[P525] Problemy z wprowadzaniem znakow.

• 3 Odpowiedzi
  • 1151 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[P525] Problemy z wprowadzaniem znakow.
« dnia: Luty 10, 2009, 23:18:01 »
Witam.

Jako nowicjusz w dziedzinie WM potrzebuje Waszej pomocy.

Problem przedstawia sie tak. Po batalii o dodanie polskiego t9 na angielskim WM6.1 dalej system wszędzie wprowadza cyfry podczas używania klawiatury sprzętowej. Słownik po wielu próbach i kombinacjach zainstalował sie pomyślnie i jest wykrywany ale nie da sie z niego korzystać bo i tak na sile wstawia same cyfry. Wie może ktoś czemu u diabla? Przytrzymanie "*" nic nie daje uradzenie nie reaguje całkowicie na to ( klawisz jest sprawny).

*

nothin

Odp: [P525] Problemy z wprowadzaniem znakow.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2009, 00:20:35 »
możesz mieć wycięty t9 jako taki - romy AndrewSh'a i zresztą moje też tak mają.
możesz mieć też wyłączone w rejestrze używanie słownika.
--
w odpowiedzi na PW:

nie mam zbyt wiele do powiedzenia w materii, dotychczas nie udało mi sie znaleźć optymalnego rozwiązania - wynikowo wolę z spokojem posługiwać się klawiaturą pocketcm keyboard z polską skórką wykonaną przez tomme45i, niż t9. mniej stresu..
wygląda to na przykład tak:

program obsługuje słowniki.

asus ma jedną wadę budowy t9 - klawisze 2 i 5 POWINNY być zamienione miejscami(wystająca 2jka w miejsce płaskiej 5tki), model ma bardzo problematyczny dostęp do klawisza 5, przy pisaniu jest to makabra.

używam romu, który posiada wyciętą obsługę t9 jako taką celelm zaoszczędzenia pamięci.
dodałem sobie klawaturkę pl na wzór systemowej oraz pocketcm właśnie.

nie mogę pomóc  natenczas:
jedynym rozwiązaniem na t9, jakie biorę pod uwagę jest spolszczenie i przerobienie gstupidkeyborad, która będąc niewiarygodnie małym programem daje świetne możliwości obsługi t9.
zbiegiem okoliczności narzędzia do tej operacji też są rosyjskie....więc mam mały problem...
jeśli skończę przeróbkę, gwarantuję prezentację tej świetnej metody, działa błyskawicznie i bardzo poprawnie. "*" rotuje tryb liter: małe, duże, cyfry i znaki dodatkowe, wyświetlajac mały kwadrat z znakami na środku ekranu.
w aktualnym stanie wybór liter zaczyna się od rosyjskich i to główny problem, używają c programu po zmianie zestawy znaków możnaby uzyskać metodę na t9pl o wielkości powiedzmy 11 kilobajtów kontra 1.7 megabajta w przypadku et9, co chyba ma sens, wg. mnie...

oczywiście, prędzej, czy później ktoś poleci instalację różnych paczek z t9 - możesz popróbować, ale nawet, jeśli będą działać, nie będą zbyt wygodne...
ogólnie rzecz biorąc na asusie w zależnosci od romu wmontowywana jest jedna z dwóch metod na t9, lub żadna.

na xdadev poleciliby pewnie cosik jak jotkbd, lub zta4, nie sprawdzałem tyh metod.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 00:38:39 wysłana przez nothin »

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2009, 18:28:54 »
nothin
Dzięki za odpowiedz.
Przez te kilka dni doszedłem do wniosku ze wina leży w romie co okazało sie prawda. Miałem WM6.5 21139 AKU 5.0.0)WWE Totally Lite. Genialna sprawa poza wprowadzaniem znaków. Zmieniłem na MOBIZ 10 CE OS 19591 build 19591.1.1.6 , na którym t9 i abc działają jak trzeba ale soft jest bardzo nie stabilny i sypie sie tragicznie. Próbowałem także 20sta wersje tego softu ale tak samo wiesza sie. Może ktoś polecić jakiś konkretny rom z abc (juz nawet bez t9) byle stabilny i nieprzekombinowany?

W kwestii klawiatury ekranowej to rozwiązanie z duża klawiatura jest ok tylko problem tkwi w tym, ze system po ponownym uruchomieniu powrotem włącza standardowa klawiaturę. Da sie to jakoś naprawić?

Pozdrawiam r2r2o.

*

nothin

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2009, 18:31:26 »
W kwestii klawiatury ekranowej to rozwiązanie z duża klawiatura jest ok tylko problem tkwi w tym, ze system po ponownym uruchomieniu powrotem włącza standardowa klawiaturę. Da sie to jakoś naprawić?

OCZYWIŚCIE!
sipchange - programik przywraca po każdy softresecie wybraną klawiaturę.
i właśnie to mnie przekonało do pockecmkbd.

co do t9, nie pomogę, nie używam czyichś romów.
ale jak mówiłem - typowe metody są..słabe po prostu.