lekko w lewo, lekko w prawo

• 35 Odpowiedzi
  • 9043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
lekko w lewo, lekko w prawo
« dnia: Sierpień 03, 2009, 15:34:49 »
Tytuł nawiązuje do wątku "prosto, prosto, prosto" (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=141006.0), dotyczy jednak problemów z komunikatami (lub ich brakiem) w sytuacji, gdy droga główna, którą prowadzi wyznaczona trasa ma zakręt a na tym zakręcie jest skrzyżowanie (lub coś w tym guście :) )
  • czasem to skrzyżowanie to odejście polnej drogi, którą nawet trudno dostrzec, komunikat "w lewo/prawo" jest w takim przypadku b. mylący - a już nie daj Boże, jeśli jednocześnie jest tam rzeczywiście odchodząca w lewo/prawo droga utwardzona - ze dwa razy zdarzyło mi się skręcić w taką drogę, zamiast pojechać wzdłuż głównej, "lekko w lewo/prawo"
  • czasem odwrotnie - droga główna skręca, na wprost idzie asfaltowa droga/ulica, a Hołek milczy jak grób - miałem wczoraj co najmniej dwa takie przypadki w miastach (Drohiczyn itp.)
Nie wiem jakie jest zdanie P.T. forumowiczów ale wydaje mi się, że w przypadku "skrzyżowania" z drogą gruntową komunikatu nie powinno być wcale, a w przypadku skrzyżowania z drogą/ulicą asfaltową, na którym droga głowna (wyznaczona) skręca, komunikat powinien być obowiązkowy. Oczywiście można powiedzieć, że z oznakowania wynika, którędy idzie droga główna, no ale przy takim argumentowaniu w ogóle można wyłączyć AM i patrzeć na drogowskazy (co zresztą coraz częściej robię, traktując AM jedynie jako ruchomą mapę wspomagającą wysiłek szarych komórek - polecam! :) )
pozdrowienia, Michał.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
Odp: lekko w lewo, lekko w prawo
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2009, 15:46:50 »
ja bym usunął ten komunikat "lekko" to pojecie względne, czesto lekko oznacza mocną pracę kierownicą.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2009, 16:35:46 »
......... komunikat "lekko" to pojecie względne.........
Nie w AM . Tu lekko / ostro  Mają konkretne znaczenie.    
Komunikat "w prawo/ w lewo"  = skręt 90st.
                  lekko w lewo/prawo= skręt o mniej niż 90st.
                  ostro w lewo/prawo= skręt o więcej niż  niż 90st.

... .', czesto lekko oznacza mocną pracę kierownicą.
poproszę konkret: gdzie   lekko oznacza ostro
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 18:34:39 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2009, 17:30:59 »
Cytat: msz1959
wydaje mi się, że w przypadku "skrzyżowania" z drogą gruntową komunikatu nie powinno być wcale

Postulat jak najbardziej słuszny, zwłaszcza gdyby dotyczył tylko dróg gruntowych nieutrzymanych (typowo polnych/leśnych).
Problem w tym, że na terenach wiejskich są tysiące kilometrów dróg, które mają już od dawna, a nawet 'od zawsze'
nawierzchnię twardą, a w AM są oznaczone jako gruntowe, to setki gmin wiejskich, w których dane
nie są jeszcze zweryfikowane w terenie i kategorie dróg są tam obniżone 'na wszelki wypadek'
(takie gminy w miarę łatwo poznać po tym, że poza miastami nie mają żadnych nazw ulic).
Skalę zjawiska można szacować przeglądając statystyki (o ile te dane można uznać za w miarę wiarygodne).
Wg własnych danych AM ma >220tys. km dróg asfaltowych, a GPMapa ma ich 308tys.
Gdyby teraz usunąć ten komunikat przy skrzyżowaniach z drogami oznaczonymi na mapie jako gruntowe,
to po wielokroć nie miałbyś komunikatu na skrzyżowaniach dróg w rzeczywistości asfaltowych.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2009, 19:07:34 »
Jest dokładnie jak pisze nocnyMarek. Ze swojej strony dodam jeszcze iż czasami spotykam się ze skrzyżowaniami, które w ostatnich latach "wyprofilowano" - najczęściej w celu podniesienia bezpieczeństwa. I w takich przypadkach przez skrzyżowanie przejeżdżamy dokładnie na wprost, choć na mapie jest ono skrzyżowaniem ze zjazdem pod pewnym kątem, a automapa serwuje nam wtedy stosowny komunikat typu "lekko w prawo" lub "lekko w lewo".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 22:06:43 wysłana przez emisiu »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2009, 20:10:01 »
                 ostro w lewo/prawo= skręt o więcej niż  niż 90st.

Taa... Czasami jest to "zakręt w prawo, potem lekko w prawo" - takie urozmaicenie.

Jest dokładnie jak pisze nocnyMarek. Ze swojej drogi dodam jeszcze iż czasami spotykam się ze skrzyżowaniami które w ostatnich latach "wyprofilowano" - najczęściej w celu podniesienia bezpieczeństwa. I w takich przypadkach przez skrzyżowanie przejeżdżamy dokładnie na wprost, choć na mapie jest ono skrzyżowaniem ze zjazdem pod pewnym kątem, a automapa serwuje nam wtedy stosowny komunikat typu "lekko w prawo" lub "lekko w lewo".

Niektóre skrzyżowania tak mają od dawna, nawet jak nie były przebudowywane, np. Łopuszańska-Kleszczowa/Al. Jerozolimskie w Warszawie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 20:22:55 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:17:10 »
"zakręt w prawo, potem lekko w prawo" to są 2 (słownie dwa) komunikaty ja się pytam gdzie jest  "lekko w prawo" (jeden komunikat ) a trzeba skręcać "ostro"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:25:24 »
"zakręt w prawo, potem lekko w prawo" to są 2 (słownie dwa) komunikaty ja się pytam gdzie jest  "lekko w prawo" (jeden komunikat ) a trzeba skręcać "ostro"

Ale tam jest jeden zakręt fizycznie, a nie dwa. I to ostry.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:54:57 »
Żeby zilustrować drugi przypadek (braku komunikatu), fragment mapy Drohiczyna. Wyznaczona trasa biegnie drogą nr 62 (czerwona), od prawej do lewej. Mamy na niej dwa wyraźne skręty, ciekaw jestem opinii co do przydatności komunikatu "lekko w lewo" na drugim skrzyżowaniu (gdzie "ostro w prawo" odchodzi ul. Wojska Polskiego oraz "lekko w prawo" na trzecim, w ul. Warszawską. Moim zdaniem przydałyby się oba, choć rzecz jasna drugi komunikat jest bardziej "oczywiście potrzebny". Tymczasem cały ten fragment był częścią wielokilometrowego odcinka "prosto" i Hołek milczał jak zaklęty. Nb. ulica na wprost na trzecim skrzyżowaniu była idealnym przedłużeniem Wlk. Księcia Witolda i tej samej szerokości co droga główna.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2009, 23:17:34 »
... Moim zdaniem przydałyby się oba ...
Moim też. :ok:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2009, 23:29:49 »
Mnie się parę razy przydarzyło "lekko w prawo czy lekko w lewo" na regularnym skrzyżowaniu dwóch dróg asfaltowych i z mojego punktu widzenia to taki komunikat jest zwyczajnie irytujący i głupi. Na skrzyżowaniach skręca się w lewo czy w prawo, a nie jedzie lekko w tę czy inna stronę. Podobnie jest z komunikatem " ostro w tę czy drugą stronę". Według mnie coś takiego nie ma prawa pojawić się na skrzyżowaniu - jakiekolwiek by ono nie było.............a się pojawia. Taki komuikat ma rację bytu tylko w sytuacji, gdy droga , którą jedziemy , przebiega nietypowo z powodu ukształtowania terenu, czy innych przyczyn.
Między innymi dlatego nie używam już AutoMapy. Jest bardzo przegadana i mam jej dość.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 23:31:49 wysłana przez Dandre »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2009, 23:35:39 »
Ja dorzucę swoje kamyczki do ogródka (AM 5.5.2 i 5.5.3).
Lekko_w_lewo.jpg
W Lublinie jadąc Al. Kraśnickimi w kierunku Al. Sikorskiego przed rondem z Al.Racławickimi i Al. Warszawskimi słyszymy komunikat "lekko w lewo:O a o rondzie nic nie słychać.
Co ciekawe przy skręcaniu w lewo (w Al. Warszawskie) jest ok (tzn. nie ma "lekko w lewo" i na rondzie jest właściwy komunikat.
Prosto.jpg
Wyjeżdżając z Kocka w kierunku Białegostoku na skrzyżowaniu AM mówi "prosto" zamiast, moim zdaniem, "w prawo" lub "lekko w prawo".

Najśmieszniejsze jest to, że w poprzednich wersjach komunikaty były ok.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2009, 23:40:30 »
Moim zdaniem te komunikaty są delikatnie mówiąc nieprecyzyjne i często mylące, doświadczyłem tego wiele razy w praktyce i za każdym razem musiałem się upewnić patrząc w tym momencie na ekran nawigacji. Dobra nawigacja powinna prowadzić bez patrzenia na ekran, bo to przecież rozprasza dlatego komunikaty powinny być precyzyjne i nie budzić wątpliwości.  :-|

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2009, 23:53:04 »
Między innymi dlatego nie używam już AutoMapy. Jest bardzo przegadana i mam jej dość.

Swego czasu sporo jeździłem z ukraińskim programem Visicom. Po Ukrainie, of course. Program był bardzo mało rozgadany. To było przyczyną moich częstych pomyłek, szczególnie przy rozjazdach typu Y. Od tego czasu wolę program przegadany, niż milczący.

Nie wiem jak trudno jest sparametryzować/określić w programie nawigacyjnym profil zakrętu (kąt) i związany z nim rodzaj komunikatu słownego. Nie sądzę wszakże, by było to niemożliwe.

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2009, 07:08:24 »
(...) Od tego czasu wolę program przegadany, niż milczący (...)

Dobrze, że można to chociaż wyłączyć - komunikaty nawigacyjne oczywiście. Jak dla mnie AM już jest przegadana na maksa i niech dorzucą kolejne komunikaty, to kolejna grupa użytkowników podziękuje AM. W tym przypadku muszę stwierdzić, że TTN6 jest najlepszy - jak dla mnie, ale ma ten feler, że nie można wyłączyć samych komunikatów nawigacyjnych, tylko wszystkie dźwięki. Jeśli AM dalej będzie "dogadywało" swój program i jeszcze uprości wyłączanie dźwięków rodem z TT, to sam jej niestety podziękuję.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2009, 08:34:01 »
Ja wole aby AM była bardziej rozgadana, ale na tę chwilę problem jest gdzie indziej.

Mianowicie brak konsekwencji twórców AM.

Na jednym "Y" będzie lekko w prawo (np. bo tak idzie główna), a na skrzyżowaniu o tej samej strukturze AM będzie milczeć i tu jest pies pogrzebany, bo albo niech milczy kiedy jedziemy główną a o manewrach mówi kiedy z niej zjeżdżamy i wówczas, np. "jedź prosto" w momencie kiedy główna odchodzi w bok, a prosto idzie podrzędna, lub komunikaty o każdym manewrze nie ważne czy główna czy nie miejmy na każdym skrzyżowaniu.

Niech AM będzie konsekwentna i tę samą politykę stosuje do każdego skrzyżowania i żaden z nas nie będzie zaskoczony.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline jachu77

• *
  • 95
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2009, 16:37:25 »
Ja wole aby AM była bardziej rozgadana, ale na tę chwilę problem jest gdzie indziej.
Niech AM będzie konsekwentna i tę samą politykę stosuje do każdego skrzyżowania i żaden z nas nie będzie zaskoczony.
Racja, tu powinna się liczyć przede wszystkim dokładność, a nie domyślanie się o co chodzi.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:02:32 »
Od razu przepraszam za OT, czytam zaległości po urlopie  :)

W tym przypadku muszę stwierdzić, że TTN6 jest najlepszy - jak dla mnie, ale ma ten feler, że nie można wyłączyć samych komunikatów nawigacyjnych, tylko wszystkie dźwięki.

Można, wystarczy wybrać "silent voice" (do pobrania np. z TTH)

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:07:53 »
ja bym usunął ten komunikat "lekko" to pojecie względne, czesto lekko oznacza mocną pracę kierownicą.

Tytułem zaległości pourlopowych, to widzę, że nie tylko ja się spotkałem z kolejnymi przejawami konsekwencji
w komunikatach. Niestety nie mogę sobie przypomnieć gdzie to dokładnie było (gdzieś koło Wieliczki) AM zapodaje
lekko w prawo... a tam zonk, prawie 90 st.
Wg mnie komunikat lekko w... powinien dotyczyć skrętów do kąta max 45-60. Albo lepsza definicja byłaby oparta na
prędkości jaką pokonujemy dany zakręt. Jeżeli normalny kierowca musi zwolnić do ok. 40 km/h to już nie jest lekko
w ...

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:51:05 »
Problem w tym, że na terenach wiejskich są tysiące kilometrów dróg, które mają już od dawna, a nawet 'od zawsze' nawierzchnię twardą, a w AM są oznaczone jako gruntowe, to setki gmin wiejskich, w których dane
nie są jeszcze zweryfikowane w terenie i kategorie dróg są tam obniżone 'na wszelki wypadek'

- gmina Suchy Las k/Poznania - w AM prawie całości drogi gruntowe, a w rzeczywistości to tam dróg gruntowych jest dosłownie kilka - 99% to asfalt.
Gdyby nie twój zestaw kolorystyczny nawet bym tego nie zauważył :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 15, 2009, 23:32:30 »
Mógłbyś pokazać te gruntowe na screenie, bo nie mogę nijak ich znaleźć  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 23:59:34 wysłana przez akubit »

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 15, 2009, 23:51:00 »
Mógłbyś pokazać te gruntowe na screenie, bo nie mogę nijak ich znaleźć  :mysli:

Wszystkie te boczne - np. Szkolna, Leśna etc.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 16, 2009, 00:00:26 »
Ok już widzę, miałem wczytaną inną skórkę  :oops:

Podejrzewam, że te asfaltowe jeszcze 3-4 lata temu były piaszczystymi gruntówkami. Też zauważyłem, że jest coraz więcej miejsc w Polsce, gdzie dawno nie była robiona weryfikacja kategorii dróg, a może tak jak pisał nM nigdy tak naprawdę nie była robiona. W ostatniej aktualizacji coś wspominano o weryfikacji chyba Szczecina, Bydgoszczy itd. Widać przydało by się bardziej kompleksowe podejście. Myślę, że miasta, które dość wcześnie uzyskały numerację, teraz należą do najmniej aktualnych.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 16, 2009, 09:43:30 »
Bankier, zrób ślady tych "gruntowych - asfaltowych" uliczek i prześlij do AM. W mojej miejscowości uwzględnili wszystkie.

*

Offline Bankier

• 763
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 16, 2009, 10:39:08 »
Ok już widzę, miałem wczytaną inną skórkę  :oops:

Podejrzewam, że te asfaltowe jeszcze 3-4 lata temu były piaszczystymi gruntówkami. Też zauważyłem, że jest coraz więcej miejsc w Polsce, gdzie dawno nie była robiona weryfikacja kategorii dróg, a może tak jak pisał nM nigdy tak naprawdę nie była robiona. W ostatniej aktualizacji coś wspominano o weryfikacji chyba Szczecina, Bydgoszczy itd. Widać przydało by się bardziej kompleksowe podejście. Myślę, że miasta, które dość wcześnie uzyskały numerację, teraz należą do najmniej aktualnych.

To jest b.bogata gmina. Część tych dróg jest asfaltowa od dawna - ja nawet nie pamiętam kiedy tam były gruntowe. TT też część tych dróg pokazuje jako gruntowe - ale nie aż tyle.
Ja raczej skłaniam się do tego, że aktualizacja kategoryzacji chyba nigdy nie była robiona. Co ciekawe siatka ulic jest dość aktualna - np. ronda które są od około roku.
Napisane: Sierpień 16, 2009, 10:37:05
Bankier, zrób ślady tych "gruntowych - asfaltowych" uliczek i prześlij do AM. W mojej miejscowości uwzględnili wszystkie.

Daj spokój. Tych ulic jest 30-40. Nie chce mi się :)

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 16, 2009, 10:51:21 »
Mnie się chciało, nie liczyłem, ale było sporo.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 16, 2009, 12:28:27 »
poproszę konkret: gdzie   lekko oznacza ostro

Przykładem niedokładnego komunikatu jest zjazd z drogi E75;1 na S10 pod Toruniem do strony Włocławka. AM mówi "lekko w prawo", natomiast o wiele czytelniej byłoby "trzymaj się prawego pasa" (jest wydzielony pas dla skręcających w prawo) i następny "zjedź w prawo".

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 16, 2009, 14:11:55 »
Jachu, gdybyś postawił wskaźnik na drodze na nie w lesie obok, to na screenie zamiast tekstu 'jesteś poza trasą'
byłoby widać ikonę manewru, przez co screen byłby bardziej czytelny.
Ale tak czy siak nie pasuje on jako ilustracja do cytatu 'gdzie lekko oznacza ostro'.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 16, 2009, 20:12:36 »
Jachu, gdybyś postawił wskaźnik na drodze na nie w lesie obok, to na screenie zamiast tekstu 'jesteś poza trasą'
byłoby widać ikonę manewru, przez co screen byłby bardziej czytelny.
Ale tak czy siak nie pasuje on jako ilustracja do cytatu 'gdzie lekko oznacza ostro'.
Proszę bardzo w załączeniu nowy zrzut.
Czy tu jednak jest zjazd w prawo czy jest tylko lekko w prawo?

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 16, 2009, 21:41:54 »
Lekko w prawo jest tu moim zdaniem jak najbardziej OK,
za to następny komunikat (lekko w lewo) jest zupełnie bez sensu, tu AM powinna zdecydowanie milczeć.
Nikt normalny nie zjeżdża z drogi tylko po to, żeby wrócić na nią tym samym zjazdem.