Asus P525 nie chce sie ladowac z zasilania w aucie..

• 6 Odpowiedzi
  • 1337 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Asus P525 nie chce sie ladowac z zasilania w aucie..
« dnia: Czerwiec 21, 2008, 18:09:46 »
jak w temacie.. w aucie podłączajac  samochodowa ladowarke  (miniUSB z anteny GPS/BT (Holux)) do asusa to zapala się czerwona dioda, wchodząc w „baterie” pasek stanu baterii się „rusza” i pisze ładuje.. ale w today-u bateryjka ma kształt bateryjki a powinna mieć kształt baterii z wtyczka czyli żeby ładowało.. po 8 godzinach nawigacji w samochodzie pada z braku zasilania..

Ładujac przez kabelek z laptopa wszystko ładuje się prawidłowo.. kupilem ładowarkę samochodowa z wyjsciem USB (Philips) i nie ładuje wogole(nawet lampka się nie zapala) a tym kabelkiem i ladowarka  bez problemu ładowałem np. antene GPS(Holux)

Ładujac ładowarka sieciowa czy samym kabelkiem z laptopa nie ma problemu.. pali się czerwona dioda i w „today-u” jest bateryjko-wtyczka

Pomożcie mi to jakoś ugrysc..

we wtyczce zlutowałem juz piny 4 i 5.. i zaczeło ładowac ale nie wyjasnia to dalej dlaczego na ładowarce USB i kablu do synch nie ładuje wogole.. moze polaryzacja odwrócona?

mam stacjonarna ładowarke model: FMP5189B podobno z motoroli W375.. wiec moze kupujac na allego od tej motorolki by pasowalo do asuska?!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2008, 09:55:26 wysłana przez rafek81 »

*

Offline falcon

• **
  • 145
Odp: Asus P525 nie chce sie ladowac z zasilania w aucie..
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2008, 10:51:34 »
A525 jest bardzo wybredny jeżeli chodzi o zasilanie. Może ta ładowarka daje za duże napięcie i Asus odmawia skorzystania z niego.

Próbowałem zrobić sobie taki 'bakckup' prądowy z czterech akumulatorków AA no i P525 nie rozpoczynał ładowania bo na w pełni naładowanych akumulatorkach było za duże napięcie.

To samo z zasilaczami niestabilizowanymi. Kiedy PDA jeszcze nie pobiera prądu to taki zasilacz (bez obciążenia) daje wyższe napięcie i urządzenie uznaje, że nie będzie z niego korzystać. Robiłem próby
dając rezystor podczas włączenia takiego zasilacza, a potem zwierając go kiedy już się rozpoczęło się ładowanie - działało, ale wiadomo nikt w coś takiego się nie będzie babrał w aucie.

Koniec końców kupiłem niby-dedykowany do P525 zasilacz samochodowy 2A, ale oczywiście piny nie były zwarte i ładowało mniej niż urządzenie zużywało podczas pracy z automapą. Dopiero po zwarciu pinów
danych mam w końcu samochodowy zasilacz do P525.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:07:48 »
przyszła mi poczta ładowarka dedykowana do asusa p525 ale po wpieciu wogole nic sie nie zapala.. FALCON czy u ciebie po wpieciu tez nic si nie zapalalo? byc moze piny 4 i 5 trzeba zewrzec..

ale zrobilem juz sobie ladowarke.. odciołem koncowke z kawałkiem kabelka od stacjonarna ładowarke model: FMP5189B (podobno z motoroli W375) i dolutowałem go do ładowarki samochodowej 850mA i 5V  i ładnie dziala i szybko laduje podczas uzywania AutoMapy. WAZNE: na kabelku ładowarki stacjonarnej byl przewod oznaczony co kawałek "-" (minus) wiec w domysle uznałem ze tam powinien byc minus.. błąd! był "+" . odwrotna polaryzacja doprowadzila po 3 minutach do rozgrzania sie asusa do granic czerwonisci i spadku naladowania bateri o 40%.. jednak pod wplywem temperatury nic sie nie odkształciło, a bateria tez raczej nie ucierpiala.. wiec trzeba zawsze mierzyc polaryzacje napiecia!!!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2008, 14:18:59 wysłana przez rafek81 »

*

Offline cinas

• 20
  • Sprzęt: FSC LOOX T830 + Kingston Elite 2GB + Laptop
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2008, 20:20:18 »
chlopaki sprobujcie podpiac oryginalna laowarke ktora byla w pudelku, to jest chyba jedyna ktora dziala, ja probowalem wpiac troche silniejsza i niestety asus zwariowal wiec lepiej nie eksperymentowac zobaczyc ile ma ladowara sieciowa mA i taka sama nabyc samochodowa z tego co sie orientuje powinny byc 900mA i do tego 12v

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2008, 13:13:48 »
napewno nie 12V tylko 5V i 1A

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2008, 18:50:56 »
Co do tych "dedykowanych" ładowarek to jest różnie. niektóre dają niższy prąd niż jest to opisane w ich specyfikacji. W każdym razie musisz mieć zwarte piny 2 i 3 bo inaczej ładowania nie będzie. poczytaj sobie tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100155.0

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2008, 21:19:58 »
Witam!
Przerabiałem ten temat używając z ładowarki asusa od odbiornika gsp, niestety tylko wyłączenie urządzenia i podłączenie do ładowarki dawało efekt w postaci ładowania.
Poradziłem sobie kupując konwerter 12V/220V i używając ładowarki sieciowej.
http://www.allegro.pl/item450076533_przetwornica_konwerter_adapter_12_220v_75w_100w.html
Pzdr!