Navigo -> Destinator 6?

• 25 Odpowiedzi
  • 6211 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
  • Sprzęt: HP iPAQ 2110 + iBlue 737
Navigo -> Destinator 6?
« dnia: Luty 21, 2008, 14:02:23 »
Witam,

Na wstępie zaznaczam, że jestem użytkownikiem AutoMapy, więc cała 'sfera' nawigatorów 'nie-PDA' jest dla mnie tajemnicą. Jednak zgłosił się do mnie kolega, który ma nawigację Navigo oraz zakupiony zestaw Destinator6 - 3CD, do wgrania na PDA jak sądzę + cała masa map.

Pobawiłem się tym chwilę, ale nie bardzo widzę możliwość 'usunięcia' programu Navigo i wgrania tam Destinatora, a że czasu nie jest dużo więc pytam: Czy to jest wykonalne?

Idea jest taka, żeby mieć mapę Europy, bo wyjazd lada dzień - stąd pośpiech.

Pozdrawiam,
QmQ
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Navigo -> Destinator 6?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2008, 20:34:14 »
Pewnie się da, jak w większości PNA. Musisz tylko albo wyedytować rejestr w sekcji HKLM\INIT (tutaj zawsze ostrożnie!), albo spróbować podmienić plik wykonywalny nawigacji na jakiś swój. Nie wiem tylko, czy wszystkie wersje Desti da się zainstalować na PNA - ja na Hagenuku miałem wersję 5,1 i działała dobrze.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2008, 23:22:50 »
O, a jednak :)

W takim razie mam jeden dzień na zabawę...

Jak mam edytować rejestr tego urządzenia? Jak wogóle się do niego dostać? Myślałem, że ActiveSync 'zadziała', ale niestety nie... No chyba, że to wina samego ActiveSynca (co jest niemal standardem tego programu). Mam jakąś gwarancję, że takowe urządzenie ma AS i że powinno się dać z nim połączyć?

Mógłbym prosić o linka do jakiś materiałów na temat podmiany software-u lub też jakieś słowa klucze które mógłbym wrzucić w wyszukiwarkę? Czy to jest tak zwane 'odblokowanie'? Bo sporo o tym jak to zrobić, a nie ma co to robi...

UPDATE
Trochę bardziej światły poszukałem więcej i odkryłem wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=88545.0 który jak sądzę odpowiada +/- moje pytanie. Jednak jakby to nie było to, to prośba sprzed update-a pozostaje aktualna - wszelkie materiały/linki/słowa kluczowe mile widziane.

UPDATE 2
Dalsze poszukiwania doprowadziły mnie do następujących wniosków:
1. Navigo (AutoNavi) ma WinCE 4.2 Core (tak to wygląda: http://www.navigo.pl/dokument.aspx?lang=pl&id=74)
2. ActiveSync jest zablokowany domyślnie

Rozumiem, że jakoś powinno dać się poprzez kartę SD wgrać coś, co podmieni w rejestrze tak wpisy, żeby:
 - włączał się explorer, a nie nawigacja
 - włączał się AS, żeby można było się komunikować via PC

Wszelka pomoc wciąż mile widziana :)
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 00:58:13 wysłana przez QmQ_ »
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2008, 09:22:19 »
Bez Activesynca dużo trudniej będzie sprzęt odblokować (brak dostępu do rejestru i katalogów na urządzeniu). W części urządzeń AS można włączyć w menu settings (ustawienia) przestawiając typ połączenia z Mass storage na Activesync (nie wiem czy w Navigo się da). Można jednak spróbować ..
Najłatwiej będzie chyba przyglądnąć się zawartości karty pamięci i znaleźć na niej pliki wykonywalne odpowiadające za nawigację, lub ewentualnie odtwarzacz muzyki,zdjęć, obrazków lub filmów. Nie ma pewności niestety, czy pliki siedzą na karcie. Jeśli znajdziesz takie pliki, to być może wystarczy podmienić je na explorera, bądź odpowiedni skrypt odblokowujący.

Druga metoda, to podmiana pliku Autorunce.exe z głównego katalogu karty (jeśli taki plik wogóle jest). Przed każdą podmianą zrób kopię zapasową plików!

Trzecia metoda - niestety mało skuteczna zazwyczaj, to utworzyć na karcie SD katalog 2577 i w nim umieścić plik autorun.exe (jakiś eksplorator).

Zobacz jeszcze w głównym katalogu karty, czy nie ma tam jakiegoś pliku ini, czy inf, w którym mogły by być zapisane ścieżki do plików programów.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2008, 09:30:03 »
No niestety...

Navigo nie ma 'przełącznika' AS/Mass Storage.
W głównym katalogu nie było domyślnie AutoRunCE.exe ani plików ini/inf

Są natomiast katalogi:
Muzyka
Filmy
Obrazki
 ^ Navigo ma wbudowane odtwarzacze/przeglądarki

oraz katalog z mapą Polski.

Jak mam coś podmienić na eksplorera? Tzn. skąd mam wziąć eksplorera dla winCE? Myślałem o jakimś skrypcie, ale winCE chyba nie obsługuje takich rzeczy...
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2008, 09:31:41 »
A masz jakieś pliki *.exe w tych katalogach (muzyka) ?

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 22, 2008, 09:44:04 »
Nie, pustka...

Napisałem właśnie prosty program dla ARM [bo to chyba jest ARM, nie?] i będę testować gdzie muszę go wsadzić, żeby się sam uruchomił... Może się uda...
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2008, 09:48:43 »
Szkoda się bawić w programy, gdy istnieje Mortscript (skrytpy dla PNA). Ale w Twojej sytuacji pozostaje już chyba tylko metoda z autostartem z katalogu 2577 (plik autorun.exe). Niestety to działa tylko sporadycznie. Nie było do tej nawigacji jakiejś płytki z "przywracaniem" systemu? Tam mógłby być plik exe typu autostart ale np z jakąś inną nazwą.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2008, 09:54:16 »
No wszystko mi jedno czy skrypt czy program.
Póki co próbuję zmusić to cudeńko, żeby cokolwiek samo odpaliło i jakoś mi nie idzie...

Próbowałem autorun.exe i autorunce.exe wsadzać zarówno w roota jak i \2577 ale niestety bez rezultatów :/

Zaraz płytkę sprawdzę, ale tam chyba jest tylko program do update-owania.
Napisane: Luty 22, 2008, 09:53:02
:D Udało się odpalić mój program! :D

Zmieniłęm rozszerzenie na MP3 i się włącza :D
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2008, 09:57:15 »
No wszystko mi jedno czy skrypt czy program.
Póki co próbuję zmusić to cudeńko, żeby cokolwiek samo odpaliło i jakoś mi nie idzie...

Próbowałem autorun.exe i autorunce.exe wsadzać zarówno w roota jak i \2577 ale niestety bez rezultatów :/

Zaraz płytkę sprawdzę, ale tam chyba jest tylko program do update-owania.
Napisane: Luty 22, 2008, 09:53:02
:D Udało się odpalić mój program! :D

Zmieniłęm rozszerzenie na MP3 i się włącza :D
No to teraz już łatwo pójdzie. Zamiast programu podstaw GSFindera i już będzie dostęp do wszystkiego.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 22, 2008, 10:13:56 »
OK, podstawię. Ale obawiam się, że to nie zadziała, bo ten cholerny program od Navigo jest 'on top' i to bardzo. Mój program też był okienkowy [ale dodałem dźwięk dla pewności] no i dźwięk jest, okienka nie widać...

No ale próbuję... :)

Napisane: Luty 22, 2008, 10:03:52
...no niestety.
To ichniejsze cudo jest na górze i chyba się nawet uruchamia GSFinder, ale go nie widać... :(
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 22, 2008, 10:14:24 »
Próbuj - na pewno dało by się zamknąć procesy Navigo mortscriptem, ale... trzeba by znać nazwy tych procesów :) A to można sprawdzić np. Itaskiem, którego trzeba by jakoś uruchomić... i tak się kółko zamyka. Trzeba by pomyśleć nad Mortscriptem, on ma ogromne możliwości. Być może jest możliwość zamknięcia aktywnego okna (to by było Navigo pewnie). Można by też spróbować zrobić skrypt, który odczyta sekcję Init z rejestru (później na tej podstawie można zrobić drugi skrypt, który ten rejestr zmodyfikuje).
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 10:19:51 wysłana przez angler22 »

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 22, 2008, 10:23:09 »
A no widzisz. Właśnie tych informacji mi brakowało - czy są do tego programy czy muszę sam napisać :)

Jak iTask zwraca te nazwy? Tylko nie mów, że w okienku ;)
Zresztą zaraz go poszukam i sprawdzę :)
Napisane: Luty 22, 2008, 10:17:15
Jak nazywa się 'proces' ActiveSynca? Bo może on tam jest tylko nie włączony. Może wystarczy go włączyć i będe mógł via AS gmerać...
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 22, 2008, 10:34:46 »
A no widzisz. Właśnie tych informacji mi brakowało - czy są do tego programy czy muszę sam napisać :)
Jak iTask zwraca te nazwy? Tylko nie mów, że w okienku ;)
Zresztą zaraz go poszukam i sprawdzę :)
Napisane: Luty 22, 2008, 10:17:15
Jak nazywa się 'proces' ActiveSynca? Bo może on tam jest tylko nie włączony. Może wystarczy go włączyć i będe mógł via AS gmerać...
ITask - w okienku niestety :( Ale ściągnij sobie z sieci instrukcję do Mortscripta i poczytaj o procesach i okienkach. Coś się z tego chyba uda zrobić! AS to jakaś bardziej skomplikowana bestia i jego aktywacja jest prawdopodobnie zapisana w rejestrze. Za samo połączenie z PC odpowiadają 4 procesy (UDP2TCP.exe, RNAAPP.exe, RAPISRV.exe, REPLLOG.exe), ale samo ich uruchomienie raczej nic nie da. Gdzieś widziałem instrukcję zmuszenia Mio do łączenia przez AS, ale ta metoda nie działała na moim GPS319, więc nie wiem na ile jest skuteczna.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2008, 10:37:20 »
No właśnie na MortScripcie się skupiłem, ale póki co nie udało mi się go uruchomić...
No bo mam pliki skryptu, z którymi winCE nie wie co zrobić... :)
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 22, 2008, 10:42:25 »
No właśnie na MortScripcie się skupiłem, ale póki co nie udało mi się go uruchomić...
No bo mam pliki skryptu, z którymi winCE nie wie co zrobić... :)
Bo to inaczej sie robi. Do mortscripta dołączony jest programik autorun.exe. Jego zadaniem jest automatyczne uruchomienie skryptu o nazwie takiej samej, jaką on ma (czyli domyślnie autorun.mscr). Czyli w jednym katalogu masz 3 pliki (mortscript.exe, autorun.exe i autorun.mscr), uruchamiasz autorun.exe a on automatycznie odpala autorun.mscr - jasne?

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 22, 2008, 11:34:19 »
Aha - przyjąłem. Próbuję... :)

Napisane: Luty 22, 2008, 10:47:32
Kurcze, niestety coś nie gra... Może on jednak tego nie uruchamia do końca. Choć coś się ewidentnie dzieje jak podmienię .EXE na .MP3
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 22, 2008, 11:41:05 »
Aha - przyjąłem. Próbuję... :)

Napisane: Luty 22, 2008, 10:47:32
Kurcze, niestety coś nie gra... Może on jednak tego nie uruchamia do końca. Choć coś się ewidentnie dzieje jak podmienię .EXE na .MP3
Spróbuj dać np jakąś opcję kopiowania z urządzenia na SD - będziesz miał dowód czy działa. Możliwe, że Mortscript nie rusza z braku jakiejś bibiloteki. Acha - jeszcze jedno - jesteś pewny, że ten dźwięk niby z Twojego programu w tle, to nie jest przypadkiem dźwięk komunikatu o błędzie (tak się zwykle dzieje, jak próbujesz odtwarzać plik exe w odtwarzaczu mp3)?
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 11:53:14 wysłana przez angler22 »

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2008, 12:06:29 »
No właśnie tak myślałem jak się zorientowałem, że coś nie gra.
Ale jak w tym moim dam na starcie nieskończoną pętlę to PNA się zawiesza - jak trzeba.
A jak wgram plik nie wykonywalny to się nic nie dzieje jak na nim klikam - nawet nie próbuje go otwierać.
A jak jest wykonywalny to jakby coś próbował robić...

Dziwna sprawa  :S
-- QmQ --

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 22, 2008, 12:21:15 »
No właśnie tak myślałem jak się zorientowałem, że coś nie gra.
Ale jak w tym moim dam na starcie nieskończoną pętlę to PNA się zawiesza - jak trzeba.
A jak wgram plik nie wykonywalny to się nic nie dzieje jak na nim klikam - nawet nie próbuje go otwierać.
A jak jest wykonywalny to jakby coś próbował robić...
Dziwna sprawa  :S
To możesz spróbować podstawić reseta (z paczki MioAutorun). Jak się PNA zresetuje, to wiadomo że jest OK. Wątek robi się długawy - możesz się odezwać na GG (nr jest w profilu) to coś popróbujemy, a później ewentualnie wrzuci się gotowy opis.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 22, 2008, 13:31:30 »
OK, dzięki :)
Teraz muszę coś załatwić, ale potem będę jeszcze próbować to się odezwę i jak się uda to potem opiszę co i jak.

UPDATE

Tak dla potomnych - nic nie udało się zrobić. PNA jest świetnie zabezpieczony, nie reaguje na wszelkie autostarty. Również kombinacje klawiszowe nie dały efektu (poza odkryciem trybu diagnostycznego, który nie daje opcji). Ponadto aktualizacje realizowane są poprzez pliki .N2G, które to zawierają prawdopodobnie obraz całego/części (przywracanie/aktualizacja) pamięci wewnętrznej PNA, więc tędy też nie dało rady.

Jak komuś się uda to chętnie posłuchamy :)
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 23:02:30 wysłana przez QmQ_ »
-- QmQ --

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 04, 2009, 19:55:29 »
Koledzy podmieniamy plika startowy Nawigacji na karcie o nazwie RH2.exe na GSFinder i zmieniamy nawę właśnie na RH2.exe i już mamy całego wina i nie tylko na tapecie. a co dalej zostawiam już wam. bo ja się na tym nie znam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 04, 2009, 20:46:20 »
Koledzy podmieniamy plika startowy Nawigacji na karcie o nazwie RH2.exe na GSFinder i zmieniamy nawę właśnie na RH2.exe i już mamy całego wina i nie tylko na tapecie. a co dalej zostawiam już wam. bo ja się na tym nie znam
Sęk w tym, że model o którym pisaliśmy miał nawigację w całości na wbudowanym flashu (a nie na karcie) i do tegoż flasha dostępu nie było.

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2009, 22:35:10 »
z tego co czytałem w innym wątku to kolega też ma navigo 3000/3500 czyli tam jest we flashu tylko nakładka na system z klawiszami szybkiego dostępu do Navi, Muzy, Fimów i Ustawień.
więc nie wiem dlaczego próbował wchodzić przez muzykę a nie tak jak ja podałem. Z tego co wiem to wszystkie urządzenia Navigo nawet te z logo Copernikus tak działają :D
Czy komuś udało się odblokować Navigo "1" (AutoNavi 3000 tylko z napisem 'Navigo' na dole zamiast Copernicus)?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=50282.300

ja właśnie to zrobiłem na AutoNavi 3000 z napisem tylko Navigo :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 22:44:18 wysłana przez gapa »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 07, 2009, 09:16:03 »
z tego co czytałem w innym wątku to kolega też ma navigo 3000/3500 czyli tam jest we flashu tylko nakładka na system z klawiszami szybkiego dostępu do Navi, Muzy, Fimów i Ustawień.
więc nie wiem dlaczego próbował wchodzić przez muzykę a nie tak jak ja podałem. Z tego co wiem to wszystkie urządzenia Navigo nawet te z logo Copernikus tak działają :D
ja właśnie to zrobiłem na AutoNavi 3000 z napisem tylko Navigo :P
Pamiętam, że kontaktowałem się z QmQ przez PW, czy też na GG i "sprawdzaliśmy" zawartość karty pamięci. Podobno sprawdził wszystko i na karcie nie było nawet jednego pliku exe (a navigo działało). Nie robiłem tego osobiście, dlatego 100% pewności nie mam, ale wygląda na to, że jednak były różne wersje Navigo, z różnie zorganizowanym oprogramowaniem. Gdyby był exek na karcie, z pewnością byśmy sobie poradzili i opisali procedurę (zawsze polecam właśnie tego typu metodę odblokowywania, jako trwałą i bardzo bezpieczną)..

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 22, 2009, 02:17:12 »
GAPA: Twoj sposob jest dobry, jesli nie chcesz wykorzystac PELNEJ mocy urzadzenia- pozostaje jeden proces w tle - tak samo w ponizszym sposobie - Bardzo prostym i hamskim sposobem jest umieszczenie na karcie SD pliku update.exe :)

Dla chcacych poexperymentowac proponuje na karcie folder "Flash Disk" (ja zrobilem backup i na jego podstawie przygotowalem odpowiednia "szczepionke" ) - A tam uzyc Mortscripta i systeminformation, chociaz calosc pakietu nie moze byc wieksza niz 11,5MB - mozna uzyskac na prawde ladne i mile trwale efekty - po prostu tworzymy w tym  folderze drzewko ktore bedzie automatycznie wgrane na Flash po wcisnieciu RESET - tak milej metody odblokowania jeszcze nie spotkalem :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 02:21:58 wysłana przez ΠΟΝΤΙΚΟΣ »
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..