To fakt, Navigo 8i nie powala prędkością - nie można płynnie nawigować przy prędkościach 200km/h - bo nie widać kolejnych zawinięć na zakrętach - w ciasnej zabudowie miejskiej można się pogubić. Ostatnio, gdy mknąłem jednokierunkowymi po Poznaniu to znowu przeklinałem N8i, że nie daje szansy normalnie jeżdżącym Polakom (to podobno soft z Polski), no dobrze, ciut szybciej jeżdżących - nie zgubić orientacji w terenie i dojechać do celu.
No i mnie też wkurza ta prostota w N8i, a czego nie ma w AM. Ekran startowy i tylko 4 opcje do wyboru. Co więcej, nawigacja sama włącza GPSa. Zamiast przedzierać się przez 4 ekrany możliwości, mieć opcję ustawienia jako ekranu startowego np. ekranu "O Navigo" to ona tylko 4 opcje i włączony GPS. Co więcej, gdy daję Navigo do ręki laikowi (lamie, mówmy wprost, lamie) to on nie szuka czegoś w opcjach, tylko klika "Nawiguj", określa adres i jedzie. Dziwak. W AM mogę przedzierać się przez gąszcz ustawień, których próżno szukać w N8i. Co ciekawe, AutoPilot, TomTom, I-Go i wielu innych zapatrzyło się pewnie na Navigo i też mają takie proste ekrany startowe.
No i POI. To doprawdy żenada, że można mieć tylko tyle punktów, a tymczasem konkurencyjna AM może mieć ich na ekranie w polu widzenia kilka tysięcy - wszystkie aktywne, na każdym można kliknąć.