Ok udało się po 3 godzinach walki niestety na Windows Vista nie jest to takie proste
ale doświadczenie z Toshibą G500 nauczyło mnie paru sztuczek i powiem że na viście idzie bezproblemowo wgrałem A&T Lite ten najnowszy z wątku A&T i powiem ze jestem pod wrażeniem naprawdę gratulacje doskonały ROM jak dla mnie
a teraz o co chodzi z vista:
Przedewszystkim robimy nowego usera na kompie i podłanczamy urządzenie celem instalacji sterowników najpierw jednak na urządzeniu zaznaczamy zaawansowaną obsługę sieci
po zainstalowaniu wszystkich sterowników wchodzimy w ustawienia urządzenia i usuwamy ptaszka przy zaawansowanej obsłudze sieci w urządzeniu.
Teraz siadamy ( tylko dla cierpliwych ) bierzemy browarka albo co kto woli może być nerwosol

i bawimy się start_spl.exe aż do skutku u mnie załapał za 6-7 razem z tego co się dowiedziałem można tak się cały dzień bawić i może wyskakiwać error zależy to od humoru Visty i urządzenia jak wiadomo M$ ma swoje humory
musi się na ekranie pojawić na chwilę pingwinek i zielone literki po czym ekran zrobi się czarny albo biały ( u mnie zrobił się biały )
teraz będzie odpalało się ruu z folderu SPL ale dajemy anuluj 2x i zamknie nam SPL będzie klikało USB że zostało odłączone ale za seq wystartuje
zpowrotem teraz odpalamy ruu z paczki A&T i jedziemy dalej czyli next, next , update, next, i wychodzimy z pokoju ja tak zrobiłem wolałem na to nie spoglądać albo zażywamy drugi nerwosol

wracamy za 10 min i mamy nowy WM to by było na tyle

Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie