ładowarka samochodowa

• 9 Odpowiedzi
  • 2025 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dorcia

• 6
ładowarka samochodowa
« dnia: Czerwiec 13, 2008, 07:45:58 »
Witam
Może ktoś pomoże w temacie chodzi o ładowarkę samochodowa 2A.
Przy podłączonym ASUSIE 535 pokazuje ładowanie ale problem pojawia sie podczas nawigacji.
Ladowarka nie radzi sobie z ładowaniem i po 2 -3 godzinach ASUSIK jest rozładowany.

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
  • Sprzęt: p750
Odp: ładowarka samochodowa
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2008, 08:56:54 »
zobacz w instrukcji lub na ladowarce stacjonarnej jaki jest prad. zdarza sie, ze ladowarki (szczegolnie nieoryginalne) maja za niski prad ladowania i przy znacznym obciazeniu (wlasnie gps+podswietlanie) ladowarka nie daje rady.
jesli twoj 535 nie powinien pobierac az tyle pradu to znaczy, ze ladowarka jest "walnieta" lub producent napisal bzdury na ladowarce. najlepiej podejdz do jakiegos sklepu i podlacz ich ladowarke o taki samym lub zblizonym pradzie i od razu bedziesz wiedziala czy ladowarka czy za maly prad i bedziesz potrzebowala np. 3A lub jeszcze mocniejszej ladowarki.
ps ladnego masz obcego  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 09:03:55 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2008, 19:52:37 »
Ja kupiłem sobie taką:

http://www.skleppda.pl/index.php?p485,adapter-samochodowy-usb-12-24v-2000-ma

rozebrałem dwa piny wewnętrzne (2 i 3) zlutowałem razem i śmiga wraz z moim P525 jak należy nawet przy nawigacji w autku. Palmofon ładuje się w autku w przeciągu 1,5 godziny przy włączonym bluetooth i automapie.

*

Offline Puby

• *
  • 56
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2008, 10:55:22 »
IMHO to ta ładowarka musi być walnięta , P535 pobiera jakieś 600-700mA przy pracy z max podświetlonym ekranem i włączonym GPS ( obliczyłem na podstawie czasu pracy urządzenia na w pełni załadowanej baterii ). Ładowarka dająca rzeczywiste 2A musi sobie z nim poradzić.

*

Offline Dorcia

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2008, 23:07:51 »
Dziekuję za wszystkie podpowiedzi mam prośbę do kolegi ZENITH839 czy mógł byś wstawić jakiś schemat jak polutować te piny z góry dzięki

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2008, 08:41:03 »
Żaden schemat nie będzie potrzebny. Rozbierzesz ładowarkę, ta akurat jest klejona ale po kilku próbach delikatnego podważania nożem (żeby nie uszkodzić obudowy) klej puszcza. Na płytce w miejscu gdzie jest przylutowane gniazdo USB zauważysz że dwa środkowe piny są wolne i nie mają na płytce nawet ścieżek. Właśnie te dwa piny lutujesz razem ze sobą. I tyle.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2008, 08:56:07 »
Na płytce w miejscu gdzie jest przylutowane gniazdo USB zauważysz że dwa środkowe piny są wolne i nie mają na płytce nawet ścieżek. Właśnie te dwa piny lutujesz razem ze sobą. I tyle.
Napewno? Bo z mojego doświadczenia wynika że jest ciut inaczej. Piny są zwarte we wtyczce a nie w ładowarce. Miałem ten sam problem: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99219.0. Ja krótko mówiąc zamieniłem wtyczki usb, nic nie lutowałem w ładowarce. Po takiej operacji ładowarka zaczęła działać.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 15:42:35 »
Można i tak ale ja tej ładowarki używam tylko do P525 i mogę stosować dowolny kabel USB, oczywiście przy takiej modyfikacji. Można też wymienić wtyczkę w kablu. W sumie to jest to obojętne, ważne żeby dwa środkowe pin-y były zwarte.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2008, 00:52:16 »

Napewno? Bo z mojego doświadczenia wynika że jest ciut inaczej. Piny są zwarte we wtyczce a nie w ładowarce.

Oj PrzemkoPW, co za różnica na którym końcu kabelki są zwarte?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2008, 00:53:57 wysłana przez awatar »

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:33:31 »

Napewno? Bo z mojego doświadczenia wynika że jest ciut inaczej. Piny są zwarte we wtyczce a nie w ładowarce.

Oj PrzemkoPW, co za różnica na którym końcu kabelki są zwarte?
W sumie to masz rację tyle że jak szukałem info na ten temat to na Elektrodzie znalazłem wpis z opisem że zwarte są piny we wtyczce i dlatego tak napisałem :) Poza tym ja przy okazji przedłużyłem kabel w ładowarce ale przyznaję Ci racje.