Automapa i ASUS P320

• 76 Odpowiedzi
  • 18487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline autel

• 12
Odp: Automapa i ASUS P320
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 31, 2008, 11:53:55 »
Mój Asus P320 po wymianie gwarancyjnej zachowuje się identycznie jak poprzedni, t.z. wiesza się zawsze w nocy, a czasem nawet po paru godzinach w dzień.
  Ze zwisami radzę sobie w ten sposób, że wyłączyłem automatyczne przechodzenie w stan uśpienia, natomiast usypiam go klawiszem zasilania. I wtedy jest O.K.
  Ponadto co jakiś czas każe wprowadzać PIN. Bardzo często telefon nie działa, czyli ja nie mogę z niego zadzwonić, a rozmowy przychodzące są przekierowywane na pocztę,  pomimo że na ekranie wyświetla się ORANGE, czyli widzi stację bazową.
  Zainstalowana i przypisana do karty legalna wersja 5.1.1 Automapy działa poprawnie.
Myślę że jest jakiś feler w tym typie telefonu. Będę musiał ponownie zwrócić się do serwisu, bo mieć telefon "sprawny inaczej" jest nie do zniesienia.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 31, 2008, 12:02:34 »
Jaki masz ROM? Wersję radia?

Czy masz wyłączone skórki Asusa z automatycznym przełączaniem?

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:02:07 »
Wersja ROM: 4.10.0_0703_PLK
Wersja radio: GXM_20080606_4.6
Automatyczny przełącznik nie ustawiony.
Dziś rano znowy żądał PIN'u.
Poczekam jeszcze na nowy polski "firmware", potem znowu wyśle do serwisu.

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:07:37 »
Miałem tak z HTC, zrobiłem hard reset i zainstalowałem wsystko od nowa ni pomogło

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 01, 2008, 13:05:17 »
Na stronie Asusa jest nowy firmware:  P320_V4.10.0_V4.9_V1.12.0_PLK.zip
Już go wgrałem, a teraz bedę testował zmiany.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 02, 2008, 23:48:49 »
Witam.

Objawu które opisywałeś zauważyłem (co opisałem w jednym z wcześniejszych postów) również w testowanym przeze mnie egzemplarzu. Chodzi o "zwis" po pewnym czasie. Ciekaw jestem bardzo, czy zmiana softu naprawi ten problem. Jeśli tak, to chyba się zdecyduję na zakup, bo żona jest bardzo napalona na urządzenie. Napisz proszę możliwie szybko, czy zauważyłeś pozytywne zmiany.

Pozdrowienia: Dudus

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 03, 2008, 08:45:11 »
Po wgraniu nowego softu jest radykalna poprawa. Przez dwie doby ani raz się nie zawiesił. Skończyło sie wołanie o PIN. Bateria wytrzymuje dużo dłużej (w czasie zawieszenia wydawało mi się, że się błyskawicznie rozładowywała). Jednakże dziś rano nie mogłem zadzwonić, pomimo że wszystko na ekranie wyglądało porawnie. Zrobiłem softreset bo mi się spieszyło, ale myślę, że wyłączenie i włączenie telefonu też by wystarczyło. Być może to przypadek, bo przez dwa dni testowania wszystko było w porządku. Legalna Automapa 5.1.1 działa poprawnie.
W tej chwili wydaje mi się, że można zaakceptować taki stan.
Próbuję uruchomić wyświetlanie miejscowości na ekranie telefonu tak jak w zwykłej komórce, ale pomimo włączenia kanału 50 nic się nie wyświetla. Może ktoś rozgryzł już ten problem?

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 03, 2008, 09:49:52 »
Hej.

Cieszą mnie informacje które podałeś powyżej. Myślę że kupię zatem żonie urządzenie. Skoro piszesz że po zmianie softu wszystko jest Ok, to urządzenie warte jest kupienia. Małe, zgrabne. Osobiście preferuję HTC, ale dla kobiety wygodniejszy jest ASUS z uwagi na gabaryty. A i cenna bardzo przystępna.

Jeśli idzie o wyświetlanie miejscowości (a dokładnie nadajnika) w którego zasięgu znajduje się telefon, to walczyłem kiedyś z tym tematem na Kaiserze, ale nie udało mi się zmusić urządzenia do prawidłowego działania. Sam jestem ciekaw czy komuś się udało i jak to zrobić. Może ktoś podpowie?

Napisane: Wrzesień 03, 2008, 09:48:31
I jeszcze jedno pytanie do kolegi. Czy możesz podać link do ściągnięcia tego nowego softu dla Asusa? Jak zakupię to pierwsze trzeba będzie zaktualizować

Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 03, 2008, 09:56:04 »
Soft ściągniesz zawsze ze strony www.asus.pl, klikasz download, wybierasz swój model telefonu i dostajesz konkretne softy od razu :)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 03, 2008, 10:23:18 »
Dzięki za info

Czy poza opisanymi wcześniej problemami nie natrafiłeś na żadne inne niepokojące objawy? Aparat ma być dla kobiety, a te zazwyczaj mało potrafią sobie radzić z urządzeniami technicznymi. I tak ogólnie, to jesteś zadowolony z urządzenia?

Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 03, 2008, 10:36:16 »
Naucz ją grzebania w rejestrze i obsługi total Commandera :) i nie będzie problemów.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 03, 2008, 10:45:06 »
Hi.

No to jest raczej niemożliwe :) Niestety moja "lepsza połowa" nie ma talentu do komputerów. Toteż pytałem czy nie natrafiłeś na inne problemy, bo nie chcę potem słuchać że jej dziadostwo kupiłem!

Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 03, 2008, 12:53:44 »
Zależy co kto rozumie pod pojęciem problemu :)

Ale tak ogólnie z tym modelem nie ma problemów, przynajmniej na razie i na nowym sofcie.

A kilka zmian, które zauwazyłem po zmianie softu na nowy:

1. Zwiększona stabilność - 3 dni bez zwiski do tej pory, pomimo instalowania wielu programów.

2. Zniknął problem z powrotem skórek Asusa, wcześniej pomimo ustawienia domyślnej dla Windows, co jakiś czas wracały asusowe, a z nimi: wtyczka today, tapeta i motyw.

3. Nie ma już rozpoznawania karty pamięci po resecie w przypadku dowolnej zmiany w rejestrze.

4. Zniknęło echo u rozmówcy, sporadycznie występujące na radiomodule 4.6 - w nowym sofcie jest 4.9

5. Poprawiono kilka braków w tłumaczeniu.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 03, 2008, 13:19:44 »
Dzięki za info.

Jutro zatem kupuję urządzenie. Jak go już "spacyfikuję", dam znać jakie są moje wrażenia. A w szczególności porównanie z HTC Kaiser którego użytkownikiem jestem aktualnie. Myślę jednak o zmianie na Diamonda. Ciekaw jestem jak się będzie sprawował.

Pozdrowienia: Duduś

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 04, 2008, 09:32:58 »
Może wstrzymaj się z zakupem. Podejrzewam, że żonie potrzebny jest przede wszystkim telefon, a w Asusie tego nie będzie miała. Po wczorajszych obserwacjach i dwukrotnym zawieszeniu telefonu jestem mocno zmartwiony. Telefon przede wszystkim ma małą czułość. Gdy na Nokii mam dwie kreski poziomu, to na Asusie zrywa sygnał. I tak było również w poprzednim egzemplarzu, który wymieniono mi na gwarancji. Myślę jednak, że wykorzystam inne zalety urządzenia na grzybobraniu w Borach Tucholskich, gdzie się wybieram za dwa tygodnie. Na wszelki wypadek zabiorę jednak zwykłą komórkę.
A przed wyjazdem spróbuję jeszcze wgrać soft angleski V160_WWE.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 04, 2008, 15:42:36 »
Autel. Kilko postów wyżej pisałeś, że po zmianie wersji softu wszystko działa Ok. Podobne spostrzeżenie miał zresztą również sp4ubw. W związku z tym zamówiłem urządzenie i jutro mam odebrać. Napiszcie zatem Koledzy, jak to w końcu jest z tym Asusem. W sumie głównie ma robić za telefon. Ale pozostałe funkcjonalności (kalendarz, SMS, kontakty, automapa) nie są bez znaczenia. Żona bawiła się już urządzeniem zanim oddałem poprzedni egzemplarz, i bardzo jej się podobało (nie tylko wizualnie, ale i funkcjonalnie). Czekam zatem pilnie na wasze OSTATECZNE uwagi i spostrzeżenia.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 04, 2008, 15:46:00 »
Moje spostrzeżenia są ostateczne :)

Wszystko śmiga dobrze, dodatkowo dziś sprawdziłem miplosync, też działa poprawnie.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 04, 2008, 15:49:15 »
Hej.

Jednym słowem nie ma przeciwwskazań przed zakupem urządzenia, o ile oczywiście natychmiast zaktualizuję soft? Nie zauważyłeś jakiegoś rażąco niskiego poziomu sygnału GSM?

Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:35:38 »
Co do poziomu sygnału GSM, muszę to dokładnie jeszcze sprawdzić ale nie mam jakiś szczególnych zastrzeżeń.

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 05, 2008, 07:16:28 »
Woma1
Pisałem o radykalnej poprawie, ale też napisałem, że telefon raz się zawiesił. Po napisaniu tego postu zawieszał mi się jeszcze kilkakrotnie (tylko telefon). Z kolei wczoraj było w porządku. Oczywiście dokonuję różnych zmian w ustawieniach, ale wyciągnięcie pewnych wniosków wymaga czasu. Co do poziomu GSM, to widać to przy małym sygnale. Mieszkam 25 km od Krakowa pomiędy dwoma BTSami, a więc na skraju zasięgu. Ten sam efekt występuje w pomieszczeniach piwnicznych dużych budynków w mieście. Nokią nawiązywałem w takich sytuacjach połączenie, Asus nie ma szans.
Pozdrawiam

*

Offline stopi

• 11
  • Sprzęt: spv m3000, eten g500, diamond, omnia, htc hd,
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 06, 2008, 21:02:57 »
mam oryginalnie wgrany rom P320_V4.10.0_0703
telefon ani razu mi się nie zawiesił, bateria trzyma ok 4 dni, jestem bardzo z niego zadowolony.
Jedyny problem to automapa 5.05 i TCPMP.
AM wgrałem ale nie cały obszar Polski a Tcpmp gdzieś znalazłem na WM6.1 i już działa.
Małe zgrabne i bezproblemowe urządzenie, naprawdę polecam.
Dzięki temu otrzymasz zniżkę w wysokości 50zł lub 100zł na OC lub AC w AXA Direct
nr AXA:   BA1863180/00

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:22:16 »
Woma1, czy kupiłeś P320 i jakie wrażenia?
Ja właśnie włożyłem kartę SIM z powrotem do Nokii, bowiem telefon Asusa P320 jest beznadziejny. W mieście rzeczywiście nie ma problemów, ale poza - stale. W ubiegłym tygodniu w drodze do Nowego Sącza i z powrotem telefon musiałem resetować dwukrotnie. Teraz jadę w Bory Tucholskie i nie wyobrażam sobie, aby korzystać z telefonu Asusa. Zdaję sobie sprawę, że tej usterki nie wyreklamuję, pozostaje mi się więc pogodzić z posiadaniem fajnego PDA bez telefonu.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 17, 2008, 20:48:26 »
Hej

Żona korzysta z Asusika p320 od bez mała 2 tygodni. Przyszedł oryginalnie z najnowszym ROM. Zainstalowałem co trzeba (SPB Mobile Shell, kilka aplikacji dołączonych na płytce z urządzeniem). Wyłączyłem Asus Today. I wszystko śmiga! Żadnej zwiechy. Żadnych zacięć. Siła sygnału bardzo dobra. Bywamy często na wsi poza Krakowem, i nie zauważyłem problemów z zasięgiem. Tel działa 2 dni bez doładowywania (ale żonka nie eksploatuje go jakoś bardzo intensywnie, kilkanaście-kilkadziesiąt minut rozmów, parę SMS, wpisy do zadań i kalendarza). Jedyny problem to AM 5.0.5. Zawsze się zwiesza przy przybliżaniu lub wyszukiwaniu adresu (miejscowość przechodzi, ulica zwiecha). Może ktoś ma pomysł?
Tak więc reasumując, poza problemem z AM mogę polecić urządzenie. Jak narazie żadnych problemów. Za parę dni napiszę następne informacje

Napisane: Wrzesień 17, 2008, 20:44:45
PS.

Ja ma telefony w PLUS. Może to wyjaśnia coś! Zasadniczo nigdy nie miałem w tej sieci problemów z zasięgiem (w odróżnieniu od Oranżady, z którą byłem kiedyś związany przez pewien czas. I NIGDY WIECEJ!)

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 17, 2008, 21:56:13 »
Czy nie możesz uaktualnić Automapy do wersji 5.1.1? U mnie  działa bezproblemowo. Być może starsze wersje nie chcą działać na WM6.1, tak jak nie działają wersje pirackie.
    Co do telefonu, to też mam podejrzenie, że problemem może być Orange. Z oryginalnym ROMem co jakiś czas wołał o wpisanie PINu, o ile się całkowicie nie zawiesił. Z nowym ROMem nie woła o PIN, ale zachowuje się tak, jak gdyby nie był zarejestrowany w systemie. Wtedy wyłączam go i włączam, wpisuję PIN i działa. Niestety nie mogę zmienić sieci, ponieważ w domu mam tylko zasięg w Orange. Ale popróbuję pożyczyć kartę z innej sieci, aby przetestować telefon.
   Bateria wytrzymuje prawie 3 doby.
Pozdrawiam

*

Offline popaS

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC M9
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:20:30 »

Jutro zatem kupuję urządzenie. Jak go już "spacyfikuję", dam znać jakie są moje wrażenia. A w szczególności porównanie z HTC Kaiser którego użytkownikiem jestem aktualnie. Myślę jednak o zmianie na Diamonda. Ciekaw jestem jak się będzie sprawował.

Pozdrowienia: Duduś

Z niecierpliwoscia czekam na porownanie z HTC, napewno mi sie to przyda przy zakupie pierwszego takiego urzadzenia czyli PDA z funkcja GSM

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:33:39 »
Hej.

Jutro postaram się napisać parę słów porównania Asusa p320 i HTC. Co prawda moje doświadczenia z HTC dotyczą głównie wyższych modeli (Kaiser, Diamond), ale może moje informacje pomogą.

Dudus

« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 20, 2008, 16:23:24 »
Witam szanownych użytkowników p320. Wyczytałem, że wymiana softu zwiększa żywotność asusika i z tym wiąże się mój problem. Otóż, po starcie flash-u ukazuje się informacja o błędzie co zatrzymuje całą operację. Może ktoś potrafiłby mi rozwiązać ten problem.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 21, 2008, 16:50:39 »
Hi.

No wreszcie znalazłem chwile czasu aby napisać parę słów porównania P320 i HTC.

Zacznę od tego, że porównujemy urządzenia różnych klas. Bez wątpienia HTC jest wiodącym producentem palmofonów nar rynku. Co prawda Asus też od pewnego czasu produkuje palmofony, ale jego doświadczenia są zdecydowanie mniejsze niż HTC. Przez moje ręce przewinęło się bardzo wiele modeli HTC, z których korzystają nasi klienci. Sam jestem posiadaczem HTC Diamond a wcześniej HTC Kaiser. Ani klienci ani ja nie narzekam na jakość i sprawność urządzeń. Bardzo ważny jest też fakt, że na forach xda-developers ludzie cały czas pracują nad nowymi ROM dla różnych modeli HTC. Znajdziecie tam też gigantyczna ilość softu dla tych urządzeń.

z P320 od 3 tygodni korzysta moja żona. Przyszedł oryginalnie z najnowszym ROM. Jak na razie nie ma z nim żadnych problemów. Oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę, że procesor 200 MHz to nie rekord świata. A i pamięci nie mamy zbyt wiele do dyspozycji. Aplikacje ładują się i pracują dość wolno. Zauważalne są chwilowe "zawahania" systemu. Na szczęście nie zauważyłem żadnych błędów ani wywalania się programów. System pracuje stabilnie. Moduł telefonu też jest Ok. Zasadniczo zasięg jest porównywalny z moim HTC (może czasami o jedna kreskę mniej). Jakość rozmów dobra. Zasadniczo jeżeli pogodzić się z niskimi parametrami sprzętowymi (procesor + pamięć), to nie można nic zarzucić urządzeniu. Dodatkowo na płytce dostajemy kilka ciekawych aplikacji dodatkowych (Asus launcher itd). Czas pracy baterii to 2-3 dni (oczywiście bez zabawy. Normalne korzystanie z tel, SMS, kalendarz). WiFi i BT działają bez zarzutu. AM 5.0.5 nie działa (tak jak już pisałem wcześniej).

Żona wybrała urządzenie głównie z powodu wielkości i wagi. To bez wątpienia najmniejszy i (tak myślę) najlżejszy palmtop na rynku. Ma wszystko co możemy oczekiwać po takim urządzeniu (jeżeli chcemy go używać w zastosowaniach biznesowych). Brak 3G to moim zdaniem tylko zaleta, gdyż włączenie powoduje gigantyczny wzrost poboru energii (ja z zasady zaraz po zakupie wyłączam 3G w moich urządzeniach). Poza tym jest wykonany naprawdę estetycznie. Jeżeli jednak komuś nie zależy tak bardzo na wielkości i jest w stanie pogodzić się z kilkoma milimetrami w wymiarach, to zdecydowanie polecam HTC. Zasadniczo każdy model. Oczywiście lepiej zastanowić się nad urządzeniem z procesorem powyżej 200 MHZ. No i niestety trzeba się liczyć z tym, że HTC są droższe. Ale moim zdaniem warto. Osobiście w chwili obecnej nie zakupił bym innego urządzenia niż HTC.

No to by było na tyle. Zdaję sobie sprawę z faktu że nie jest to jakieś profesjonalne porównanie. Niestety, ciągły brak czasu nie pozwala mi na więcej. Jeśli ktoś ma jakieś pytania szczegółowe to proszę. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Dudus

« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 21, 2008, 20:38:15 »
Witam szanownych użytkowników p320. Wyczytałem, że wymiana softu zwiększa żywotność asusika i z tym wiąże się mój problem. Otóż, po starcie flash-u ukazuje się informacja o błędzie co zatrzymuje całą operację:

BTLR 3.1
Init SD control
IPL:Insert SD CARD
Get MBR succes
start find images
can't find galaxymini-ond.raw!
can't find 850_GAX_SD.bin!
can't find FLASH.BIN!
can't find GSM.BIN!
can't find GSM.RAW!
can't ffind EXT_ROM.NBO!
Init SD download fail!

Może ktoś pomógłby mi rozwiązać ten problem.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 21, 2008, 20:57:35 »
To nie jest start flasha tylko tryb bootloadera.

Wejdz do katalogu gdzie masz autorun.exe i uruchom ten plik, zacznie się zmiana softu. To tyle.