Mala prosba do posiadaczy P535

• 23 Odpowiedzi
  • 4254 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
Mala prosba do posiadaczy P535
« dnia: Styczeń 16, 2008, 07:49:10 »
Kupilem P535 i zauwazylem, ze dyktafon nagrywa dzwieki z podkladem "muzycznym" gratis, tzn.
w tle slychac taki jednostajny wysoki dzwiek. W trakcie sledztwa okazalo sie, ze
to podswietlenie ekranu wydaje taki dzwiek (ktory potem utwala dyktafon). I tu mam mala
prosbe do posiadaczy tegoz sprzetu - czy mozecie zobaczyc jak jest u Was ?
W moim przypadku jak przycisne mocno sluchawke do ucha przy wlaczonym podswietleniu ekranu,
to slychac lekkie jakby buczenie, gasze podswietlenie - cisza.
W trakcie soft resetu buczenie zaczyna sie  w momencie, kiedy na ekranie pojawia sie
zielony ekranik z logo Windows Mobile.
Jesli tylko ja tak mam, to mam jeszcze 3 dni na zwrot towaru (zanim uplynie ustawowe 10 dni)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 08:00:44 wysłana przez xaltuton »
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline rzuf69

• *
  • 90
Odp: Mala prosba do posiadaczy P535
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2008, 19:02:41 »
U mnie jest to samo. Wydaje mi sie, ze sluchu i doswiadczenia, ze to po prostu dzwiek przeplywajacego wysokiego napiecia. Nie masz sie wiec czym przejmowac :) Bardzo podobny motyw jest np. w wiekszosci telefonow motoroli z kolorowym wyswietlaczem :)

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2008, 13:35:22 »
U mnie jest to samo. Wydaje mi sie, ze sluchu i doswiadczenia, ze to po prostu dzwiek przeplywajacego wysokiego napiecia. Nie masz sie wiec czym przejmowac :) Bardzo podobny motyw jest np. w wiekszosci telefonow motoroli z kolorowym wyswietlaczem :)

Dostalem informacje od innego uzytkownika, ze ma podobnie. Wyglada wiec na to, ze ten typ tak ma.

*

Offline jotka

• 38
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2008, 22:07:47 »
Wyglada wiec na to, ze ten typ tak ma.

moj p535 tego nie ma - nagrania idealne.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2008, 00:30:04 »
W moim również problemu nie ma. Żadnych zakłóceń w tle.

*

Offline manq

• 19
  • Sprzęt: ASUS P535
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:22:51 »
witam.
Jak to jest w końcu z tym nagrywaniem, u mnie też słychać te burczenie.Czy tak powinno być, jedni piszą,że burczy drudzy,że nie.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2008, 07:27:26 »
witam.
Jak to jest w końcu z tym nagrywaniem, u mnie też słychać te burczenie.Czy tak powinno być, jedni piszą,że burczy drudzy,że nie.

Dzwonilem do serwisu Asusa w tej sprawie. Facet powiedzial, ze nie spotkal sie z czyms takim i zeby wysylac do nich sprzet. Czas naprawy
okolo tygodnia. Potrzebny dowod zakupu (gwarancja niekoniecznie).
Wiec albo facet wymyslal, ze nie spotkal sie z czyms takim (bo troche ludzi jednak napisalo, ze ma podobnie), albo nikt nie odsylalal jeszcze
do nich PDA z tego powodu lub po prostu facet mnie nie zrozumial i okaze sie, ze to normalne i ze nie podlega gwarancji :|

*

Offline jotka

• 38
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2008, 21:43:22 »
po prostu facet mnie nie zrozumial

ja widze ze to nie ten facet ma klopoty z rozumieniem :)
ma nie byc zadnego burczenia. jakiekolwiek przydzwieki to podstawa do naprawy!

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2008, 19:57:00 »
więc trzeba reklamować. mam jeszcze jedno pytanie-jak jest ze słyszalnością,wiele osób narzeka jak dzwonię do nich,lub ktoś do mnie,że słabo mnie słychać.próbowałem już różnych ustawień z mikrofonem i nic nie pomogło.dodam,że mam wm6.wersja radia 4.8.0

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2008, 21:39:46 »
a spróbuj ustawić inną częstotliwość nagrywanego dźwięku
ustawienia/wprowadzanie danych/opcje

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2008, 22:44:51 »
próbowałem,nic nie daje. wydaje mi się,że te brzęczenie nagrywane w tle to od wyświetlacza. jak przykładam ucho do wyświetlacza i włączam podświetlanie to słychać ciche brzęczenie.może mikrofon to wyłapuje.stąd te burczenie.nie wiem czy to jest w każdym modelu P535?jedni piszą, że też brzęczy drudzy,że nie. dalej ciągnę ten wątek bo nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi.pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2008, 07:29:40 »
próbowałem,nic nie daje. wydaje mi się,że te brzęczenie nagrywane w tle to od wyświetlacza. jak przykładam ucho do wyświetlacza i włączam podświetlanie to słychać ciche brzęczenie.może mikrofon to wyłapuje.stąd te burczenie.nie wiem czy to jest w każdym modelu P535?jedni piszą, że też brzęczy drudzy,że nie. dalej ciągnę ten wątek bo nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi.pozdrawiam

Ale tu nie ma co dalej ciagnac. Albo trafiles na egzemplarz burczacy albo nie. Zostaje Ci reklamacja, jak  przeszkadza Ci ten dzwiek. Wg serwisu Asusa to jest usterka i podlega reklamacji.

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 17, 2008, 20:26:19 »
No i oddałem do reklamacji, już tydzień naprawiają.Z niecierpliwością czekam na odbiór naprawionego sprzętu. Trochę jest to nie do pomyślenia,żeby od razu w nowym sprzęcie występowała taka usterka. Zdarza się nawet najlepszym.
Pozdrawiam

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2008, 12:33:07 »
No i oddałem do reklamacji, już tydzień naprawiają.Z niecierpliwością czekam na odbiór naprawionego sprzętu. Trochę jest to nie do pomyślenia,żeby od razu w nowym sprzęcie występowała taka usterka. Zdarza się nawet najlepszym.
Pozdrawiam

Daj znac jak dlugo to potrwalo i czy calkowicie wyeliminowali ten defekt.

*

Offline mppako

• 7
  • Sprzęt: Acer n35 & Asus p535
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2008, 21:27:22 »
a zobaczcie sobie panowie czy jak zmniejszycie glosnosci i czulosc mikrofonu to czy nie przejdzie... bo cos mi sie takiego na jakims zagramanicznym forum przewinelo...
Cale szczescie moj egzemplaz jest wolny od tej wady :)

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2008, 21:45:47 »
a zobaczcie sobie panowie czy jak zmniejszycie glosnosci i czulosc mikrofonu to czy nie przejdzie... bo cos mi sie takiego na jakims zagramanicznym forum przewinelo...

Nie.
Zmniejszenie czulosci czy tez glosnosci nic nie daje. Jedynie regulacja jasnosci ekranu powoduje, ze zmienia sie tez natezenie
dzwieku. Co ciekawe - jak tylko zaczyna startowac windows, w sluchawce panuje idealna cisza, dopiero po pewnym czasie ladowania pojawia sie te buczenie.

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2008, 21:59:34 »

Nie.
Zmniejszenie czulosci czy tez glosnosci nic nie daje. Jedynie regulacja jasnosci ekranu powoduje, ze zmienia sie tez natezenie
dzwieku. Co ciekawe - jak tylko zaczyna startowac windows, w sluchawce panuje idealna cisza, dopiero po pewnym czasie ladowania pojawia sie te buczenie.

Dokładnie tak jak piszesz. Jak dasz jasność wyświetlacza na maxa to buczenie się zmniejsza. jeszcze nie otrzymałem sprzętu.jak tylko otrzymam poinformuje czy to wyeliminowali.
Drugą kwestią o której wcześniej pisałem była słaba słyszalność tzn. czasami niektórzy słabo mnie słyszeli (usterka nieregularna), też to zgłosiłem, ciekawe czy to też wyeliminują. Czytając test tego urządzenia na tym forum testujący coś wspominał, że niektórzy słabo go słyszeli ale winił za to zasięg czy coś w tym stylu. Na pewno nie jest to wina zasięgu.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2008, 22:06:24 wysłana przez manq »

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 03, 2008, 20:01:31 »
witam.
W końcu dziś dostałem sprzęt. wysyłałem go 7 lutego. trochę to potrwało. Stwierdzam,że owe burczenie wyświetlacza nadal jest słyszalne jak się przyłoży do ucha z tym, że podczas nagrywania notatki głosowej nie słychać tego w tle tak jak było przed naprawą. Zostały wymienione: wyświetlacz i płyta główna.

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2008, 22:34:08 »
sprzęt znowu oddałem do reklamacji. zauważyłem,że po bocznej stronie (obok resetu) powstało wybrzuszenie-w tym   czarnym plastiku w stosunku do obudowy górnej. prawdopodobnie źle skręcona obudowa na chama. co za tumany siedzą w tym serwisie.można się wq...ć. znow nie mam sprzętu.

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 08, 2008, 20:26:20 »
sprzęt znowu oddałem do reklamacji. zauważyłem,że po bocznej stronie (obok resetu) powstało wybrzuszenie-w tym   czarnym plastiku w stosunku do obudowy górnej. prawdopodobnie źle skręcona obudowa na chama. co za tumany siedzą w tym serwisie.można się wq...ć. znow nie mam sprzętu.

Wspólczuję. Jednocześnie trzeba było napisać, że efekt buczenia ciągle nie został wyeliminowany.

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 18, 2008, 10:53:14 »
witam.
w końcu sprzęt wrócił. wyeliminowali usterkę związaną z poprzednim serwisem polegającą na źle skręconej obudowie.mam nadzieję,że juz wszystko będzie ok.
pozdrawiam

*

Offline smichal

• 16
  • Sprzęt: Asus P535
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 23, 2008, 17:58:30 »
witam.
w końcu sprzęt wrócił. wyeliminowali usterkę związaną z poprzednim serwisem polegającą na źle skręconej obudowie.mam nadzieję,że juz wszystko będzie ok.
pozdrawiam
a to buczenie juz ustalo? bo ja mam ten  sam problem tylko, ze na poczatku to jeszcze tak nie denerwowalo a teraz jest coraz glosniej i tez go chyba odesle do serwisu, tylko czy to naprawia?

*

Offline Żbik

• 23
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 23, 2008, 21:48:37 »
Jak włączysz dyktafon/notatki głosowe  to dajesz menu/opcje/globalne opcje wprowadzania danych i tam dalej zakładka opcje i ustawiasz format nagrywania głosu inny niż domyślny 8000 hz.
Musisz pokombinować z różnymi częstotliwościami próbkowania u mnie jak mam na 22050 hz to buczenie jest praktycznie niesłyszalne, jedynie przy ustawionej automatycznej regulacji wzmocnienia mikrofonu słychać  dość głośno szum ale to nie jest to buczenie a wynika z deczko za dużej czułości mikrofonu, jak na mój gust oczywiście.
Jak wyłączysz automatyczną regulację i ustawisz czułość ręcznie nawet na max to tego szumu już nie ma, ale niestety jak  oddalasz mikrofon od źródła dźwięku to głośność nagrania drastycznie spada, hmm w sumie to dość oczywiste.

Zmień częstotliwość i zobacz mi to pomogło, a i jakość dzwięku o wiele lepsza..
PZDR.

*

Offline manq

• 19
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 27, 2008, 17:14:40 »
witam.
pozdrawiam
a to buczenie juz ustalo? bo ja mam ten  sam problem tylko, ze na poczatku to jeszcze tak nie denerwowalo a teraz jest coraz glosniej i tez go chyba odesle do serwisu, tylko czy to naprawia?

buczenie wyświetlacza nadal jest natomiast prawie tego nie slychac jak sie nagrywa notatke glosowa. kombinowalem juz z ustawieniami dotyczacymi czestotliwosci jednak to nie przynioslo wiekszego rezultatu. Oczywiscie smialo wysylaj sprzet do naprawy.obiecywali mi ze naprawia w ciagu 6 dni.jednak potrwalo to 21 dni. wymienili wyswietlacz. pozdrawiam