[asus p525] 21014 "nothin special" r4 final.

• 48 Odpowiedzi
  • 6049 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline falcon

• **
  • 145
Odp: [asus p525] WM6.1, mój romik, release1.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 27, 2008, 19:10:54 »
szefuniu, co z obiecanym nowym ROMEm? :) My (użytkownicy P525) tu jesteśmy i czekamy.

Swoją drogą - testowałem różne romy 6.1 i bardzo spodobało mi się w jednym z nich coś takiego że ekran wygaszał się już w 30sekund nieaktywności a nie minutę jak to pozwala standardowo ustawić oryginalny rom. Niestety ten który miał tę funkcję nie miał polskich znaków (to był chyba Mobiz_10 - choć głowy nie dam, za dużo tego instalowałem dzisiaj :)

--
Sławek

*

nothin

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:22:11 »
od jakiegoś czasu mam już nowy potencjalny release oparty na miksie 20931 i 20941, ale nie mam ANI jednego testera poza sobą - rom jest idealnie stabilny, baza softu podobna z małymi zmianami, tylko jest sporo szybszy, niż cokolwiek, co zrobiłem wcześniej. dodatkowo parę rzeczy jest odrobinę poprawionych.
jest jeden bug, ale nie mogę go natenczas poprawić - status - 1rwsza ikona na taskbarze(jest pochrzaniona, ale nie ma to wpływu na nic, poza wyglądem tejże).

jeśli choć jedna osoba reflektuje, mogę zrobić upload, myślę, że ta robota ma sens tylko wtedy, o ile choć jednej osobie się przyda moje podejście do budowania....

btw - 30 sek mozesz sobie sam ustawić w romie, o którym piszę powyżej i dziwne, bo wydaje mi się, że w każdym moim można......

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:36:55 »
Co do wygaszacza - masz rację,  to ja namieszałem  - teraz widzę, że możliwość ustawienia 10s lub 30s to po prostu cecha WM6x i ma to każdy ROM.

Aktualnie wgrałem Romik Andrewa oparty na 20954, ale ten Andrew to straszny maniak wycinania wszystkiego - nawet Offica Mobilnego wywalił a ja się szczerze przyznam, że nie doszukałem
na razie czy można Offica doinstalować do takiego okrojonego romu.

Ale mam poważniejszy problem - wiem, że powinienem znaleźć to u googla, ale chyba nie wiem jak zapytać :) Polska klawiatura. To dla mnie podstawa, tymczasem klawiatura którą otrzymuję w romach
z XDA pozwala wprowadzać różne znaki, ale polskich "ąęłóńś" tam po prostu nie ma. Myślałem że poszukam za "polsih layout for WM" ale nic nie znalazłem. Nie chcę kupować dodatkowego programu dla
uzyskania polskiej klawiatury - dlatego najchętniej wróciłbym do tej którą miałem w WM5 - jest taka możliwość?

Co do twojego romu - jak nie zamienia telefonu w cegłę, to myślę że powinieneś wrzucić :)

*

nothin

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 28, 2008, 00:05:19 »
czy można Offica doinstalować do takiego okrojonego romu.
mozna.

klawiatura którą otrzymuję w romach
z XDA

to taka, która nigdy polskich znaków nie da.

Nie chcę kupować dodatkowego programu dla
uzyskania polskiej klawiatury

moze szkoda? to relatywnie tanie i DOBRE produkty, a autorom warto zapłacić, imo.

jedyne pewne opcje, których NIE mogę z wielu przyczyn dodac do romu, jedynie mogę podać  caby:
-eurokbd
-pocketcm keyboard 0.14(zero czternaście) bodaj.

- dlaczego do romu nie dodam eurokeyboard:
sytuacja jest prosta: metoda uaktywniania tej klawiatury powoduje POWAZNE kłopoty, gdy zechcemy zmienić ja na inną wymagającą sipchange?(który jest najlepszą metoda trzymania niestandardowego, NIEPLATNEGO sipa, np. pocketcm keyboard).
po prostu za duzo by mówić, za duzo trzebaby grzebać, by ktoś sobie poprawił to sam potem w razie chęci zmiany na coś innego.
eurokbd używa własnej metody na wymuszanie trzymania jej, jako default, gryzie się to z sipchange.
druga przyczyną jest to, że nie ma skórki pod palec, tylko stylus/wykałaczkę.
3 - obsługa znaków dodatkowych moze byc upierdliwa dla wielu - tap'n'hold wywala nam menu, jeśli mamy swój styl pisania związany z standardowym rozwiązaniem, bardzo bardzo cięzko się ogarnąć.
zalety eurokbd:
-znaki jakie świat widział obok polskich(w podmenusach), od greckich, po chińskie, cyrylicę i co tam jeszcze, magiczne i nietypowe symbole matemmatyczne zapewne też..

- dlaczego nie dam pocketcm kbd - jej obsługa jest wielce zalezna od skórki, działa wolniej, niz sipy oparte na standardowym schemacie windowsa, jego obsługa rózni się zasadniczo od tego, co znamy z standardu(np. ctrl+c, ctrl+v, choćby, wszelkie skróty itp), dodatkowo, by w romie to miało sens należałoby zintegrować sipchange, a to nie jest do końca dobre rozwiązanie, znów, i nie jest łatwo to zrobić, też(pocketcmkbd wiesza rom po jego dodaniu doń).

natenczas słuzę cabami, konfigami, pliterki, jak mówie, darmowo jak na razie mają sens tylko z tymi dwoma programami...eurokbd i pocketcm kbd, ani jedno, ani drugie nie jest rozwiązaniem uniwersalnym.

nie mam doświadczenia z polskimi romami, gdzie moze sip jest polski, ale i zalezny od spolszczenia CAŁOŚCI(czyli rom plk, cały).
jeśli dałoby się wyrźnąc sam sip pl, zmienić go pod rom wwe, by był widziany prawidłowo, przez SAMO pl regional settings, nie rom plk, ok, to byłoby optymalne.
ale nie wiem, czy mozna.

sorki za literówki, roznosi mnie gorączka i czarne litery na ciemnoszarym tle...chyba czas zmienić kolory windy....

maniak wycinania wszystkiego

bez sensu, chyba, ze walczy się o storage..tylko po co, włąściwie walczyc, hm.

wywalić kawał softu to nie sztuka, ale gdy cośtam kiedyś się odniesie do dllki, której nie ma...no nie wiem, nie bardzo idea.

można wycinać zbędne rzeczy, fakt, ale niezbedne...sory czy uzyskał więcej ramu free ta metodą?\wątpię.
mniej procesów względem mojego rel?
no nie wiem.
mniej deviceów? załoze się ,ze nie.

mówimy o pełnej funkcjonalności maszynki, pamietajmy.

to, że claen rom ma mniej ikon w start menu, plz, mówiłem już, ikonę sobie mozna wywalić i udawać, ze mamy clean rom...

czasami głupia zmiana glyphcache da wiecej, niż te cięcia.
aktualna ilosc zmian w regu mojego romiku to 76.5 kb + jakieś 25 kb łącznie sporo.
dodany jest szereg dlli typu gsgetfile, tgetfile, zlib, i inne tego typu, co zmienia ergonomie wielu programów na lepsze, to ma cel, wbrew pozorom..pominę soft(nodata, dataconnect,datadisconnect, softkey.cpl, qm, itp..) i cple, imo, kluczowe do świadomej obsługi maszyny.
-----------
falcon, jutro moze wrzucę aktualny romik, daj znac, jak to śmiga..
wierz mi, gorzej nie będzie, cały windows działa lepiej, niz poprzedni rel.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 00:18:57 wysłana przez nothin »

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 28, 2008, 09:08:31 »
no to czekam, obiecuję zainstalować i przetestować

a co do klawiatury - to chyba się nie zrozumieliśmy trochę - ja nie żałuję 15$ na klawiaturę, po prostu te oryginalne rozwiązanie gdzie PL-literki były na osobnej tablicy było dla mnie bardzo wygodne. Dawałem sobie układ "duże klawisze" - i pod klawiszczem "123" był dostęp do cyfr  a pod klawiszem z umlautami znaki narodowe polskie i jeszcze jakieś inne.

Myślałem że wystarczy dograć jakiś pliczek żeby na tej tablicy znaków narodowych pojawił się inny zestaw znaków. Nie będę udawał mądrzejszego niż jestem i przyznam że nie zrozumiałem co to sip, sipchange. Ale wydawałoby się logiczne, że to musi być gdzieś zapisany layout klawiatury i to czy mamy umlauta w danym miejscu czy polskie "ą" nie powinno się z niczym kłócić. (ewentualny błąd w rozumowaniu proszę zrzucić na moją ignorancję :)

Rozwiązanie tap-n-hold dla uzyskania polskiego znaku może jest ciekawe, ale przyzwyczaiłem się do starego. A jeśli chodzi o styl palcowy, to jakoś nie jestem przekonany - z WM6 iphona nie się nie zrobi, jak biorę telefon do ręki to automatycznie wyciągam patyczek. Zresztą wkurza mnie popalcowany ekranik :)

podsumowując - czekam na rom i obiecuję uwagi

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 28, 2008, 11:08:59 »
jeśli dałoby się wyrźnąc sam sip pl, zmienić go pod rom wwe, by był widziany prawidłowo, przez SAMO pl regional settings, nie rom plk, ok, to byłoby optymalne.
ale nie wiem, czy mozna.

bardzo prosto, msimpl.dll i skin msimpl.DPI.dll + reg

[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}]
@="Klawiatura"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\InprocServer32]
@="msimpl.dll"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\IsSIPInputMethod]
@="1"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\DefaultIcon]
@="msimpl.dll,0"
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline falcon

• **
  • 145
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 28, 2008, 11:59:22 »
no pięknie... to teraz dwa pytania - czy to mogę wprowadzić do rejestru w dowolnym romie jakiego używam, czy to musi być już w nim zawarte przez "kucharza"

bo jeśli TAK - to kurcze, ja teraz nie mam skąd wsiąść tych plików, pan googiel znajduje tylko opis zmiany w rejestrze ale linków do downloadu nie znalazł :(

Swoją drogą przetestowałem zaproponowane klawiatrury:

- eurokbd - za dużo znaków proponuje dla codziennego stosowania, łatwo pomyłkowo zamiast polskiego akcentu wybrać niemiecki czy czeski, klawisze mniejsze niż w standardowej klawiaturze ustawionej na "duży"

- pocketcm - ciekawa, szczególnie z dużymi polskimi klawiszami, ale zrobiłem prosty test. Napisanie zdania "Pozdrowienia z nad morza przesyłają Kasia i Sławek" palcem na tej klawiaturze zajeło mi 50sekund, a to samo patyczkiem na standardowej 20sekund. Czyli mamy 30sekund na wyciągnięcie patyczka. Myślę że problem z palcem jest taki że on zasłania dużą część ekranu i to spowalnia pisanie. Do tego precyzja pisania patyczkiem i
wyczucie momentu kiedy literka została naciśnięta jest dużo lepsza na patyczku.

Dlatego myślę, że warto walczyć o te PL klawiaturkę systemową.

*

nothin

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 28, 2008, 13:21:08 »
- eurokbd - za dużo znaków proponuje dla codziennego stosowania, łatwo pomyłkowo zamiast polskiego akcentu wybrać niemiecki czy czeski, klawisze mniejsze niż w standardowej klawiaturze ustawionej na "duży"
mogę dać paczkę tylko z pl znakami, mam taką, zrobiłem edit kiedyś..
co do wielkości klawiszy - mozna to zmienić, ale edit skórki to dramat..może kiedyś.

- pocketcm - ciekawa, szczególnie z dużymi polskimi klawiszami, ale zrobiłem prosty test. Napisanie zdania "Pozdrowienia z nad morza przesyłają Kasia i Sławek" palcem na tej klawiaturze zajeło mi 50sekund, a to samo patyczkiem na standardowej 20sekund. Czyli mamy 30sekund na wyciągnięcie patyczka. Myślę że problem z palcem jest taki że on zasłania dużą część ekranu i to spowalnia pisanie. Do tego precyzja pisania patyczkiem i
wyczucie momentu kiedy literka została naciśnięta jest dużo lepsza na patyczku.

doskonały opis, coś w tym jest, choć skórki są mocno zróznicowane, podobnie, jak opóźnienie wyskakiwania znaków "z menu". ja stosuję ją nie tylko pod palec - w terenie wielkość klawiszy jest w sam raz, tylko dziwnie często klikają mi się poboczne od zamierzonego...

optymalnym wyjściem byloby zrobić większą standardową... microsoftu, ale nie da się tego przeedytować..

globalbus, nie mam żadnych zasobów plk, masz może takie pliki i reg, potestowałbym czy to zaklika....albo podaj mi pomysł, jaki rom rozebrać, by je uzyskać...

jeżeli zdążę i to zaklika, może uda mi się dziś taki rom wypuścić do testów tu.
jeśli nie, dam link do takiego tylko z klawiaturką standardową.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 14:01:08 wysłana przez nothin »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 28, 2008, 16:18:37 »
http://www.4shared.com/file/77917315/72178eb4/msimpl.html

oczywiście to teoria, nigdy nie miałem okazji tego sprawdzić, ale powinno działać

paypal

*

nothin

« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 28, 2008, 17:44:52 »
..już gotuję...zobaczę.

upd: wisi na boocie...
bez regu nie da rady, nie dałeś regu...
możliwe, ze zwieszka jest przez to, że dałem je jako pliki, nie jako moduły, ale wątpię..
popróbuję, ale bez regu chyba nie da rady.
trzebaby zdefiniować ten sip jako osobny od wwe, imo. mogę zrobić kopię regu z sipa defaultowego, ale to strata flashy, jednak, zanim.

przy okazji:
dostaję głosy nt. asusa 750 - zdaje się, że to maszyna bardzo niedoceniana i pozbawiona dobrego, uniwersalnego romu;
zaskakuje mnie ten model z swoim ukrytym vga, choćby(ideałem byłoby zrobić rom, który mógłby przełączac pomiędzy vga i qvga z poziomu sterownika)...
chciałbym pomóc, ale natenczas nie znam metod budowania dla tego modelu.
wartoby się tym zająć, ale nie mogę nic obiecać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 18:34:53 wysłana przez nothin »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 28, 2008, 18:37:13 »
nie mniej jednak nie powinno wisieć na boocie, bo to zwykłe pliki jednak...
reg masz wyżej, to jest całość

paypal

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 28, 2008, 18:41:36 »
nothin, taki ROM bylby dobra rzecza. najlepiej zeby mial zoptymilizowany sterownik do VGA, ktory nie bedzie powodowal wyciekow pamieci. na QVGA to sie nie dzieje, sprawdzialem przelaczajac na te rozdzialke. ale na QVGA wszystko jest dla mnie mega rozmyte, a jak sie wlaczy clear type to zle sie nawet kalendarz czyta. zle mi sie uzywa tego sprzetu z QVGA, ekrany magiciana i elfina sa o niebo czytelniejsze niz P750 na QVGA.

*

nothin

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 28, 2008, 18:45:42 »
hm, no to ja nie rozumiem.. asus puścił doskonały model pocketa z vga jako slaby qvga?
to jakaś makabra, trzeba zrobić jakiś doby rom vga, jak najszybciej...

co do pl sipa - nie widzi go system, znaki bierze z msim standard...
muszę ściągnąć kuchnię pl jakąś, z wiza i wyciągnąć reg ;/...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 18:47:29 wysłana przez nothin »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 28, 2008, 18:46:44 »
nothin, zapakowałem pliki z WWE na działający system z PLK i to działa. W drugą stronę też musi działać

paypal

*

nothin

« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 28, 2008, 18:48:09 »
nie działa, przecież widzę, po boocie mam sip wwe, mimo plikow i regional settings plk(zaraz dam screen o co chodzi).
http://img65.imageshack.us/my.php?image=wwhc7.png

zauważ pliki mają nazwy *.pl.dll, a skąd system ma wiedzieć, co to.
gdy zmieniłem nazwy plików z paczki na nazwy bez pl, sys wisi na bocie.

spróbuję przepiąc dllkę regiem prostą metodą, podmienię odniesienia, ale też wątpię.
szkoda, że pod ceregeditem szukanie jest tak CHOLERNIE powolne....
zaraz reshackiem zajrzę w te dlle, bo mnie trafi, moze prostacka edycja znaków w niej wymusi nawet na wwe dllce msima polskie znaki...

najlepiej zeby mial zoptymilizowany sterownik

..moze asus puścił 750tkę jako qvga, bo sam nie mógł sobie poradzić...hmm.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 19:20:31 wysłana przez nothin »

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 28, 2008, 19:16:49 »
mozliwe. juz przywyklem, ze RAM leci, wyplywa szybciej niz w Universalu. a na QVGA jest tragedia moim zdaniem- tak jak mowilem. da sie uzywac, po np wylaczeniu file sys cache w advanced config nie jest tak zle, ale dalej to boli. a na VGA jest szybki, to najszybszy pocket jakiego mialem.

*

nothin

« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 28, 2008, 19:20:11 »
to najszybszy pocket jakiego mialem.
Twoje szczęscie, ze odkryłeś asusa...
to też mój najszybszy, najlepiej śmigający pocket, jakiego widziałem(p525 z kolei).
brakuje tylko mi dpada z wizarda i klawiatury....ehhh..

--

globalbus, na pewno dałeś dobre pliki mi?
reshack pokazuje, ze bitmapy gridów msim96pl.dll sa wwe...
nie ma tam polskiego layoutu...w ogóle.
http://img91.imageshack.us/my.php?image=image2ju6.png
to by tłumaczyło, dlaczego mam taki widok na poprzednim screenshocie( w wcześniejszym wpisie )...

to chyba nie będzie tak proste, jak sądziłem.
spróbuję winhexem zmienić znaki, jeśli sa w kodzie prosto i bitmapy reshackerem, ale też - wątpię..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 19:25:35 wysłana przez nothin »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 28, 2008, 19:25:21 »
zaraz reshackiem zajrzę w te dlle, bo mnie trafi, moze prostacka edycja znaków w niej wymusi nawet na wwe dllce msima polskie znaki...
tym to tylko można skórkę samą zmienić...

lang id w resources nie ma znaczenia, w moim romie część mam nawet chińskich bo nie chciało mi się zmieniać i jakoś działa.

to musi działać, nie musisz wywalać angielskiej klawiatury aby mieć polską...
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}]
@="Klawiatura"
"KBMode"=dword:5
"ShiftLock"=dword:0
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\InprocServer32]
@="msimpl.dll"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\IsSIPInputMethod]
@="1"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD270799-1765-4c4b-892F-D9554AA13C26}\DefaultIcon]
@="msimpl.dll,0"

baaardzo głupie pytanie, podpisałeś moje dlle certem?

paypal

*

nothin

Odp: [asus p525] 21014 "nothin special" r4 final.
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 25, 2009, 20:20:16 »
r4, moze komuś sie przyda...
wersja, którą chwilowo uznałbym za końcową.
link na początku posta.