p527 diagnozowanie wifi

• 9 Odpowiedzi
  • 2177 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p527 diagnozowanie wifi
« dnia: Sierpień 23, 2008, 19:39:47 »
Witam,

Czy jest jakiś program do diagnozowania wifi, lub ogolnie sieci?
mam taki problem że moj asus lączy się z siecia, cos wysyła cos odbiera,
ale net nie działa w żadnym programie (to ze jest jakaś transmisja sprawdzam
na apku), zdaza sie tez ze pobiera adres z dhcp, po czym wyswietla ze dhcp nie dziala,
po ustawieniu na sztywno ip, w ogole znika mi wifi z menu bezprzewodowego.
Sprawdzałem wszystkie możliwe ustawienia, rozne kanaly, z szyfrowaniem i bez,
czasem jest tak ze sekunde probuje sie laczyc, op czym przestaje nie wyswietrlajac
zadnego info. W okoicy nie ma innych sieci wiec to na pewno nie zaklocenia.

Druga sprawa, jakim programem mozna zmienic czestotliwosc pracy?

*

Offline tjsz

• 46
Odp: p527 diagnozowanie wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2008, 07:24:13 »
Witam!
U mnie sytuacja podobna ale internet dziala przez chwilke (2-3 min). Bledy z DHCP i temu podobne tez wystepuja.
Ostatnio rozmawialem z bratem ciotecznym - on ma SPV - i powiedzial ze trzeba ustawic cos w WiFi. Jak wzial mojego asusa to sie zaskoczyl ze nie ma u nas takiej funkcji. Jest to po prostu pasek ktory mozna przesuwac w lewo i prawo. Pasek jest do wydajnosci Wifi badz telefonu (nie znam dokladnie jego znaczenia) ale u niego bylo to samo, a jak przestawil pasek w jakies tam polozenie to WiFi smiga mu caly czas (oczywiscie bateria gorzej trzyma).
Moim zdaniem to asus cos napierdo....l w naszym WM6 i poblokowal (wg mnie w rejestrze) niektore funkcje i mozliwosci samego systemu. Jezeli ktos jest mocny w ustawianiu rejestru i konfiguracji WM6 to moze nam pomoze? No chyba ze sie myle i nie chodzi o ten pasek ;)

Pozdrawiam i czekamy wszyscy na dobrze dzialacy WiFi ;)
Pozdrawiam TOmcio

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2008, 08:09:46 »
W modelu p535 ustawić musiałem siłę WiFi. Jest to zakładka w menadżeże WiFi (w p535 jest skrót na dole ekranu) o nazwie USTAWIENIA (SETTING) i tam trzeba zmienić MOC SYGNALO z 50% na 100% oraz OSZCZĘDZANIE ENERGII z ENABLE NA DISABLE.

O tego momentu WiFi zaczęło mi poprawnie działać w modelu P535.

*

Offline tjsz

• 46
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2008, 20:01:03 »
No wlasnie....a w P527 tego paska i ustawien nie ma. Podejrzewam ze jest to kwestia tylko i wylacznie ograniczenia Windowsa przez rejestr....
Jest ktos mocny zeby nam pomoc? ;)
Pozdrawiam TOmcio

*

Offline tjsz

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2008, 06:55:03 »
Oto fachowa porada pomocy technicznej asusa:
"Prosze Pana na chwile obecna ten model asusa posiada jedynie taka funkcjonalnosc jaka jest dostepna w panskim egzemplarzu.
Nie sa nam znane sposoby modyfikacji rejestru systemu aby jakies opcje byly dostepne lub nie.
Ze swojej strony moge jedynie polecic jakies programy firm zewnetrznych do obslugi polaczen WI-FI.
Na stronie PDA club napewno znajdzie pan takie / taki program."

Porazka
Pozdrawiam TOmcio

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2008, 10:40:48 »
a ja dostalem taka odpowiedz z Asusa:
Witam

Chcac prawidlowo skonfigurowac polaczenia w tym urzadzeniu na poczatek wykonalem Hard Reset.

Nastepnie konfigurowalem ponownie polaczenie z internetem poprzez GPRS zgodnie z ustawieniami danego operatora.

Mój dostawca ISP/dodaj nowe polaczenie modemowe >> Lacze komórkowe GPRS

Polaczenie dziala, przegladam strony, sprawdzam poczte.

Nastepnie wybralem dostepna siec bezprzewodowa, w celu skonfigurowania nowego polaczenia.

Wybralem "polacz do: Praca", skonfigurowalem reguly uwierzytelniania. Karte sieciowa ASUS 802.11b+g Wireless Card ustawilem ze laczy sie z "Praca"

Nastepnie "Edytuj mój serwer Proxy", i tu zaznaczylem ze ta siec laczy z internetem. Zaznaczylem równiez, ze ta siec uzywa serwera proxy do polaczenia z internetem, ale to juz z powodu ustawien naszej siec! i.

Po tych ustawieniach moge ogladac strony dzieki WiFi lub GPRS.

Prosze jeszcze raz sprawdzic poprawnosc ustawien (danych od operatora oraz od aministratora sieci) i spróbowac skonfigurowac polaczenia na nowo wpierw wykonujac Hard Reset.

Pozdrawiam,

Dodam ze probowalem wszystkich mozliwych konfiguracji i kilku programow do Wi-Fi, efekt byl przypadkowy, net dzialal kilka minut i to samo co u was, przestawal mimo tego ze polaczenie bylo aktywne. Zgodze sie z kolega ze prawdopodobna wina jest w oprogramowaniu do Wi-Fi. Telefon wykrywa siec, loguje sie, laczy z siecia zabezpieczona i bez zabezpieczen. Niewiem jak u was ale ja uzywam adresow w mojej sieci 10.0.0.1 w zwyz. Nie mialem mozliwosci sprawdzenia czy w sieci 192.168.0.1 dziala. pozdrawiam

*

Offline tjsz

• 46
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:54:53 »
U mnie siec chodzi na 192.168.xxx.xxx i nie moge sobie z telefonem poradzic.

Widac ze nie ma zadnej roznicy przy adresach IP.

Chyba im go odesle i niech zrobia porządek albo kase oddaja....
Pozdrawiam TOmcio

*

Offline tjsz

• 46
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2008, 11:32:28 »
Witam ponownie!
Panowie Eureka!!
Caly czas mialem problemy z WiFi, a winny nie okazal sie telefon tylko ROuter. Po podmianie routera z Dlinka DI-524 na Linksysa WRT54GC telefonik smiga az milo.
Wszystko jest OK, nie ma zadnych komunikatach o blednych DNS'ach czy adresie IP. Nie zrywa polaczenia. Tak sie bawilem ze cala baterie za jednym polaczeniem wyladowalem ;)

Pozdrawiam TOmcio

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:30:11 »
napisz jakie masz ustawienia na tym routerze

*

Offline tjsz

• 46
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2008, 19:33:57 »
Hej!
Ustawienia standardowe, szyfrownie WEP 64Bit i praktycznie nic wiecej. Adresy IP dynamiczne i nic wiecej. Smyra mobilegg, IE, OperaMini i poczta za jednym razem, a i jeszcze sciagam pogode do SPB mobile schell (czy jakos tak).
Wiec goraco polecam ten ruter. (WRT54GC)
D-Link DI524 ma ogolnie problem z polaczeniem sie z asusem bo kombinowalem na 3 takich samych routerach i kazdy reagowal tak samo.

Pozdrawiam i powodzenia - czekamy na WM 6.1PL (mam nadzieje ze za jakis czas bedzie i dla nas)
Pozdrawiam TOmcio