Mówiąc o dwóch typach może masz na myśli reflective i transflective. Ten pierwszy był spotykany w starych modelach np. Compaqach i od lat się go nie stosuje, więc i 2210 i 214 i inne modele nie starsze niż powiedzmy 5 letnie są tego samego typu. Stary typ był widoczny w słońcu nawet bez podświetlenia.
Niestety nie mam porównania z 2210, ale moje poprzednie ipaqi 4150 i 2750 na słońcu były o wiele mniej czytelne niż w cieniu. Wiele też zależy od tego co mamy na ekranie, bo jeśli np. czarno-białego ebooka można uznać za kontrastowego, to gorzej jest z kolorami w grach - np. fioletowy i niebieski staje się trudny do odróżnienia. Sytuacja się poprawia kiedy zwiększamy podświetlenie, a w 214 maksymalny poziom jest wyższy niż w poprzednich modelach. I również w drugą stronę - przy minimalnym podświetleniu ekran jest bardziej przyciemniony. Za to bez podświetlenia nie widać kompletnie nic. I jeszcze uścislę że mówiąc o słońcu mam na myśli sytuację kiedy siedzimy z palmtopem np. na leżaku, a nie w samochodzie nawet w ostrym słońcu, które jednak nie świeci bezpośrednio na ekran
Powtórzę jeszcze podawany już wcześniej link bo może się przyda - można tam znaleźć zdjęcia porównujące ekran 214 z innymi modelami, w różnych warunkach
http://forum.brighthand.com/showthread.php?t=257506