Czas na rewoPOIlucję ...

• 53 Odpowiedzi
  • 7215 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Czas na rewoPOIlucję ...
« dnia: Luty 14, 2008, 11:10:03 »
Nie uważacie, że w związku z tym, że AM w wersji 4.5 zmieniła sposób prezentacji POI
byłby czas na małą rewoPOIlucję - zmianę zasad opisu POI, a ściślej nazwy POI?

Nazwy w postaci:
-miejscowość, województwo
-miejscowość, nazwa własna
-miejscowość
dublujące informację która jest widoczna na mapie zawsze budziły we mnie wewnętrzny opór,
a setki POI z tą samą nazwą (Katowice,czy Katowice, śląskie) irytację.
Teraz, kiedy AM podczas wyszukiwania POI podaje poza odległością
także: dzielnicę/wieś, miasto/gminę/, kraj jest jeszcze gorzej,
nawet lista znalezionych POI zawiera zdublowane informacje o położeniu POI,
a nie zawiera (bądź zawiera tylko kilka liter) nazwy własnej - identyfikującej konkretne punkty.

Na blisko 1000 dostępnych kategorii zaledwie dla 10-ciu
obowiązuje zasada, że w nazwie punktu jest przede wszystkim nazwa własna
z tego w 9-ciu powodem jest trudność w określeniu miejscowości
(akweny, łowiska, szczyty górskie ...), a w jednej kategorii (Teatry,opery ...)
udało mi się przekonać support do standardu:
Nazwa własna (+ miejscowość - jeśli nie występuje w nazwie)

Proponuję ustanowić nowy standard:
w nazwie POI wyłącznie nazwa własna,
a gdy taka nie występuje, bądź jest identyczna z nazwą kategorii - puste pole*

* to kwestia jeszcze do przedyskutowania, jakie rozwiązanie byłoby tu najlepsze.
W tym polu jeśli będzie puste AM mogłaby np. generować nazwę miejscowości,
a w przypadku pobierania kategorii scalonej nazwą mogłaby być np. nazwa podkategorii.
Zamiast pustego pola w miejscu na nazwę mógłby być np. wpisany szczegółowy adres

Kilka screenów dla z ilustrowania korzyści, jakie przyniosłaby taka zmiana,
począwszy od niewielkich, kosmetycznych zmian w kat. Opery ...

przez znacznie bardziej czytelną po zmianach kategorię np. Restauracje:

aż po kategorię bez nazw własnych poszczególnych POI np. stacje Bliska:

Tu byłaby już potrzebna współpraca producenta AM, o ile pomysł ze szczegółowym adresem w nazwie
byłby jeszcze do przeprowadzenia w ramach serwisu miplo, to wyświetlanie POI w sposób
zaprezentowany na trzecim screenie nie będzie możliwy bez zmian w programie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: Czas na rewoPOIlucję ...
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2008, 11:42:11 »
Widze, że to trochę nad tym myślałeś ;)

Ostatnio sprawdziłem, że jak wyszukuję POI to nie patrze na początku na nazwy (co się wyświetla)

Pamiętam nazwę własną, wpisuję ja i po problemie ;)

I tu właśnie pojawił się problem z cudzysłowem
omawiany w innym wątku

Nie spr tylko jak to się ma do wyszukiwania jak nazwa jest np w Opisie (muszę spr)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2008, 11:46:58 »
Krótko - jestem za. Bardzo za.
Ale trzeba to przemyśleć. Dogłębnie.
No i wszystko przy założeniu, że jest support ze strony supportu.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2008, 11:57:04 »
Jak przedstawi im się przemyślany sposób + poparcie dużej liczby moderatorów i użytkowników to raczej nie powinno być problemu
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2008, 12:02:24 »
Widze, że to trochę nad tym myślałeś ;)

Ano :)
Dodam jeszcze, że jak widać na screenie z restauracjami, cudzysłów też byłby wtedy zbędny
W tej chwili w pewnym sensie wyróżnia on nazwę własną w całej nazwie POI,
gdy nazwa własna będzie miała samodzielne miejsce nie będzie potrzeby wytóżniania.
Dodatkowym argumentem przeciw cudzysłowiom jest brak możliwości wprowadzenia ich
ze standardowej klawiatury dostępnej w AM.

A kolejnym argumentem przeciw umieszczaniu nazw miejscowości w nazwie POI jest to,
że AM 'sama z siebie' umożliwia wyszukiwanie 'po miejscowości', więc dodawanie miejscowości
do nazwy POI tylko dybluje istniejącą niezależnie funkcjonalność.
Wiem, że miejscowość była w nazwie POI 'od zarania dziejów' i że miało to wcześniej swoje uzasadnienie.
Ale obecnie, poza inercją wynikającą z przyzwyczajenia, nie znajduję już żadnych argumentów 'za'.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2008, 17:56:18 »
Koledzy, a jak widzicie sprawę fotoradarów, banków, bankomatów itp.
Nie każdy bankomat ma nazwę własną.  :|

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2008, 19:57:33 »
Cytat: bartek_63
Nie każdy bankomat ma nazwę własną.  :|

To właśnie jest kwestia do dyskusji :)
Na przypadek braku nazwy własnej nie mam dotąd wypracowanej jasnej koncepcji.
2 przykłady możliwych rozwiązań pokazałem na screenach z wyszukiwania stacji Bliska,
bo i możliwe rozwiązania mogą iść w dwu kierunkach:

1. 'coś innego' -  zamiast nazwy miejscowości  (środkowy screen)
np. adres, a może jakaś inna informacja?

2. Pusta nazwa - i w tym miejscu AM sama wyświetla miejscowość, zamiast małymi literkami obok odległości.
(na zrzucie jest 'przypadek pośredni' dzielnica/wieś/ w miejscu nazwy, a miejscowość/gmina/ tam gdzie dotąd)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2008, 20:09:53 »
Widzę problem przy scalaniu kategorii. Omówię na przykładzie kategorii Kawiarnie i kafejki

1) W kategorii 'root' są kawiarenki inne, nie łapiące się do podkategorii. Z reguły mają nazwę własną, którą zgodnie z propozycją nocnegoMarka można przenieść do pozycji nazwa punktu

2) W podkategoriach (coffeheaven, DailyCafe, choccocafe ...) są umieszczane, które w opisach nie mają nazwy własnej, bo jest nią nazwa kategorii - tutaj zgodnie z propozycją w polu nazwa byłby adres.

Wszystko jest w porządku, jeśli przy pobieraniu kategorii się nie scala. Po scaleniu kategorii część punktów jest z nazwą (z roota), dla części (z podkategorii) nazwa własna punktu ginie (bo nazwą własną kawiarnii coffeheaven jest właśnie "coffeheaven")

I jak to pogodzić interesy użytkowników scalających i nie scalających kategorie???

Dopóki MIPLO nie rozwiąże problemu kategorii "root" (tj. ich "zamknięcia") myślę, że lepiej nie wprowadzać zmian w zasadach nazywania POI.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 16, 2008, 01:28:28 »
Bartek, w żadnym razie nie proponuję zmian na chybcika.
Zwłaszcza, że część propozycji zakłada zmiany w samym programie AM.
Scalanie kategorii działa obecnie w ogóle do
Każdy punkt ze scalanych kategorii musi posiadać 'identyfikator pochodzenia', bo inaczej prowadzi to
do różnych dziwnych zachowań systemu.
Sam używam scalonej kat. Pizzerie, bo bez scalenia nie ma dostępu do POI należących do 'roota'
POI w takiej kategorii są nieprzewidywalne, same się dublują albo i potrajają,
edycja takiego punktu w AM, jeśli pochodził z kat. podrzędnej powoduje albo, że punkt po prostu znika
przy pierwszej synchronizacji, albo zmiana nazwy, opisu, czy przesunięcie punktu generuje automatycznie
propozycję zmiany kategorii na nadrzędną ... cuda na kiju  :S
I w dodatku nie znajduję żadnej reguły w tym dlaczego jeden punkt znika, a inny nie.

MZ kategorie scalone powinny dostawać 'w spadku' nieedytowalną nazwę kategorii z której pochodzą,
to by rozwiązało jednocześnie kilka problemów:
-nie byłoby problemu z brakiem nazwy własnej
-nie gubiłaby się informacja o rodzaju POI zawarta w nazwie kategorii
(bo obecnie poza własną ikoną, scalone POI tracą też tekstową informację o 'gatunku'- zawartą w nazwie podkategorii)
-Nazwa kategorii w nazwie POI w połączeniu z informacją, że kategoria jest scalona
stanowiłaby ten brakujący 'identyfikator pochodzenia' pozwalając na jednoznaczną
identyfikację punktu w razie jego edycji w AutoMapie.

ps.
A zamnkięcie kategorii typu 'root', wcale nie jest dobrym pomysłem,
to tylko wyjście awaryjne z braku lepszych rozwiązań.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2008, 01:33:50 wysłana przez nocnyMarek »

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2008, 11:18:51 »
Jestem zdecydowanie przeciwko root w kategoriach z subkatgoriami. Jeśli jest wiele podkategorii, intuicyjnie nie bierzesz pod uwagę, że w root jest często kilkakrotnie więcej POIs, niż we wszystkich sub razem wziętych. To jest bardzo mylące.
Czy to jest taki duży problem? Czy jest to ograniczone przez interfejs/motor bazy?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2008, 12:04:27 »
Regularnie od kilku miesięcy bombarduję support propozycją: zamiast punktów w kategorii root utworzyć podkategorię Inne (Pozostałe). Niestety działanie supportu jest wręcz odwrotne - tam gdzie były podkategorie Inne - to je pozamykali.

Nie sądzę żeby to było ograniczenie bazy - jeśli by tak było nie pozwalali by tworzyć tylu bezsensownych kategorii.

Jak widzę że na kolejnych wykazach kat. bez modów pojawiają się ciągle te wszystkie mosty nad ......... to pojawia mi się usmiech politowania - ktoś te kategorie utworzył, nabił sobie ilości punktów, a teraz nie chce sie do swoich (po)tworów przyznać  :|
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2008, 14:36:14 »
Jakoś nie jestem przekonany, jeśli szukam pizzerii czy restauracji to właśnie kategorie Pizzerie i Restauracje
mnie interesują, a nie jakieś 'Inne Pizzerie' czy 'Pozostałe Restauracje'.
Nie podoba mi się taka klasyfikacja, ona właśnie intuicyjnie sugeruje, że zawiera jakieś 'gorsze' punkty,
bo 'pozostałe' to nie spełniające jakichś warunków, a 'inne' są właśnie 'inne', a ja szukam tych 'zwyczajnych'.

Inna rzecz, że tak jak jest teraz nie może pozostać, bo
albo (bez scalania) nie ma się dostępu do części czy nawet większości POI z (nadrzędnej) kategorii,
albo (po caleniu) traci się cenną informację o marce (podkategorii) i możliwość wykluczenia z subskrypcji niechcianych marek.

Bazi, ja też się dziwię mostom nad ..., ale jeszcze bardziej się dziwię popularności tych kategorii,
zajrzyj do rankingu, mają ponad 33% popularności, jeśli ona jest mierzona ilością pobierających, a nie pobrań
to by znaczyło, że subskrybuje ją co trzeci użytkownik miplo  :shock:
Ty nie, ja nie,a trzeci jest Moi :lol:
i co najlepsze to się zgadza, bo Adam nieraz pisał, że 'bierze wszystko jak leci'.
A z 'trzeciej strony', jeśli te mosty są kompletne to w zasadzie moderator jest tam niepotrzebny,
ileż to mostów rocznie nam przybywa czy ubywa ...

*

• 6498
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2008, 14:43:36 »
Ale sam widzisz, ile problemów rodzi scalanie kategorii zawierającej punkty w root. Myślę, że byłoby łatwiej (jaśniej), gdyby wywalić roota.

A mosty (podobnie, jak wszystkie pozostałe) ściągam. A co, zapłaciłem, to biorę...  :grin:
Jak każą płacić za mosty ekstra, zastanowię się.  :E

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2008, 18:18:42 »

Bazi, ja też się dziwię mostom nad ..., ale jeszcze bardziej się dziwię popularności tych kategorii,
Dzieci Neo niestety bawią się i AM.
Wspomniane most oraz parę innych podobnych, uruchomionych bezmyślnie tylko dla samego rankingu, aby potem tu na forum rzucać się z tekstami że miesiąc temu nie miałem nic na koncie a teraz jestem w pierwszej dziesiątce, działają na mnie jak płachta na byka.
Idzie taki ktoś pod okoliczny  market (centrum handlowe) i wprowadza wszystkie muldy spowalniające istniejące na jego parkingach ( a są co kilka metrów) zamiast opisać to tylko jednym POI informującym że istnieją tam muldy.

Proponuję ustanowić nowy standard:
w nazwie POI wyłącznie nazwa własna,
a gdy taka nie występuje, bądź jest identyczna z nazwą kategorii - puste pole*

* to kwestia jeszcze do przedyskutowania, jakie rozwiązanie byłoby tu najlepsze.
W tym polu jeśli będzie puste AM mogłaby np. generować nazwę miejscowości,
a w przypadku pobierania kategorii scalonej nazwą mogłaby być np. nazwa podkategorii.
Zamiast pustego pola w miejscu na nazwę mógłby być np. wpisany szczegółowy adres

Co do tematu unormowania nazw, to wiesz N.M. że zawsze byłem fanem nazw własnych i zeżartym o nie bojownikiem.
Podpierając się waszym poparciem i istnieniem na AM punktów które nie mają adresu (np. przeszkody wodne) przekonałem adminów MIPLO do zmian regulaminu i dopuszczenie nazw własnych zamiast adresu w tych przypadkach kiedy jest to konieczne. Pewnie dobrze pamiętasz że pierwsza wersja regulaminu mówiła o obowiązku podawania nazwy miasta, powiatu, województwa w nazwie POI. Teraz ja popieram Ciebie w twoim pomyśle rewolucji, a Bartkowi odpowiadam, że skoro Parki Narodowe uznano w starym regulaminie za nietypowe, spokojnie radary mogą być takim wyjątkiem w nowym zwłaszcza, że to nie my ich szukamy, a one nas.

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2008, 20:12:34 »
... aż po kategorię bez nazw własnych poszczególnych POI np. stacje Bliska:

Dobre jest to może dla miejscowych - osobiście jestem przeciw. Dla mnie istotne jest miasto na pierwszym miejscu, a nie jakaś dzielnica  :|

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 16, 2008, 20:23:18 »
Dżeju, dzięki za opinię.
Teraz wiem, że nie jestem sam w swoim poglądzie.
Miasto i województwo to dla mnie podstawowe informacje ale przegrywam z poglądami kolegów.
Po pierwsze: kategoria;
Po drugie: Miejscowość, województwo;
Po trzecie: adres.

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 16, 2008, 20:55:20 »
Po drugie: ...............  województwo;

Czyżbyśmy cofnęli się w ewolucji i stosowali jeszcze nazwę województwa w nazwie POI?

Nawet jeśli w jakiejś kategorii województwo się jeszcze pojawia, to znaczy że ta nazwa i reszta tego co tam jest napisane nikogo nie interesuje, a wnikamy jedynie w położenie ikony na mapie i dźwięk ostrzeżenia.

Nawet gdy szukam jakieś sklepu czy knajpy to interesuje mnie odległość, a nazwa w stylu:
Siemianowice, Będzin, Czeladź, Sosnowiec tylko zaciemnia sprawę, bo i tak ich nie potrafię odróżnić.
Czy dobrze myśle, że to rózne stosowane w rożnych okresach nazwy Stalinogrodu?
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2008, 20:58:17 wysłana przez Powhatan »

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 16, 2008, 21:03:38 »
Nie cofanie się w rozwoju tylko wyrażenie swojej opinii.
W serwisie usuwam wszelkie wspomnienie o województwie.  :grin:

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 16, 2008, 21:07:39 »
Kolego Powhatan, spokojnie, dla Ciebie pewna część opisu nie ma znaczenia, a dla innych ma. Na naszym forum aktywnie wypowiada się na temat AM kilkudziesięciu (w porywach) użytkowników - uważasz, że mają oni monopol na wygląd AM ?  Dlatego jak już, powninna być opcja, że każdy sciąga tą część opisu, którą chce.

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 16, 2008, 21:24:52 »
Kolego Powhatan, spokojnie,

Jeśli nie rozmawiamy o mostach, wiaduktach, progach zwalniających itd. to nie trzeba mnie uspokajać, a osoby takie jak Ty czy Bartek lub NocnyMarek i paru innych zasługują na szacunek i zgodę nawet jeśliby doprowadziły do podawania wysokości n.p.m. jako nazw POI.
My tylko rozmawiamy, a mój sposób wypowiedzi i chamskie przykłady oraz porównania powinny być Ci już znane od lat.

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 16, 2008, 22:10:18 »
Wspomniane most oraz parę innych podobnych, uruchomionych bezmyślnie tylko dla samego rankingu, aby potem tu na forum rzucać się z tekstami że miesiąc temu nie miałem nic na koncie a teraz jestem w pierwszej dziesiątce, działają na mnie jak płachta na byka.

Wodzu, zwracam uwagę, że jesteś chyba jedyną osobą, która mówi o rankingach. Od ładnych paru miesięcy. Reszta ma to gdzieś.
Ktoś się przerzuca na forum takimi tekstami?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 16, 2008, 23:46:58 »
Dobre jest to może dla miejscowych - osobiście jestem przeciw. Dla mnie istotne jest miasto na pierwszym miejscu, a nie jakaś dzielnica  :|

Dżeju, gdy nie ma nazwy własnej, to dla mnie bez różnicy, czy miasto pierwsze a dzielnica druga czy odwrotnie,
Pamietaj tylko, że w małych miejscowościach jej nazwa pojawia się w miejscu dzielnicy, a w miejscu miasta
jest gmina bądź siedziba powiatu nieraz ofległa o naście czy nawet więcej km.

Ja przede wszystkim nie chcę sytuacji kiedy mam miasto i na pierwszej i trzeciej pozycji, a nazwy własnej nie widać,
bo nazwa miejscowości za długa, albo nawet jeśli krótka, to mądry moderator zamiast "Różana Dolina"
w kategorii restauracje pisze: Restauracja "Różana Dolina", albo czasem jeszcze lepiej:
Przedsiębiorstwo Gastronomiczno-Usługowe A.Bzdrągalik i syn Sp. jawna. "Różana Dolina"

(kwestię cudzysłowów tymczasem pomińmy)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 17, 2008, 01:00:50 »

Wodzu, zwracam uwagę, że jesteś chyba jedyną osobą, która mówi o rankingach. Od ładnych paru miesięcy. Reszta ma to gdzieś.
Ktoś się przerzuca na forum takimi tekstami?

Daj się chłopaczkowi wygadać.
Szkoda tylko że tutaj tyle pisze a support miplo odpowiedział mi w temacie tego 'Pana' - "Użytkownik zrzekł się praw moderatora terenowego", bo zadali mu chyba zbyt trudne pytanie  :ok:
Dla tego człowieka istotne jest tylko czy w sklepie są dobre robaki czy ich nie ma. To czy punkty są istotne dla Ciebie, opisy wnoszą jakieś dodatkowe dane to nie jest istotne. Trudno, takich ludzi również szanujmy.

Problemem jego jest zapewnie to, że większość tak znienawidzonych przez niego kategorii należy do tych najczęściej subskrybowanych. A kategorie tej biduli jakoś nie mają wielkiego powodzenia. Ale może po prostu normalni ludzie, normalnie jeżdżący i korzystający a AM na codzień wolą mieć informację na temat niebezpiecznych miejsc i wszelkich utrudnień w ruchu.
A dzieci neostrady, niech wyjeżdzają raz na tydzień 20 km od domu i koniecznie niech się lansują nawigacją. Przecież mogą przed kolega pochwalić się że mają napisane w AM że tu jest przecież super ryba  :alien:

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 17, 2008, 10:25:57 »
Wodzu, zwracam uwagę, że jesteś chyba jedyną osobą, która mówi o rankingach.
Przepraszam, że odbiegłem tym od tematu, ale autentycznie takie Dzieci NEO
wyskakują z tekstami które można spotkać tu na forum:
.... Wprowadzam dośc sporo punktów, 3 tygodnie temu miałem 100 punktów, obecnie jestem w pierszej 25tce aktywnych użytkowników Miplo ....
a swoimi zbędnymi mostami itd. zaśmiecają i spowalniają serwis oraz utrudniają pracę moderatorom lokalnym. Nie zwracam już na nich uwagi i po zrezygnowaniu z moderowania lokalnego mam satysfakcje że jak otwieram panel moderatorski to nie widzę tego całego śmietnika. Od powstania Miplo do połowy grudnia doprowadziłem do ładu i składu wszystko co nie miało moderatora w lewobrzeżnej Warszawie. Były dziwne zagadki w stylu trzech rożnych hoteli w jednym  budynku lub leżących na sobie ikon w centrach handlowych i wszystko to pooprawiałem, ale wtedy pojawiły się bezmyślne dzieci, którym już zbrakło normalnych miejsc do opisania i zajęły się czymś co zwalczyliśmy, czyli ustawianiem osobno każdego sygnalizatora przy skrzyżowaniu oraz kilkoma innymi podobnymi dzialalnościami, które niestety jak dobry smród już nie dadzą się wywietrzyć z serwisu  i wtedy zrezygnowałem, bo nie mam zamiaru niszczyć sobie nerwów czyjąś głupotą.
Mam juz swoje lata i z głupawymi dziećmi nie mam zamiaru się użerać.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 17, 2008, 10:31:13 »
Wodzu, zwracam uwagę, że jesteś chyba jedyną osobą, która mówi o rankingach.
Przepraszam, że odbiegłem tym od tematu, ale autentycznie takie Dzieci NEO
wyskakują z tekstami które można spotkać tu na forum:
.... Wprowadzam dośc sporo punktów, 3 tygodnie temu miałem 100 punktów, obecnie jestem w pierszej 25tce aktywnych użytkowników Miplo ....
a swoimi zbędnymi mostami itd. zaśmiecają i spowalniają serwis oraz utrudniają pracę moderatorom lokalnym. Nie zwracam już na nich uwagi i po zrezygnowaniu z moderowania lokalnego mam satysfakcje że jak otwieram panel moderatorski to nie widzę tego całego śmietnika. Od powstania Miplo do połowy grudnia doprowadziłem do ładu i składu wszystko co nie miało moderatora w lewobrzeżnej Warszawie. Były dziwne zagadki w stylu trzech rożnych hoteli w jednym  budynku lub leżących na sobie ikon w centrach handlowych i wszystko to pooprawiałem, ale wtedy pojawiły się bezmyślne dzieci, którym już zbrakło normalnych miejsc do opisania i zajęły się czymś co zwalczyliśmy, czyli ustawianiem osobno każdego sygnalizatora przy skrzyżowaniu oraz kilkoma innymi podobnymi dzialalnościami, które niestety jak dobry smród już nie dadzą się wywietrzyć z serwisu  i wtedy zrezygnowałem, bo nie mam zamiaru niszczyć sobie nerwów czyjąś głupotą.
Mam juz swoje lata i z głupawymi dziećmi nie mam zamiaru się użerać.

Jak to mówią - mów do słupa a słup du.a
Niektórzy są nieuleczalni i jak dzieci - jak się na coś uprą to można im mówić i tłumaczyć a oni o tak maja problem z rozumieniem tekstu pisanego  :S

Z tymi dziećmi to masz jakiś kompleks ?? Dobrze że zrezygnowałeś z moderowania, przez to masz pewnie więcej czasu na forum brawo girl i onetu.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2008, 10:33:30 wysłana przez Dolek »

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 17, 2008, 10:50:46 »
Koledzy, czy wzajemne obrażanie w niedzielę was pasjonuje.
Dajcie sobie spokój.
Każdy ma swoje zdanie na temat moderowania i dodawania punktów i trzeba to uszanować.
Dla mnie wyrocznią jest suport i ich decyzje są ostateczne. Mają być garby - są. Nie musze Zwracać na nie uwagi.
Jednak to nie powód żeby obrażać tego, któremu garb pasuje.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 17, 2008, 11:26:37 »
Koledzy, czy wzajemne obrażanie w niedzielę was pasjonuje.
Dajcie sobie spokój.
Każdy ma swoje zdanie na temat moderowania i dodawania punktów i trzeba to uszanować.
Dla mnie wyrocznią jest suport i ich decyzje są ostateczne. Mają być garby - są. Nie musze Zwracać na nie uwagi.
Jednak to nie powód żeby obrażać tego, któremu garb pasuje.

No i dokładnie o to chodzi o czym napisałeś powyżej  :ok:
Są pewnie kategorie które możemy, ale NIE_MUSIMY zwracać uwagi.
Niektórzy tego nie rozumieją i mają straszne kompleksy z okresu dziecięcego, ewentualnie nadal są dziećmi.

Pisałem z supportem i rozmawiałem z nimi. Tak nie lubiana kategoria chociażby jak ograniczenia prędkości, jest jedną z istotniejszych dla przyszłości AM. W przyszłości dane jakie są wprowadzane w tej kategorii mają być wchłonięte do programu, co pozwoli poprawnie ustalać prędkości przejazdu a także właściwą segmentację dróg na którą obecnie wszyscy tak narzekają.
Sam napisał:
Gdy AM będzie miała zaszyte ograniczenia prędkości i przywiązane do jezdni czyli zwiększenie ilości klas dróg z podziałem na dopuszczalną prędkość, to jestem za.
Gdyby chociaż w minimalnym stopniu był skłonnym do myślenia, to pewnie wpadłby na to że właśnie ta kategoria ma temu służyć. Przecież AM sama tego nie przypiszę, albo zrobi to mało dokładnie.
Tak samo jest z ograniczeniami tonażowymi - dzięki tym kategoriom w przyszłości będzie można AM wzbogacić o funkcję dla kierowców pojazdów ciężarowych.

Przyczepił się rzep psiego ogona do jednej sytuacji gdzie podałem istnienie progów i znaków ograniczenia na terenie wewnętrznym centrum handlowego.
Po pierwsze wyznaję zasadę - stawiam punkty dokładnie w miejscu ich RZECZYWISTEGO występowania. Tylko i wyłącznie w czasie drogi, nigdy nie stawiam ich na 'pałę' bo wydaję mi się że tam gdzieś mniej więcej są. Niestety wiele osób tak dodaję, a potem jest rozbieżność kilkudziesięciu/kilkuset metrów.
Po drugie: nigdzie nie było napisane aby nie wstawiać punktów na terenach wewnętrznych.
Punkty usunął, ale nawet po mailu od innego moderatora nie był w stanie napisać do autora (czyli do mnie) informacji dlaczego je usunął i aby nie wstawiać w przyszłości tego typu punktów. Trzeba mieć trochę odwagi aby coś napisać konkretnie do osoby a nie tylko wyżywać się na forum.  Zresztą tak jak napisałem powyżej, supportowi też nie miał nic ciekawego do napisania, jedynie co to 'zrzekam się moderowania'.  Support chyba nie płakał po stracie moderatora.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 17, 2008, 11:38:24 »
Dolek skończ to. Nikt nie jest bez skazy więc po co ta dyskusja.
Tobie pewnie też coś można zarzucić a nie widzę żeby ktoś to robił. Za to Ty nie przebierasz w słowach.
Nawet ja, choć może nie bardzo inteligentny, zrozumiałem aluzje.
Myślę, że nie jest to najlepsze zachowanie z Twojej strony.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 17, 2008, 11:43:06 »
Dolek skończ to. Nikt nie jest bez skazy więc po co ta dyskusja.
Tobie pewnie też coś można zarzucić a nie widzę żeby ktoś to robił. Za to Ty nie przebierasz w słowach.
Nawet ja, choć może nie bardzo inteligentny, zrozumiałem aluzje.
Myślę, że nie jest to najlepsze zachowanie z Twojej strony.

To przeczytaj kolego najpierw ten wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=82230.msg568156#msg568156
Część jego i tak została przez moderatora usunięta, a potem upominaj właściwą osobę która rozpoczęła tą wymianę zdań.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 17, 2008, 11:46:40 »
Dolek skończ! Chcesz kontymuować w tym stylu to produkuj się w tamtym wątku  :mad: