Hi.
No wreszcie znalazłem chwile czasu aby napisać parę słów porównania P320 i HTC.
Zacznę od tego, że porównujemy urządzenia różnych klas. Bez wątpienia HTC jest wiodącym producentem palmofonów nar rynku. Co prawda Asus też od pewnego czasu produkuje palmofony, ale jego doświadczenia są zdecydowanie mniejsze niż HTC. Przez moje ręce przewinęło się bardzo wiele modeli HTC, z których korzystają nasi klienci. Sam jestem posiadaczem HTC Diamond a wcześniej HTC Kaiser. Ani klienci ani ja nie narzekam na jakość i sprawność urządzeń. Bardzo ważny jest też fakt, że na forach xda-developers ludzie cały czas pracują nad nowymi ROM dla różnych modeli HTC. Znajdziecie tam też gigantyczna ilość softu dla tych urządzeń.
z P320 od 3 tygodni korzysta moja żona. Przyszedł oryginalnie z najnowszym ROM. Jak na razie nie ma z nim żadnych problemów. Oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę, że procesor 200 MHz to nie rekord świata. A i pamięci nie mamy zbyt wiele do dyspozycji. Aplikacje ładują się i pracują dość wolno. Zauważalne są chwilowe "zawahania" systemu. Na szczęście nie zauważyłem żadnych błędów ani wywalania się programów. System pracuje stabilnie. Moduł telefonu też jest Ok. Zasadniczo zasięg jest porównywalny z moim HTC (może czasami o jedna kreskę mniej). Jakość rozmów dobra. Zasadniczo jeżeli pogodzić się z niskimi parametrami sprzętowymi (procesor + pamięć), to nie można nic zarzucić urządzeniu. Dodatkowo na płytce dostajemy kilka ciekawych aplikacji dodatkowych (Asus launcher itd). Czas pracy baterii to 2-3 dni (oczywiście bez zabawy. Normalne korzystanie z tel, SMS, kalendarz). WiFi i BT działają bez zarzutu. AM 5.0.5 nie działa (tak jak już pisałem wcześniej).
Żona wybrała urządzenie głównie z powodu wielkości i wagi. To bez wątpienia najmniejszy i (tak myślę) najlżejszy palmtop na rynku. Ma wszystko co możemy oczekiwać po takim urządzeniu (jeżeli chcemy go używać w zastosowaniach biznesowych). Brak 3G to moim zdaniem tylko zaleta, gdyż włączenie powoduje gigantyczny wzrost poboru energii (ja z zasady zaraz po zakupie wyłączam 3G w moich urządzeniach). Poza tym jest wykonany naprawdę estetycznie. Jeżeli jednak komuś nie zależy tak bardzo na wielkości i jest w stanie pogodzić się z kilkoma milimetrami w wymiarach, to zdecydowanie polecam HTC. Zasadniczo każdy model. Oczywiście lepiej zastanowić się nad urządzeniem z procesorem powyżej 200 MHZ. No i niestety trzeba się liczyć z tym, że HTC są droższe. Ale moim zdaniem warto. Osobiście w chwili obecnej nie zakupił bym innego urządzenia niż HTC.
No to by było na tyle. Zdaję sobie sprawę z faktu że nie jest to jakieś profesjonalne porównanie. Niestety, ciągły brak czasu nie pozwala mi na więcej. Jeśli ktoś ma jakieś pytania szczegółowe to proszę. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.
Dudus