iPAQ 214 - rozdzielczość ekranu

• 27 Odpowiedzi
  • 9213 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline romann

• **
  • 152
iPAQ 214 - rozdzielczość ekranu
« dnia: Maj 13, 2008, 08:43:35 »
Witam,
mam pytanie dotyczące rozdzielczości ekranu w iPaq 214,.
Oczywiscie ekran ma fizyczną rozdzielczość 480x640, ale na wszystkich zamieszczonych w tej części Forum fotkach widać, że ekran ma ustawioną rozdzielczość 240x320. Widać to po wielkości ikon i liter.

Osobiscie jestem od kilku dni użytkownikeim Acera N321 (namierzałem się na 214, ale zdecydowała niska cena Acera). N321 ma ekran o rozdzielczości 480x640. W moim modelu, który kupiłem lekko używany i z zainstalowanymi różnymi programami, wykorzystywanie natywnej rozdzielczości ekranu jest możiwe poprzez odpalenie specjalnego programu. Jest to programik dodatkowo zainstalowany (wersja płatna) i bez niego nie potrafię przestawić rozdzielczości z 240x320 na 480x640. Ponieważ praca Acera z systemem WinMobiele 5.0 nie była zbyt przyjemna, zainstalowałem Win 6.1. Oczywiście po uruchomieniu nowego systemu ekran pracował z niższą rozdzielczością i musiałem ponownie zainstalować ten programik (VGA Toggle).

iPaq 214 ma podobny ekran, tak więc jego użytkownicy mają zapewne podobne doświadczenia.
Praca z niższą rozdzielczością jest bardzo przyjemna (duże litery, czytelne ikony) dopóki sie nie korzysta z Office lub przegladarki internetowej. Zwłaszcza Excel i internet wymagają wysokiej rozdzielczości ekranu.

Czy ktoś mógłby mi napisać, jak to jest z tą rozdzielczością ekranu. Jakiej używa i czy może ją zmieniać. Niestety koledzy Acerowcy nie udzielili mi odpowiedzi na takie pytanie.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: iPAQ 214 - rozdzielczość ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2008, 12:07:11 »
tak jak piszesz jest na wszystkich bez wyjątku pocketach z VGA

ale akurat co do przeglądarki internetowej to w ogóle nie ma problemu bo one potrafią wykorzystać wyższą rozdzielczość bez przestawiania jej w systemie dodatkowym oprogramowaniem. Korzystam z Opery, ale nawet wbudowany Internet Explorer ma taką opcję

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2008, 18:53:28 »
tak jak piszesz jest na wszystkich bez wyjątku pocketach z VGA (...)
Witam,

Jestem nowy w świecie PDA, jednak przepraszam bardzo, ale mój 214 pracuje w rozdzielczości 480x640 i to bez żadnych specjalnych zmian. Tak jest w informacjach, jak i patrząc na jakoś obrazu (nie chodzi o czcionkę tylko rozdzielczość) widać, że nie są to "marne" 240x320. Więc tak z ciekawości, mógłbym wiedzieć w czym problem, o czym mówisz?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2008, 18:59:21 »
mówię o tzw. Real VGA, poszukaj sobie na forum co to takiego

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2008, 19:14:47 »
mówię o tzw. Real VGA, poszukaj sobie na forum co to takiego
Ok, dzięki, poszukałem :) . Jednak tak jak myślałem, to jest sprawa DPI w systemie, a nie rozdzielczości ekranu, która oczywiście jest 480x640.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2008, 19:39:05 »
oczywiście, kolega z pierwszego postu trochę źle się wyraził, nie chodziło mu o to że fizycznie jest to rozdzielczość qvga tylko że na ekranie mieści sie tyle samo informacji (ikon, tekstu) co na qvga

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2008, 19:41:06 »
Kapitan Pazur, dzięki za pomoc. Rzeczywiście Opera załatwia sprawę rozdzielczości ekranu.
Excel, którego dość częst używam, nie robi tego automatycznie, ale ma za to zoom, który świetnie sobie na tym ekranie radzi.
Tak więc pozostanę już przy rozdzielczości 240x320.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2008, 18:13:35 »
Chyba nie przeczytałeś co się pisze. Masz rozdzielczość 480x640 192DPI (Dot Per Inch - punktów na cal). RealVGA, czyli wypadek gdzie wszystko jest mniejsze to 128dpi lub w takim najprawdziwszym realvga - 96dpi

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 14, 2008, 21:23:46 »
Kajetan, nie wiem do kogo pijesz, ale chyba sam nie przeczytałeś tego, co napisałeś.
Co oznacza skrót DPI, to chyba wszyscy wiedzą. Jednak Ty nie wiesz, od czego ta wartość zależy. A więc od rozdzielczości i rozmiaru ekranu. Od niczego więcej. Jak więc przy rozdzielczości 480x640 mogą być dla tego samego ekranu różne wartości DPI.
Nawet nie wysilaj się mi to tłumaczyc, bo jest to niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 21:27:29 wysłana przez romann »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2008, 21:29:04 »
No przecież post wyżej napisałeś że zostajesz przy 320x240 mając N321 a więc 640x480. Chyba zostajesz przy 640x480 192DPI  :P

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2008, 08:03:40 »
Ekran LCD ma zawsze tyle punktów (taką rozdzielczość), ile mu fabryka dała. Tego nie można w żaden sposób zmienić. Można natomiast zmieniać rozdzielczość wyświetlanego obrazu, zmieniając ustawienia karty graficznej. W przypadku ekranu Acera ma on fizyczną rozdzielczość 640x480 punktów (dla Acera nie jest to dokładnie 192dpi, ponieważ ma on trochę mniejszy ekran niż iPaq 214). Obraz fabrycznie jest ustawiony na rozdzielczość 240x320, co oznacza, że każdy punkt obrazu składa się z 4 punktów wyświetlacza LCD (pomijam sprawę, że 1 kolorowy punkt składa się z 3 oddzielnych punktów). Tak więc każde 4 punkty ekranu mają podany identyczny sygnał. W ten sposób punkty sa większe i przez to bardziej czytelne.
Pisząc, że pozostaję przy rozdzielczości 240x320, miałem na myśli, że tak jak większość użytkowników PPC, nie będę przestawiał grafiki komputera na pełną rozdzielczość ekranu, ponieważ wówczas są zbyt małe litery i ikony. Natomiast rzeczywiście np. Opera pomimo ustawienia rozdzielczości na 240x320 potrafi obraz w swoim aktywnym oknie wyświetlać obraz z rozdzielczością 480x640.

*

• 6211
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 15, 2008, 08:28:58 »
Tak, tak, srały muchy będzie wiosna. DPI to nie tylko rozdzielczość fizyczna ekranu ale i programowa. W Windows Codename Cichago 58s (bardzo wczesna wersja Win95) były dwa ładne suwaczki - DPI ekranu i DPI interfejsu.

Niech ktoś wrzuci shota ze zwykłego VGA i QVGA

Obraz fabrycznie jest ustawiony na rozdzielczość 240x320, co oznacza, że każdy punkt obrazu składa się z 4 punktów wyświetlacza LCD (pomijam sprawę, że 1 kolorowy punkt składa się z 3 oddzielnych punktów). Tak więc każde 4 punkty ekranu mają podany identyczny sygnał. W ten sposób punkty sa większe i przez to bardziej czytelne.
I tu się mylisz. Obraz jest wyświetlany w VGA, tyle że dwa razy większy, niż powinien, dzięki temu widzisz go w takich samych wymiarach jak QVGA tyle że jest bardziej szczegółowy i wygładzony

To jest QVGA:

To jest VGA (czyli twoje "qvga na ekranie vga"):

A to jest RealVGA 128DPI:
//jak wrócę ze szkoły to wrzucę, teraz nie mam czym shota zrobić (no chyba że ktoś mnie wyręczy :P)

i RealVGA 96DPI:
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 08:36:46 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 15, 2008, 09:00:53 »
Ekran LCD ma zawsze tyle punktów (taką rozdzielczość), ile mu fabryka dała. Tego nie można w żaden sposób zmienić. Można natomiast zmieniać rozdzielczość wyświetlanego obrazu, zmieniając ustawienia karty graficznej. W przypadku ekranu Acera ma on fizyczną rozdzielczość 640x480 punktów (dla Acera nie jest to dokładnie 192dpi, ponieważ ma on trochę mniejszy ekran niż iPaq 214). Obraz fabrycznie jest ustawiony na rozdzielczość 240x320, co oznacza, że każdy punkt obrazu składa się z 4 punktów wyświetlacza LCD (pomijam sprawę, że 1 kolorowy punkt składa się z 3 oddzielnych punktów). Tak więc każde 4 punkty ekranu mają podany identyczny sygnał. W ten sposób punkty sa większe i przez to bardziej czytelne.
Pisząc, że pozostaję przy rozdzielczości 240x320, miałem na myśli, że tak jak większość użytkowników PPC, nie będę przestawiał grafiki komputera na pełną rozdzielczość ekranu, ponieważ wówczas są zbyt małe litery i ikony. Natomiast rzeczywiście np. Opera pomimo ustawienia rozdzielczości na 240x320 potrafi obraz w swoim aktywnym oknie wyświetlać obraz z rozdzielczością 480x640.

Roman, dobrze kombinujesz, ale przyjąłeś błędne założenie że zmienia się rozdzielczość przy stałym DPI a tymczasem jest dokładnie odwrotnie - to rozdzielczość jest stała, a zmienia się DPI  :wink:

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 15, 2008, 20:53:42 »
Roman, dobrze kombinujesz, ale przyjąłeś błędne założenie że zmienia się rozdzielczość przy stałym DPI a tymczasem jest dokładnie odwrotnie - to rozdzielczość jest stała, a zmienia się DPI  :wink:

Nie miałem zamiaru nic kombinować. Mam PPC od kilku dni i nie mam zbyt wiele wiedzy na jego temat. Myślałem, że z ekranem jest tu podobnie, jak w PC z monitorem LCD. Mam programik (po poprzednim właścicielu), który mi przełącza rozdzielczość z 240x320 na 480x640. Tak jest tam napisane. Przy ustawieniu 240x320 w Internet Explorer mam zbyt mało strony na ekranie, natomiast przy 480x640 są zbyt małe litery i ikonki, stąd było moje pytanie.
Rzeczywiście ekran nie zmienia rozdzielczości, z jaką jest wyświetlany obraz (tak jest w PC). W PPC rzeczywiście przeskalowywane są litery i ikony. Grafika wyświetla się przy obydwu rozdzielczościach tak samo.
Tak więc już wiem, jak to działa. Nie wiem tylko, kiedy się i po co używa tego programiku do zmiany rozdzielczości (chyba do ćwiczenia wzroku na małych literach).

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

*

• 6211
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 15, 2008, 21:08:57 »
RealVGA ma to do siebie że masz na nim 4x więcej informacji - o ile program potrafi to wykorzystać. Ja polecam załatwić sobie jakiś program który potrafi ustawić RealVGA 128DPI - IMHO jest najoptymalniejszy do pracy

To jest RealVGA 128DPI:

Zapisz sobie obrazek, wrzuć na pocketa i otwórz na pełny ekran (pokaz slajdów) to sam ocenisz :)
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 21:10:57 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 15, 2008, 21:23:07 »
co do Internet Explorera to on akurat potrafi podobnie jak Opera wykorzystać większą rozdzielczość. Ustawia się to w menu -> view -> use high resolution. Przynajmniej w 214, ale chyba o tym jest temat

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 15, 2008, 22:33:30 »
co do Internet Explorera to on akurat potrafi podobnie jak Opera wykorzystać większą rozdzielczość. Ustawia się to w menu -> view -> use high resolution. Przynajmniej w 214, ale chyba o tym jest temat
Niestety w mojej wersji IE tego nie ma. Jaka to jest wersja, to nie wiem. Jestem przyzwyczajony do programów na PC, gdzie w sekundę można sprawdzic wersję programu, na PPC nie wiem. Mam WinMobile 6.1, ale menu w IE jest chyba inne na Acerze niż iPaqu (ja dogrywałem 6.1 na fabryczne 5.0).

Co do Real VGA, to jak napisałem na początku, mam program do przełączania w ten tryb. Dla mnie jest to bardzo fajna sprawa, tylko niestety literki na moim ekranie są zbyt małe do czytania. Nie mogłem zrobić próby z oglądaniem obrazków na pełnym ekranie, ponieważ w trybie Real VGA nie chce mi działać SlideShow (pisze, że nie może otworzyć pliku). Jednak tak na oko,to nie mogę zauważyć różnicy. Widzę tylko, że mam 2x mniejsze litery, czyli 4x więcej ich się mieści na ekranie.

Przy okazji mam głupie pytanie. Zeby zrobić zrzut ekranu w PPC, to jest coś w Windowsach, czy trzeba oddzielnego programiku. Brakuje mi klawisza PrtScr ;-)

W jednym z wątków natrafiłem na tekst, żeby na PPC znaleźć jakiś plik, kliknąć prawym klawiszem myszy i utworzyć skrót do tego pliku. Tak jest oczywiście na PC, aż mi się nie chce wierzyć, że gdzieś jest w PPC coś w stylu kliknięcia prawym klawiszem myszy. A może jest ?

*

• 6211
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 15, 2008, 22:42:00 »
Ale ty zapewne włączasz tryb RealVGA 96DPI - tam jest wszystko za malutkie. RVGA 128DPI to tak powiedzmy 3x więcej, ale wszystko już jest ładnie czytelne - ja w tym trybie siedzę na 3.6" i nieraz używam pocketa wręcz biegnąc. Co do zrzutów ekranu to polecam darmowy program do kontrolowania pocketa z poziomu komputera - MyMobiler.

A co do prawego klawisza to przytrzymaj na pliku dłużej rysik - wyświetli ci się menu - adekwatnie do prawego klawisza  :P

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 15, 2008, 22:48:00 »
są też programiki do screenów bezpośrednio na PPC, np. MagicSS
w końcu nie zawsze jest pecet pod ręką

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 16, 2008, 10:58:24 »
RealVGA 128DPI - to jest to, czego rzeczywiście potrzebowałem  :ok:

Dzięki za program do zrzutów ekranu.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 11:47:51 wysłana przez romann »

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 21, 2008, 16:39:30 »
RealVGA 128DPI - to jest to, czego rzeczywiście potrzebowałem  :ok:...
A mozesz zdradzic czym/jak zmieniales na RealVGA-128DPI?

Pozdrawiam.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:47:36 »
RealVGA 128DPI - to jest to, czego rzeczywiście potrzebowałem  :ok:...
A mozesz zdradzic czym/jak zmieniales na RealVGA-128DPI?

Pozdrawiam.
Witam,
tak dawno już tego nie używam, że zapomniałem. O ile pamietam, to nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem programu do przełączania trybów wyświetlania. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że to, co daje oryginalnie WinMobile 6.1, jest najlepsze do stosowania. Tak więc, już od dawna nie przełączam sie na tryb RealVGA-128DPI.

*

• 6211
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:51:09 »
RealVGA 128DPI da się uzyskać w systemach WM6/6.1 dzięki programowi o nazwie (tu Was zaskoczę...) RealVGA  :ohreally:

*

Offline MartinTP

• *
  • 79
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, iPAQ 614
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:56:41 »
Czy to ten program na forum XDA ?
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=327830

Czy jakiś inny ?

*

• 6211
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 27, 2008, 23:06:34 »
Tak, to ten program.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 05, 2009, 14:24:16 »
heh,  a ja ściągnąłem realVGA  i po kliknięciu ikony pliku cab pojawia mi się informacja, że instalacja jest unsuccessful :( Nie za bardzo wiem dlaczego...
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 07, 2009, 11:43:37 »
pewnie dlatego ze to wersja dla htc

*

• 6211
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 07, 2009, 11:57:58 »
Jaka wersja HTC? Przecież RealVGA działa na wszystkim. Osobiście na hx4700 miałem.