P535 i jego GPS

• 12 Odpowiedzi
  • 3356 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gites

• *
  • 54
  • Sprzęt: ASUS P535 + 2GB, HTC HD2 + 16GB
P535 i jego GPS
« dnia: Maj 25, 2007, 12:53:13 »
Witam,
Od niedawna bawię się P535 i przyznam, że zakręciłem się jeśli chodzi o uruchomienie GPSa  ???
(dodam że chodzi mi o wbudowany moduł GPS a nie o podłączenie Bluetooth'owego odbiornika GPS).
Narazie chcę zobaczyć jak to działa ale bez map... czyli zainstalowałem sobie darmowy VisualGPSce... i poległem na prostej wydaje się konfiguracji  :-[

Parę pytań:
1. Czy wbudowany odbiornik jakoś się włącza/wyłącza? (chodzi mi o analogię do aplikacji "Menedżer bezprzewodowy" i obsługę WiFi)
2. Jak mam ustawić opcje w (Menu -> Ustawienia -> zakładka "System" -> GPS) aby VisualGPSce zaczął odbierać dane z GPSa?
3. Jaka jest zasada wyboru portu?
4. Jaka jest zasada wyboru prędkości transmisji?

Dzięki wielkie za wyjaśnienia,
Pozdro / Gites

*

slotwik

Odp: P535 i jego GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2007, 13:17:09 »
GPS włącza się automatycznie. Portów nie trzeba konfigurować tylko ustawić w zakładce ustawienia/ system/ gps i tam wybierasz access manage gps automaticlly. Program do nawigacji sam powinien znaleźć port itd. u mnie jest ustawione port na com2 i predkosc 4800.

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2007, 14:05:07 »
Dzięki za tak szybką odpowiedź :)

To jeszcze konkretne pytanko o ustawienia w (Menu -> Ustawienia -> zakładka "System" -> GPS)...

1. Zakładka "Programy" - Jaki wybrać "Port programu GPS"?
2. Zakładka "Sprzęt" - Jaki wybrać "Port sprzetu GPS"?

I pytanie niekoniecznie o GPS... Gdzie/Jak mogę podglądnąć przypisanie portów?

Pozdro / Gites

*

slotwik

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2007, 14:20:42 »
Nie wybierasz portu. W zakładce gps na ostatniej zakładce ustawiasz żeby windows zarządzał portami itd.
Możesz podejrzeć w programie do nawigacji, ja używam IGO tam jest przejrzyście ustawione. U mnie tak jak pisałem jest to com2 a prędkość 4800 ale to w automacie. Nic nie zmieniałem bo wszystko działa ok

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2007, 14:35:15 »
Ok, olałem ustawienia portów tak jak napisałeś.
W aplikacji VisualGPSce w menu "Connect" -> "Serial Port", na liście "Port:" widzę coś takiego:
COM2: - Drivers\BuiltIn\GPS
Wybieram tę pozycję... i mimo tego VisualGPSce nie pokazuje nawet najmniejszej próby złapania fix'a przez GPS (nie widać żadnych słupków siły sygnału).

Od razu napiszę że próby wykonuję w otwartym terenie. Jest to pierwsza próba złapania fix'a.

Pozdro / Gites

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2007, 19:15:00 »
Ok,
W instrukcji wyczytalem że przy wlaczonym GPSie, diodka ma migać dwoma kolorami... niebiesko-zielono.
U mnie tego nie ma czyli mój odbiornik GPS jest wylaczony. Jak go uruchomić? Jakas magiczna kombinacja klawiszy? Jakiś przelacznik software'owy?
Poza tym to wstyd że instrukcja NIC nie mówi o obsludze wbudowanego GPSa  :(
Pozdro / Gites

*

Offline Puby

• *
  • 56
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2007, 22:03:51 »
1. wyłącz porty gps w ustawienia/system/gps/programy i sprzet. W ....gps/dostęp sprawdź czy w okienku jest "ptaszek".
2 spróbuj aplikacji gpsinfo -   http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSInfo_WM5.zip
3. w gpsinfo ustaw port na com2 a szybkość na 4800
4. przyduś "start GPS" i powinno hulać.

*

Soovek

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 27, 2007, 22:57:11 »
Jeśli nie pójdzie napisz - chyba wiem co źle ustawiasz :P

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 27, 2007, 23:04:46 »
Ok, powylaczalem porty w zakladkach "programy" i "sprzet" ustawiajac je na <brak>
W zakladce "dostep" mialem juz wczesniej zaptaszkowane.

No i sie udalo :) Zarowno GPSInfo jak i VisualGPSce otrzymuja dane z odbiornika.

Dzieki wszystkim za pomoc  ;)
Pozdrawiam,
Gites
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2007, 10:04:37 wysłana przez Gites »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2007, 15:03:02 »
Witajcie,

Jestem zielony i mam problem z GPS i programem - destinator

W zasadzie dzięki wskazówkom Puby i po zainstalowaniu gpsinfo wiem, że moj asus odbiera sygnał GPS. Nie odbiera go program Destinator ciągle słyszę "GPS not found". W po jakichkolwiek zmianach w ustawieniach programu (Destinator) w zakładce GPS ten się wiesza w poszukiwaniu urządzenia Bluetooth i wymaga resetu.
Nie wiem co robić, prosze POMÓŻCIE!!!

Pozdro,

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2007, 18:36:42 »
W po jakichkolwiek zmianach w ustawieniach programu (Destinator) w zakładce GPS ten się wiesza w poszukiwaniu urządzenia Bluetooth i wymaga resetu.

P535 ma wbudowany GPS więc nie ma potrzeby używania osobnego odbiornika na Bluetooth. W ustawieniach w systemie telefonu, GPS ustaw tak jak napisalem wyżej... i powinno hulać.
A z Destinatorem to zapytaj "help desk" na stronie Destinatora albo napisz posta na tym forum w dziale o Destinatorze.
Pozdro / Gites

*

Offline fistach1992

• 7
  • ASUS P535 + 2GB
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2007, 22:03:51 »
Witam mam problem podobny do opisanego tylko że mam WM6 i nie wiem jaki program użyć żeby działało próbowałem na Navi-TRAX-WM i po ustawieniu zgodnie z opisem zaczął wolno chodzić program i się zwieszać
może jakiś programik do gps (nie automape) na WM6

PROSZĘ O POMOC
 :mad:
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 16:15:21 wysłana przez fistach1992 »

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2007, 18:22:02 »
Czy tak powinno być, że GPS działa w Automapie tylko przy ustawieniu szybkości transmisji na 4800 bps?
Każda inna prędkość powoduje, że Automapa nie wykrywa odbiornika GPS  :(
W ustawieniach urządzenia mogę ustawić dowolną prędkość a sytuacja się nie zmienia...

EDIT
--------------------------------------
Już znalazłem odpowiedź...
Tak ma być ;-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2007, 18:25:44 wysłana przez MaŁy_RaDeK »