ASUS 639 - ekran odwrocony w druga strone - rozwiazanie problemu

• 6 Odpowiedzi
  • 2046 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poniewaz nie otrzymalem odpowiedzi na moje pytanie, a moderator łaskawie zablokowal poprzedni wątek, otworzyłem nowy.

Rozwiazaniem problemu z "obracajacym" sie ekranem nie w ta strone co potrzeba jest odpowiedni wpis w rejestrze. Niestety przekopanie sie przez forum nic nie dalo, pewnie latwiej cos znalesc jesli wie sie _dokladnie_ czego szukac, po kilku godzinach spedzonych w googlach i innych forach poswieconych pda znalazlem rozwiazanie.

Wpis odpowiadajacy za ulozenie ekranu znajduje sie w kluczach

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GDI\ROTATION]

Sa tam 3 wpisy
- Angle
- LandscapeFixed
- LandscapeMode

Ten ostatni odpowiada za ulozenie ekranu po wcisnieciu przycisku zmiany orientacji
i tak:
0 - blokada (ekranu nie mozna odwracac przyciskiem)
1 - ekran odwrocony w prawo (dla osob leworecznych)
2 - ekran do gory nogami (w pozycji pionowej)
3 - nie uzywane (po wpisaniu pojawia sie blad przy probie odwrocenia ekranu)
4 - ekran odwrocny w lewo (czyli normalny uklad dla PDA Asus'a)

Wpisy Angle i LandsacepeFixed nie wiem do czego sluza, jesli ktos ma jakies info uzupelniajace to prosze je tu dopisac.
Bedzie dla potomnych ktorych dotknie podobny problem.

U mnie z nieznanych mi przyczyn LandscapeMode ustawilo sie na 1 i ekran odwracal sie nie tak jak potrzeba.

*

Soovek

Odp: ASUS 639 - ekran odwrocony w druga strone - rozwiazanie problemu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2007, 19:54:45 »
Odpisałem ci na PW !

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2007, 08:54:31 »
z calym szacunkiem, ale odpisales mi "bzdury" ktore ni jak nie były odpowiedzia na moje pytanie.
najwidoczniej nie przeczytales do konca mojego posta.

niewazne zreszta. napisalem drugiego tylko po to żeby pomoc innym szukajacym normalnego rozwiazania tego problemu

*

Soovek

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2007, 12:30:36 »
Jeżeli nazwa programu i jak z niego korzystać to bzdury to OK innym pomogło i bez problemu ustawili orientacje ekranu. Jak widać znajdzie się ktoś co ma problem.

*

Offline eeryk

• 2
  • ASUS A639 + Platinum 4GB
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2007, 12:33:11 »
Witam
Mam podobny problem chciałbym ustawić ekran dla leworęcznych. Robie wszystko jak w jest opiasne wyżej czyli edycja rejestru wszystko sie zmienia ale po soft resecie Asuska wszystko wraca do poprzednich ustawień (mam na myśli ten wpis w rejestrze który zmieniam) jest ktoś w stanie mi pomóc z góry dzieki

*

Soovek

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2007, 19:44:37 »
Pro
Witam
Mam podobny problem chciałbym ustawić ekran dla leworęcznych. Robie wszystko jak w jest opiasne wyżej czyli edycja rejestru wszystko sie zmienia ale po soft resecie Asuska wszystko wraca do poprzednich ustawień (mam na myśli ten wpis w rejestrze który zmieniam) jest ktoś w stanie mi pomóc z góry dzieki
Programik sie nazywa Inclose mobile :) Tam masz rotacje :)

*

Offline eeryk

• 2
  • ASUS A639 + Platinum 4GB
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2007, 16:46:23 »
jeżeli chodzi o inclose to zainsalowalem i działa poprawnie ale akurat ta opcja dla leworęczny mi nie dziala :(