Biały ekran Hermes

• 12 Odpowiedzi
  • 2441 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Biały ekran Hermes
« dnia: Czerwiec 26, 2007, 11:01:04 »
Mam pytanko czy jest możliwość tego naprawy ??
Opis usterki:
Włacza sie, wszystko wygląda na to ze działa, jednak po jakimś czasie ( losowo) pojawia sie "biały ekran", czasami znika po jakimś czasie albo po wyłączeniu/włączeniu telefonu, lub gdy wygaszacz ekranu sie włącza i później "wzbudzasz" telefon. Krótko mówiąc  ekran działa normalnie i nagle robi sie bialy ??
Proszę o pomoc :) Z Góry dziękuje :)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
Odp: Biały ekran Hermes
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2007, 20:26:00 »
Myśle, że problem dotyczy tasiemki łączącej panel przedni z resztą aparatu. Sprawdz czy objawy się nasilają podczas otwierania i zamykania klawiatury.
Nie dalej jak w niedzielę miałem w ręku dokładnie tak samo zachowujące się Vario I z Ery.
Poradziłem wizytę w CRC i w poniedziałek wieczorem miałem telefon od kolegi, że wina leżała po stronie tasiemki.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2007, 20:59:38 »
Ale warto wspomnieć, że tzw. "White Screen" to znana przypadłość w Hermesie, ale chyba dotyczy bootloadera i procesu uruchamiania, ale się nie interesowałem - szukaj "white screen" na XDA, na pewno coś znajdziesz.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline mazbog

• **
  • 111
  • Sprzęt: N8
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2007, 22:13:30 »
czy ktoś wie gdzie i za ile można dokupić taką tasiemkę,słeszałem że cena jest zawrotna

*

Offline radekrpr

• *
  • 88
  • Sprzęt: Desire > Sensation
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2007, 19:51:26 »
Biały ekran w vario II nie występuje z powodu uszkodzonej tasiemki. Za treść na LCD odpowiada układ scalony, który jest umieszczony na płytce klawiatury pod LCD'em, żeby wszystko było ok. trzeba pod ten układ podłożyc np. gąbke, która po dokreceniu klawiatury docisnie tego scalaka. Miałem kilka takich przypadków i napewno cos takiego pomaga.

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2007, 15:52:21 »
Witam,
czytam o tym białym ekranie sporadycznie pojawiającym się. I mam to samo (tytn- Herm200)
Chociaż po zmianie softu wydaje sie że problem pojawia się rzadziej. Obiawy - czasem biały ekran po właczeniu, czasem ekran trochę dziwny - jakby wyprany z kolorów lub z wyświetlona co druga linią.
Czasem guziczki od frontu (klawisze kierunkowe i zielona i czerwona słuchawka) nie działają (i to niezależnie od dziwnego ekranu)..
Czy ktoś miał podobne efekty? Czy udało się znaleźć rozwiazanie?
A jeśli chodzi o tą poreadę z gąbko to nie rozumiem do końca w którym miejscu ma być ten scalony układ?

Pozdrawiam

Łukasz

« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 16:04:44 wysłana przez lmb »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2007, 23:38:08 »
Jesli nie działaja ci klawisze i masz czasami biały ekran to jest to prawie na pewno tasiemka - niestety.
potrzebna zgoda

Biały ekran i czasami nie działające przyciski. Ilu to miało???
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2007, 08:44:06 »
Witam

Usterka jak w temacie - czasami ekran się robi biały, czasami klawisze na przedniej części obudowy przestają działać, przechodzi na chwilę po dwukrotnym naciśnięciu power z boku obudowy (czyli wygaszeniu i ponownym wzbudzeniu), a dokładny opis i podpowiedzi jak to naprawić - TUTAJ http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=303872.

A teraz pytanie - czy ktoś to miał? Wygląda na to, że dość często spotykana usterka w Hermesie wszystkich rodzajów. Ciekawy jaka jest skala - może by wysłać informację do HTC - Fujitsu Siemens kiedyś wymieniło baterie jak się okazało, że są wadliwe - może jak się HTC zorientuje o co chodzi to też jakąś masową naprawę zaproponują :-) (wątpię, ale maile prawie nic nie kosztują)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2007, 09:20:59 »
Jesli nie działaja ci klawisze i masz czasami biały ekran to jest to prawie na pewno tasiemka - niestety.
witam
mam taką samą usterkę i dociskanie scalaka nic nie dało, czy w 100% jest to taśm bo jest to spory wydatek z tego co wiem.
Znasz może kogoś z okolic Poznania znających się na takim sprzęcie, bo ja rozkładam ręce.

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
Odp: Biały ekran i czasami nie działające przyciski. Ilu to miało???
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2007, 09:27:10 »
Moj tato tak ma w spv m3000. Ja natomiast w hermesie nigdy nie mialem takiej choroby
Napisane: Październik 18, 2007, 09:23:54
PS.

Mysle ze nie ma sensu prowadzic 2 takich samych watkow w jednym czasie.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=73515.0
Wątki zostały scalone ( 25-10-2007) by jas_pik
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2007, 13:59:45 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2007, 10:55:48 »
przecież poniżej macie ten sam wątek po co tworzyć nowy????

*

Offline gizmol

• *
  • 71
    • http://www.forum.wejher.com
  • Sprzęt: N6600->N6260->E-M500->MDA-III->Hermes-> Kaiser ? :D
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2007, 07:40:15 »
ja tylko dodam w sprawie ewentualnej wymiany, jak byl problem z kalibracja to HTC wymigiwal sie jak tylko mogl (czytaj tylko oryginalne urzadzenia HTC z dowodem zakupu itp) wiec nie rozpedzal bym sie tak z myslami op wymianie

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 25, 2007, 13:51:12 »
gizmol - na wymianę nie liczę :-) ale na naprawę tak - szczególnie, że była by to udokumentowana wada fabryczna.

aczkolwiek :-) kto by się tam do błędów przyznawał <diabełek>