Witam wszytkich forumowiczów. stałem się szczęśliwym posiadaczem

ASUSa p535 i id razu zarejestrowałem się na tym rorum żeby zadać kilka pytań, które mnie dręczą.
Mianowicie narazie mam głównie problemy z połaczeniem palmofonu z komputerem:
Bluetooth:
Chcę utworzyć połączenie sieciowe z komputerem posiadającym dostęp do internetu:
Utworzyłem połączenie sieciowe bluetooth na PC, wpisałem ip i maske i dnsy tepsy, podobnie zrobiłęm w ustawieniach palmtopa z tym ze IP z końcówką o jeden większą i brama o adresie IP komputera i dnsy też tepsy. Komputer z pamtopem się łączą, ale nie wiem dlaczego później następuje wybieranie jakiegoś numeru w palmtopie i następuje timeout i koniec. Co zrobić?
Ja w palmtopie w Menedżerze sieci osobistej próbuje połączyć się z komputerem to pisze, że nie można nawiązać połączenia.
Kabelek:
Podłączyłem palmtop kabelkiem do PC i zainstalowały się sterowniki.
Oprogramowanie ActiveSync niby łączy się z palmtopem, ale na palmtopie wyskakuje napis: Stan: Łączenie z hostem. I łączy się bez końca... Transfer plików OBEX działa, wizytówki działają.
Próbowałem też udostępniać internet poprzez windowsowy router Winroute przez sieć bluetooth, ale też nie działa, pewnie dlatego że sama sieć jeszcze nie chce działać.