wyszedł nowy droid od darkstona
[BUILD] [18.08.2010] [darkstone HD2Froyo V2.1] [kernel: darkstone 2.6.32.9 #36]
jakby ktoś jeszcze nie wiedział do znalezienia na xda w dziale HD2 Android Development
Dałęm rano news'a z linkiem w pierwszym poście (zawsze zmieniam datę z tytułu aby było widać, że jest update) :-)
Po??czone: [time]Sierpień 18, 2010, 20:26:35[/time]
W związku z problemami z baterią opisanymi w sąsiednim wątku ...
Ja pogrzebałem coś chyba za bardzo i mattc bierze mi 5%/h w standby.
Sprawdziłem już
- inne radia - nie pomogło
- aktualizację rejestru wg wytycznych z wątku w moim poprzednim poście
- inny zimage - na wczorajszym z NexusLeo w oryginalnej dystrybucji jest 1%/h a po przeniesieniu do mattc v1.5 znowu 5%/h
- zaktualizowałem ROM Energy i nawet bym z niego zrezygnował na rzecz innego, gdyby nie to, że na nim NexusLeo z wczoraj bierze tylko 1%/h
- nie jest to wina karty - skoro NexusOne działa ok
- nie jest to wina dystrybucji, skoro innym działa ok
Sprawdziłem jeszcze te same Androidy na ChunkyDroidROM (okrojony, z autostartem - poniżej krótki opis wrażeń) ale bez poprawy w zużyciu energii.
Tzn. ja mam nadal problem, ale dla innych pewnie ten ROM będzie OK.
Rozpoczynam porównanie zużycia baterii z Androidem.Zrobiłem kalibrację baterii wg przepisu z xda-... (jest już post na naszym forum z tłumaczeniem) i właśnie sprawdzam czy zabawa z prawie codzienną podmianą androida nie zmarnowała mi baterii.
Dziś o 15tej odłączyłem w pełni naładowany telefon od ładowarki - zielona dioda po ładowaniu w WM, wyłączenie WM i znowu zielona (po podłączeniu do ładowarki bez uruchomionego systemu).
Pozostawione tylko połączenie z netem, wyłączone 3G, jasność ekranu auto.
15:00 100% - potem 15 minut rozmowy
20:00 92% - czyli jak do tej pory zużycie porównywalne z Androidem
00:00 78% - w międzyczasie film, net, itd.
08:00 74% - czyli 0,5%/h <- i to chciałem właśnie sprawdzić
15:00 55% - czyli 45%/24h, ale tel. nie był szczególnie używany
Wnioski1. Zabawy z Androidem w mojej ocenie nie wpłynęły na baterię.
2. Nie wydaję mi się aby kalibracja jej pomogła
3. Android ma nadal 2 x większe zużycie w standby (trudno się dziwić - jest na karcie pamięci a nie NAND)
Przy okazji kilka zdań na temat ChunkyDroidROM- obraz (.nbh) ma 50 MB, więc wgranie trwa krótką chwilę
- nie ma żadnego konfiguratora (może było pytanie o sieć, nie jestem pewien)
- jeśli na karcie jest katalog /Android - automatycznie jest uruchamiany haret.exe (wcześniej oczywiście clrcad) - jeśli dobrze pamiętam start androida zaczyna się po 15-20s od włączenia telefonnu
- aby nie wystartował android należy wyjąć (docisnąć aby lekko wyskoczyła) kartę microsd przy starcie WM - a po starcie ją znowu wcisnąć w slocie
- android działa bez problemów, tj. nie zauważyłem żadnych złych efektów, które mogłyby być związane z tym ROMem - ale powstał on właśnie po to by startować androida, wiec trudno się dziwić
Reasumując, jeśli nie chcecie marnować czasu na ręczne uruchamianie androdi'a i już spędzacie pod androidem większość czasu to rozwiązanie właśnie dla Was.
Niemniej ja wolę mieć w pełni działający telefon pod WM, w wszystkim na co gotowany ROM pozwala
- wolnego miejsca z pamięci NAND Android i tak zapewne nie wykorzysta
- zyskujemy tylko na czasie startu, czyli z 30s
- w standardzie ROM'u nie ma możliwości wygodnego wyboru katalogu z dystrybucją do startu (ja mam zawsze z 3-4 jednocześnie i wybieram z menu, która ma wystartować)
- sprawdziłem jeszcze ChuckyROM tabstatic (jak DroidROM ale ful-wypas), ale nie przypadła mi do gustu jasna kolorystyka i wróciłem do swojego ulubionego Energy