LOOX 720 a łączenie WiFi przez Access Point WPA-PSK

• 11 Odpowiedzi
  • 1568 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FYM

• 8
« dnia: Listopad 14, 2006, 18:38:43 »
:mysli: Mam pytanie do Forumowiczów:
Otóż czy można połączyć się do AccessPoint-a czy Router-a przez zabezpieczenie WPA-PSK (PreShareKey) ?! Sieć wykrywa ale nie chce się połączyć po wprowadzeniu hasła (soft w 720 to tylko WPA), może upgrade czy inny soft obsługujący PSK ?!
Z góry W Dz  :)

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2006, 19:43:08 »
Obawiam sie, ze raczej nic z tego. WPA to maksymalne co mozesz obsluzyc.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 19:58:54 »
No niestety. WPA-PSK nie działa. U mnie nie udało się uruchomić nawet samego WPA, więc zapuściłem autentykację po MAC Address (sieć otwarta) i śmiga ;) Niemniej jednak jest to jedna z bardziej denerwujących wad looxów.

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 20:07:26 »
Hmm... moment moment. Cos mi sie pochrzanilo

Ja mam w AP ustawione tak;

Method: WPA (PSK)
Encryption: TKIP

Tak samo w Looxie, wpisalem haslo i wszystko smiga.

Nie dziala WPA2 (PSK), co jest zrozumiale, bo Loox nie oblsuguje.
Dziwne z kolei jest, ze jak w moim Access Poincie ustawilem autoryzacje "WPA2 and WPA (PSK)" - czyli teoretycznie powinny smigac obie - to Loox ustawiony na WPA-PSK/TKIP sie nie zaloguje. Jesli natomiast ustawie samo WPA(PSK) w AP to wszystko smiga.

Podobnie z szyfrowaniem. TKIP dziala, AES nie... zrozumiale. Ale opcja "TKIP and AES"  w Acess Point tez powoduje, ze Loox sie nie zaloguje.
Jak sie ustawi samo TKIP w AP to wszystko smiga.

*

Offline FYM

• 8
Uwaga do odpowiedzi
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2006, 21:03:00 »
Cytat: "kichu1979"
Hmm... moment moment. Cos mi sie pochrzanilo

Ja mam w AP ustawione tak;

Method: WPA (PSK)
Encryption: TKIP

Tak samo w Looxie, wpisalem haslo i wszystko smiga.

Nie dziala WPA2 (PSK) oczywiscie. Tutaj ciekawostka, jak w moim
Access Poincie ustawilem autoryzacje "WPA2 and WPA (PSK)" - czyli teoretycznie powinny smigac obie - too Loox sie nie zaloguje. Jesli
natomiast ustawie samo WPA(PSK) to wszystko smiga.

Podobnie z szyfrowaniem. TKIP dziala, AES nie... zrozumialem. Ale opcja "TKIP and AES"  w Acess Point tez nie chce dzialac. A teoretycznie powinna.

Tyle ża ja mam LOOX 720 z systemem MS Mobile 2003 a Kolega ?! :D
Pozdro

*

kichu1979

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2006, 22:04:08 »
No tak... to ja przepraszam... nie zauwazylem. Odpowiadalem na inne watki zwiazane z N560 i polecialem rozpedem. Zwracam honor :)

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2006, 12:20:33 »
W T830 działa WPA-PSK pod warunkiem, że SSID nie jest ukryte

Tak tylko dla informacji...

V.

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
  • Sprzęt: MDA Vario II
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2006, 18:05:00 »
Witam!

W moim Loox 720 WPA-PSK działa, acz nie gdy podaje się go do chmurki ukazującej się podczas łączenia.

Osobiście rozwiązuję to w taki sposób, że uruchamiam Hitchikera i przy jego pomocy podłączam się do sieci bezprzewodowej zabezpieczonej przy użyciu WPA-PSK (TKIP). W Hitchikerze mam zaznaczoną opcję zapamiętywania haseł w systemie.

Przy użyciu tego programu wystarczy połączyć się pierwszy raz. Dalej wystarcza po prostu uruchomić moduł bezprzewodowy, aby sam system podłączył się do zabezpieczonej sieci.

Tak więc proponuję wypróbować metodę z Hitchikerem.

Pozdrawiam

luktom
Łukasz Tomaszkiewicz :: luktom
www.luktom.net / www.luktom.biz

*

Offline FYM

• 8
Skąd Hitchiker ?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2006, 19:13:24 »
Cytat: "luktom"
Witam!

W moim Loox 720 WPA-PSK działa, acz nie gdy podaje się go do chmurki ukazującej się podczas łączenia.

Osobiście rozwiązuję to w taki sposób, że uruchamiam Hitchikera i przy jego pomocy podłączam się do sieci bezprzewodowej zabezpieczonej przy użyciu WPA-PSK (TKIP). W Hitchikerze mam zaznaczoną opcję zapamiętywania haseł w systemie.

Przy użyciu tego programu wystarczy połączyć się pierwszy raz. Dalej wystarcza po prostu uruchomić moduł bezprzewodowy, aby sam system podłączył się do zabezpieczonej sieci.

Tak więc proponuję wypróbować metodę z Hitchikerem.

Pozdrawiam

luktom

W Dz za INFO Luktom ale jakiś link skąd to cudo ściągnąć ? :proud:

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
  • Sprzęt: MDA Vario II
Łukasz Tomaszkiewicz :: luktom
www.luktom.net / www.luktom.biz

*

Offline FYM

• 8
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2006, 12:08:17 »
Cytat: "luktom"
http://www.kasuei.com/hitchhiker/

Proszę kolegę Luktom o pomoc. Sciągnołem programik Hitchhiker jest fajny. Zamontowałem wersie 0.32 widzi AP , próbuje się zalogować hasłem WPA-PSK i nic. Przy kazdym uruchomieniu podje INFO "Program będzie działał nie poprawnie bo brak .NET Compact Firmework wersji 1.3 lub późniejszej" - coś w tym stylu. Znalazłem ten soft na necie od Microsoftu, wgrałem i jest brak w/w komunikatu ale W OGÓLE przestał widziec mój AP !!!!   :kill: Kilka razy Odinstalowałem Hitchhikera na inną wersję 0.41 bodajże  i ciągle nic. Przestał próbować WIDZIEĆ i ŁĄCZYĆ się mojego AP. Pomocy proszę. A może BackUp systemu jaki wcześniej zrobiłem. Help! :worried:  :worried:

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2006, 19:19:09 »
Cytat: "kichu1979"
Nie dziala WPA2 (PSK), co jest zrozumiale, bo Loox nie oblsuguje.

Czy to wina Windows Mobile 2005, ze Looxy nie obsluguja WPA2 i czy ewentualnie istnieje jakis soft, ktory pozwala na laczenie sie przez WPA2?

Pozdr,
Yazilim.