Asusu P526 nie ładuje się poprzez ładowarkę samochodową

• 6 Odpowiedzi
  • 1469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
Jest problem z ładowaniem Asusa poprzez ładowarkę samochodową. Chodzi o to iż po podłączeniu w telefonie pojawia się informacja o zewnętrznym źródle prądu zmiennego ale telefon nie jest ładowany. Dioda na chwile zapala się na czerwono a za chwile zaczyna mrugać na zielono, wskaźnik poziomu baterii robi się pełny (wskaźnik nie zmienia się na ikonę wtyczki) ale po odłączeniu od prądu wraca do stanu sprzed podłączenia. Ładowanie z gniazdka sieciowego w domu lub z komputera działa bez problemu. Miękki ani twardy reset nie pomógł. Sprawdzałem w sumie 4 różne ładowarki w trzech różnych samochodach. Ładowarki jak i gniazda zapalniczek w autach sprawne. Co może być przyczyną?

*

Offline deyot

• *
  • 69
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: Asusu P526 nie ładuje się poprzez ładowarkę samochodową
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2008, 12:16:25 »
Możliwe, że jest tak jak w ASUSie P525. Ładowarka do P525 musi mieć zwarte piny D+ i D-, inaczej nie będzie ładować. Możliwe, że w P526 jest podobnie. Powinna być odpowiednia informacja na obudowie standardowej ładowarki sieciowej. Jeżeli tak jest, to działać będą tylko ładowarki, które mają zwarte te piny.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2008, 12:42:15 »
dzieki za odpowiedź. Na ładowrace sieciowej mam rysunek przedstawiający chyba wtyczkę usb z opisem:
PIN1+
PIN 2,3 (short)
PIN5 -
To o to chodzi? jak wyszukać takie ładowarki? ewentualnie czy da radę jakoś to przerobić?

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2008, 02:00:08 »
Rozumiem, że cały czas mowa o nieoryginalnej ładowarce samochodowej?

Wygląda na to, że zgodnie z opisem należy zewrzeć piny 2 i 3.
Tak jest też na oryginalnej ładowarce sieciowej do P750.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2008, 08:21:35 »
Rozumiem, że cały czas mowa o nieoryginalnej ładowarce samochodowej?
Tak, chodzi o nieoryginalną ładowarkę samochodową. Chociaż tą która była w zestawie tez ciężko nazwać oryginalną ;) Niestety spaliła się przy pierwszym podlączeniu.
Wracając do tematu to już sobie poradziłem. Z dwóch ładowarek (tej spalonej z zestawu i nowo kupionej) złożyłem jedną działającą. Wtyczka mini usb jest z tej niby oryginalnej a reszta z tej nowej. Ładowanie działa. Bardzo dziekuję za pomoc. Pozdrawiam.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2008, 00:54:23 »
Świetnie, że sprawdziłeś i działa.
To oznacza, że wystarczy mała przeróbka i będą działać wszelkie ładowarki USB i battery extendery.

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2008, 21:50:08 »
już gdzieś pisałem, ale powtórzę: extendery (przynajmniej te głupie na cztery paluszki) nie będą działać, bo Asusy mierzą sobie napięcie przed rozpoczęciem ładowania.

Jako że napięcie zestawu NIEOBCIĄZONYCH naładowanych akumulatorków przekracza 5V - Asus odmawia rozpoczęcia ładowania. (o bateriach nie wspominając).

Można sobie z tym poradzić włączając w obwód diodę, (bo rezystor nie obniży napięcia, bo podczas pomiaru prąd nie płynie), a potem jak już się zacznie ładowanie to tę diodę zwierając.
Sam sobie zlutowałem co trzeba, ale jak spojrzałem na moje dzieło, to zostawiłem je w domu, bo na lotnisku by to pewnie za jakiś zapalnik wzięli, a mnie wtrącili do lochu :)