no i sam sobie pomogłem, pinouty znalazłem na:
http://pinouts.ru/data/acer_n30_pinout.shtmlwięc tylko krok dzielił mnie od moda mojego cradle'a.

do przeróbki potrzebna będzie lutownica najlepiej oporowa z cienkim grotem ale na upartego można dokonać tego zwarciówką (ja tak zrobiłem bo w pracy innej nie mam), dodatkowo odrobina cyny lutowniczej. na początku chcę powiedziec że wszystko robiłem na szybkiego więc jakość lutów nie jest najlepsza (bywało lepiej). jak już pisałem chodziło mi o to aby ładować acera tylko i wyłącznie z gniazda USB komputera czyli podłączam w celu synchronizacji i przy okazji na jednym kablu mam też ładowanie bez dodatkowego zasilacza. oczywiście kiedy podłączysz kieszeń USB z dyskiem 2.5 cala do gniazda HOST'a (cradle) pewnie będziesz musiał dołączyć dodatkowy zasilacz ale w przypadku pendrive, myszy bądź klawiatury wszystko leci z USB kompa i jeszcze masz dodatkowo ładowanie. okey, cała przeróbka to doprowadzenie +5V w jedno miejsce, tutaj do jednego
z pinów 24, 25 lub 26. piny te i tak są połaczone na płytce więc nie ma to znaczenia (ja dolutowałem do 26). prąd podajemy bezpośrednio z gniazda USB komputera który znalazłem na wtyczce obok opisu
+5V. po prawidłowym połaczeniu tych dwóch punktów i podłaczeniu cradle przez USB zielona dioda ładowania w pockecie powinna migać (ładowanie) a w cradle świecić na stałe.

teraz śmiało umieść acera w podstawce a zobaczysz że ładuje się on z na jednym kabelku USB bez zewnętrznego zasilacza. pamiętaj że lutujesz na swoją odpowiedzialność. dołączam fotki na których wszystko dokładnie zobaczysz. pozdrawiam i miłego przerabiania.

:D:D