Miasta 3D w AM 4.5 i AM5.0

• 46 Odpowiedzi
  • 11757 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Miasta 3D w AM 4.5.1
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 22, 2007, 20:05:58 »
Trójwymiarowy obraz jest uzyskiwany ze zdjęć lotniczych i satelitarnych. Satelita (np. Ikonos) może też robić zdjęcia pod wybranym kątem. Nikt tu nie przelicza kondygnacji. Popatrzcie na bryły niestandardowych budynków i przybudówek.

Przeanalizuj algorytmy zaszyte w mapach i aplikacji to zobaczysz jak wyliczane są wysokości bloków mieszkalnych, kamienic i domów jednorodzinnych. Robienie zdjęć kontowych osiedli mieszkaniowych nie przynosi dobrych wyników, bo budynki wzajemnie się zasłaniają. O miastach w których sporą część stanowi zwarta zabudowa kamieniczna już nie wspomnę, a jest ich w Polsce naprawdę dużo (za granicą zresztą też). Technologia zdjęć robionych kątowo w Łodzi zupełnie się nie sprawdziła (poza peryferiami miasta), podobnie w wielu miastach na Śląsku Nie bez przyczyny ostatnie zakupy map przez czołowe firmy branży nawigacyjnej (zarówno polskie, zagraniczne jak i mieszane) dokonywane w starostwach powiatowych obejmowały dane zawierające również informację o ilości kondygnacji w budynku. Łatwo to sprawdzić, bo w niektórych miastach widać że np. bloki 4 kondygnacyjne są wyższe niż 3 kondygnacyjne kamienice, a tymczasem w rzeczywistości jest inaczej bo kamienice mają znacznie wyższe kondygnacje i de facto są wyższe od bloków.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 22, 2007, 20:16:38 »
Tak się zastanawiam - skoro ilość kondygnacji nie ma znaczenia w wizualizacji bryły budynku, to czemu z tej ewidencji budynków algorytm nie czerpie danej o wysokości budynku? Byłoby prościej i wierniej (w kontekście kamienic, o których pisze Emisiu).

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 22, 2007, 20:29:43 »
Wiem jak robiły od lat i robią analizę 3D firmy telekomunikacyjne w celach rozplanowania nadajników w miastach. Bynajmniej nie  korzystają z danych o ilości kondygnacji, a już ostatnim źródłem, które IMHO jest wiarygodne pod tym względem to starostwa :). To raczej one powinny kupić porządne mapy od "czołowych firm branży nawigacyjnej".
Być może metoda jest mieszana. Bez tego gospodarcze budynki wielokondygnacyjne w mojej okolicy (również samowolki) nie byłyby prawidłowo odwzorowane, a są.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 22, 2007, 23:08:40 »
Tak się zastanawiam - skoro ilość kondygnacji nie ma znaczenia w wizualizacji bryły budynku, to czemu z tej ewidencji budynków algorytm nie czerpie danej o wysokości budynku? Byłoby prościej i wierniej (w kontekście kamienic, o których pisze Emisiu).

Bo zazwyczaj nie ma w ewidencji budynków informacji o jego wysokości a prawie zawsze jest informacja o ilości kondygnacji (piszę o bud. mieszkalnych oczywiście, ale nie tylko).
Napisane: Grudzień 22, 2007, 22:37:25
.....a już ostatnim źródłem, które IMHO jest wiarygodne pod tym względem to starostwa :). To raczej one powinny kupić porządne mapy od "czołowych firm branży nawigacyjnej".

No teraz to już zupełne bzdury piszesz - właśnie starostwa tworzą ,utrzymują  i rozwijają państwowy zasób geodezyjny, czyli najważniejszą i najdokładniejszą informację na temat wszystkich działek i budynków (a także innych obszarów jak np. lasy czy zbiorniki wodne), gdzie ustawowa dokładność ewidencyjna wynosi 0,1m.
Gdyby producenci map bazowali właśnie na danych z ewidencji gruntów ich produkty byłyby zdecydowanie bardziej dokładniejsze niż obecnie. A dlaczego nie bazują? Bo zakup tych danych wiąże się z baaaaardzo dużymi kosztami (mapy nie są za darmo), a ponadto aż tak duża dokładność (i co za tym idzie) ilość danych nie jest do nawigacji w ogóle potrzebna. Dane ewidencyjne z przeciętnego powiatu ziemskiego to kilkadziesiąt gigabajtów samego rastra mapy zasadniczej, o aglomeracjach już nie wspomnę. Dlatego kupuje się właśnie bardzo niewielki wycinek danych (jak np. ostatnio między innymi dane o ilości kondygnacji w budynkach).

Oczywiście dane o wysokości budynków nie są tak precyzyjne jak pozostałe informację ewidencyjne, bo tak naprawdę nie mają one specjalnego znaczeni w geodezji - w przeciwieństwie do danych wysokościowych terenu gdzie ewidencjonowanie odbywa się z dokładnością 0,2m.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 22, 2007, 23:52:10 »
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Napisałem "pod tym względem" gdyż sprawa dotyczy wysokości i kształtu budynków, nie danych geodezyjnych. Jak sam napisałeś dane o wysokości w starostwach "nie są tak precyzyjne", o kształcie pewnie można zapomnieć.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 23, 2007, 13:08:13 »
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Napisałem "pod tym względem" gdyż sprawa dotyczy wysokości i kształtu budynków, nie danych geodezyjnych. Jak sam napisałeś dane o wysokości w starostwach "nie są tak precyzyjne", o kształcie pewnie można zapomnieć.

Nie są, ale jednak wbrew pozorom stanowią podstawę pozyskiwania materiału źródłowego o trzecim wymiarze. Wiem, bo kilka miesięcy temu analizowałem materiał przekazywany na drodze umowy właśnie takiej firmie co później przetwarza to i dalej do tych właściwych od nawigacji (niestety nie mogę napisać o kogo chodzi). Generalnie uzysk trzeciego wymiaru ze zdjęć (sat. i lot.) mieli na poziomie około 30% (na więcej nie pozwoliła gęsta zabudowa, oraz spore ilości drzew wokół budynków), a pozostałe kilkadziesiąt procent brali sobie właśnie z ilości kondygnacji. Acha,  wspomnę jeszcze że kolejnym etapem uszczegóławiania takich danych jest zakup (najczęściej od NASA) radarowych map danego obszaru. Jak się to wszystko poskłada do kupy otrzymuje się całkiem fajny efekt końcowy, aczkolwiek zawsze jakiś margines błędu w takich danych pozostanie.

P.S. Jako ciekawostkę podam Wam że np. odcinek autostrady miedzy Koninem a Strykowem został wytyczony i wybudowany z dokładnością 3cm w poziomie i 2 cm w pionie - gdyby taką dokładność map mieć w nawigacji (plus oczywiście precyzyjniejsze odbiorniki gps) można by pewnie jeździć bez obaw we mgle i innych trudnych warunkach, choć pewnie przydałby się jeszcze jakiś mały radar pod maską - coś jak w pershingu  :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 13:21:30 wysłana przez emisiu »

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 25, 2007, 22:33:40 »
mam glupia prosbe, moze troche odbiegajaca od tematu:
czy ktos moglby wrzucic jakies 2 screeny jak wygladaja budynki 3d w Bytomiu (np. centrum, rynek)
ewentualnie moj blok (Szymały 161)

dzieki z gory

*

• 6498
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 25, 2007, 22:42:54 »

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 25, 2007, 23:14:59 »
dzieki wielkie :) zgadza sie :)

*

Offline mkbdc

• 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 26, 2007, 09:51:08 »
@Moi, mógłbyś dodatkowo wrzucić screen'a z ul. Dobrzyńska 34, 36, 38 -Bydgoszcz z góry dzięki.

*

• 6498
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 26, 2007, 12:10:54 »

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 26, 2007, 12:20:25 »
rozpocząłem niezłą lawinę próśb  :grin:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 26, 2007, 20:49:42 »
rozpocząłem niezłą lawinę próśb  :grin:

Ale po co Wam to?? Przecież już do pobrania od jakiegoś czasu jest wersja nawet 4.5.2  :) No chyba, że się ktoś zastanawia czy przedłużyć subskrypcję bo innych pomysłów nie mam  :shock:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 26, 2007, 22:54:55 »
nie mam AM i chciałem po prostu zobaczyć jak to wygląda :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 14, 2008, 15:30:43 »
Poniżej lista miast uporządkowana wg. ilości mieszkańców (01.01.2007):
...

Wg informacji ze stron AM w nowej wersji jest już 40 miast i 640 miejscowości.
Z tym że nie przybyło ani jedno miasto z tych wymienionych w pierwszym poscie,
nie przybyło też ani jedno miasto o liczbie mieszkańców >15tys.
Stąd wniosek, że obecny przyrost to niemal wyłącznie przyrost marketingowy
Przybyło kilka maleńkich miasteczek i kilkaset miejscowości nie mających praw miejskich,
pewnie nawet nie będących gminą ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Miasta 3D w AM 4.5 i AM5.0
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 04, 2008, 21:24:46 »
9. Lublin - brak
14. Radom - brak
16. Toruń - brak
23. Rzeszów - brak
25. Rybnik - brak
30. Elbląg - brak
31. Gorzów Wielkopolski - brak
32. Wałbrzych - brak
33. Włocławek - brak
34. Zielona Góra - brak
35. Tarnów - brak
37. Kalisz - brak
38. Koszalin - brak
39. Legnica - brak
40. Grudziądz - brak
41. Słupsk - brak
43. Jastrzębie-Zdrój - brak
44. Jelenia Góra - brak
46. Konin - brak
47. Piotrków Trybunalski - brak
48. Siedlce - brak
49. Inworocław - brak
50. Lubin - brak

Na tej liście w mapach 0806 żadnych zmian ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Odp: Miasta 3D w AM 4.5 i AM5.0
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 21, 2008, 21:10:34 »
Sory że odgrzewam stary temat ale coś popiepszylem i niemam budynkow w 3D pomimo że odptaszkowane, czy to może związane jest z tym że kombinowałem ze skalami w 2 i 3D ? cholera nawet stolyca niema ........
Pozdro i niech ktosik coś wrzuci do mojej bani :-?