Artemis - po wymianie wyświetlacza

• 7 Odpowiedzi
  • 838 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
  • Sprzęt: HTC D2
Artemis - po wymianie wyświetlacza
« dnia: Listopad 10, 2008, 12:40:43 »
Koledzy , mam pytanie , po wymianie , zresztą bardzo prosta i wymagającą jedynie torxa rozmiar 5 , i złożeniu , występuje następujący problem :
telefon nie widzi karty sim ? przeczyściłem styki i nic ... co robić macie jakiś pomysł !

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Odp: Artemis - po wymianie wyświetlacza
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2008, 12:54:51 »
"Wyjść z garażu i wejść jeszcze raz".
Wymiana takiego podzespołu nie ma wpływu na sim. A dokładniej - nie powina mieć. Pewnie cos odłączyłeś, zabrudziłeś paluchem lub zwarłeś.
Rozkładaj artka, poczyść powietrzem z puszki, przetrzyj delikatnie styki i składaj raz jeszcze.
Nie ma siły.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2008, 14:58:17 »
sądzę ,że nic nie zmajstrowałem  :), ale.... trzeba zrobić co radzisz , może znajdę przyczynę :(
Napisane: Listopad 10, 2008, 13:11:21
I nic ! wszystko wyglada na swoim miejscu , co prawda nie wiem gdzie są układy odpowiedzialne za to , co zrobić dalej macie pomysł ?

*

Offline radekrpr

• *
  • 88
  • Sprzęt: Desire > Sensation
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 10, 2008, 18:36:28 »
Sprawdź czy nie uszkodziłeś flexa, który znajduje się pod LCD i który odpowiada właśnie między innymi za sim. Spróbuj też odkręcić płytę główną i sprawdź czy przypadkiem flex nie wysunął się ze złącza, sprawdź też czy telefon czyta karty pamięci.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 18:38:32 wysłana przez radekrpr »

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2008, 08:26:46 »
na szybko sprawdziłem czy czyta kartę pamięci , czyta , dalej sprawdzę tego flexa

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2008, 17:50:25 »
zamykam temat , sprzęt śmiga dzięki pewnemu magikowi - dzięki Seba  :wink:

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2008, 20:15:56 »
Nie "zamykam temat", tylko napisz co było i jak udało się naprawić usterkę.
Jak ktoś kiedyś będzie szykał pomocy w podobnym problemie, to mamy go do Seby wysłać? Chyba będzie lepiej jak napiszesz dla potomności parę słów.
Jak myślisz?
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline uspcomp

• **
  • 197
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2008, 08:51:57 »
Racja  :ok:
Więc tak , podczas rozkładania w okolicy gniazda zasilającego uszkodziłem element / zapomniałem nazwy/ wielkości główki od szpilki , znajdujący sie na płytce , na której znajdują sie przyciski . Element został mechanicznie oderwany tz. jedno ze złączy. Kolega znalazł podobny , na innej płytce z uszkodzonego telefonu i przylutował go w miejsce uszkodzonego / jak on to zrobił nie pytajcie , bo ja tego zobaczyć nie mogłem nawet. Wszystko śmiga , co ciekawe , zanim wlutował , spróbowaliśmy ominąć ten element i skrosować bezpośrednio do styku gniazda karty , ale wtedy telefon zarządzał nie PINu ale PUKa ?? . Wszystko skończyło się dobrze , ale Kolega powiedział że takie akcje go wykańczają psychicznie  :grin: a ja mam nauczkę aby bardziej delikatnie obchodzić sie z telefonem.