Krusell do HP 214

• 18 Odpowiedzi
  • 5034 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
Krusell do HP 214
« dnia: Sierpień 11, 2008, 11:09:25 »
przymierzam się do zakupu etui krusell do mojego ipaqa 214. Zauważyłem jednak, że występują przynajmniej dwa różne typy: orbit i flex. O ile orbit jest nazwijmy to "standardowe" to flex na zdjęciach wygląda jakby dało się w jakiś sposób demontować klapkę. Czy ktoś z Was ma krusella do 214 i jaki typ ? Czy flex jest wygodny i ma taką samą funkcjonalność jak orbit ? Może jeszcze jakieś różnice ?
Pozdrawiam.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Krusell do HP 214
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:21:25 »
moim zdaniem (ale to tylko teoria na podstawie obrazków) flex o wiele lepiej nadaje się do użytku właśnie ze względu na odczepianą klapkę. Standardowo w Krusellach klapka zawsze była umocowana na górze i można ją było podczas pracy "przewiesić" na plecy palmtopa, natomiast w Orbicie dla 214 jest umocowana u dołu - do mnie to nie przemawia jakoś. Flex wydaje się super - nie dość że nic nie dynda u dołu, to na plecach też nie. Pytanie na ile solidne jest mocowanie klapki i czy z czasem nie zacznie się ona samodzielnie odłączać od reszty futerału

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:27:07 »
Pytanie na ile solidne jest mocowanie klapki i czy z czasem nie zacznie się ona samodzielnie odłączać od reszty futerału

też mnie to zastanawia. Zresztą po samych zdjęciach ciężko dopatrzeć się jak ten mechanizm do demontażu klapki działa. Wydaje mi się, że klapka jest wysuwana w plastikowych szynach..... Ale zaczekam jeszcze.. może się trafi tutaj jakiś właściciel krusell'a ;)

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:30:49 »
Mam Krusella flex (z odczepiana klapka) - bardzo dobrze to wyglada i funkcjonuje. Udalo mi sie kupic w sklepie za 69 zl i jestem zadowolony.
jedno zstrzezenie - dwie male kieszonki na zapasowe karty SD sa dosc luznie - mam wrazenie (ale tylko wrazenie) ze mozna zgubic karte.
Klapke tego etui odczepia sie bardzo latwo - specjalna mala plastikowa szyna i po prostu sie ja wysuwa (w prawo, patrzac na ekran).
Zdecydowalem sie na Krusella (do Asusa mialem Brando) bo zmienilem uchwyt samochodowy wlasnie na Krusela i jest bezpieczniej - wiem, ze pocket nie wyskoczy z niego nawet na duzych wybojach.

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:36:38 »
Dzięki za szybką odpowiedź.
W takim razie zdecyduję się również na flexa. Poszukam jeszcze sklepu, który ma w ofercie ładowarkę samochodową 2A, żeby nie robić 2 wysyłek ;)
Pozdrawiam

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:47:52 »
Poszukam jeszcze sklepu, który ma w ofercie ładowarkę samochodową 2A, żeby nie robić 2 wysyłek ;)
Pozdrawiam
Ja kupowalem w tym sklepie: http://www.gps.bialystok.pl/  ladowarki tez tam maja
Zastanawiam sie tylko ze z gniazda zapalniczki da sie pociagnac az 2A ?

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:52:46 »
Zastanawiam sie tylko ze z gniazda zapalniczki da sie pociagnac az 2A ?

o ile dobrze pamiętam na gniazdo zapalniczki jest bezpiecznik 10A w samochodzie. A taka ładowarka to pikuś w porównaniu do lodówek samochodowych opartych na ogniwach Peltiera :) To są dopiero pożeracze energii ;)

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:01:14 »
Też mam flexa i sprawdza się dużo lepiej niż orbit (mam go do hx4700). W zasadzie klapkę zakładam tylko jak zabieram go ze sobą. W domu zdejmuje a ipaq siedzi sobie w skorzanej obudowie i się nie wyciera

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:08:49 »
a jak jest z dopasowaniem? Wycięcia dobrze pasują do odpowiednich miejsc palmtopa? W Krusellach różnie z tym bywało ;) Głównie chodzi mi o to czy pokrowiec nie utrudnia dostępu do przycisków i dpada

*

Offline t_e_d

• 478
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2008, 15:46:34 »
Gdybym byl perfekcjonista to powiedzialbym ze w moim egzemplarzu sa minimalne problemy.
Dziurka na reset jest minimalnie przesunieta, czyli reset nie w centrum dziurki - ale jest dostepny.
I druga sprawa - na gorze ekranu etui minimalnie (ok 1 mm) zachodzi na ekran - ale w niczym to nie przeszkadza.
Wyciecie na diody i na czujnik swiatla - idealne. Dostep do wszystkich klawiszy OK, do gniazd tez bez problemow.

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2008, 12:34:35 »
minimalnie zasłania również czujnik oświetlenia. powoduje to czasami sciemnienie ekranu jeżeli masz włączone auto. reszta pasi

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2008, 16:28:01 »
piszecie o minimalnym niedopasowaniu etui...hmm, w moim przypadku przesunięcie górnej części etui (przy ekranie) jest ok. 2-3 mm za nisko. Czyli poniżej ekranu mamy pasek plastiku a góra ekranu jest zasłonięta o ok. 2mm. Dioda od czujnika oświetlenia jest prawie cała zasłonięta. Przebijałem wybijakiem większą :) Inaczej prawie cały czas automat przyciemniał mi ekran. Reset jest na krawędzi wyciętego otworu, itd....
Postaram się później wrzucić zdjęcia jak to wygląda.

*

Offline sherlock33

• 8
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, iPAQ 4150, Toshiba e310
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 14, 2009, 00:04:56 »
A wg mnie etui Krusell'a do 214 jest zupełnie skopane.
Od dawna mam również iPAQ 4150 z etui Krusell i tu jest idealnie. Byłem (jestem) baardzo zadowolony. Dlatego nie zastanawiając się wiele do 214 też nabyłem Krusell. Ale...

Po pierwsze "otwiera" się odwrotnie - zupełnie nie mam pojęcia dlaczego - przecież można było zrobić jak zawsze.

Po drugie po zapięciu na górze jest tylko niewiele zakrywający wąski pasek, który absolutnie nie osłania rysika i gdyby ten stał się zbyt luźny może się swobodnie zgubić.

Za to (po trzecie :) ) dół jest zasłonięty cały (to właśnie skutek "odwrotności" futerału) i nie można przy zapiętym etui mieć podłączonych słuchawek (co dziwniejsze nie wycięto nawet na nie dziurki).

No i najważniejsze dla mnie - przy klasycznej konstrukcji - jak się otworzyło etui i trzymało za klapkę to PDA sobie siedział w drugiej połowie jak w koszyku/kieszeni. Ale jeśli przy tym nowym układzie etui chwycimy za klapkę, to urządzenie nam pięknie z niego wypada i gołe ląduje na ziemi. A 214 jest dość ciężki...

Do tego jeszcze zapięcie na magnes jest dużo słabsze od takiego na zatrzask.

O nienajlepszym dopasowaniu już ktoś wyżej pisał.

Tak więc po 5-6 miesiącach użytkowania etui Krusell'a do 214 rozglądam się za jakimś "normalnym" i chyba się zdecyduję na Pielfarmę (http://www.pielframa.net/ipaq_200_series.asp). Cena poraża, ale na ipaqchoice trafiają się co jakiś czas taniej (20-30 euro). To jest jak stary Krusell do iPAQ 4150 :))

A tak na pierwszy rzut oka, to i etui Brando wydaje się pozbawione wiekszości wad Krusell'a.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2009, 09:16:55 »
a brałeś pod uwagę etui Noreve? Pamiętam że swego czasu szukając etui do 214 podobnego do tych starych Kruselli właśnie Noreve podobało mi się najbardziej
http://www.noreve.com/brand/HP/product/Housse_cuir_HP_iPAQ_210_Tradition.html

*

Offline sherlock33

• 8
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2009, 23:02:39 »
No wygląda fajnie - wcześniej go nie widziałem.
Za to znalazłem chyba najtańsze - takie: http://www.senacases.com/Brands/HP-IPAQ-210-SERIES-CASES/HP-IPAQ-210-SERIES-FLIPDOWN-CASE, ale trochę niepewne wydaje mi się zapięcie (magnesy przez skórę).
Okazuje się jednak, że jest całkiem sporo ciekawych etui - szkoda tylko, że trzeba decydować się w ciemno, bez możliwości "pomacania".
A tak przy okazji zapytam - jakie etui do 214 Ty masz?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 15, 2009, 09:23:13 »
a tak jakoś się złożyło że nadal używam tego standardowego etui z kompletu  :grin:

co do etui Sena, to też wygląda fajnie, ale w Noreve podoba mi się bardziej że wycięcia są większe, a nie dokładnie takie jak przyciski (szczególnie power i dyktafon) dzięki czemu i dostęp jest łatwiejszy i ewentualne niedokładne spasowanie nie stanowi problemu. Podoba mi się w nim też płaska śruba z tyłu do mocowania zapięcia (którego nie używam) podczas gdy w etui Sena jest dość spory dzyndzel i nie wiadomo czy można się go pozbyć. Oczywiście również wypowiadam się tylko na podstawie zdjęć.

*

Offline sherlock33

• 8
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 17, 2009, 01:54:55 »
Po dość długim czasie wracam do tego wątku, ale chciałbym podsumować moje poszukiwania "ideału".
Otóż w zeszłym tygodniu w końcu nie wytrzymałem i zamówiłem etui PielFrama do mojego iPAQ 214.

Szok nr 1 - transport

W środę wieczorem złożyłem zamówienie i zapłaciłem kartą. Po chwili otrzymałem maila, że etui zostanie wysłane jutro (czyli w czwartek - chociaż dla koloru czarnego zastrzegają sobie do 10 dni), a już w piątek rano dzwonił do mnie kurier z TNT, czy jest ktoś w domu, bo ma przesyłkę.

Szok nr 2 - opakowanie

Pudełko, wkładki, przekładki itp. jak wysokiej klasy zegarka, albo innego wyrobu jubilerskiego. Wewnątrz dodatkowe akcesoria: kluczyk do przykręcania "grzybka" z tyłu, żeby można było mocować na klipsie, 3 zaślepki na wypadek gdyby "grzybek" nie był potrzebny/przykręcony, buteleczka środka do konserwacji skóry i mini ściereczka do ekranu (we własnym skórzanym etui :)

Szok nr 3 - wykonanie

Skóra jest mięciutka, delikatna i niesamowicie przyjemna w dotyku. Do tego pachnie skórą, czego nie da się powiedzieć o innych skórzanych etui. Bardzo ładnie się zawija na "zawiasie" i nie tworzą się w tym miejscu żadne zmarszczki (a tak jest przy Krusell'u). Gwint do mocowania "grzybka" od klipsa jest metalowy więc pewnie bardziej trwały niż plastikowe prowadnice Krusell'a. Zatrzask (od klapki) zapina się łatwo, i trzyma pewniej niż magnes.
Kieszonki na karty SD mają lekkie zagłębienia więc nie ma możliwości niekontrolowanego wysunięcia się karty.

Szok nr 4 - dopasowanie

Po wsunięciu w etui iPAQ'a uśmiech nie schodzi mi z twarzy do dziś ;)) Dopasowanie jest IDEALNE. Etui pasuje jakby było razem z nim wyprodukowane. Otwory umieszczone są idealnie centrycznie (np. gn. słuchawkowe, czy reset) nawet jak są większe - brzeg otworu do bocznego przycisku nagrywania jest ze wszystkich 4 stron oddalony dokładnie o 2mm od samego klawisza.
Do tego etui przylega jak rękawiczka lateksowa. Praktycznie wcale nie powiększa tego, dość sporego w końcu, PDA. Krusell wygląda przy tym jak wykonany z twardej i grubej tektury pomalowanej na czarno. A sprzęt w nim robi się znacznie mniej poręczny.

Podsumowując - iPAQ'a 214 w etui PielFrama lubi się jeszcze bardziej :))
Mam wrażenie jakbym kupił nowe urządzenie. Wzrasta też jego funkcjonalność (można np. słuchać muzy przez słuchawki mając zamknięte etui).
A porównania do Krusell'a (innych etui dla 214 nie miałem) po prostu robić nie wypada - to zupełnie inna klasa produktu. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na PielFrama!

*

Offline kopiko

• 17
  • Sprzęt: HP IPAQ 214
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 07, 2009, 08:11:06 »
Po dość długim czasie wracam do tego wątku, ale chciałbym podsumować moje poszukiwania "ideału".
Otóż w zeszłym tygodniu w końcu nie wytrzymałem i zamówiłem etui PielFrama do mojego iPAQ 214.

Czy pokrowiec posiada wycięcie na główny głośnik umieszczony z tyłu i czy siła głosu jest bardzo tłumiona?
Czy w tym pokrowcu da się go umieścić w typowym uchwycie uniwersalnym i korzystać z nawigacji?

*

Offline sherlock33

• 8
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 13, 2009, 00:06:03 »

[/quote]

Czy pokrowiec posiada wycięcie na główny głośnik umieszczony z tyłu i czy siła głosu jest bardzo tłumiona?
Czy w tym pokrowcu da się go umieścić w typowym uchwycie uniwersalnym i korzystać z nawigacji?

[/quote]

Oczywiście wycięcie na głośnik jest - zabezpieczone elastyczną siateczką - i wydaje mi się, że w ogóle nie ma negatywnego wpływu na głośność.
Nie wiem natomiast jak rozumieć "typowy uchwyt uniwersalny". Ja mam dedykowany i tam muszę wsadzić "gołego" ipaqa, bo jest spasowany na styk - dlatego trzyma idealnie (nawet do góry nogami). Samo etui jest bardzo cienkie i jeśli uchwyt ma pewien luz, to jest szansa, że wciśnie się sprzęcik razem z nim.