Ładowanie przez Cradle z gniazda USB Acer n50

• 4 Odpowiedzi
  • 1652 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
  • Sprzęt: Acer n50 Premium, Holux M-1000 GPS
« dnia: Luty 13, 2006, 13:55:04 »
mam dodatkowy kabelek USB który spełnia funkcję synchronizacji i ładowania z gniazda USB. zastanawiam się czy nie mozna przerobic cradle aby tez ładował tylko z USB bo przeciez to możliwe. Wiem że zewnętrzne dyski i inne urządzenia potrzebują więcej mocy kiedy podłaczymy je do host'a ale wtedy przecież mógłbym podłączyć dodatkowe zasilanie w razie potrzeby. może ktoś wie gdzie można podpatrzeć schemacik lub pinout acera n50 i wnętrza cradle. :D:D

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2006, 12:29:11 »
no i sam sobie pomogłem, pinouty znalazłem na:
http://pinouts.ru/data/acer_n30_pinout.shtml

więc tylko krok dzielił mnie od moda mojego cradle'a. :) do przeróbki potrzebna będzie lutownica najlepiej oporowa z cienkim grotem ale na upartego można dokonać tego zwarciówką (ja tak zrobiłem bo w pracy innej nie mam), dodatkowo odrobina cyny lutowniczej. na początku chcę powiedziec że wszystko robiłem na szybkiego więc jakość lutów nie jest najlepsza (bywało lepiej). jak już pisałem chodziło mi o to aby ładować acera tylko i wyłącznie z gniazda USB komputera czyli podłączam w celu synchronizacji i przy okazji na jednym kablu mam też ładowanie bez dodatkowego zasilacza. oczywiście kiedy podłączysz kieszeń USB z dyskiem 2.5 cala do gniazda HOST'a (cradle) pewnie będziesz musiał dołączyć dodatkowy zasilacz ale w przypadku pendrive, myszy bądź klawiatury wszystko leci z USB kompa i jeszcze masz dodatkowo ładowanie. okey, cała przeróbka to doprowadzenie +5V w jedno miejsce, tutaj do jednego z pinów 24, 25 lub 26. piny te i tak są połaczone na płytce więc nie ma to znaczenia (ja dolutowałem do 26). prąd podajemy bezpośrednio z gniazda USB komputera który znalazłem na wtyczce obok opisu +5V. po prawidłowym połaczeniu tych dwóch punktów i podłaczeniu cradle przez USB zielona dioda ładowania w pockecie powinna migać (ładowanie) a w cradle świecić na stałe. :D teraz śmiało umieść acera w podstawce a zobaczysz że ładuje się on z na jednym kabelku USB bez zewnętrznego zasilacza. pamiętaj że lutujesz na swoją odpowiedzialność. dołączam fotki na których wszystko dokładnie zobaczysz. pozdrawiam i miłego przerabiania. :D:D:D

*

Offline OsiRis

• 43
    • http://www.osmenda.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2006, 18:50:15 »
Niezłe rozwiązanie ... :wink: to tylko subiektywne odczucie  ..
Myślenie ma kolosalną przyszłość...

Re: Ładowanie przez Cradle z gniazda USB Acer n50
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2006, 22:06:04 »
Cytat: "arielcpu"
mam dodatkowy kabelek USB który spełnia funkcję synchronizacji i ładowania z gniazda USB. zastanawiam się czy nie mozna przerobic cradle aby tez ładował tylko z USB bo przeciez to możliwe. Wiem że zewnętrzne dyski i inne urządzenia potrzebują więcej mocy kiedy podłaczymy je do host'a ale wtedy przecież mógłbym podłączyć dodatkowe zasilanie w razie potrzeby. może ktoś wie gdzie można podpatrzeć schemacik lub pinout acera n50 i wnętrza cradle. :D:D

hej,

slyszalem dziwne opinie, wiec mam pytanie: czy mozna kablem usb sync ladowac n311 tylko z kompa? np. z laptopa w podrozy lub przez przejsciowke do zapalniczki?

*

Offline arielcpu

• **
  • 176
Re: Ładowanie przez Cradle z gniazda USB Acer n50
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2006, 13:00:01 »
Cytat: "Samwieszkto"
Cytat: "arielcpu"

hej,

slyszalem dziwne opinie, wiec mam pytanie: czy mozna kablem usb sync ladowac n311 tylko z kompa? np. z laptopa w podrozy lub przez przejsciowke do zapalniczki?

jasne że można wystarczy dolutowac jeden kabelek we wtyczce lub w stacji cradle jak powyżej widać na obrazkach. pozdrawiam  :twisted:  :twisted: