[P526] same problemy, już nie mam siły.

• 6 Odpowiedzi
  • 1096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[P526] same problemy, już nie mam siły.
« dnia: Grudzień 06, 2008, 00:09:16 »
Cześć koledzy,
Proszę Was o pomoc, bo może od Was okaże się przydatna.
Mam Asusa P526 -> kupiłem go w czerwcu, od tamtej pory regularnie co jakieś 2 tygodnie wysyłam go na serwis Asusa, który stwierdza że z telefonem wszystko jest w porządku. Niestety tak nie jest ;(. Nie ma reguły, czasem mam tę usterkę czasem inną, ale z grubsza powtarzają się co jakiś czas takie usterki: (pozwalam sobie zacytować część pisma jakie wysłałem do serwisu Asusa)

1. Co jakiś czas cyklicznie zawiesza się moduł 'TELEFON', objawia się to faktem iż zasięg jest - ale go nie ma, czyli ja się nigdzie nie mogę dodzwonić i wice wersa, przy czym bardziej denerwujące jest to 'wice wersa' ponieważ jak ja nie mogę się dodzwonić to wiem że ten 'telefon' trzeba uruchomić ponownie, ale fakt iż ktoś się do mnie próbuje dodzwonić a ja o tym nie wiem jest po prostu porażający.
2. Wieczorem podłączyłem telefon do ładowania - żeby nie było, super extra ładowarką która była w zestawie - wszystko niby ładnie, zasięg jest, telefon się ładuje, budzę się rano chce zobaczyć na godzine, a tu zonk - pokazał się - nie wiadomo kiedy komunikat o wpisanie PIN'u - pytam się tylko dlaczego? skoro nikt telefonu nie uruchamiał ponownie, a tymbardziej nie zatrzymywał/uruchamiał modułu 'TELEFON'
3. Zdarza się też ze telefon się po prostu zawiesi - no jest to jak najbardziej dla mnie zrozumiałe - przecież na pokładzie wisi WINDOWS, jako że to jest trochę ode mnie i od Was niezależne, zdejmuje klapke, wyciągam baterie, wsadzam ponownie, uruchamiam urządzenie, na wyświetlaczu pokazuje się cudowny niebieski napis 'ASUS' i chyba chce zeby człowiek się w nim zakochał - bo wisi tak do momentu ponownej akcji z baterią, i jakoś za drugim razem się uruchamia - to mi się od ostatniej naprawy przydażyło około 4 razy.
4. Dziwna rzecz też taka, że naprawde z tego urządzenia korzystam bardzo rzadko - więcej jest u Was na serwisie, albo w drodze z niego/do niego niż u mnie ;-). A ostatnmimi czasy z rana mocno naładowana bateria, po uruchomieniu paru razy pasjansa, napisaniu około 5 smsów, może z 1 kilkuminutowego telefonu, wieczorem telefon sygnalizuje ze bateria jest słaba. Dziwne z dnia na dzień bateria z 2-3 dni, wskoczyła na około 12 godzin. No ale też rozumiem - zużycie, po za tym słyszałem że jak bateria trzyma nawet godzine to stwierdza się że jest to 'urządzenia tanie' z niskiej półki dlatego bateria może trzymać aż tyle. Więc olewam.
5. Już kilka razy zdarzył się brak dźwięku - do ponownego restartu telefonu już sam nie wraca, nie ma go podczas połączenia przychodzącego, podczas alarmu, w grach, w nawigacji -> to też jest trochę niż bardziej uciążliwe.
6. Zdarza się też sporo userek które mają Państwo w historii naprawy urządzenia, których pewnie w tej chwili nie pamiętam/ albo nie chcę pamiętać - śmiem tylko twierdzić że z tym telefonem coś naprawdę jest nie tak, szukałem opinii na internecie i nie ma o nim złego słowa, no może po za tym że smsy komuś nie dochodziły, ale wkońcu ASUS wypuścił na to patch'a który łatał tę nieścisłość.
7. Udało mi się nawet przespać z tym telefonem, oczywiście nie chodzi mi tutaj o 'przespanie' pozytywne, ale po prostu nie zadzwonił dzwonek alarmu, baa, nawet się alarm wogole nie załączył, i polegaj tu człowieku na budziku :/
8. Często zdarza się też tak że telefon nie może połączyć się z siecią Internet, oczywiście widać już gołym okiem że coś mu bije w denko, wtedy restart telefonu i już działa - za pierwszym razem, zdarza się to dość często, więc wątpię aby to była wina Orange'a.

Wszystkie te usterki jestem w stanie naprawić sam -> gdy wystąpi usterka, wystarczy ponownie uruchomić telefon i gra gitara, jeżeli nie wysyła smsów/nie odbiera, mam problemy żeby się ktoś do mnie dodzwonił to restart telefonu lub modułu TELEFON.
Tylko że ja nie mam już sił co 2 dni uruchamiać go ponownie żeby mieć pewność że wszystko będzie działało jak należy.

Wgrany w chwili obecnej jest Windows Mobile 6.0 Professional (ten oryginalny ze strony asusa), ale próbowałem też na nieoficjalnym romie 6.1, niestety zdaje się że tutaj nie ma wpływu.

Odrzucam też możliwość że to karta pamięci robi problemy, bo ostatnio ją wyciągnąłem i problemy są dalej.

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to mam wsadzoną kartę sim sieci Orange (abonament z września tego roku, więc sim jest nowa).

Prosze o pomoc ;(

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
Odp: [P526] same problemy, już nie mam siły.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2008, 10:55:28 »
Pytanie 1 Podaj jaka masz wersje radia i czy aktualizowales je do ostatniej wersji? - jesli taka istnieje, jednak po pobycie w serwisie powinni zrobic to automatycznie.
2 . Czy usterki te wystepuja rowniez na czystym systemie ? Czy moze instalujesz jakies wynalazki ? Zrob HR i zobacz jak bedzie.
3. Czy probowales wlozyc inna karte sim ?
A w ogole proponowalbym po HR nie wkladac sima i SD i zobaczysz czy tez sie wiesza,resetuje itp.Potem jesli mozesz sprawdz na simie innego operatora.Jednak moze to byc hardware i tu serwis ma i musi wymienic wadliwe podzespoly.W koncu chyba robili jakies testy i powinni wiedziec co mu jest.
Pozdro

*

Offline asusista

• 36
  • Sprzęt: ASUS P526+ SanDisc micro SDHC 8GB, Nokia 6021 w przypadku imprezy;)
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2008, 11:22:33 »
moja rada taka sama. też miałem małe problemy (w porównaniu z Twoimi to żadne ;) ale po update'cie ROM'u na nowa wersje ze strony asusa wszystko gra. wszytskie problemy zniknely a w dodatku telefon mysli zdecydowanie szybciej:]
bogatego mikołaja!
Nic co stworzyła natura nie jest ani dobre ani złe- oprócz mnie

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2008, 11:30:46 »
Dziwi mnie fakt dlaczego jedziesz na WM 6.0 skoro od stycznia jest dostepny WM 6.1 pl,i dlaczego serwis nie zaktualizowal twojego fona do tej wlasnie wersji ??? A ty wgrywasz nieoficjalne romki majac dostepny oficjal 6.1.
Pozdro

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2008, 22:26:01 »
Dzięki chłopaki za odpowiedź,
alexjasło:
1. nie próbowałem innej karty sim, dopiero wczoraj wsadziłem Plusa, ale to za krótki czas żeby co kolwiek wywnioskować
2. telefon zachowuje się fatalnie i na czystym systemie i na zaśmieconym (o ile wgranie samej automapy na kartę pamięci i skonfigurowanie konta email można nazwać zaśmieconym systemem)
3. wersja radia: W8.6.64
4. wersja rom: V6.1.14.PLK
5. wersja rozszerzeń: V1.2.3 PLK

Patrzyłem na stronie i mój ROM jest tym samym romem który jest na stronie asusa, i nie wiem tylko czemu ale wydawać by się mogło że V6.1.14 oznacza Windows 6.1, ale w informacji o urządzeniu mam wpisane że to Windows 6 Professional (i zapewne takim jest, bo ma smsy nie w formie chatu tylko osobno). A ten który wgrałem nie oficjalny pokazywał faktycznie że to jest 6.1 :-/. W serwisie z tego co wiem 2 razy wymieniali płytę główną - na ile jest to prawda to nie wiem ponieważ z żadnej naprawy nie dostałem żadnego protokołu naprawy, a z tego co słyszałem nasz polski serwis asusa to jedna wielka lipa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 22:28:42 wysłana przez ensim »

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:56:35 »
Swojego P526 mam dokładnie z tą samą wersją softu. Żadna z tych usterek u mnie nie wystąpiła.
Kupiłeś nówkę czy używany?

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2008, 21:29:04 »
Kupiłem nowy w salonie komputerowym gdzie pracowałem. Właśnie kolega też go ma i nie ma najmniejszych problemów, coraz bardziej zastanawiam się czy to aby nie sim orange'a robi problemy, bo na plusie juz 4 dzien smiga.