N311 Ładowanie przez USB, raz działa raz nie...

• 6 Odpowiedzi
  • 1067 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N311 Ładowanie przez USB, raz działa raz nie...
« dnia: Lipiec 02, 2007, 03:18:48 »
Nie wiem o co chodzi, ale kiedy dostałem naleśnika, do stacji dokującej podłączyłem tylko kabel synchronizacyjny USB, nie podłączyłem już zasilacza bo zauważyłem, że naleśnik się automatycznie ładuje po włożeniu do podstawki. Raz na jakiś czas (ostatnio to chyba non stop) naleśnik niby się ładuje (miga zielona lampka) jednak w rzeczywistości się nie ładuje...
...nie chce mi się podłączać zasilacza na stałe bo nie mam już tyle kontaktów :)

Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to bardzo proszę o odpowiedź.
...Pozdrawiam...

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
Odp: N311 Ładowanie przez USB, raz działa raz nie...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2007, 20:09:24 »
Pewnie za małe napięcie z USB. I tylko podtrzymuje baterię ale jej nie ładuje.
BTW: masz coś takiego w settings-system-power-usb charging?

Jak tak, to trzebaby zaptaszkować :)

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2007, 20:33:57 »
dziwne, użytkuje acera przez kilkanascie miesięcy i nie zauważyłem żebym coś takiego posiadał w ustawieniach... ???

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2007, 23:16:28 »
Sęk w tym, że naleśnik siedząc na podstawce normalnie się rozładowuje, mimo tego że miga cały czas zielona dioda..
...ciekawe masz to menu ustawień @AMi  - u mnie napewno czegoś takiego nie ma...

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2007, 07:52:58 »
jeśli macie w n3xx podobną kołyskę jak ja mam w n50 to miganie diody nie oznacza ładowania z usb. dopiero podłaczenie zasilcza/ładowarki ładuje pocketa. ja kiedyś swoją kołyskę w prosty sposób przerobiłem aby pda ładował się prosto z usb. działa znakomicie już od dawna. :) pozdrawiam

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=30888.0

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2007, 23:13:32 »
Mam co prawda Acera n310, ale u mnie ladowanie tylko z USB dziala bez zarzutu. Fakt, ze czasami (jeszcze nie stwierdzilem dokladnie kiedy) po wpieciu wtyczki do palmtopa w ogole go nie widzi, ale pierwsze wpiecie po soft resecie zawsze dziala. W ustawieniach ActiveSync na palmtopie MUSI byc zaznaczona opcja laczenia przez USB ( ActiveSync -> Menu -> Connections... -> When Cradled "'USB".
Ladowanie z 40% do 100% trwa niecale 2h (nie mierzylem nigdy dokladnie).

*

Offline Sony

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Gigabyte M912M, HP SLATE 2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2007, 13:26:49 »
Problemów jest kilka :

Niska wydajność PRĄDOWA - pisanie o napięciu to BZDURA - jeśli nie mamy uszkodzeń na płycie głównej w kompie lub zasilacza nie trzymajacego napięć to na USB zawsze będzie 5V - bo tyle przewiduje norma. Niestety często jest tak, że łacze USB ma niską wydajnośc prądową natężenie prądu jest zbyt małe aby ładować akumulator. Jest to widoczne zwłaszcza w starszych komputerach. U mojej siostry ładowanie zachodzi tylko przy wyłączonym ekranie PDA - jak jest podświetlony to pobór prądu jest za duży. Kolejna sprawa to to, że nie wszystkie porty mają jednakową wydajność prądową. Spotkałem się z takimi przypadkami dzie porty 1 - 4 miały max 2 Ampery a porty 5 - 10 tylko 0.5 Ampera - szczegóły są w instrukcji płyty głównej.
Kolejna sprawa - mozna w Biosie właczyć opcję aby przy wyłączonym kompie płyta podawała napięcie na USB - oczywiście komp musi być w standardzie ATX i mieć podawane zailanie.

Przy niskim prądzie ładowanie może też trwać bardzo długo. Rozwiązań jest kilka : zewnętrzny zasilacz - to mamy w kołysce  :D lub zewnętrzny HUB USB z własnym zasilaniem - jest to ratunek gdy mamy sporio urzadzeń na USB. Znajomy miał tak, że wykluczone było równoczesne ładowanie PDA i Komórki przez USB - kupił HUB USB z zewnętrznym zasilaniem i problem zniknął.