Skąd google to wie

• 20 Odpowiedzi
  • 6199 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzesiaczek1985

• 38
  • Sprzęt: LG p990 Asus A730
Skąd google to wie
« dnia: Kwiecień 17, 2011, 15:16:59 »
Androida mam już od kilku miesięcy, ale od niedawna zaczęła mnie zastanawiać jedna kwestia. Mianowicie skąd google zna moje imię? W Markecie moje komentarze dodawane są właśnie z nim. A nigdzie go nie podawałem. Zatem jakie jeszcze informacje na mój temat są znane googlowi?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Skąd google to wie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2011, 15:22:40 »
Google czyta Twoje e-maile :) Mam obawę, pewność, że wie dużo więcej niż tylko Twoje imię.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2011, 16:05:06 »
A jak zakładałeś konto gmail to nie podawałeś imienia?

*

Offline adiko96

• 296
  • No HTC, no cry...
  • Sprzęt: Eldżikałkę Nexusiałkę Cztery :mrgreen:
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2011, 16:14:07 »
Google wie wszystko :evil:

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2011, 16:39:36 »

Trzeba podać przy zakładaniu imię i nazwisko - i już wiemy skąd Google to wie :)
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2011, 18:15:42 »

Trzeba podać przy zakładaniu imię i nazwisko - i już wiemy skąd Google to wie :)
Dokładnie, tajemnica rozwikłana :wink:

*

Offline grzesiaczek1985

• 38
  • Sprzęt: LG p990 Asus A730
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2011, 19:18:13 »

Dokładnie, tajemnica rozwikłana :wink:
No fakt, nie pomyślałem o tym, bo dawno temu to było.

*

dorsz85

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2011, 21:28:34 »
Google czyta Twoje e-maile :) Mam obawę, pewność, że wie dużo więcej niż tylko Twoje imię.
Mam obawę że dużo więcej niż tylko maile. Nie był bym w szoku gdyby czytał też moje SMSy na telefonie z Andkiem, analizował treść otwieranych przeze mnie stron i wiedział gdzie jestem.
W końcu to dla poprawienia wyników wyszukiwania i "lepszego wyświetlania reklam" :-|
Tym co zaraz powiedzą, że wymyślam teorie spiskowe przypomnę jak ich kochany Google robił zdjęcia do Street View i "przypadkiem" ściągał jednocześnie dane z niezabezpieczonych sieci WiFi.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2011, 21:42:01 »
Bez przesady miliardy maili dziennie w tysiącach języków, musieliby całą armię szpiegów zatrudniać w każdym kraju nie dajmy się zwariowac

*

dorsz85

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2011, 22:01:05 »
Bez przesady miliardy maili dziennie w tysiącach języków, musieliby całą armię szpiegów zatrudniać w każdym kraju nie dajmy się zwariowac
Nie czyta dosłownie. Przecież wiadomo, że wykrywa słowa klucze w mailach, zbiera te dane i na ich podstawie tworzy mój profil tylko do wglądu dla pracowników Google. Niby dzięki temu tylko poprawia wyszukiwanie i wyświetla trafniejsze reklamy, ale nie zapominajmy co zrobili z danymi zebranymi podczas zdjęć do Street View.
Może jestem za bardzo podejrzliwy ale wszelkie agencje wywiadowcze pewnie już się z nimi dogadały. No dobra, to już są teorie spiskowe :E

*

don.kamillo

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 17, 2011, 22:02:38 »
Dorsz, ja też mam podobne poglądy na temat googla. Czuję się podglądany wpisując byle jaką frazę w operze mini. Wiem, chore, zakrawa na manię prześladowczą, ale nic już z tym nie zrobię :/

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2011, 22:23:22 »
Jak dla mnie to oni mnie mogą podglądać, jak tylko chcą, terrorystą nie jestem, nie mam nic do ukrycia, i czego wy się tak boicie? że dowiedzą się że napisałeś do dziewczyny że ją kochasz? :D na konto bankowe z telefonu nie wchodzę, ani nie loguje się na znaczące dla mnie serwery, do tego używam komputera i łącza firmowego z mocniejszym zabezpieczeniem.

Takie rzeczy są śmieszne, tak jak ludzie którzy wzbraniają się przed tym żeby zrobić im zdjęcie, albo uciekają przed kamerą :E

*

dorsz85

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2011, 22:48:21 »
Fakt, terrorystą nie jestem, nie przemycam prochów(ani iPhoneów :E) i nie mam nic do ukrycia. Ale nie podoba mi się, że ktoś śledzi mnie(bo tak należy to nazwać), czerpie z tego zyski i przekazuje(a może nawet sprzedaje)informacje o mnie.
Na tym łączu firmowym masz zabezpieczenia przed czym? Przed zapisaniem na serwerach Google'a tego co wpisałeś w ich wyszukiwarkę? Przed tym, że czytają twoje maile? Przed tym, że analizują treści stron które otwierasz z wyników wyszukiwania? Podaj program który przed tym chroni to zaraz zainstaluje.
Swoją drogą aż boje się pomyśleć co Google wie o ludziach używających Chrome OS.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 22:50:45 wysłana przez dorsz85 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2011, 22:59:56 »
W kwesti łącza firmowego chodziło mi bardziej o zabezpieczenie przed wyciekiem haseł do kont itd... Bardziej zabezpieczone od wpisywania haseł w telefonie z Androidem. To co wpisałem w wyszukiwarkę mogą sobie zapisywać gdzie tylko chcą :P

*

dorsz85

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 17, 2011, 23:45:39 »
Dla każdego prywatność ma inną granice. Ja nie lubię gdy ktoś wie za dużo o tym co robię, gdzie jestem, czym się interesuje. Przecież Google może sprawdzać twoją lokalizacje gdy wejdziesz na ich stronę z telefonu z Androidem, gdy włączysz nawigacje, a nawet są w stanie przejąć kontrole nad telefonem.
Nawet jeżeli nie robisz nic nielegalnego to nie zawsze jest tak super gdy ktoś innym ma dostęp do twoich maili, SMSów, tego co wpisujesz w wyszukiwarkę.

Dziecko Neo po przeczytaniu tego wątku: A co jerzeli wysilom mamie na mejla strony kture oglondałem? :E Żart oczywiście.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2011, 23:53:37 »
xspojlerx, nie mam dziewczyny, a koleżankom serwuję nieco inne teksty ;)
To wygodniejsze.
Nie no, dorsz, chyba przesadzasz z tym przejęciem kontroli. Po co googlowi Twój telefon?
Ja też terrorystą nie jestem (chyba że psychicznym), ale mam absmak, gdy wpisuję coś w przeglądarkę.
A SMSy i tak tracę z każdą zmianą ROMu...

Żart przedni :ok:

*

dorsz85

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 18, 2011, 00:21:10 »
Nie no, dorsz, chyba przesadzasz z tym przejęciem kontroli. Po co googlowi Twój telefon?
Googlowi po nic, ale amerykańce się cieszą. Jak dla mnie to te wszystkie dane lecą prosto do służb specjalnych.
W zasadzie to samo pytanie można zadać na temat Apple i iPhonów. Po co grzebią w czyiś telefonach?

Edit. Może jestem zbyt podejrzliwy, albo powinienem siedzieć w psychiatryku, ale kto normalny zbiera takie ilości informacji tylko po to, żeby trafniej wyświetlać reklamy?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2011, 00:41:25 wysłana przez dorsz85 »

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 18, 2011, 07:35:18 »
Dobra panowie bo się OT robi, temat był skąd Google wie o imieniu i nazwisku, a nie o teoriach spiskowych o śledzeniu przez Google'a, jak już ktoś bardzo musi to od tego jest Hyde Park :P
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline arnoldzik86

• 30
  • Sprzęt: toshiba g900 => HTC Desire HD i Nexus 4
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 03, 2011, 14:05:49 »
marcinl dobrze mówi, że musieli by zatrudnic całą armie hihih albo i jakieś spore państwo aby to wszystko dokładnie przeczytać :D to że jakiś kod matematyczny łączy to do kupy to mnie to dawno zwisa. przynajmnie jak wpisuje i szukam czegoś w google to wyskakuja informacje z mojego rejonu a nie z chin czy innych ameryk :D jakoś nie odczówam czyjegoś "oddechu na plechach" (czyt. śledzenia przez googla" a wrecz przeciwnie wydaje mi się, że w dużym stopniu ułatwia mi to poruszanie się w internecie. Możecie oczywiście snuć z tego teorei spiskowe hihi nikt wam przecież nie broni no chyba że bicie się, że przyjdą panowie z googla i aresztują was za teorie spiskowe :P Pozdrawiam

*

dorsz85

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 03, 2011, 17:05:11 »
Dobra panowie bo się OT robi, temat był skąd Google wie o imieniu i nazwisku, a nie o teoriach spiskowych o śledzeniu przez Google'a, jak już ktoś bardzo musi to od tego jest Hyde Park :P
Przetłumaczę dla Ciebie: koniec pisania nie na temat!
Jak chcesz to w dziale Hyde Park załóż wątek - chętnie podyskutuje.