Problem z GPS

• 54 Odpowiedzi
  • 5988 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pagii

• 42
Problem z GPS
« dnia: Maj 09, 2009, 22:23:27 »
Witam, od kilku dni zauważyłem problem z GPS, konkretnie na automapie, po losowym czasie dzialania gubi sygnał, po wejsciu w menu GPS nie widzi zadnego satelity. Po wyłączeniu i wlaczeniu GPSu w automapie wszystko wraca do normy.

Ostatnio zdarzyło mi sie to nawet 2 razy podczas moze godzinnego kręcenia sie po miescie.

Czy ktos miał podobne problemy?
Czy to bedzie problem hardware'owy?
Probować HR (wolałbym nie), czy wgranie innego RaidioROMu?
Ew. czy to mzoe szwankowas sama AutoMapa?

Mam aktualnie wersje radia: 1.11.25.1
ROM billy'ego: 2.03.510.3 PLK

Taka konfiguracje mam od co najmniej miesiaca, wczesniej nic sie nie działo...

Pozdrawiam,

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Problem z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2009, 10:48:52 »
Jeśli nic nie zmieniałeś, to może jakaś aplikacja coś namieszała. Możesz sprawdzić na innej nawigacji czy też się tak dzieje, jeśli nie, to przeinstalować Automapę. Możesz też powalczyć z GPS Tool'em. A jak nic nie pomoże, to wtedy spróbować wrzucić inne radio.
HR to ostateczność ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2009, 10:54:26 »
Opisze swój problem, który miałem kilkanaście dni temu - może będzie odpowiedzą na Twój post :)
Otóż wgrałem sobie nowy ROM pozostawiając stare radio. Wszystko niby chodziło jak trza, ale kilka razy miałem sytuację ze podczas rozmowy ja i mój rozmówca słyszeliśmy jakby dzwięk z kasety magnetofonowej przyspieszony 2-3 razy. Pomyślałem coś sie chrzani no ale cóż, działam dalej. Po kilku dniach jadąc samochodem w iGo wpisuje nowy cel podróży, mapa przelicza i zwiech. Restart i ponownie przeliczanie i znowu zwiech. Po powrocie do domu wgrałem ponownie te same radio i od tamtej pory nie mam problemów. Sam nie wiem co to było. Jakby przy wgrywaniu Romu uszkodził (nadpisał) stare radio.
Może to coś pomoże.
Pozdrawiam

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 10, 2009, 10:54:39 »
Witam, od kilku dni zauważyłem problem z GPS, konkretnie na automapie, po losowym czasie dzialania gubi sygnał, po wejsciu w menu GPS nie widzi zadnego satelity. Po wyłączeniu i wlaczeniu GPSu w automapie wszystko wraca do normy.

Ostatnio zdarzyło mi sie to nawet 2 razy podczas moze godzinnego kręcenia sie po miescie.

Czy ktos miał podobne problemy?
Czy to bedzie problem hardware'owy?
Probować HR (wolałbym nie), czy wgranie innego RaidioROMu?
Ew. czy to mzoe szwankowas sama AutoMapa?

Mam aktualnie wersje radia: 1.11.25.1
ROM billy'ego: 2.03.510.3 PLK

Taka konfiguracje mam od co najmniej miesiaca, wczesniej nic sie nie działo...

Pozdrawiam,

Kiedys miałem problem bardzo podobny jak Ty ... Na poczatku myslałem ze to wina burzy przy ktorej jechałem ... Potem jednak burzy nie było a tez potrafił mi zgubic sygnał ...  Jade Jade i nagle sie orientuje ze kursor na AM stoi w miejscu przez ktore juz przejechałem baaardzo dawno ... Dopiero restart pomagał ... Wgrałem inne Radio i nie mam narazie najmniejszych problemow :) Sproboj z Radiem ... Pozdrawiam.

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 10, 2009, 19:02:37 »
Ok, dzieki za podpowiedzi, sporobuje wgrac inne radio.

Bałem sie po prostu ze moze to byc problem hadrwareowy.

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2009, 21:28:17 »
Witam,
Chyba mam podobny problem jak powyżej opisany. Próbując naprawić TomTom wyrzuciłem program z telefonu i nie mogę przywrócić. Czy wgrając tak zwany ROM lub radio odzyskam również aplikację TomTom która była fabrycznie wgrana?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2009, 09:40:03 »
nie odzyskasz
Napisane: Maj 12, 2009, 09:39:26
ale mozesz sprobowac zrobic hard reset

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 12, 2009, 11:41:27 »
MDA Compact IV
HP dv2535ea

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2009, 13:23:24 »
Może trochę głupie pytanie, ale jak robi hard reset? Czy to jest to same jak przywrócenie ustawień fabrycznych?

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2009, 13:55:30 »
Może trochę głupie pytanie, ale jak robi hard reset? Czy to jest to same jak przywrócenie ustawień fabrycznych?

Niezbyt zrozumiałe to zdanie, ale jeśli ci chodzi o to co robi hard reset to odpowiedź brzmi: przywraca ustawienia fabryczne.
Dokładnie tak jak napisałeś...  :ok:
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2009, 16:44:06 »
tak - HR przywraca ustawienia fabryczne (a właściwie ustawienia zaprogramowane w romie)
nie - przywrócenie ustawień fabrycznych to nie jest to samo co HR.
HR to odpowiednik sformatowania dysku systemowego w kompie

jak to zrobić i inne ciekawe rzeczy można się dowiedzieć czytając FAQ - czyli jeden z przyklejonych watków
end of fear
yo is here

*

Offline dziubek2288

• *
  • 51
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2009, 00:41:49 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122918.0
 tu masz ładnie narysowane jak się robi HardReset. XCOOM ilustruje przy swoim romie (który zresztą bardzo polecam.)  jak się to robi.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 00:44:24 wysłana przez dziubek2288 »
HTC TOUCH DIAMOND i nic więcej !!!

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:31:05 »
Powrócę do tematu, bo zrobiłem zarówno HR, jak i wgrałem inny ROM (nawet kilka i testowalem, zarowno na WM6.1 jak i 6.5), również inny (starszy) radioROM... dalej to samo...

Jednak poczyniłem dalsze testy i mam podejrzenie...

Pozostawiłem Diamencika przy oknie, świeciło na niego słońce... GPS gubił mi sygnał tak jak w samochodzie, nawet po restarcie złapał FIXa, ale za chwile go zgubił... Zauważyłem ze po tym wszystkim jest dość ciepły (nagrzał się chyba od słońca).

Później położyłem go na stole i pomimo dachu nad głową i podłączonego zasilania przez kilka godzin nie zgubił FIXa... (był lekko ciepły od dołu, dużo mniej niz poprzednio przy oknie)

Czy to mozliwe ze z powodu temperatury GPS się wyłącza, bądź szwankuje?

Proszę o Wasze opinie na ten temat.
Oraz pytanie, czy to kwalifikuję się na naprawę gwarancyjną?

Pozdrawiam!

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:45:33 »
Nie słyszałem o tym, aby z powodu temperatury - diamond odłączał GPS, co innego z ładowaniem - gdy za mocno się nagrzeje, diamond nie będzie zasilany z zewnętrznego źródła.

Używałem m.in. ten sam rom co Ty, pagii, i dokładnie to samo radio (teraz często zmieniam rom, ale radio pozostawiam 1.11.25.1 - imho, jest najlepsze jeśli chodzi o zużycie baterii i łapanie fixa), akurat dziś jechałem 2h na AM z podłączoną ładowarką, zazwyczaj jeżdżę z włączoną klimatyzacją, ale dziś było zimno więc całą drogę miałem włączone ogrzewanie, diamond nie dość że nagrzewał się od ładowarki, to jeszcze ciepłe powietrze dawało mu po tyłku, i żadnych niepożądanych objawów nie stwierdziłem.

Pobierz może poprawkę wydaną przez HTC, jeśli to nie pomoże, ja bym zgłosił się do serwisu.

Jedna uwaga - w domu nigdy nie udało mi się załapać sygnału gps, na tarasie tak, ale przy oknie - nigdy, natomiast na zewnątrz czy w aucie, sygnał łapie w max 10 sek, takze tym, że w domu gubi Ci sygnał - bym się nie sugerował, nawigacja jest tak skonstruowana, że ma działać na wolnym powietrzu, a nie w budynku. Także nie ma sensu testować gps w domu i na tej podstawie stwierdzać, że coś jest nie halo, najlepiej zabierz diamonda na przejażdżkę, przy okazji zobaczysz czy trzyma się trasy :)

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:59:26 »
Nie słyszałem o tym, aby z powodu temperatury - diamond odłączał GPS, co innego z ładowaniem - gdy za mocno się nagrzeje, diamond nie będzie zasilany z zewnętrznego źródła.

Używałem m.in. ten sam rom co Ty, pagii, i dokładnie to samo radio (teraz często zmieniam rom, ale radio pozostawiam 1.11.25.1 - imho, jest najlepsze jeśli chodzi o zużycie baterii i łapanie fixa), akurat dziś jechałem 2h na AM z podłączoną ładowarką, zazwyczaj jeżdżę z włączoną klimatyzacją, ale dziś było zimno więc całą drogę miałem włączone ogrzewanie, diamond nie dość że nagrzewał się od ładowarki, to jeszcze ciepłe powietrze dawało mu po tyłku, i żadnych niepożądanych objawów nie stwierdziłem.

Pobierz może poprawkę wydaną przez HTC, jeśli to nie pomoże, ja bym zgłosił się do serwisu.

Jedna uwaga - w domu nigdy nie udało mi się załapać sygnału gps, na tarasie tak, ale przy oknie - nigdy, natomiast na zewnątrz czy w aucie, sygnał łapie w max 10 sek, takze tym, że w domu gubi Ci sygnał - bym się nie sugerował, nawigacja jest tak skonstruowana, że ma działać na wolnym powietrzu, a nie w budynku. Także nie ma sensu testować gps w domu i na tej podstawie stwierdzać, że coś jest nie halo, najlepiej zabierz diamonda na przejażdżkę, przy okazji zobaczysz czy trzyma się trasy :)

Mi tez lapie szybciutko, tak jak piszesz 10s. Ale po nieokreslonym czsie gubi... i juz nie moze złapac. Jeszcze nie udało mi sie jednoznacznie zdiagnozowac kiedy lapie go ponownie, Na pewno po restarcie Windowsa, ale nie zawsze musze restartowac.
A testuje w domu bo nie jezdze na co dzien dalej niz do pracy... I w domu diziala mi bez problemu, dluzej lapie fixa niz na dworze, ale dziala, mam slaby sygnał, ale stabilny. Przez kilka godzin (3-4) nie zgubił sygnału.

Tak jak pisalem wczesniej zaczelo to sie dziac jakis czas temu, na poczatku wszystko było ok, natomiast teraz bez reguły... raz jade kilka godzin w trasie i nie zgubi, a drugi raz jezdze po miescie i gubi mi kilka razy w ciagu godziny...

Zobacze tą poprawkę... a do serwisu zglosze się na pewno, chce tylko wyeliminować problemy softwareowe.

*

Offline kucharz

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2009, 00:10:39 »
Miejmy nadzieję, że to tylko soft, i fix wydany przez HTC coś pomoże,bo szczerze mówiąc to złego słowa nie mogę powiedzieć na działanie gps-a w diamondzie, a testowałem go na dziesiątce romów pod 6.1 i 6.5, oczywiście pozycje satelitów aktualizowane przez quick gps co kilka dni, ale to standard. Co ciekawe - działa świetnie nawet gdy nie zrobię SR przez kilka dni, gdy pamięć pocketa jest już dość mocno zawalona, jak i zaraz po resecie, w zasadzie żadnej różnicy nie widzę poza czasem załadowania się mapy

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2009, 00:53:15 »
Kurcze... tylko jak sie ma wersja ROM'u by BillyJ80 2.07.560.4 do tego info:
"Note: This hotfix can only be applied to ROM versions 2.06.XXX.XX or lower."

Te wersje sie pokrywają z oficjalnymi wydaniami romow HTC ?
Bo jak tak, to wyglada ze nie moge tego zaaplikować na najnowszym ROMie Billy'ego.?

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 14, 2009, 00:57:05 »
ten fix raczej ci nie pomoge.

On czysci tylko pamiec GPS, to samo moze zrobic przy pomocy HTC GPS Tool.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 14, 2009, 23:31:27 »
Hej, nie zauważyłem wcześniej tego tematu ale widzę, że nie ma jednoznacznego rozwiązania.
Mam podobnie, tak jak pisałem wcześniej

Tak ni z gruszki, ni pietruszki zaczoł świrować mi GPS. Nie ważne jaki rom (xcoom, billy80) oraz jakie radio ( 07; 16; 23). Włączam odbiornik ...2-5 min jest ok a zaraz słyszę "ojoj, Czesio nie widzi satelitków", następnie po 10-30min satelitki się znajdują i jest znów na 2-5 min dobrze...i tak w kółko. Zdesperowany wygrzebałem starego G-space'a po bluetooth i dziwnym sposobem satelitki cały czas krążą nad nami. Tak sie zastanawiam czy serwis się kwalifikuje czy coś z softem nie tak, miał ktoś coś podobnego?

Przerobiłem już chyba wszystko co mi przyszło do głowy, nawet shipa ze strony ery wgrałem i dalej nic. Pochodzi chwilę i gubi sygnał na troche czasu... a raczej staje w miejscu (Dane GPS'u się zamrażają). Po bluetooth z G-Space'm hula bez najmniejszego problemu.

Myśle, że modułowi coś zaszkodziło i chyba jest to słabszy punkt tego pda skoro nie tylko ja mam takie problemy.
Jutro dzynkne do serwisu, może maja więcej takich przypadków.

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 14, 2009, 23:48:13 »
Hej, nie zauważyłem wcześniej tego tematu ale widzę, że nie ma jednoznacznego rozwiązania.

Tak ni z gruszki, ni pietruszki zaczoł świrować mi GPS. Nie ważne jaki rom (xcoom, billy80) oraz jakie radio ( 07; 16; 23). Włączam odbiornik ...2-5 min jest ok a zaraz słyszę "ojoj, Czesio nie widzi satelitków", następnie po 10-30min satelitki się znajdują i jest znów na 2-5 min dobrze...i tak w kółko. Zdesperowany wygrzebałem starego G-space'a po bluetooth i dziwnym sposobem satelitki cały czas krążą nad nami. Tak sie zastanawiam czy serwis się kwalifikuje czy coś z softem nie tak, miał ktoś coś podobnego?

Przerobiłem już chyba wszystko co mi przyszło do głowy, nawet shipa ze strony ery wgrałem i dalej nic. Pochodzi chwilę i gubi sygnał na troche czasu... a raczej staje w miejscu (Dane GPS'u się zamrażają). Po bluetooth z G-Space'm hula bez najmniejszego problemu.

Myśle, że modułowi coś zaszkodziło i chyba jest to słabszy punkt tego pda skoro nie tylko ja mam takie problemy.

Daj znać jakbyś się cos dowiedział...

U mnie objawy sa podobne, tylko nie ma reguły po jakim czasie sypie sie GPS, nie raz jest to 5 minut, a nieraz jade kilka godzin i nic zlego sie nie dzieje..

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2009, 08:53:15 »

początkowo było to standardowe zachowanie. Moduły w Diamondach i TP po prostu siadały. Może Twojego diamonda też dopadła ta choroba filipińska?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 15, 2009, 09:32:38 »

początkowo było to standardowe zachowanie. Moduły w Diamondach i TP po prostu siadały. Może Twojego diamonda też dopadła ta choroba filipińska?

Dzięki za odpowiedz, będę musiał wysłać w takim razie diamenta do serwisu...

Podajcie mi proszę jeszcze jakie ustawienia GPS macie w auto mapie, ja mam w tej chwili tak, a sa to wlasciwie domyślne ustawienia:
Port: COM4
Predkość odczytu: 57600
Kompensuj opóźnienie sygnału: 1.3s
Ignoruj odchylenia GPS: Średnie
Otwieraj port tylko gdy używany: TAK
Czytaj port w oddzielnym wątku: TAK
Częstotliwość odczytu portu GPS: 1s

Pozdrawiam!

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:45:08 »
Chyba zmartwie kolegę :). Usłyszałem " prosze przekazać w salonie lub osobiście przesłać fona do nas" Tak wiec tylko serwis.

*

Offline pagii

• 42
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:17:26 »
Ok, tak zrobie.
Dzięki wszystkim za pomoc.

*

Offline apg

• 37
  • Sprzęt: X+
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:44:29 »
Witam.
Mam podobny problem. GPS gubi się co jakiś czas i długo nie może wystartować. Próbowałem zmieniać radioromy, uruchamiać zimny start w HTCGPSTool, robić HR i nic to nie daje.
Ponieważ zaproponowano mi dzisiaj przedłużenie umowy, więc korzystając z okazji odwiedzin w salonie, po wcześniejszym wgraniu fabrycznego romu Ery oddałem "stary" telefon do serwisu, a w ramach przedłużenia umowy kupiłem następnego Diamonda. Zainstalowałem Automapę na fabrycznym Romie i niestety GPS zachowuje się identycznie :( Można się nieco podłamać, ale ściągnąłem tego Fixa z linku powyżej ze strony HTC i zainstalowałem. GPS śmiga jak złoto. Zmieniłem Radiorom na 1.15.25.14 i GPS przestał działać, więc znów zainstalowałem fixa. Działa. Ucieszony więc przystąpiłem do wgrania romu Dark Innovation 2 i niestety GPS znowu nie działa. Problem w tym, że tu nie da się już zainstalować tego fixa. Kolego Krzysiecw, czy masz jakiś pomysł jak wrzucić tego fixa na Twój rom, bo póki co jestem skazany wrócić do fabrycznego Ery :(
No i wychodzi na to, że w serwisie na oryginalny rom chłopaki wrzucą mi fixa i oddadzą sprawny telefon, co w przypadku chęci wgrania czegoś innego niczego nie załatwia.

*

Offline tdj

• **
  • 196
  • Sprzęt: HTC Topaz ( Diamond 2 )
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 19, 2009, 23:54:56 »
No i wychodzi na to, że w serwisie na oryginalny rom chłopaki wrzucą mi fixa i oddadzą sprawny telefon, co w przypadku chęci wgrania czegoś innego niczego nie załatwia.

Skoro na 2 roznych telefonach, przy roznych ROMach oraz RADIACH jest ten sam problem, to moze jednak wina lezy po stronie programu do nawigacji, czego uzywasz?

Sprobuj z najnowsza AA 5.5.1.

*

Offline apg

• 37
  • Sprzęt: X+
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 21, 2009, 10:20:06 »
Zainstalowałem fabyczny rom Ery + fix i GPS z najnowszą Automapą działa niezawodnie.
Nie wiem co robi ten fix, ale działa. HTCGPSTool nie pomagał.

*

Offline Goldbaren

• **
  • 132
  • Sprzęt: Iphone 3gs
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 21, 2009, 11:22:21 »
Powiem szczerze że ja też kiedyś próbowałem się przekonać do Automapy ale niestety nie przekonała mnie do siebie,powód był taki że jak zjechałem z wyznaczonej trasy to strasznie długo wyznaczała nowa trasę :-?
Wizualnie mi się bardzo podoba ale szybkość wyznaczania trasy po zjechaniu z niej okropnie muląca,dlatego przesiadłem się na tomtoma i do tego mapy na Europę 8.15 i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania,mieszkam w Anglii i kilka razy już jechałem z moim Diamondem na tomtomie i zero jakiś problemów.
Oczywiście każdy lubi to co lubi a ja lubię tomtoma.

Pozdrawiam :wink:

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 22, 2009, 02:53:51 »
nie zakładając nowego tematu tu zadam pytanie:
po instalacji najnowszego radia dla diamonda tom tom normalnie nawiguje, ale twierdzi, że nie widzi żadnych satelit
macie pomysł czemu?
dodam, że przy okazji wgrywałem nowy rom (najnowszy od krzysiecw), ale na poprzednich nie bylo tego problemu...
end of fear
yo is here

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 22, 2009, 12:57:18 »
nie zakładając nowego tematu tu zadam pytanie:
po instalacji najnowszego radia dla diamonda tom tom normalnie nawiguje, ale twierdzi, że nie widzi żadnych satelit
macie pomysł czemu?

Na XDA o tym tez pisza :) Na pewno to nie jest wina ROMu ... Pisali że począwszy od 1.14 wlasnie takie cos wytepuje chocby w TOM TOMie ... Działa ale nie widzi satelit :)