asus p320 - pierwsze wrażenia

• 15 Odpowiedzi
  • 5045 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bikekowal

• 13104
asus p320 - pierwsze wrażenia
« dnia: Sierpień 01, 2008, 22:09:19 »
wpadł mi chwilowo w ręce asus m320. Fajne, tanie urządzenie, porównywalne z HTC Pharos (podobny przedział cenowy). Początkowo jakoś byłem zrażony do marki, bo P750 nie pozostawia dobrych wspomnień, przynajmniej u mnie. Generalnie bardzo fajne urządzenie, bardziej telefonowe i bardziej dla kobiety niż jako PDA dla faceta. Takie przynajmniej można odnieść wrażenie patrząc na obudowę i porównując jej wymiary z podobnymi konstrukcjami. Ale tak naprawdę wszystko dobrze, nic nie trzeszczy, ekran wyraźny. Nie ma się do czego z zewnątrz przyczepić. Piewszy problem to włożenie karty pamięci - slot jest zamknięty takim kawałkiem plastikowej zaślepki, której nie da rady wyjąć bez zdjęcia klapki baterii. Przynajmniej dopóki się nie wyrobi. To samo z zaślepką anteny GPS. Małe utrudnienie - nie da się rozmawiać przez ten sprzęt gdy jest podpięty do ładowarki - urządzenie wykrywa to jako słuchawki, co uniemożliwia rozmawianie.

Odnośnie samej pracy - jak na 200MHz urządzenie jest niesamowicie szybkie. Pracuje stabilnie i szybko, sprawdzałem na oprogramowaniu nawigacyjnym i naprawde przy tych parametrach jestem mile zaskoczony. Wiadomo, przy tych wymiarach wyświetlacza nie ma co liczyc na niesamowitą szczegółowość ekranu, ale nie w tym rzecz. Fix po ściągnięciu danych po GPRS bardzo szybki. Trochę razi zastosowanie modułu EDGE, w tych czasach można by wrzucić przynajmneij to 3G. No i ta nieszczęsna wtyczka today. Asusowa imitacja touchFlo niestety nie nadaje się tak dobrze do użytku jak wymieniony odpowiednik HTC. Szkoda, bo trochę to zaburza dobry odbiór urządzenia. A zważywszy że można już go nabyć za około 900PLN...naprawdę nie jest to zła propozycja.

To tyle na szybko, jeśli będę miał okazję pobawić się nim dłużej to dam znać.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
Odp: asus p320 - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2008, 23:46:46 »
Jako że to mój pierwszy post na tym forum witam serdecznie :)

Parę pytań dot tego Asusa, jako że mam go na celowniku od paru tyg :)

1. czy da się na min oglądać filmy bez przeskalowywania?? ,Mój Dell X50V ustawiony na 200mHz radzi sobie z tym bez problemów :)

2. jak długo trzyma bateria ?? (sam telefon)

3. jakość dźwięku przy odtwarzaniu Mp3 ???

dzięki.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2008, 09:51:33 »
mogę tylko odpowiedzieć Ci na pytanie odnośnie baterii. Reszty nie znam... Aku trzyma około 2dni przy małym stopniu katowania, normalnie, jeden.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2008, 13:56:33 »
dzięki serdeczne to mi wystarczy, Asus skreślony z listy :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2008, 14:22:56 »
Nie wiem czy wiesz, ale genneralnie żaden z dostępnych na rynku PDA z GSM nie oferuje znacząco dłuższej pracy na aku... To jest standard.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 09, 2008, 19:55:31 »
...Asus skreślony z listy :)

Nie wiem czy wiesz, ale genneralnie żaden z dostępnych na rynku PDA z GSM nie oferuje znacząco dłuższej pracy na aku... To jest standard.

He he to niech kolega @Teodoryk sobie sprawdzi iPhone 3G,3.5 godz. odtwarzania muzyki to max.  :mrgreen:
Przeciez PDA ma wieksze zapotrzebowanie na zasilanie,wiekszy wyswietlacz,Wi-Fi (ktore przy 100% mocy doslownie wysysa baterie),GPS,wiecej procesow w uzyciu i programow czyli wieksze mozliwosci,ale to nie dziala na powietrze  :P to nie Nokia 6310
Pozdro

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2008, 00:42:49 »
...Asus skreślony z listy :)

He he to niech kolega @Teodoryk sobie sprawdzi iPhone 3G,3.5 godz. odtwarzania muzyki to max.  :mrgreen:
Przeciez PDA ma wieksze zapotrzebowanie na zasilanie,wiekszy wyswietlacz,Wi-Fi (ktore przy 100% mocy doslownie wysysa baterie),GPS,wiecej procesow w uzyciu i programow czyli wieksze mozliwosci,ale to nie dziala na powietrze  :P to nie Nokia 6310

coś w ten deseń. Jeden dzień korzystania przeze mnie to naprawdę nie jest zły wynik.

*

Offline KamilloPL

• 31
  • Sprzęt: MDA VARIO II
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 21, 2008, 21:51:16 »
a czy asusu P525 tez ma tak słabą baterie jak ten?
lepsza ma hermes bo sam nie wiem na co się porywać

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2008, 22:08:26 »
a mnie sie wydaje ze hermes ma słabszą...

*

Offline KamilloPL

• 31
  • Sprzęt: MDA VARIO II
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2008, 12:32:19 »
czyli ile taki przeciętny hermes może trzymać przy normalnym użytkowaniu jako telefon?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2008, 12:49:07 »
jeden dzień

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2008, 09:36:27 »
Też stałem się posiadaczem Asusa P320, co prawda od wczoraj ale juz coś mogę napisać.

Mnie akurat ta wtyczka od Asusa nawet pasuje, chociaż jej funkcjonalność jest niewielka, brakuje choćby jakiegoś menu do konfiguracji. Natomiast sam zegar jest OK no i pogoda. Nie zajmuje toto RAMu i działa dość sprawnie. Potem dorzucę screeny. Co prawda po godzinie zmieniłem na Homscreen PLusa II (dawniej battery status) ale wyglądała OK.

Sam telefon działa dość sprawnie, można się przyczepiać do opóźnienia po tapnięciu wyświetlacza, lecz to chyba wina procka - tylko 200MHz. Przetaktowany chodzi sprawnie z zegarem 300MHz i da się oglądać filmy.

Co do baterii - tutaj jest coś dziwnego. Wskaźnik windowsa źle rozpoznaje napięcie baterii i nie poakzuje poprawnej wartości. Po naładowaniu, juz od 10ciu godzin mam 100%, co jest nieprawdą. Zobaczę w trakcie użytkowania jak będzie pokazywać dalej ale to jest niepokojące. Po kupnie bateria była naładowana w około 45% co dało mi mozliwość używania przez jakieś pół godziny. Po tym czasie telefon nagle sięwyłączył.

Podłączenie do ładowarki pokazuje od razu 38% - dziwne. Okazało się,  że graniczna wartością jest mniej więcej 39% stanu baterii. Przy tej wartości telefon po prostu się wyłącza. Podejrzewam zły odczyt napięcia przez WM 6.1 w tym modelu.

Wkurza to, że nie ma komunikatów o słabej baterii, które dla przypomnienia są przy 20% i przy 10%. Tutaj od razu przy 39% jest kilka piknięć i następuje wyłączenie.

Ciekawi mnie też co innego, wcześniej tego nie widziałem, otóż bez względu w jakiej jestem aplikacji, przy owych 39% pojawia się półprzezroczysta animowana bateria na cały ekran i obok niej po prawej stronie pasek postepu, pionowy. W ciągu około 3s pasek z zielonego zaczynajac od góry zmienia kolor na czerwony, towarzyszą temu piknięcia. Po dojściu do końca następuje wyłączenie telefonu.

Może ktoś się orientuje, czy to jest coś z WM czy raczej jakaś Asusowa wydumka?????

A poza tym nie działa pokazywanie obciążenia procesora w Homescreen Plus II - pomimo, ze w task managerze jest ok z obciążeniem. Nie mogę więc użyć CPU Scalara z tej wtyczki. Szkoda. Natomaist to zwalam na karb tej aplikacji.

No i najważniejsze, nie mogę uruchomić TCPMP- żadna wersja nie chce działać, błąd przy uruchamianiu. Może ktoś podpowie co tu może być nie tak.

Bikekowal juz to napisał ale coś dodam, po podłączeniu ładowarki praktycznie nie dało się rozmawiać, głos był zniekształcony i miał przesunięte pasmo w górę z mocna kompresją. Coś ajkby wysokie seplenienie połączone z mocnym basem - ciekawy efekt. Natomiast po wywaleniu wszystkich rzeczy z autostartu, problem zniknął.  Tak przynajmniej sygnalizują rozmówcy. Sam jescze nie słuchałem. Więc nie do końca to jest potwierdzone. :)

Poza wymienionym rzeczami, telefon jest niezły, malutki, płaski. ekran ma 2.6" QVGA, nie jest zbyt czytelny w słońcu, dotyk też nie jest za czuły, trzeba użyć siły (sprawdzałem w dwóch egzemplarzach). Obudowa jest z przodu metalowa i ma dookoła metalową otoczkę - w razie upadku nie ma obawy o pęknięcie obudowy. D-pad nawigacyjny też jest w porządku, jest wygodny u dość duży. Brakuje trochę kółka na boku ale trudno. mały tel. i go nie ma.

Wkurza mnie jeszcze zaślepka od karty Micro SD. No ten kto to wymyślił powienien do konca życia mieć takie klapki wszędzie.  Nie da się tego podwazyć niczym, trzeba ściagać klapkę baterii. Ech.

W tym modelu brakuje mi tez metalowego rysika, jest jakiś taki plastik, niezbyt przyjemny w dotyku i sprawia wrażenie wątłego. To wyjdzie z czasem. Poza tym szkoda, ze nie jest z dołu po prawej stronie, tam gdzie się intuicyjnie po niego sięga. Za to jest po lewej o góry. Czyli dla prawo ręcznych nie jest to w żaden sposób wygodne rozwiązanie.

Mozna się też przyczepić do podświetlania klawiszy. Widać pomiędzy podświetlone szczeliny, po prostu fuj. Z drugiej strony to tani model więc takie malutkie fuj tylko :)

Więcej spostrzeżeń napiszę po kilku dniach użytkowania.

Aha i dość istotne info, na allegro nie widziałem folii do tego modelu jeszcze. Sam użyłem od asusa P750, brando ultra clear, pasuje idealnie. :)

Edit:

Do autorów info na głównej stronie:

http://mobile.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14087:p320-miniaturowy-asus-z-gpsem&catid=49:sprzet&Itemid=91

Jest ta napisane, że urządzenie posiada Ur Time znany z innych modeli Asusa. Otóż niestety, nie posiada. Warto byłoby to tam napisać. Tak przy okazji, jak ktoś jest w stanie zgrać pliki potrzebne do Ur Time tak żeby działał to bardzo poproszę.

Kolejna rzecz, po podkręceniu niby wszystko jest ok ale przestaje działać wybudzanie klawiszami OK i windows. Dzieje się tak od częstotliwości 247MHz. Poza tym urządzenie działa poprawnie.

Kolejna rzecz, Standardowo są zainstalowane ciekawet motywy, jeden z nich Asus Nice Day, zmienia tapety oraz kolor windowsa w zależności od pory dnia. Ciekawe rozwiązanie. Myślałem, że mi głupieje windows, okazało się jak wyżej :P.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2008, 10:38:06 wysłana przez sp4ubw »

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2008, 12:14:02 »

Jest ta napisane, że urządzenie posiada Ur Time znany z innych modeli Asusa. Otóż niestety, nie posiada.

Aplikacja (jak i AsusLauncher, AsusZip) znajduje się  na płycie dołączonej do zestawu.

Problem z baterią u mnie nie występuje. Działa do "wyzerowania" oraz pokazuje rzeczywisty stan naładowania. Ja za to miałem inne problemy (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105718.0)

Pozdrawiam,
Paweł

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2008, 21:33:00 »
getek, to mnie ucieszyłeś :) Zaraz sietym zajmę.

A co do baterii, nie wiem, na dwóch egzemplarzach sprawdzałem. Być może mamy inną wersję baterii bądz nakładki, bądz ROMu.

Zastanawiam się nad przesiadką na WWE, chociaż nie wiem czy się zainstaluje.

Co do Twojego problemu, w nowych romach z sierpnia podobno juzto jest naprawione, przynajmniej taki jest opis na stronie Asusa. Jest tylko jeden inny problem, nie ma jeszcze wersji PL.

Opis nowego ROMu:

ASUS PDA Phone P320_V4100_V49_V160_WWE.ZIP English language version only for India, Malaysia, Romania, Bulgaria, Serbia and Lithuania user
Additional features and improvements:
1. Improve system stability.
2. Fix the occasional no sound during calling problem.

Ciąg dalszy testów :)

1. Battery Status już poprawnie pokazuje obciążenie CPU - zgodnie z sugestią autora:

Należy dodać klucz typu DWORD i przypisać mu wartość 1.

HKLM\\SOFTWARE\\Microsoft\\Today\\Items\\BatteryStatus\UseIdleLoop == 1

UWAGA, w nowszych wersjach programu Nazywa się on HomeScreen zamiast BatteryStatus.

2. Pokazywanie temperatury przez powyższy program, na razie wiem, że pokazuje wartość podzieloną przez 10, jak sam nie znajdę jak to zmienić to napiszę na forum programu.

3. Co do baterii. Nie wiem czy to nie był przez pierwsze ładowanie, teraz po kolejnym, niby wskaźnik opada prawidłowo - poczekam - napiszę.

4. Dzięki działającemu wskaźnikowi obciążenia w BS wreszcie mogłem zastosować przetaktowywanie dynamiczne, coś co jest w takich choćby P750. Minimalna częstotliwość, przy której nie mruga jeszcze wyświetlacz to 130MHz. Mój egzemplarz ustawiłem na górną f=260MHz z chwilową wartością 286MHz. Działa prawidłowo, częstotliwość początkowa po tapnięciu to standard, czyli 201MHz. Z tym, że program jej nie rozpoznaje i należy wpisać ręcznie.

Kolejny EDIT:

Wersja TCPMP przekompilowana dla Diamonda działa poprawnie również w P320.

http://rapidshare.com/files/139572470/TCPMP_0.72RC1_ARM_PPC_recomp_03.CAB

Napisane: Sierpień 23, 2008, 12:43:47
.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2008, 11:00:12 »
Witam szanownych Klubowiczów.

Mam kilka pytań dotyczących Asusa P320. Osobiście od dawna jestem użytkownikiem palmofonów (obecnie HTC Kaiser). Kilka dni temu udało mi się wypożyczyć do testów Asusika, którym jest bardzo zainteresowana moja "lepsza połowa" (czyli żonka). Jedną z głównych przesłanek jej zainteresowania tym konkretnie modelem są jego bardzo małe wymiary. Podczas testów napotkałem jednak na dwa problemy, które zasadniczo wykluczają urządzenie. Najdziwniejsze jest to, że nikt dotychczas nie raportował tego typu problemów. Nadmieniam, że urządzenie pochodzi z normalnych źródeł dystrybucji i jest wyposażone w polski system operacyjny. Wersji softu niestety nie pamiętam.

1. AutoMapa. Instalowałem na kartach Micro SDHC 4GB oraz MicroSD 2GB. Testowałem wersję 4.1.2 PL oraz 5.0.5 PL. W obu przypadkach objaw był ten sam. Instalacja przebiegała prawidłowo. Aplikacja startowała prawidłowo. GPS uzyskiwał fix. Po uzyskaniu fixa następowało (ale nie zawsze) zawieszenie aplikacji. Przy wyłączonym GPS powiększenie mapy powodowało zazwyczaj (przy pewnej skali) zawieszenie aplikacji. Wyszukiwanie miejscowości po wprowadzenie 2 liter powodowało 9zawsze) zawieszenie aplikacji. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu ASUS, ale oni twierdzą że im AutoMapa działa bez problemów (inna sprawa że im zawsze wszystko działa jak się do nich dzwoni). Z informacji jakie posiadam tego typu problemy występują również z innymi nowymi modelami Asus.
2. Zauważyłem że po dłuższym okresie (liczonym w godzinach) nieużytkowania urządzenie wyłącza się całkowicie (nie chodzi mi tu o stan hibernacji, tylko objaw taki jak po wyciągnięciu baterii). Zdarzyło się to przynajmniej trzy razy. Wieczorem pozostawiłem włączone urządzenie (dioda telefonu mrugała). Rano było całkowicie wyłączone (dioda nie mrugała, wyłącznik nie działał). Było ustawione budzenie które oczywiście nie zadziałało. Jedyne co można było zrobić to Soft Reset. Oczywiście nie ustawiałem w systemie operacyjnym opcji samoczynnego włączania i wyłączania telefonu (a nawet gdyby, to opcja ta dotyczy wyłącznie modułu telefonicznego, a nie całego urządzenia).

Czy ktoś z Klubowiczów zauważył takie objawy? Nadal jestem zainteresowany zakupem tego urządzenia, ale jeśli opisane mankamenty występują na nagminnie to niestety nic z tego nie będzie.

Pozdrowienia: Dudus

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:24:20 »
woma1, napisałeś dwa indentyczne posty w dwóch działach forum. W dziale Automapa, masz już odpowiedź.

Co do AM, zamiast pirackiej wersji zaintaluj najnowszą i wszysto bedzie OK.