asus P535 cz tynII

• 16 Odpowiedzi
  • 4165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ajjk

• 23
  • Sprzęt: dell x51v + hollux 236 + SE D750i
asus P535 cz tynII
« dnia: Styczeń 20, 2008, 00:29:18 »
Stoję przed dylematem wyboru między asusem p535 a Kaiserem. Z opisów poznałem trochę te dwa modele wiem mniej więcej jakie są różnice. Zależy mi na opinii kolegów którzy osobiście mieli okazję je wypróbować. Teorię trochę znam lecz w praktyce bywa różnie. Zależy mi na szybkości działania systemu, niezawodności i dobrej łączności telefonicznej. klawiatura nie jest mi niezbędna. Ostatnio przeczytane wątki o kaiserze gdzie czytam o problemach z romem muleniu systemu i zwiechach kierują mnie na P535. proszę o opinię. Tak na dokładkę podam że używam della x51v  + GPS BT i SE D750i zestaw super jednak mało wygodny w codziennym użytku dlatego zastanawiam się nad wszystkomającym :D

Odp: asus P535 cz tynII
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2008, 17:24:34 »
Miałem dokładnie ten sam dylemat ale po przeanalizowaniu kilku recenzji wybór padł na Asus p535.

- O wiele szybszy procek
- Dużo lepszy GPS oparty na SIRF a nie jakimś gównianym Qualcommie.
- Mniejszy rozmiar - nie lubie cegieł.

To chyba główne różnice.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2008, 17:36:04 »
Nie wim skąd bierzesz aż tak drastyczne opinie o Kaiserze bo żadne testy tego nie wykazały.
Każdy może mieć swoje zdanie - ale bez przesady skoro Kaisera nie miałeś w  ręku.
Napewno Kaiser ma większe wsparcie ze strony zapaleńców niż Asus a toprzekłada się na możliwości zarówno teraz jak i w przyszłości .
Zw względu na popularność ( dofinansowana przez operatorów - w Polsce Era i Orange) Kaiser stanie się w tym roku tak popularny ( i doczeka się zapewne wielu nowych modowanych ROM-ów) jak Wizard .
A ze względu na dobre parametry podzespołów doczeka się zapewne i WM7
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2008, 17:43:58 »
Kaiser ma za to ładny futerał :) To muszę przyznać.

*

Offline Ogdovsky

• *
  • 62
  • Aight!
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2008, 20:47:32 »
sam mam asusa p535 od 3 miesiecy i jestem z niego bardzo zadowolony, nie zawiodl mnie ani razu, zadnego HR, zwiech pamietam ledwie kilka, i to na fabrycznym sofcie - sprzedaje go jednak i kupuje kaisera - powod - klawiatura - ostatnio tak duzo pisze ze klawiatury ekranowe przestaja mi wystarczac - i to jest jedyny powod zmiany, poza tym p535 to naprawde solidny sprzet i z bolem serca bede sie z nim rozstawal, jezeli ktos nie bedzie nalogowo pisal to mysle ze na tej polce cenowej to najlepszy wybor
HTC Universal -> Asus P535 -> HTC TyTN II -> HTC Touch Diamond

*

Offline ajjk

• 23
  • Sprzęt: dell x51v + hollux 236 + SE D750i
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2008, 21:45:05 »
Przed trzema godzinami udało mi się osobiście porównać Kaisera P535.  No cóż nie jestem specjalistą z zakresu wiedzy o PDA to co mnie najbardziej interesuje to szybkość działania aplikacji, nawigacja, i telefon. PO krótkiej bo około godzinnej próbie terenowej :S z udziałem właścicieli urządzeń stwierdziliśmy jednoznacznie. Szybkość działania aplikacji, przejścia między programami (core, Excel, przeglądarka zdjęć) zdecydowanie szybszy P535. Telefon - wystukanie numeru, sms tu przewaga Kaisera ( wiadomo klawiatura). Jakość rozmów telefonicznych odbieranych i inicjowanych - na plus P535. I to co przynajmniej dla mnie najważniejsze poza telefonem nawigacja GPS Automapa 3d z budynkami w centrum Wrocławia a więc w niezbyt wysokiej zabudowie przy szerokich  przejściach między budynkami - zdecydowanie P535 nie chcę kłamac ponieważ oba urządzenia nie były moje tylko znajomych, totalna porażka Kaisera pierwszy fix na zimno 4 min 37 sek. (dno) Natomiast P535 jedynie 53 sekundy. Nic dodać nic ująć. Dokładność P535 na oko ok 7 metrów, Kaiser około 35 metrów. Mam nadzieję że to są subiektywne oceny i zależą od wielu czynników np. niedopracowany room w Kaiserze (pewno poprawią) jednak gdy tak sobie porównaliśmy te dwa urządzenia to wszyscy byliśmy zaskoczeni nikt z nas nie spodziewał się takich różnic. Na zakończenie powiem że choć testowałem jednocześnie swojego delka (x51v) to muszę przyznać że w nawigacji, odtwarzaniu filmów i pracy różnych programów  daleko Kaiserowi do della. Ale aximek to nie wszystkomający sprzęt a wielka szkoda.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 22:14:45 wysłana przez ajjk »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2008, 10:17:12 »
Twój subiektywny test potwierdziło kilka innych zagranicznych recenzji - tragiczny GPS na Kaiserze to był dla mnie powód dla którego nie wskoczyłem na tą maszynkę. Przyznam się szczerze ,że pierwszy raz jak odpaliłem p535 byłem w szoku jak szybko łapał fix'a. Wychodze z domu odpalam auto wrzucam telefon na uchwyt - cyk i wszystko działa. Natomiast co do szybkości procka to niestety trzeba również spuścic zasłonę milczenia nad 400mhz Qualcomma. No ale tak to jest jak ktoś uwierzy ,ze zabawka za 2k z kawałkiem musi być the best.
Napisane: Styczeń 21, 2008, 10:14:51
Co do Kaisera to chyba faktycznie jedyny powód dla którego warto go kupić to klawiatura. Tutaj faktycznie zgadzam sie w 100% jeżeli ktos ceni wprowadzanie tekstu ponad pozostałem parametry to Kaiser II nie ma sobie równych.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2008, 18:46:05 »
Moge Co pare slow rzecz a propo P535, ktorego mam od  tygodni. Mam porownanie do FS N560, ktorego mialem pare miesiecy temu.

1. Procesor - wystarczajacy. Piszac wystarczajacy mam na mysli, ze ciagnie filmy prosto z netu bez przerobek. Przynajmniej te 3 ktore probowalem .Gry nie mula :) Nie odpalalem emulatorow zadnych, ale mysle tu tez bedzie w normie - zreszta zawsze mozna go podciagnac do 624MHz.
2. Jakosc obrazu - OK. Co prawda N560 bije na glowe P535 pod tym katem, ale to chyba zadna niespodzianka.
3. Jakosc dzwieku - niestety tu N560 tez wygrywa, chociaz zadnym demonem muzycznym nie jest. Glowne zarzuty jakie mam do P535 pod tym katem to slaba glosnosc oraz generalnie wrazenie tandetnosci glosnika. Na sluchawkach jest zdecydowanie lepiej, ale  N560 na sluchawkach tez wygrywa. Powiedzialbym - ma wiecej basu :) Mozna co prawda wgrac sterowniki SRS WOW, wtedy dziek jest ciut lepszy, niestety kosztem (nie zawsze) glosnosci.
4. GPS. O jego problemie w N560 kraza legendy. Moze mialem szczescie, ale nie podzielalem uwag innych bo GPS dzialal znosnie  - powiedzmy w normach przeze mnie akceptowalnych. Czasmi mial problem z szybkim zalapaniem fixu, ale jak juz go zlapal - trzymal przez cala Polske (600 km) bez zgubienia go chocby raz.
Co do GPS-u w P535 jest jednak szybszy fix niz w N560. Rowniez nie gubi go z byle jakiego powodu. Generalnie sprawia wrazenie bardziej dopracowanego, chociaz akurat byl wolniejszy niz W MIO 701, ktorego kiedys testowalem. Ogolnie - nie ma do czego sie przyczepic.
5. Stabilnosc - poki co bez zarzutu. Dokladnie jak w N560 i jak przystalo na WM(5,6)
6. Bateria - wiadomo, zalezy od sposobu uzytkowania. Ja laduje codziennie, WiFi swoje potrzebuje. Pod tym katem nie jest ani lepiej ani gorzej niz w N560.

Problemy - sa :)
Pierwszy to czasami rozmowca skarzy sie, ze slyszy swoj poglos w sluchawce. Ludzie sugeruja zmniejszyc glosnosc w sluchawce (jest duza i spokojnie mozna to zrobic). Mysle, ze P535 ma dosc czuly mikrofon, i jesli tylko w sluchawce jest glosno, to mikrofon wylapuje dzwieki i transmituje z powrotem do nadawcy (stad wrazenie echa). Jakosc glosu w sluchawce -  gorsza niz w mojej Nokii 6310i (trudno sie dziwic), ale za to zdecydowanie glosniej.
Drugi problem mam z dyktafonem - nagrywa jakies delikatne buczenie z tla. Moje sledztwo wykrylo sprawce - podswietlenie. Zapalone wydaje taki delikatny dzwiek (trzeba sie mocno wsluchac, nie jest to jakis dzwiek z gatunku slyszalno-upierdliwych). Niektore Asusy to maja, niektore nie, tak przynajmniej wyniklo z mojej "ankiety". Wlasciwie to jednak nie przeszkadza  - no chyba, ze jest sie maniakiem nagran dyktafonowych :)

Trzeci problem - nie wiem, czy software-owy czy hardware-owy to Mobile Gadu przez GPRS. Raz dziala, raz nie (czesciej). Chetnie sam bym
chcial pogadac z kims, kto uzywa ten program przez GPRS i ma karte w Plusie. Dosc mocno zajmuje sie teraz tym problemem i tak naprawde nie wiem co jest grane, chociaz sa pewne poszlaki co do konfliktu z konfiguracja z WiFi.

To tak na goraco - wiem, ze zyczylbys sobie porownanie z TYTNII, ale niestety w takim zestawieniu nie mialem okazji uzywac. Mam jednak nadzieje, ze i z tego opisu cos skorzystasz :)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 18:49:41 wysłana przez xaltuton »
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2008, 10:29:14 »
Gdyby nie zaporowa cena Kaisera gdy kupowałem P535, to na pewno wybrałbym właśnie jego.
Główny powód to klawiatura. Pomimo wgranej lepszej klawiatury niż systemowa i tak szlag mnie trafia jak mam coś napisać.
Choć z drugiej strony sporo zaoszczędzam na sms'ach bo po prostu nie chce mi się ich "wstukiwać"  :mrgreen:
Dwukrotnie większa ilość pamięci dla programów, to też plus Kaisera.
W P535 mam ok 20 MB wolnej pamięci - w Kaiserze nie trzeba się martwić czy otwieramy dwa czy pięć programów.
Odchylany ekran... Bajer - do oglądania filmów jak złoto  :ok: P535 niestety trzeba trzymać lub wstawiać w jakąś podstawkę.
To tyle na szybko  :wink:
Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z P535  :ok:

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:08:29 »
Do klawiatury można się przyzwyczaić. Do oglądania filmów spoko starczy P535, a czepianie się, że trzeba mieć podstawkę to chyb przesada.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2008, 09:47:01 »
Witam,ja z P535 mam jeden problem, mianowicie, jak zgubi sieć to ma później problemy z ponownym zalogowaniem się do niej. Czy u Was też tak jest, czy może pomoże jakiś upgrade, lub zmiana ustawień?
Z góry dziękuję za pomoc

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2008, 22:06:32 »
Na pewno warto zmienić soft na WM6.0 + zainstalować nową wersję radia

*

Offline gothiclee

• *
  • 90
    • http//www.wp.pl
  • Sprzęt: Tymczasowo brak :(
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2008, 21:21:55 »
Bawiłem się Kaiserem i powiem wam tyle ten sprzęt jest poprostu wolny, chaczy się itp. To właśnie sprawiło, że kupiłem P535.

*

Offline Ratman

• *
  • 61
  • Sprzęt: MDA Vario III  Asus P535
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2009, 00:29:06 »
Odgrzewam kotleta :E ale sam przechodziłem te dylematy..
Ma obydwa - I Kaisera i P535

GPS- 535 szybciej łapie FIXa ale też łatwiej go gubi np w gęstym lesie miał już kłopoty - Tu chyba jednak Kaiser jest minimalnie lepszy
Generalnie- i tu i tu bez problemu można używać GPSa i traktuje je jako całkowicie porównywalne (ten sam poziom)

Klawiatura - jeżeli ktoś dużo pisze... Kaiser ma zdecydowaną przewagę - Ale z drugiej strony brak ruchomych części=mniej potencjalnych awarii

Oprogramowanie - Tu wsparcie dla Kaisera jest wspaniałe W romach można wybierać jak w hipermarkecie :E z Asusuem już tak fajnie nie ma....
Do tego - HTC ma Home - na asusa nie udało mi się znaleźć nic podobnego/działającego..(tak wolę Home od manilli :P)
A widział ktoś fajnie ugotowane romy dla Asusa.. chyba nie za bałdzo....

Szybkość - Rom ERY (6.0) był sporo wolniejszy od tego na P535 (6.0) - Teraz mam fajnie "upichconego" Romika na Win 6,1 i pracują porównywalnie.

Wygląd - kwestia gustu - Asusa mam białego (zaanektowany przez żonę - i w sumie taki bardziej damski niż Kaser) kaisera maw wersji MDA - Mi bardziej się podoba Kaiser Żonie Asus... Wszystko kwestia gustu...

Tak że generalnie - moim zdaniem sprzęty zupełnie porównywalne - Asus powinien być szybszy ( i na dobrze przyprawionym ROMie pewnie by był
Kaiser ma klawiaturę i większe możliwości zmian w systemie....

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2009, 12:06:22 »
Też mam Kaisera TytnII i Asus P535.
Co do porównania - niestetey skłaniam się do Asusa.
W Kaiserze występują problemy z odtwarzaniem stron internetowych, telewizji on-line.
Ponadto zauważyłem, że róznież są problemy z WiFi tzn. za każdym razem trzeba wybierać sieć pomimo wcześniejszego wyboru.
Tych problemów nie zauważyłem w Asusie. Jednak procek swoje robi.
Przewagą natomiast Kaisera jest system 3G, co przy korzystaniu z internetu nie jest bez znaczenia.
Asus pozostaje w tym temacie daleko w tyle.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2009, 12:08:42 »
Problemy ze stronami internetowymi to zapewne wina przegladarki. A ich kiepski wyglada to z kolei wina rozdzielczosci  :P
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline Ratman

• *
  • 61
  • Sprzęt: MDA Vario III  Asus P535
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2010, 14:11:02 »
Też mam Kaisera TytnII i Asus P535.
Co do porównania - niestetey skłaniam się do Asusa.
W Kaiserze występują problemy z odtwarzaniem stron internetowych, telewizji on-line.
Ponadto zauważyłem, że róznież są problemy z WiFi tzn. za każdym razem trzeba wybierać sieć pomimo wcześniejszego wyboru.
Tych problemów nie zauważyłem w Asusie. Jednak procek swoje robi.
Przewagą natomiast Kaisera jest system 3G, co przy korzystaniu z internetu nie jest bez znaczenia.
Asus pozostaje w tym temacie daleko w tyle.

U mnie WIFi chodzi porównywalnie i na asusie i na kaiserze
Większość problemów z WIFI na kaiserze to kwestia problemów w ROMie/RadioRomie albo niewłaściwych ustawień WIFI w telefonie (ja mam ustawione zawsze na max wydajność i nie narzekam)