Today i mimo tego ekranik wyłączał się całkowicie....

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2009, 00:07:59 »
sorry:)

Sprawdziłem teraz i sie zgadza z wygaszaniem ekranu zwracam honor moja pomyłka:)

pozdro...

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2009, 00:24:06 »
Witam, moim zdaniem zależy to od jakiegoś programu który zarządza właśnie takimi zmianami jak wyłączanie modułu GSM w nocy... miałem podobny program i znacznie zwiększał zapotrzebowanie na energię (tak jakby ciągle coś sprawdzał) odinstalowałem program (zainstalowałem inny) i telefon spokojnie wytrzymuje 2 dni zjada ok 30% na dzień.
Ja używam do tego celu oprogramowania, które jest zainstalowane na tym telefonie. Czy ono tak zjada energię?

marselus76, czy taką wydajność baterii osiągnąłeś praktycznie tylko skróceniem czasu podświetleenia czy czymś jeszcze?
Pozdrawiam

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2009, 08:56:34 »
W moim odczuciu P320 z windowsem 6.1 pro i bajerami od asusa działał zdecydowanie krócej niż teraz z windowsem 6.5. Ja sobie zainstalowałem program który zarządza czasem długości podświetlenia i innymi przydatnymi rzeczami.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 28, 2009, 13:27:23 »
Cze

Ładowanie baterii na wyłączonym smartphone czysty system bez zainstalowanych żadnych nakładek tylko asus today wyłacone wifi bt to chyba wszystko. baterie formowałem 3 razy wczesniej.

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2009, 17:45:37 »
Witam,
baterii od Asusa nie trzeba formatować, nie trzeba tez ładować na wyłączonym PPC. jedyne co jest zabójcze dla tego typu akumulatora to zostawienie go na dłuższy czas zupełnie rozładowanego. Ja używam windowsa 6.5, nakładke Mobile Shell 3 i programu phone alarm

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2009, 21:46:56 »
cze

hmm dzięki za dobre rady:)

Apropos WM 6.5 czy kest już łatka z polskim jeżykiem czy to jest only eng?

pozdro...

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 29, 2009, 09:12:25 »
Niestety, jest tylko w języku angielskim.

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2009, 23:44:22 »
Podpinam się pod wątek bo nie chce tworzyć kolejnego podobnego

Telefon samoistnie się wyłącza mimo iż stan baterii waha się w przedziale 30% - 35%... na początku myślałem, że może to wina ustawień w systemie, zainstalowałem drobny plugin ustawiłem go tak aby Asus wyłączał się przy 5% stanie baterii... niestety to nie rozwiązało mojego problemu. teraz mnie olśniło i spróbowałem zakryć to złącze na baterii które odpowiada za pokazywanie stanu naładowania,włączyłem i co się okazuje? telefon działa normalnie nic się nie dzieje ( efektem jest ze mam napisane 0% naładowania baterii) Powiedzcie mi, co mam z tym zrobić bo pewnie uszkodzony jest czujnik... pozostaje mi tylko serwis?

Edit

Dziś wyłączył się przy 70% naładowania baterii... zauważyłem, że dzieje się tak gdy napięcie spada poniżej 3,60 V  można jakoś w rejestrze obniżyć tą barierę...?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2009, 20:00:04 wysłana przez Piorun »

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2009, 20:54:25 »
Kolego Piorun, przyłączam się do twojego wątku bo i mnie dzieją się rzeczy opisane przez Ciebie. Nadmienię, że serwis Asus nie znalazł przyczyny takiego zachowania choć z dnia na dzień telefon dwukrotnie skrócił swoją pracę. Mam wrażenie, że u mnie zaczęły się dziać cuda po podłączeniu ładowarki samochodowej w celu podładowania baterii. W czasie wakacji, podczas podróżowania samochodem telefon mocno się grzał i sam rozłączał ładowanie ładowarką samochodową.

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 06, 2009, 00:13:09 »
No niestety chyba musimy kupić po prostu nowy akumulator... ew. męczyć się z brakiem wyświetlania stanu naładowania przez zaślepienie jednego styku w baterii (wtedy działa zupełnie normalnie) Wiesz może gdzie można zakupić oryginalny akumulator asusa?

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 06, 2009, 20:27:18 »
Hmm, u mnie wymiana baterii nic nie pomogła. Taki sam czas pracy jest na starej baterii jak i na nowej więc to nie jest wina akumulatora.
Napisz proszę, który styk baterii odpowiada za informowanie o poziomie naładowania.

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 07, 2009, 18:39:19 »
ten na samym dole (zaznaczę Ci na zdjęciu) bo i tak chcę wam coś pokazać...

Dwie godziny temu kupiłem baterię do mojego asusa bo myślałem ze to pomoże mi na moje problemy, ale...

po pierwsze nie widziałem % stopnia naładowania

po drugie: zobaczcie fotkę.....

po prawej oryginał asusa po lewej podróbka

czy to nie jest oszustwo?

Edit: minijack: to ten na samym dole (pod minusem)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2009, 18:41:29 wysłana przez Piorun »

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 20, 2009, 23:13:14 »
No niestety chyba musimy kupić po prostu nowy akumulator... ew. męczyć się z brakiem wyświetlania stanu naładowania przez zaślepienie jednego styku w baterii (wtedy działa zupełnie normalnie) Wiesz może gdzie można zakupić oryginalny akumulator asusa?
Nie wiem czy jest to związane ze zużyciem baterii. Mój telefon (i bateria) mają dopiero 4 miesiące. U mnie wystapił ten objaw kilka dni temu (na razie tylko jeden raz). Myślałem, że jest to przypadek, ale z tego co tu czytam, wynika, że to jakiś większy problem związany z tym modelem.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 05, 2010, 10:55:08 »
Witam, odgrzebię trochę temat pytaniem czy komuś udało się przywrócić popraną sygnalizację naładowania baterii, mój asus wyłącza się przy 60% (napięcie wskazywanie w Batti 3.59V). Wymiana baterii oraz zmiany ROM-u nie pomogły na nowej baterii wyłącza się w tym samym miejscu 

*

Offline Piorun

• 179
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 06, 2010, 18:10:03 »
To nie jest błąd sygnalizacji, to jest kiepska bateria... Jedyne wyjście to kupić nową,oryginalną najlepiej...