Automapa i ASUS P320

• 76 Odpowiedzi
  • 18460 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa i ASUS P320
« dnia: Sierpień 13, 2008, 12:14:52 »
Witam,
Posiadam Asusa P320 i zainstalowana  AM5.0.9.566
Zainstalowałem ją prawidłowo, ładuje się wszystko jest ok mapa się wyświetla, (powiadamia że "system gotowy do pracy")tylko mam problem z wykryciem Sygnału GPS, no i tak wtedy zaczyna cały czas powiadamiać że "szuka sygnału GPS" i tak w nieskończoność czasem autompa przestaje reagować na komendy trzeba zabić proces w  menadżerze zadań.
Jak zmieniłem z automatycznego wykrycia protu (com1) na ustawienie ręczne dzieje sie inaczej udało mi się wybrać jakąś trasę ale wygląda na to że grafika AM zawiesza  sie.  Pojawiają sie komunikaty głosowe ( prawidłowe np "skręć w lewo" w dobrym miejscu) ale obrazek tkwi cały czas w tym samym miejscu i znowu AM przestaje reagować na komendy i trzeba zabić proces ale komunikaty głosowe są dalej i to prawidłowe. Dla mnie wygląda to jak nie zawieszenie się całej AM ale interfejsu użytkownika: obrazki się nie zmieniają ( cały czas wyświetla się to samo)  i nie reaguje na komendy z klawiszy i ekranu.
Dodam że sygnął GPS gdy przechodzę do menu GPs\informacje wygląda na OK wykrywa sygnał 3D.
Gdy wyłączę moduł GPS to AM dział i nic się nie wiesza.
Mam zainstalowany także TomTom7 i działa bez zarzutów. GPS (com1).

Bardzo proszę o informację czy spotkał się ktoś z Państwa z czymś takim, lub wskazać miejsce gdzie będę mógł otrzymać informację na ten temat. Być może źle mam ustawione jakieś parametry?

Pozdrawiam

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Automapa i ASUS P320
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2008, 13:19:33 »
Sprawdź ile masz pamięci przed uruchomieniem AM. Jeżeli 25MB i więcej, to pewnie trzeba przeinstalować AM (najlepiej na świeżo sformatowaną kartę).

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2008, 13:41:58 »
poza tym to urządzenie jest dość rozbudowane a ma procesor 200mhz
skasuj wszytko co masz i zobacz jak zachowuje sie AM
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2008, 14:38:49 »
Witam,
Pamięci jest wolne ponad 25Mb. Urządzenia ma 64 MB Ram oraz procek 200Mhz pomimo tego działa dosyć szybko.Porównywałem z jednym modelem HTC (128 Ram 800Mhz).Automatyczny odśmieczac dziła całkiem nieźle. Więc nie wydaje mi się że nie jest to problem za słabego sprzętu.
Np. TomTom 7 działa bardzo płynie nawet gdy w tle dziej się coś innego.
Oczywiście probowałem też reinstalacji.

Może to kwesta jakiś ustawień tylko pytanie co probować zmienić może ktoś wie? Może komuś dział na takim Asusie AM lub na zbliżonym modelu i może wyslistować zawartości plików z katalogu SettingFiles ( gps.settings itp) ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2008, 21:23:03 »
A próbowałeś zwiększyć pamięć na dane mapy i wywalić plik POI?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2008, 19:16:47 »
Zwiększyłem  pamięć na dane mapy. Teraz jest inny problem.

Gdy mam wyłączoną opcje uruchom GPS po stracie wszytko wydaje się działać poprawnie.
Natomiast gdy ją włączę automapa wiesza się zaraz przy stracie (widać ten 1 ekran z numerem wersji).
To nieco nużące załączać go ręcznie za każdym razem. Może ktoś wie co zrobić?

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2008, 19:46:11 »
Zacznij od aktualizacji do 5,1,1
zawodowy kierowca...

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:02:08 »
Mój P320 wiesza automapę 5.05 po rozpoznaniu miejscowości w której się znajduję. Ponadto zazwyczaj rano wisi i tylko softreset potrafi go uruchomić. Przyznaję, że mam wersję automapy "edukacyjną", ale jak się upewnić, czy z legalną będzie o.k. Na wszelki wypadek posłałem go do serwisu.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:04:54 »
Mój P320 wiesza automapę 5.05 po rozpoznaniu miejscowości w której się znajduję. Ponadto zazwyczaj rano wisi i tylko softreset potrafi go uruchomić. Przyznaję, że mam wersję automapy "edukacyjną", ale jak się upewnić, czy z legalną będzie o.k. Na wszelki wypadek posłałem go do serwisu.

Instalując DEMO ze strony producenta.

*

Offline autel

• 12
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2008, 11:49:53 »
Automapa w wersji "demo" zawiera tylko kawałek mapy nie z mojego terenu, a więc nie może nastąpić powiązanie położenia geograficznego na podstawie GPS z mapą. A właśnie w tym momencie program się wiesza.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2008, 10:46:04 »
P320 i AM 5.1.1 (618) działa doskonale i nie sprawia problemów.

Nie będę zakładał już kolejnego wątku, więc tutaj pytanie:

Czy da się uruchamiać AM w taki sposób aby plik: __wm5Am.exe nie był kopiowany do katalogu Automapa EU w pamięci urządzenia? Z racji małej ilości wolnego ROMU nie bardzo mi pasuje ten plik tam.

EDIT:

Już sobie poradziłem, wystarczy usunąć ten plik z urządzenia, a AM uruchamiać z takiego samego pliku, tyle, że z katalogu Automapa EU na karcie. Czyli problem rozwiązany i 6.2MB więcej wolnego romu w Asusie :) Skrót trzeba sobie zrobić ręcznie.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2008, 18:45:51 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2008, 10:58:51 »
Witam szanownych Klubowiczów.

Mam kilka pytań dotyczących Asusa P320. Osobiście od dawna jestem użytkownikiem palmofonów (obecnie HTC Kaiser). Kilka dni temu udało mi się wypożyczyć do testów Asusika, którym jest bardzo zainteresowana moja "lepsza połowa" (czyli żonka). Jedną z głównych przesłanek jej zainteresowania tym konkretnie modelem są jego bardzo małe wymiary. Podczas testów napotkałem jednak na dwa problemy, które zasadniczo wykluczają urządzenie. Najdziwniejsze jest to, że nikt dotychczas nie raportował tego typu problemów. Nadmieniam, że urządzenie pochodzi z normalnych źródeł dystrybucji i jest wyposażone w polski system operacyjny. Wersji softu niestety nie pamiętam.

1. AutoMapa. Instalowałem na kartach Micro SDHC 4GB oraz MicroSD 2GB. Testowałem wersję 4.1.2 PL oraz 5.0.5 PL. W obu przypadkach objaw był ten sam. Instalacja przebiegała prawidłowo. Aplikacja startowała prawidłowo. GPS uzyskiwał fix. Po uzyskaniu fixa następowało (ale nie zawsze) zawieszenie aplikacji. Przy wyłączonym GPS powiększenie mapy powodowało zazwyczaj (przy pewnej skali) zawieszenie aplikacji. Wyszukiwanie miejscowości po wprowadzenie 2 liter powodowało 9zawsze) zawieszenie aplikacji. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu ASUS, ale oni twierdzą że im AutoMapa działa bez problemów (inna sprawa że im zawsze wszystko działa jak się do nich dzwoni). Z informacji jakie posiadam tego typu problemy występują również z innymi nowymi modelami Asus.
2. Zauważyłem że po dłuższym okresie (liczonym w godzinach) nieużytkowania urządzenie wyłącza się całkowicie (nie chodzi mi tu o stan hibernacji, tylko objaw taki jak po wyciągnięciu baterii). Zdarzyło się to przynajmniej trzy razy. Wieczorem pozostawiłem włączone urządzenie (dioda telefonu mrugała). Rano było całkowicie wyłączone (dioda nie mrugała, wyłącznik nie działał). Było ustawione budzenie które oczywiście nie zadziałało. Jedyne co można było zrobić to Soft Reset. Oczywiście nie ustawiałem w systemie operacyjnym opcji samoczynnego włączania i wyłączania telefonu (a nawet gdyby, to opcja ta dotyczy wyłącznie modułu telefonicznego, a nie całego urządzenia).

Czy ktoś z Klubowiczów zauważył takie objawy? Nadal jestem zainteresowany zakupem tego urządzenia, ale jeśli opisane mankamenty występują na nagminnie to niestety nic z tego nie będzie.

Pozdrowienia: Dudus

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:08:43 »
1. AutoMapa. Instalowałem na kartach Micro SDHC 4GB oraz MicroSD 2GB. Testowałem wersję 4.1.2 PL oraz 5.0.5 PL. W obu przypadkach objaw był ten sam. Instalacja przebiegała prawidłowo. Aplikacja startowała prawidłowo. GPS uzyskiwał fix. Po uzyskaniu fixa następowało (ale nie zawsze) zawieszenie aplikacji. Przy wyłączonym GPS powiększenie mapy powodowało zazwyczaj (przy pewnej skali) zawieszenie aplikacji. Wyszukiwanie miejscowości po wprowadzenie 2 liter powodowało 9zawsze) zawieszenie aplikacji.

Pirackie wersje tak mają.

2. Zauważyłem że po dłuższym okresie (liczonym w godzinach) nieużytkowania urządzenie wyłącza się całkowicie (nie chodzi mi tu o stan hibernacji, tylko objaw taki jak po wyciągnięciu baterii). Zdarzyło się to przynajmniej trzy razy. Wieczorem pozostawiłem włączone urządzenie (dioda telefonu mrugała). Rano było całkowicie wyłączone (dioda nie mrugała, wyłącznik nie działał).

Urządzenia z WM tak mają. O północy wybudzają się i jeżeli nie są podłączone do zasilania, do rana bateria padnie.

Oczywiście nie ustawiałem w systemie operacyjnym opcji samoczynnego włączania i wyłączania telefonu (a nawet gdyby, to opcja ta dotyczy wyłącznie modułu telefonicznego, a nie całego urządzenia).

Trzeba właśnie w opcjach systemu zaznaczyć opcję samoczynnego wyłączania po kilku minutach, to wtedy bateria nie padnie. Alarm będzie działał. Nie mam ASUSA P320, ale na pewno taka opcja jest.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 26, 2008, 16:10:15 »
Witam.

1. Zadna z wersji AM nie byla piracka. Mam legalne wersje licencjonowane na karte a nie na urzadzenie (4 byla na SD 2gb, 5 na SDHC 4gb).

2. Jestem uzytkownikiem WM od dawna i, prosze wybaczyc, ale to co napisales w kwestii pkt.2 jest nieprawda. Kaiser (ani inne palmtopy z ktorych korzystalem) nie wybudza sie o 24. Baterie nie pdaja do rana. Moj PDA z WM 6.1 moze byc wlaczony(w tym modul telefoniczny) bez przerwy i wytrzymuje 2-3 doby (oczywiscie przy rozsadnym uzytkowaniu). Przechodzi automatycznie w stan hibernacji po 1 min, ale nie wylacza sie! Tak wiec mysle ze opisany objaw jest raczej wadliwoscia urzadzenia niz jeego cecha.

3. Oczywiscie ze te parametry nalezy ustawic. I byly ustawione. Przyciemnienie ekranu na 10 sec, przejscie w stan hibernacji (czuwania) na 1 min. Ja pisalem o innym parametrze, ktory zauwazylem tylko w Asusie. Automatyczne wlaczanie i wylaczanie modulu telefonicznego o okreslonej godzinie. I te parametry nie byly w moim egzemplarzu ustawione (czyli nie powinien nigdy samoczynnie wylaczac modulu telefonicznego)

Na zakonczenie dodam, ze opisane problem ze "zwisem" urzadzenia opisywal juz AUTEL w poscie z 19 sierpnia:
"... Ponadto zazwyczaj rano wisi i tylko softreset potrafi go uruchomić. ..."
Tak wiec nie jest to chyba wypadek odosobniony?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2008, 17:36:55 »
1. Zadna z wersji AM nie byla piracka. Mam legalne wersje licencjonowane na karte a nie na urzadzenie (4 byla na SD 2gb, 5 na SDHC 4gb).

Wybacz, że nie uwierzę, ale to nieistotne. Dziwne, że akurat trafiłeś na wersje, które zostały zpiracone, choć jedna z nich była jako najnowsza tylko kilka dni, a było po drodze wiele innych  :P Tak, czy inaczej wystarczy zaktualizować do najnowszej.

2. Jestem uzytkownikiem WM od dawna i, prosze wybaczyc, ale to co napisales w kwestii pkt.2 jest nieprawda. Kaiser (ani inne palmtopy z ktorych korzystalem) nie wybudza sie o 24. Baterie nie pdaja do rana. Moj PDA z WM 6.1 moze byc wlaczony(w tym modul telefoniczny) bez przerwy i wytrzymuje 2-3 doby (oczywiscie przy rozsadnym uzytkowaniu). Przechodzi automatycznie w stan hibernacji po 1 min, ale nie wylacza sie!

Mówiąc o wyłączeniu mam na myśli hibernację. Może się mylę, ale nie widziałem palmtopa, którego by się wyłączało całkowicie, oprócz takich, u których powoduje to softreset (np Mio 560). Nie wiem, czy wszystkie wybudzają się o 24:00, ale Acer N311, FS N560, Mio 560 to robią od czasu do czasu. Mało tego, być może zależy to od zainstalowanego softu. Temat był wielokrotnie poruszany na forum.
Z palmofonami nie miałem zbyt dużo do czynienia, ale sądzę, że tam też nie ma całkowitego wyłączania, tylko hibernowanie.

3. Oczywiscie ze te parametry nalezy ustawic. I byly ustawione. Przyciemnienie ekranu na 10 sec, przejscie w stan hibernacji (czuwania) na 1 min. Ja pisalem o innym parametrze, ktory zauwazylem tylko w Asusie. Automatyczne wlaczanie i wylaczanie modulu telefonicznego o okreslonej godzinie. I te parametry nie byly w moim egzemplarzu ustawione (czyli nie powinien nigdy samoczynnie wylaczac modulu telefonicznego)

Podstawowe pytanie to czy rano bateria była pusta, czy pełna?
Jeżeli nie była pusta, to rzeczywiście zawisł. Ale i tutaj np. moje doświadczenia z Acerem N311 też są niejednoznaczne. Przez prawie 3 lata posiadania, dopiero w ostatnim roku przestały się przydarzać zwisy w nocy (raz na parę tygodni). Systemu nie zmieniałem, więc chyba jakieś oprogramowanie mogło mieć wpływ na takie zachowanie - nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 17:41:15 wysłana przez akubit »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:00:50 »
1. Ok. Zaktualizuję się zatem do najnowszej wersji AM. Mam nadzieję że to faktycznie rozwiąże problem.

2.
HIBERNACJA to przejście w stan uśpienia. Wszystkie funkcje urządzenia są podtrzymywane. Procesor pracuje przy minimalnym poborze energii. Wszystkie uruchomione aplikacje działają. Po naciśnięciu klawisza wybudzenia ekran się włącza w takim stanie jak go zostawiliśmy. Rozmowy przychodzące i inne "eventy" powodują również wybudzenie urządzenia.
WYŁĄCZENIE to całkowite zaprzestanie pracy urządzenia i procesora. Pobór energii jest zerowy. Stan jakby przy wyciągniętej baterii. Na Kaiserze można go osiągnąć poprzez przytrzymanie przycisku wybudzania przez 5 sekund. Wszystkie działające aplikacje zostają usunięte z pamięci operacyjnej. Po naciśnięciu przycisku wybudzania (przynajmniej na Kaiserze) następuje podniesienie i załadowanie systemu operacyjnego. W przypadku Asusa niestety przyciskanie wybudzenia rano (i jeszcze dwa razy po kilku godzinach bezczynności) nie przyniosło żadnych rezultatów. Jedynym możliwym wyjściem był Soft reset. Tak więc można by powiedzieć że urządzenie się zawiesiło. I to jest niestety nie do przyjęcia.

3. Rano bateria była praktycznie w pełni naładowana. Wieczorem kiedy odstawiałem urządzenie było jakieś 80%. Rano ponad 70%. Nie pamiętam dokładnie, ale oczywiście sptrawdziłem po Soft Reset poziom naładowania. Gdyby był rozładowany to przecież nawet Soft reset by go nie podniósł!

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:30:04 »
1. Ok. Zaktualizuję się zatem do najnowszej wersji AM. Mam nadzieję że to faktycznie rozwiąże problem.

:ok:

2.
HIBERNACJA to przejście w stan uśpienia. Wszystkie funkcje urządzenia są podtrzymywane. Procesor pracuje przy minimalnym poborze energii. Wszystkie uruchomione aplikacje działają. Po naciśnięciu klawisza wybudzenia ekran się włącza w takim stanie jak go zostawiliśmy. Rozmowy przychodzące i inne "eventy" powodują również wybudzenie urządzenia.
WYŁĄCZENIE to całkowite zaprzestanie pracy urządzenia i procesora. Pobór energii jest zerowy. Stan jakby przy wyciągniętej baterii. Na Kaiserze można go osiągnąć poprzez przytrzymanie przycisku wybudzania przez 5 sekund. Wszystkie działające aplikacje zostają usunięte z pamięci operacyjnej. Po naciśnięciu przycisku wybudzania (przynajmniej na Kaiserze) następuje podniesienie i załadowanie systemu operacyjnego.

Czyli praktycznie jest to softreset. Podobnie jak w Mio 560, a zupełnie inaczej niż w Acerze N311, czy FS N560, gdzie podobne działanie daje tylko schowany przycisk resetu. Ale efekt jest ten sam czyli wyczyszczenie RAMu i ponowny start systemu. W stanie hibernacji aplikacje działają w tym sensie, że są zamrożone, ale operacje nie są wykonywane.
Niepotrzebnie w ogóle dyskutujemy o tym, bo jest to kwestia umowna, co jest resetem, a co wyłączeniem (w urządzeniu, w którym klawisz wystaje można to nazwać wyłączeniem, a tam, gdzie jest uruchomiany rysikiem - resetem) i nic nie wnosi do sprawy.
Za to dopiero teraz wyjaśniłeś, że był to zwis.
Powtórzę, że miałem takie problemy (zarówno wybudzanie, jak i zwisy) z Acerem, koledzy z Mio i FS, a tak w ogóle to podejrzewam zainstalowane oprogramowanie (np SPB, czy inne, które obsługuje alarmy i kalendarz).

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:52:53 »
Hi.

No ja tam zainstalowałem tylko (albo aż!) BatteryStatus i podbiłem procek do 266 Mhz. Ale tak sobie teraz myślę, że to może być przyczyną zwisu. Poza tym nic innego nie było instalowane. Nawet AM wywaliłem poprzez Clear Storage. Po tej operacji zainstalowałem BatteryStatus, podbiłem procek i tak został na noc (oczywiście z włączonym telefonem). I rano zwis aż miło (nie pierwszy zresztą jak już pisałem). Jednakże bez podbicia procka ciężko będzie pracować z urządzeniem. Będę musiał zatem pożyczyć jeszcze raz Asusika i sprawdzę. Ja osobiście bym go sobie nie kupił. Poważam tylko HTC, bo z nimi nigdy nie ma problemów. Ale żona nie chce widzieć nic innego bo P320 jest malutki i zgrabniutki. I gadaj tu z kobietą! Dla nich najważniejszy jest wygląd. Mam nadzieję że zmiana AM na najnowszą i nie-instalowanie BatteryStatus rozwiąże problemy

Dzięki za pomoc. Czy ktoś ma może już jakieś głębsze doświadczenia z Asusem P320? Będę wdzięczny za wszelkie informacje. szczególnie o problemach z urządzeniem.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2008, 19:11:21 »
Zapraszam do działu: Asus z modułem GSM, tam dowiesz się o tym modelu.

PS. BatteryStatus, a ściślej HomeScreen ++ nie powoduje zwisu tego modelu.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2008, 19:28:31 »
Hi.

No to ja nie wiem co mogło dawać tai objaw. Nic innego nie instalowałem! Ale może 266 Mhz to ciut zbyt wiele dla tego modelu?

Pozdrowienia: Dudus (niestety jeszcze w robocie :-((( )

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 26, 2008, 20:40:47 »
Mądrusiu, ja też wiem co mogą, a co nie pirackie wersje. Nigdzie nie napisałem, że piraty zawsze źle działają, ale zwykle wgrywane są wersje bezinstalacyjne, które były wcześniej instalowane na innym sprzęcie, stąd ustawienia nie są dostosowane do konkretnego modelu i to powoduje zwisy.
Jest to typowy temat na forach warezowych i rzadki na tym forum, w szczególności gdy wypowiadają się legalni użytkownicy. Przypadek?

Edit:

Post mądrusia wyleciał. Czyżby to zadziałała karząca ręka sprawiedliwości? :E
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 20:42:38 wysłana przez akubit »

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 26, 2008, 20:49:51 »
Mogłeś przesadzić z częstotliwością taktowania, kazdy egzemplarz procesora zachowuje się inaczej, można zaryzykować twierdzenie, że ten procek śmiało pójdzie do f=247MHz, wyżej są drobne problemy, typu brak możliwości wybudzenia, zawieszanie działania. Jeśli chcesz przetaktowywać to proponuję dynamiczne taktowanie w zależności od obciązenia.

*

Offline Andy_B

• 16
  • Sprzęt: Mio550
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:00:15 »
@akubit
Mądrusiu, ja też wiem co mogą, a co nie pirackie wersje. Nigdzie nie napisałem, że piraty zawsze źle działają
Pirackie wersje tak mają.
:D przeczysz sobie...
Nie masz pojęcia o pirackich wersjach :)
@akubit
ale zwykle wgrywane są wersje bezinstalacyjne, które były wcześniej instalowane na innym sprzęcie, stąd ustawienia nie są dostosowane do konkretnego modelu i to powoduje zwisy.
Są to wersje instalacyjne.
Stwierdzam fakty.
 :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 10:03:29 wysłana przez Andy_B »
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S.Lem

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:17:08 »
przeczysz sobie...
Nie masz pojęcia o pirackich wersjach :)
Są to wersje instalacyjne.
Stwierdzam fakty.
 :)

Naucz się czytać ze zrozumieniem i logiką.
Hint: nie każdy prostokąt jest kwadratem, ale każdy kwadrat jest prostokątem.
EOT.

*

Offline Andy_B

• 16
  • Sprzęt: Mio550
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 26, 2008, 21:25:43 »
akubit
Naucz się czytać ze zrozumieniem i logiką.
:ohreally:
Zrozum, że nie wszyscy muszą podzielać Twą "logikę" :)
To nie ja "zjadłem" wszystkie rozumy.
Mniej agresji i więcej życzliwości :P
Pozdrawiam...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 10:02:15 wysłana przez Andy_B »
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S.Lem

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 27, 2008, 07:55:34 »
Jedynym problem jaki mam teraz  z asusem to AM 5.05. (jak widać wyżej żeby działała ta wersja trzeba zwiększyć pamięć na dane mapy i wyłączyć uruchomienie GPS przy stracie AM) Ktoś pisał ze wersja 5.1.1 działa OK. Ja wciąż czekam na zainstalowanie tej nowej wersji.
Miałem problem z rozmowami: inni mnie słyszeli ale ja ich nie. Wymienili mi szybko  na nowy model. W tym wszystko działa okej. Instalowałem naprawdę wiele aplikacji. O zadany nocnym zawieszaniu nie ma mowy. P320 jeszcze mi się ani razu nie zawiesił !!(AM przestaje reagować na komendy i trzeba zabić proces)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:18:57 »
Dzieki za informacje.

Tak wiec nalezy przyjac ze najnowsza AM dziala prawidlowo. Sprawdze to. Nalezy tez przyjac ze nocny zwis byl spowodowany albo wadliwoscia konkretnego egzemplarza albo przegieciem w overclockingu. Postaram sie o wypozyczenie nastepnego egzemplarza do testow.
A tak na marginesie, czy dostepne sa urzadzenie w kolorze lososiowym (czy jak go tam nazwac)! W internecie widzialem czarne i lososiowe. Niestety, wszyscy dystrybutorzy oferowali tylko czarne. A moja "lepsza polowa" (te kobiety!) koniecznie chce lososiowy.

Pozdrowienia" Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:22:16 »
Hmm, z tymi kolorami to zobacz na stronie asusa są:

1. czarny
2. srebrny
3. różowy
4. perłowy - edycja tylko na Taiwan

A jak z dostępnością u nas - trudno powiedzieć.

*

Offline stopi

• 11
  • Sprzęt: spv m3000, eten g500, diamond, omnia, htc hd,
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 27, 2008, 21:10:51 »
a ja rozwiązałem problem automapy 5.05. instaluję z mapy europy część polski, tak mniej więcej 1/4 i działa bez problemu.
Dzięki temu otrzymasz zniżkę w wysokości 50zł lub 100zł na OC lub AC w AXA Direct
nr AXA:   BA1863180/00

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 28, 2008, 07:48:05 »
Jak 1/4 ? Gdy teraz uruchamiam GPS ręcznie to cała działa bez problemu.
Porównywałem dokładność pozycji na mapie AM 5.0.5 z TomTom7 i wychodzi na to że TT jest znacznie bardziej dokładny. Gdy np mijam jakiś zakręt to na TT pojawia si on dokładnie w momencie rzeczywistego mijania a w AM zawsze jest nieco opóźniony. Próbowałem zmienić częstotliwość odczytu z portu GPS ( default jest:0.5) ale nic nie pomagło.
Jak to wygląda u was ? Albo jak wygląda w AM 5.1.1. ?