Pływanie podczas postoju

• 217 Odpowiedzi
  • 55133 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Pływanie podczas postoju
« dnia: Sierpień 23, 2007, 11:48:13 »
Panowie, czy również zauważyliście że w wersji 4.1 RC1 znowu pojawił się problem z obracaniem ekranu podczas postoju np. na skrzyżowaniu ??
W wersji 4.0 i 4.1 nie było tego problemu a w tej testowej ponownie jak w 3.9.7.

No chyba że to coś u mnie sie spsuło ??

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
Odp: Pływanie podczas postoju
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:04:03 »
Tak. U mnie tez to jest na mio a701. Wyglada to tak jakby Automapa szukala kierunku w ktorym jedziemy.
Macbook Black

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:05:46 »
Tak. U mnie tez to jest na mio a701. Wyglada to tak jakby Automapa szukala kierunku w ktorym jedziemy.

No właśnie. A tak ładnie to działało już w 4.0 i 4.0.1.
Zgłosiłem do supportu. Pożyjemy zobaczymy.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:06:07 »
nie byla za to czasem odpowiedzialna funkcja static navigation :?:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:09:15 »

A to się gdzieś włącza/wyłącza z poziomu pda czy to jakaś funkcja samego programu AM ??

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:16:17 »

A to się gdzieś włącza/wyłącza z poziomu pda czy to jakaś funkcja samego programu AM ??

To taka "nieprzyjemna" cecha odbiorników gps z chipsetem SiRF III - na postoju "pływają"
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:23:51 »

Myślę, że w tym przypadku nie. AM 3.9.7 i AP mi tez 'pływała', MioMap czasami 'pływa', natomiast w iGO tego nie zauważyłem i jak miałem okazję pojeździć z TomTom też niczego takiego nie zauważyłem. SN we wszystkich przypadkach włączony. Myślę, że wina leży w sofcie, być może coś takiego jak SN tyle, że programowy, na podobnej zasadzie jak przyciąganie do drogi.

PS. Wszystkie "testy" były na jednym i tym samym urządzeniu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 14:28:03 wysłana przez Tricolore »

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:30:52 »
jezdzilem z AM nigdy mi nie plywala ani na looxie ani na i-mate, nawracac kazala ciagle ale to juz co innego  :E w TT tez nigdy nie plywal

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:36:39 »

To taka "nieprzyjemna" cecha odbiorników gps z chipsetem SiRF III - na postoju "pływają"

Ja mam MIO 168 i też "pływa" w czasie postoju - a dokładnie mówiąc, to obraca się i ustawia w raczej przypadkowym położeniu - dopiero po ruszeniu ustawia się prwaidłowo; w poprzednich wersjach tego nie miałem (obecnie "testuję" wersję 4.1 RC1...)

A Mio 168 nie ma chipsetu SiRF III...

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:54:15 »

U mnie na pewno - mam na ogół wyłączoną (off) tą funkcję, z uwagi na częste wycieczki piesze/rowerowe. Inaczej pozycję na mapie potrafi program korzystająccy z gps odświeżać skokowo co kilkanaście - kilkadziesiąt metrów.
Włączenie Static Navigation jest polecane właśnie do użytku w samochodach.

Ustawia się to programem M-M SiRF Setup.
Dla mio A701 ustawienia na porcie COM2, przy szybkości 57600
Ważne: ustawienia dokonywać tylko przy wyłączonych programach GPS - użycie w tle programu włączającego gps może spowodować zablokowanie odbiornika GPS. Czasami odblokowanie może być bolesne - hard reset nie pomoże, trzeba wyciągać baterię na co najmniej 10 - 15 minut. Ewentualnie funkcją startową biosu pda (jak przy programowaniu romu - ale dokladnie która to nie pamiętam teraz...).

Przy okazji tym programem można włączyć WAAS/EGNOS - nie wszędzie działa, ale powoduje zwiększenie precyzji kosztem nieco większego zużycia energii. Kiedy działa? Gdy namierza satelity o numerze powyżej 30.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 14:56:01 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2007, 14:57:50 »
A spróbujcie czy nie pomorze opcja : menu/ustawienia/gps/ignorowanie odchyleń gps . u mnie nie pływa to nie mogę sprawdzić
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2007, 15:56:00 »
Piszecie o pływaniu w trybie śledzenia, czy w trybie śledzenia z wyznaczoną trasą?
Bo i ile w pierwszym przypadku czasem mi się zdarzy że AM podczas postoju na skrzyżowaniu
'straci kierunek', to przy wyznaczonej trasie nigdy tego nie zaważyłem,
grzecznie trzyma kierunek zgodny z wyznaczoną trasą.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2007, 15:58:06 »
a prawda najczesciej jednak mam wyznaczona trase a na sledzeniu jezdze sporadycznie

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2007, 16:14:55 »
Piszecie o pływaniu w trybie śledzenia, czy w trybie śledzenia z wyznaczoną trasą?
Bo i ile w pierwszym przypadku czasem mi się zdarzy że AM podczas postoju na skrzyżowaniu

Właśnie sprawdziłem - zgadza się.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2007, 16:16:51 »
Pływa gdy sygnał jest niepewny z niektórych satelit lub wrecz odbity od okolicznych budynków. Może sie to tez zdarzyć w gestej zabudowie, odpalając GPS na parapecie lub wręcz w domu albo w aucie gdy odbiornik jest w głębi auta a nie przy szybie....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 19:12:09 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2007, 16:29:07 »
Lub jak stoisz na skrzyżowaniu w wąskiej uliczce gęsto zabudowanej z dwóch stron, gdzie "pole widzenia" odbiornika spada do kąta o małej wartości, nawet mając odbiornik przy szybie czy nawet poza samochodem...

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2007, 17:06:42 »

Z wyznaczona trasą. W wersji 4.0 i 4.0.1 tego napewno nie było. A w 4.1 kręci się na wszystkie możliwe strony  :mad:

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2007, 18:47:29 »
Z wyznaczona trasą. W wersji 4.0 i 4.0.1 tego na pewno nie było. A w 4.1 kręci się na wszystkie możliwe strony :mad:
Muszę Cię zmartwić, z wyznaczoną trasą w wersji 4.0 i 4.01 kręci się (na PDA-N). W 3.9.x też kręciła się, tak na N-35 jak i na PDA-N

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 23, 2007, 22:17:13 »
Wystarczy, ze współrzędne zmienią się z powodu słabego sygnału w odbiorniku o odległość paru kroków, a odbiornik odpowiednio zorientuje mapę do nowych współrzędnych. Wtedy obraca mapę. Do tej pory mialem trzy turystyczne Garminy z SiRFem i bez i wszystkie "kręciły mapą" :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2007, 22:19:03 wysłana przez Tutejszyn »
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2007, 22:18:34 »
Dla próby zrobiłem trzy postoje : dwa na rondzie i jeden na skrzyżowaniu - nigdzie nie pływam ( przynajmniej na razie)

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2007, 22:51:41 »
Dla próby zrobiłem trzy postoje : dwa na rondzie i jeden na skrzyżowaniu - nigdzie nie pływam ( przynajmniej na razie)

A która masz wersję ??
Bo jestem pewnien ze we wcześniejszych 'czwórkach' tego nie bylo i pojawilo sie w RC1. Zwracałem na to uwage bo juz kiedys bylo to poruszane tutaj, ale to jeszcze w wersji 3.9.7

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 23, 2007, 23:00:42 »
Halo.. Czy jest ktoś w domu?! Soft tu nie ma nic do rzeczy.. :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 23, 2007, 23:19:35 »
Możesz krzyczeć sobie do woli... niektórzy wiedzą swoje, że 3.9.7 była lepsza....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 24, 2007, 08:44:45 »

Pisząc, że pływa to nie znaczy, że na każdym skrzyżowaniu i że zawsze pływa. U mnie w mieście są takie dwa skrzyżowania, gdzie czasami zdarza się 'popłynąć' paru programom (AM 3, AP i MioMap) - jedno to wąska uliczka z gęstą zabudową, a drugie z drzewami o bardzo gęstych i rozłożystych koronach - i to też tylko przy gorszych warunkach (wyższy PDOP). Choć w iGO i TT nigdy nie zauważyłem tego zjawiska ani na tych skrzyżowaniach ani nigdzie indziej.

Jeśli nie soft, to co?
Myślę, że w każdym z tych programów jest jakiś algorytm niwelujący pewne odchylenia (na podobnej zasadzie jak przyciąganie kursora do drogi) i w jednym działa to w większym zakresie (iGO, TT) a w innych w mniejszym. I tyle.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 24, 2007, 10:32:21 »
Krótko i treściwie:
AM 4 i 4.01 nie pływało, a teraz w 4.1 RC1 pływa... Nie lepiej żeby support AM się o tym dowiedział i to wyeliminował (denerwowało mnie to w szczególności jak pojechał do Zakopanego, w jednej ręce rower, w drugiej ręce rower a AM w kieszeni od spodni.. wyciągam na skrzyżowaniu i nie wiem w którą stronę iść zanim znajdę nazwy ulic na budynkach)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 24, 2007, 10:41:43 »
Krótko i treściwie:
AM 4 i 4.01 nie pływało, a teraz w 4.1 RC1 pływa... Nie lepiej żeby support AM się o tym dowiedział i to wyeliminował (denerwowało mnie to w szczególności jak pojechał do Zakopanego, w jednej ręce rower, w drugiej ręce rower a AM w kieszeni od spodni.. wyciągam na skrzyżowaniu i nie wiem w którą stronę iść zanim znajdę nazwy ulic na budynkach)
A w spodniach to antena odbiornika jest skierowana w niebo tak aby widziała wszystkie satelity w takim samym stoniu?
U mnie nie kręciło ani w 4.0 ani w 4.0.1 ani w 4.1 RC1.
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 24, 2007, 15:31:51 »
Możesz krzyczeć sobie do woli... niektórzy wiedzą swoje, że 3.9.7 była lepsza....
Nawet trochę żałuję, że nie zdążyłem pojeździć z AM 3.9. Wiem tylko, ze obecna AM mi strasznie pasuje :)
Sorki, ze krzyczę, ale tutej miałem wrazenie, że nie wszyscy czytają poprzednie posty. Wyraźnie zostało to kilkakrotnie powiedziane, że pływanie to przypadłość SiRFa i żaden postulat do supportu AM nic nie da. A zmiana algorytmów tłumiąca ten efekt odbiłaby się tylko na pracy odbiornika w ogóle. Wtedy dopiero podniosły by się krzyki.

Krótko i treściwie:

A to już jest jakieś kuriozum. Przecież kazdy odbiornik bez wbudowanego kompasu zachowa się w taki sposób - wyciągniety z kieszeni na postoju pokaze byle co. Musisz zrobić kilka kroków aby ustawił mapę właściwie.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 24, 2007, 15:51:58 »
Kolega kajacek ma Mio 168, który nie posiada SIRF'a, a jednak mu 'pływa'.... Poza tym w niektórych programach efekt jest bardziej widoczny, w innych mniej, a jeszcze innych wcale, na tym samym sprzęcie....

Jeśli chodzi o błędne wskazywanie kierunku po wyciągnięciu odbiornika "z kieszeni" to się w pełni zgadzam - trzeba zrobić jakiś ruch w danym kierunku.
:)

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 24, 2007, 16:13:07 »
Kolega kajacek ma Mio 168, który nie posiada SIRF'a, a jednak mu 'pływa'....
Tutaj trzeba zadać sobie pytanie, skąd się bierze pływanie. Jaka jest w ogóle zasada pracy odbiornika GPS?
Najkrócej.. co najmniej trzy satelity wysyłają w tym samym momencie sygnał, który trafia do odiornika. Odbiornik na podstawie opóźnienia dotarcia oblicza pozycję. To opóźnienie może być zafałszowane. Jeśli sygnał jest słaby - SiRF (procesor o wysokiej czułości) wyłapuje jakieś odbite śmieci i zaczyna się rock'n'roll. Pozycja znajduje się raz tu, raz tam (pływanie). Jesli sygnał jest słaby to podobny efekt uzyskasz na innych procesorach - na przykład takich jaki jest w Mio 168. To ze jedne odbiorniki kręcą mapą bardziej, a inne mniej.. Wydaje misię, że przy słabym sygnale mapą kręcą mniej te bardziej "przymulone" :)

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 24, 2007, 16:18:39 »
Kolega kajacek ma Mio 168, który nie posiada SIRF'a, a jednak mu 'pływa'....
Tutaj trzeba zadać sobie pytanie, skąd się bierze pływanie. Jaka jest w ogóle zasada pracy odbiornika GPS?
Najkrócej.. co najmniej trzy satelity wysyłają w tym samym momencie sygnał, który trafia do odiornika. Odbiornik na podstawie opóźnienia dotarcia oblicza pozycję. To opóźnienie może być zafałszowane. Jeśli sygnał jest słaby - SiRF (procesor o wysokiej czułości) wyłapuje jakieś odbite śmieci i zaczyna się rock'n'roll. Pozycja znajduje się raz tu, raz tam (pływanie). Jesli sygnał jest słaby to podobny efekt uzyskasz na innych procesorach - na przykład takich jaki jest w Mio 168. To ze jedne odbiorniki kręcą mapą bardziej, a inne mniej.. Wydaje misię, że przy słabym sygnale mapą kręcą mniej te bardziej "przymulone" :)
Zauważyłem, że u mnie (Mio P550) na AM 4.1 RC1 "pływa" jak mam słaby sygnał GPS i jednocześnie jestem poza drogą (np. podwórze). W trakcie nawigacji nawet przy rekalkulacji trasy nie zauważyłem, aby mapa mi "pływała". Jeszcze poobserwuję, potestuję pod kątem występowania opisywanego przez Was problemu...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 17:04:49 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53