czy można Offica doinstalować do takiego okrojonego romu.
mozna.
klawiatura którą otrzymuję w romach
z XDA
to taka, która nigdy polskich znaków nie da.
Nie chcę kupować dodatkowego programu dla
uzyskania polskiej klawiatury
moze szkoda? to relatywnie tanie i DOBRE produkty, a autorom warto zapłacić, imo.
jedyne pewne opcje, których NIE mogę z wielu przyczyn dodac do romu, jedynie mogę podać caby:
-eurokbd
-pocketcm keyboard 0.14(zero czternaście) bodaj.
- dlaczego do romu nie dodam eurokeyboard:
sytuacja jest prosta: metoda uaktywniania tej klawiatury powoduje POWAZNE kłopoty, gdy zechcemy zmienić ja na inną wymagającą sipchange?(który jest najlepszą metoda trzymania niestandardowego, NIEPLATNEGO sipa, np. pocketcm keyboard).
po prostu za duzo by mówić, za duzo trzebaby grzebać, by ktoś sobie poprawił to sam potem w razie chęci zmiany na coś innego.
eurokbd używa własnej metody na wymuszanie trzymania jej, jako default, gryzie się to z sipchange.
druga przyczyną jest to, że nie ma skórki pod palec, tylko stylus/wykałaczkę.
3 - obsługa znaków dodatkowych moze byc upierdliwa dla wielu - tap'n'hold wywala nam menu, jeśli mamy swój styl pisania związany z standardowym rozwiązaniem, bardzo bardzo cięzko się ogarnąć.
zalety eurokbd:
-znaki jakie świat widział
obok polskich(w podmenusach), od greckich, po chińskie, cyrylicę i co tam jeszcze, magiczne i nietypowe symbole matemmatyczne zapewne też..
- dlaczego nie dam pocketcm kbd - jej obsługa jest wielce zalezna od skórki, działa wolniej, niz sipy oparte na standardowym schemacie windowsa, jego obsługa rózni się zasadniczo od tego, co znamy z standardu(np. ctrl+c, ctrl+v, choćby, wszelkie skróty itp), dodatkowo, by w romie to miało sens należałoby zintegrować sipchange, a to nie jest do końca dobre rozwiązanie, znów, i nie jest łatwo to zrobić, też(pocketcmkbd wiesza rom po jego dodaniu doń).
natenczas słuzę cabami, konfigami, pliterki, jak mówie, darmowo jak na razie mają sens tylko z tymi dwoma programami...eurokbd i pocketcm kbd, ani jedno, ani drugie nie jest rozwiązaniem uniwersalnym.
nie mam doświadczenia z polskimi romami, gdzie moze sip jest polski, ale i zalezny od spolszczenia CAŁOŚCI(czyli rom plk, cały).
jeśli dałoby się wyrźnąc sam sip pl, zmienić go pod rom wwe, by był widziany prawidłowo, przez SAMO pl regional settings, nie rom plk, ok, to byłoby optymalne.
ale nie wiem, czy mozna.
sorki za literówki, roznosi mnie gorączka i czarne litery na ciemnoszarym tle...chyba czas zmienić kolory windy....
maniak wycinania wszystkiego
bez sensu, chyba, ze walczy się o storage..tylko po co, włąściwie walczyc, hm.
wywalić kawał softu to nie sztuka, ale gdy cośtam kiedyś się odniesie do dllki, której nie ma...no nie wiem, nie bardzo idea.
można wycinać zbędne rzeczy, fakt, ale niezbedne...sory czy uzyskał więcej ramu free ta metodą?\wątpię.
mniej procesów względem mojego rel?
no nie wiem.
mniej deviceów? załoze się ,ze nie.
mówimy o pełnej funkcjonalności maszynki, pamietajmy.
to, że claen rom ma mniej ikon w start menu, plz, mówiłem już, ikonę sobie mozna wywalić i udawać, ze mamy clean rom...
czasami głupia zmiana glyphcache da wiecej, niż te cięcia.
aktualna ilosc zmian w regu mojego romiku to 76.5 kb + jakieś 25 kb łącznie sporo.
dodany jest szereg dlli typu gsgetfile, tgetfile, zlib, i inne tego typu, co zmienia ergonomie wielu programów na lepsze, to ma cel, wbrew pozorom..pominę soft(nodata, dataconnect,datadisconnect, softkey.cpl, qm, itp..) i cple, imo, kluczowe do świadomej obsługi maszyny.
-----------
falcon, jutro moze wrzucę aktualny romik, daj znac, jak to śmiga..
wierz mi, gorzej nie będzie, cały windows działa lepiej, niz poprzedni rel.