zmiana Windows 2005 na Windows 2003 na Axim x51v

• 9 Odpowiedzi
  • 1485 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zmiana Windows 2005 na Windows 2003 na Axim x51v
« dnia: Maj 04, 2007, 14:03:01 »
Witam, no własnie mam Della Axim x51v z WM 5   lecz mam problem ze znalezieniem driverów do jakiejkolwiek karty WiFi na slot CF

Widze jednak że jest duzo sprzętu (kart WiFi na CF) który mma drivery pod Win 2003

i tu moje pytanie czy jest realna szansa na zmiane ROMu z WM5  na WM 2003 ??

PS.  wiem o tym iz mam wbudowane WiFi w pocketa, ale ja potrzebuje zewnętrznej karty do której planuje przylutować konektor aby móc podłaczyc antene zewnętrzną i urzywać pocketa do robienia pomiarów w mojej sieci WiFi

dzieki  z góry za odpowiedzi
pozdrawiam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: zmiana Windows 2005 na Windows 2003 na Axim x51v
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2007, 14:10:19 »
nie ma szans
drivery do 2003 powinny dzialać na WM5

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2007, 14:46:19 »
a jednak nie działają

miałem jedna kartę i nic z tego

kurcze a jeszcze jak czytam na www. aximsite. com  że  posiadacze x51v od dwóch lat czekają (szukają) driverów do Linksysa WCF54G, to mnie normalnie krew zalewa, jakbym wiedział że beda takie jaja to bym sobie dał spokój.

a pocketa kupiłem jedynie do tego celu, sprzedaje laptopa i kupuje pocketa zakładam karte nna CF i jade z koksem a tu zonk :/

widać jakbym kupił x50 (tam jest win 2003) to bym na tym lepiej wyszedł, bo teraz wymienić x51v na x50 to będzie niezła wtopa z kasą coś czuje

a może jest ktoś chętny na forum - wymiana Dell x51v  z WM5  (1 miesiąc w polsce - przywieziony z USA)  na jekiegokolwiek pocketa z Windowsem 2003 ,  Bluetooth  i slotem Compact Flash . . .

co wy na to

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2007, 14:58:42 »
Bodajże Ziele przerobił Aximka i wbudował gniazdo anteny zewnętrznej - poszukaj dokładnie

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2007, 17:17:58 »
wiem podziwiam robote "ziela"

ale przestań, po pierwsze niejestem aż tak dokładny i podejrzewam że odwaliłbym kawał porządnej fuszerki zabierając sie za takie robotki

po drugie, nie chce grzebac w bebechach miesięcznego sprzętu . . .

fakt jest on z USA, ale , no właśnie to "ale"

może ktoś z was miał stycznośc z kartą WiFi na CF i WM 5 ??

z przyjemnościa bym pogadał na GG

GG: 4710923

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2007, 17:29:10 »
Karty wifi na CF nie sprawdzałem ale co byś powiedział na zamianę aximów?  ;D ;D
Are you shpongled?

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2007, 20:23:55 »
no biore to pod uwagę,  (zamianę aximów)

zaproponuj jakąś kwote którą jesteś wstanie dopłacic .   .   .  

no i opisz swojego axima, wiek itp.   

pozdrawiam

PS  twój axim ma ekran VGA ??  czy Qvga  ??

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2007, 20:29:34 »
dopłata do x51v  ::) :o

*

Offline tyg

• 12
Karta WIFI z wyjściem antenowym dla Windows 2005 na Axim x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2007, 12:53:57 »
Ja działam na takim rozwiązaniu:
x51v + adapter CF=>PCMCIA + karta senao 2511CD+EXT2 + 2 x antenka na mmcx

Do tego sterowniki od 2511cf ze strony senao (WLAN_FORWINCE40. exe),
albo  jeszcze lepiej referencyjne intersila ze strony hpcfactor:
hxxp: www. hpcfactor. com/ftp-root/drivers/wifi-reference/intersil/prism-2-5/CE4/3. 00. 08. 0236/3-00-08-0236_WinCE400. zip
trochę się na kombinowałem ze znalezieniem odpowiednich sterowników i ich uruchomieniem ale teraz działa bez problemu,
mała uwaga do sterowników, aplikacja w  nich zawarta wymaga biblioteki mfcce400. dll (zawarta microsoftowym SDK)

Skąd wziąć i ile to kosztuje:
 - karta senao z allegro (lub interprojekt) nowa ok 200zł,
 - adapter CF to PCMCIA tylko sklepy za wielką wodą ok 100zł z przesyłką np hxxp: www. semsons. com/comflastopcc. html
 - pigtail mmcx-rpsma z allegro ok 20zł za sztukę
 - anteny do wyboru

Co za to mamy:
 Najlepsza kartę pomiarowa z czułością -95dBm i mocą 200mW, z dwoma wyjściami antenowymi!!!
 Jeśli tą kartą nie uda ci się nawiązać połączenia to już chyba żadną (przynajmniej na PDA),
 natywnie wep, wpa,  działa z wbudowanym klientem odyssey-a wiec i wpa2 nie straszne  ;-)
 Hula na niej między innymi: ministumbler, WifiCompanion, WiFiFoFum, Airscanner Mobile Sniffer. 
 Nie udało mi się uruchomić RetinaWiFi Scaner, CommView(wielka szkoda!), ceniffer.

Zrób to sam:
 Karta w oryginale ma mała dołączaną antenkę 2dbi, niestety w Polsce ich brak (w sklepach za oceanem 6$ + 50$ za przesyłkę:),
 ale można coś podobnego wykonać samemu.  Potrzebne 2 pigtaile z wtykiem kątowym mmcx z jednej strony,drugi dowolny bo do obcięcia
 (kupiłem po 5 zł na allegro), 2 tanie antenki 2dbi rpsma, takie małe, czarne z podstawką i metrowym kabelkiem (na alegro po 5zł), koszulka
 termokurczliwa.  Tanią antenkę rozbieramy i na jej podstawie przycinamy pigtaila i przelutowujemy rurkę, na to koszulka termokurczliwa.
 I już mamy w pełni mobilne rozwiązanie

Alternatywy:
 - Zcom XI 300, konstrukcja zbliżona do senao, minimalnie mniejsza czułość, fajna odłączana antenka
   sterowniki powinny hulać te same, nie testowalem
 - można spróbować z orinoco classic (lub klonem), karta trochę mniej czuła, z mniejszą mocą, jedno wyjście,
   ale za to o połową tańsza.  Są sterowniki od agere ale sam nie testowałem.

Odp: Karta WIFI z wyjściem antenowym dla Windows 2005 na Axim x51v
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2007, 13:45:16 »
Cytat: tyg link=topic=66791. msg439468#msg439468 date=1178362437
Ja działam na takim rozwiązaniu:
x51v + adapter CF=>PCMCIA + karta senao 2511CD+EXT2 + 2 x antenka na mmcx

Do tego sterowniki od 2511cf ze strony senao (WLAN_FORWINCE40.  exe),
albo  jeszcze lepiej referencyjne intersila ze strony hpcfactor:
hxxp: www.  hpcfactor.  com/ftp-root/drivers/wifi-reference/intersil/prism-2-5/CE4/3.  00.  08.  0236/3-00-08-0236_WinCE400.  zip
trochę się na kombinowałem ze znalezieniem odpowiednich sterowników i ich uruchomieniem ale teraz działa bez problemu,
mała uwaga do sterowników, aplikacja w  nich zawarta wymaga biblioteki mfcce400.  dll (zawarta microsoftowym SDK)

Skąd wziąć i ile to kosztuje:
 - karta senao z allegro (lub interprojekt) nowa ok 200zł,
 - adapter CF to PCMCIA tylko sklepy za wielką wodą ok 100zł z przesyłką np hxxp: www.  semsons.  com/comflastopcc.  html
 - pigtail mmcx-rpsma z allegro ok 20zł za sztukę
 - anteny do wyboru

Co za to mamy:
 Najlepsza kartę pomiarowa z czułością -95dBm i mocą 200mW, z dwoma wyjściami antenowymi!!!
 Jeśli tą kartą nie uda ci się nawiązać połączenia to już chyba żadną (przynajmniej na PDA),
 natywnie wep, wpa,  działa z wbudowanym klientem odyssey-a wiec i wpa2 nie straszne  ;-)
 Hula na niej między innymi: ministumbler, WifiCompanion, WiFiFoFum, Airscanner Mobile Sniffer.  
 Nie udało mi się uruchomić RetinaWiFi Scaner, CommView(wielka szkoda!), ceniffer. 

Zrób to sam:
 Karta w oryginale ma mała dołączaną antenkę 2dbi, niestety w Polsce ich brak (w sklepach za oceanem 6$ + 50$ za przesyłkę:),
 ale można coś podobnego wykonać samemu.   Potrzebne 2 pigtaile z wtykiem kątowym mmcx z jednej strony,drugi dowolny bo do obcięcia
 (kupiłem po 5 zł na allegro), 2 tanie antenki 2dbi rpsma, takie małe, czarne z podstawką i metrowym kabelkiem (na alegro po 5zł), koszulka
 termokurczliwa.   Tanią antenkę rozbieramy i na jej podstawie przycinamy pigtaila i przelutowujemy rurkę, na to koszulka termokurczliwa. 
 I już mamy w pełni mobilne rozwiązanie

Alternatywy:
 - Zcom XI 300, konstrukcja zbliżona do senao, minimalnie mniejsza czułość, fajna odłączana antenka
   sterowniki powinny hulać te same, nie testowalem
 - można spróbować z orinoco classic (lub klonem), karta trochę mniej czuła, z mniejszą mocą, jedno wyjście,
   ale za to o połową tańsza.   Są sterowniki od agere ale sam nie testowałem. 

"tyg"   mógłbys się do mnie odezwać ??

GG  4710923
mail:  minister23@o2. pl

lub  prosze odpisz na maila którego do Ciebie wysłałem